Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Kehräävä kissanpenttu

  •  Iltalehden, Ilta-sanomien, Ylen ja HS:n nettiversioiden pääotsikot tänään 2.2.2018 noin klo 13.30.
    Iltalehden, Ilta-sanomien, Ylen ja HS:n nettiversioiden pääotsikot tänään 2.2.2018 noin klo 13.30.

Objektiivisuus on ollut tavoiteltu ihanne toimittajille. Se on ollut kuin ohjenuora. Objektiivisuutta on myöhemmin kyseenalaistettu, koska toimittajakin on ihminen, jolla on tunteita, sympatioita, ym. Ilmeisesti tiedotusvälineet ovat jo jättäneet objektiivisuuden sivuun ja ovat tietoisesti valinneet subjektiivisesti poliittisen agendansa.

Sekä presidentinvaalien että nyt tämän "aktiivimallin" ja sen vastustuksen uutisointi antaa aiheita pohdinnoille. Tänä päivänä lukijoilla on syyttä tiedostaa kenen mediaa hän lukee, katselee ja kuuntelee? Sillä on väliä miten ja kenen näkökulma nousee esiin ja toistetaan.

Mediakentän murroksesta johtuen perinteinen media on vaikeuksissa. Mainospalstojen maksavia asiakkaita on pidettävä tyytyväisinä ja lukijoita saatava hinnalla millä hyvänsä, myös puolueettomuuden ja objektiivisuuden kustannuksella. Näin on vaikka moni lukija arvostaa median luotettavuutta, kriittisyyttä ja syvällisyyttä. Mistä sellaista mediaa löytyy? Lööpeistä ei, mutta ongelma on siinä, että kiireessä moni ei lue muuta kuin houkuttelevien otsikoiden takana olevia kirjoituksia. Otsikoilla on nykyisin paljon valtaa. Medialukutaitoa tarvittaisiin entistä enemmän.

Katso kuvakooste. Kuvassa on Iltalehden, Ilta-sanomien, Ylen ja HS:n nettiversioiden pääotsikot tänään 2.2.2018 noin klo 13.30.

Presidentinvaalien alla kerroin kuinka medioissa onollut erikoisia otsikoita ja kirjoituksia eri presidenttiehdokkaista.  Kaikki ehdokkaat eivät ole saaneet tasapuolista kohtelua.

Lopuksi tämän kirjoituksen otsikosta sen verran, että tämän päivän Helsingin Sanomissa oli kirjoitus presidentin lähipiiristä. "Niinistö on aktiivisesti yhteydessä (Sdp:n puheenjohtajaan) Antti Rinteeseen. Rinne kehrää kuin kissanpentu kun Niinistö on soittanut, yksi kertoo" (Helsingin Sanomat 2.2.2018).

Hyvä tietää, että Rinne tulee hyvin toimeen presidentin kanssa. Sen sijaan juorulause lehdissä kuulostaa henkilökultin rakentelulta. Sama henkilökultin rakentelu, joka oli jo näkyvissä ennen presidentinvaaleja. Se ei ole Niinistön vaan median pulma. Puuttuu vain se propagandaelokuva presidentti Sauli Niinistöstä. Arvelen vain, että kehräävän kissan sijasta siellä olisi yksi ihana koira.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Purrr, Rinne kehräävänä kissana. Mahtaako Niinistö muistaa silittää myötäkarvaan? Kissoilla kun on tapana ottaa kynnet esiin muuten niin hassuntassun pehmeistä käpälistään jos ei tunnu hyvältä. Toivottavasti ne on tallella Rinteelläkin.

Ceterun censeo: valtamedian käytöksestä ja asenteista olen ihan samaa mieltä.

Käyttäjän amgs kuva

Jorrma, paitsi, että kissoilla ei ole isäntiä, kuten koirilla.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Totta, ihminen on kesyttänyt koiran mutta kissa ihmisen.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #3

Ja ihminen on muuten erikoinen olento. Eilen mietin mitä järkeä on kutsua mielenosoituksiin "niitä rohkeita", jotka pääpunaisina astuvat mielenosoituksen eteen puolustamaan sitä mitä vastaan osoitetaan mieltä. No joo, tietenkin annetaan kaikkien kukkien kukkia, mutta se on erikoinen käytäntö.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #4

Olen myös huomannut kummallisia vaatimuksia joiden mukaan mielenosoitukseen olisi pitänyt ottaa lindströmit sun muut puolustamaan asiaansa. Mikä mielenosoitus se sellainen todellakaan on?

Seurailin eilen hetken Helsingissä marssinutta turkkilaisten Afrinin valloitusta vastustavaa mielenosoitusmarssia. Siellä ei näkynyt sulttaani Erdoganin puolustajia. Mutta Aktiivimallin vastustajien mielenosoitukseen heidät olisi pitänyt ottaa.

J.Vartiaisen roolin ymmärrän niin, että hänet oli otettu mukaan provosoimaan ihmisiin vielä lisää virtaa. Vaihtoehtonahan olisi ollut esimerkiksi polttaa pahvisia Sipilän, Orvon, Lindströmin ja Häkämiehen kuvia tai olkiukkoja.

Hieman toki ihmettelen miksi hän itse lähti tuollaiseen rooliin jonka hän toki varmaan ymmärsi itsekin aavistaa? Oliko hän siellä kokkulien likaisentyön osaston lähettämänä? Sellaisesta työstä saa joidenkin TESien mukaan erityistä lisäkorvausta. Vai lähtikö hän rohkelikkona esiintyen hakemaan jonkinlaista sankarimarttyyrin viittaa? Sen suojassa on hyvä käydä seuraavaa eduskuntavaalikampanjaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset