Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Kovat arvot voittivat

  • Vaalimainos 2018.
    Vaalimainos 2018.

Yleensä vaalien jälkeen moni sanoo, että vaalit on käyty ja pulinat pois. Kyllä, presidentinvaalit ovat ohi ja kaikki sujui ilmeisesti hyvin, kuten demokraattisessa maassa kuuluuu ollakin. Demokraattisessa maassa demokraattinen vaalitulos ei kuitenkaan tarkoita sitä, että sananvapaudesta pitäisi luopua. Vaaleja ja vaalituloksia saa ja pitää analysoida.

Sauli Niinistö sai 1,87 miljoonaa ääntä. Se on 62,7% annetuista äänistä. Äänestysaktiivisuus oli matala verrattuna edellisiin presidenttivaaleihin. Kotimaassa se oli alle 70 prosenttia. 

Moni nyt miettii millaisen presidentin saimme. Vaalien alla minullekin ojennettiin Niinistön mainos. Koska olen erityisesti kiinnostunut maahanmuuton ympärillä käyvästä keskustelusta, olen jonkin verran lukenut presidentin kommentteja. Aina en ole ollut hänen kanssaan samaa mieltä.

Vaalimainoksessa on sanoja, jotka kertovat paljon presidentin arvomaailmasta.

”UUSI AIKA ON VAATIVA ja olla osallinen, tuntea niin, on ihmiselle vaikeampaa. Köyhälle, kun yleinen hyvinvointi muutoin lisääntyy. Tai taitamattomalle, kun digielämä sykkii. Sille nuorelle, joka jo varhain saa huonoja vaikutteita saamatta mistään hyvästä otetta. Entä maahanmuuttajalle, joka tuntee vain muuttaneensa” Suomi on edelleen vähiten hauras maa, jos pidämme kaikki osallisina.”

Noiden sanojen vieressä lukee isompana: ”Pitäisi pyrkiä enemmänkin ymmärtämään kuin tahallaan väärin ymmärtämään toisiamme.” Sillä uhalla, että minua sanotaan väärinymmärtäjäksi, tässä kommenttini sitaatista, jossa ihminen on aina itse vastuussa. 

Köyhälle elämä on vaikeaa, kun hän kadehtii hyvinvoivia eikä sen takia, että hallituksen päätökset ajavat hänet ahtaalle.

Taitamattomalla on vaikeaa, koska muut ovat digielämässä taitavia, muttei siksi, että toisilla on pääsy digipalveluihin ja toisilla ei.

Nuorten kohdalla nuo sanat ovat aika kovia, koska moni isä ja äiti yrittää kovasti olla esimerkillinen omalle lapselleen, mutta kaikki nuoret eivät pääse vaikkapa lukioon, koska lukion kirjat, tietokone ja matka maksavat. Yliopiston opiskelijat tietävät kuinka kireää elämä on, ja moni tekee töitä opintojensa ohella. Kesätyöpaikkoja on vähemmän kuin ennen, ja moni nuori jää oravanpyörään ilman työkokemusta.

Ja se maahanmuuttaja, yhtäkkiä hän on passiivinen oleskelija vain. Se lause ei imartele meitä, jotka siivoamme, ajamme busseja, opetamme, käännämme, hoivaamme, opiskelemme ja toivomme ennen kaikkea mahdollisuuksia näyttää kykymme.

Kovat arvot voittivat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Kovimmat tarjolla olleet, takaperoiset arvot jätettiin kuitenkin marginaaliin. Siitä voi iloita.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Ne kuuluisat "tolkun ihmiset" voittivat selkein luvuin, ja jättivät molempien laitojen hörhöt kupliinsa hymistelemään miten se toinen ääripääkään ei voittanut.

Käyttäjän amgs kuva

"Vastakkainasettelun aika on ohi”! Kommentisasi se toteutuu mahtavasti. :)

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Juu, toisilla on vaan kovia arvoja, ilman vastakkainasettelua. :)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Olen käyttänyt aiemmin k.o. ilmaisua muodossa "tolokun immeiset". Nyt Niinistön varastettua sen, joudun luopumisen tuskaan jotta immeisten oikiampi tolokku ei vain sekottuisi hänen tolkuttomuuksiinsa.

Mitä ääripäihin tulee niin niitä oli mukana vain toiselta puolelta sillä chauvinistit ja NATO-fiikit edustavat toista laitaa eikä demulit ja vassulit yllä lähellekään toista.

Itse koen jääneeni yksin edistysmieliseen ja arvoliberaaliin vasemmistokuplaani. Mutta parempi yksin oikeassa kuin lauman kanssa väärässä ;=]

Käyttäjän HenriJrvi kuva
Henri Järvi

Kansalaisen kannalta vaalien jälkeinen tulevaisuus näyttää siltä että Sipilän hyvinvointi yhteiskunnan alasajo jatkuu kiihtyvään tahtiin kun presidentti-instituution tuki on turvattu. Sipilän orjatyömallista tulee yhteiskunnan perusmalliksi jolla taataan pääomalle ilmaistyövoimaa. Seuraavaksi koulutus ja eläkkeet muutataan vastikkeellisiksi. Jokamiehenoikeudet ajetaan alas. Kansalaisten otteessa pitäminen kiristyy kun uusi kansalaisten urkintalaki ajetaan kiireisesti läpi eduskunnassa. Kaikki foorumit jossa poliittisen eliitin toimia arvostellaan suljetaan uuden vihapuhelain turvin. Kun pääoma on imenyt kaikki yhteiskunnat tyhjiksi varallisuudesta alkaa kaikkien sota kaikkia vastaan jonka lopputulosta jäävät torakat tänne seuraamaan.

Suomi 100 perkele

-kansalaisenaolon vanhempi erityisasiantuntija-

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Niinistön vaalimainonnan virkkeet kuvavat sitä, miten hän itse, eli Ninistö maailman ja sen ongelmat kokee. Sihen ei lainkaan kuulu, että ongelmat tulevat ulkoa päin, eikä yksilöllä ole aina mahdollisuutta selvitä niista. Jokainen on oman onnensa seppä.

On kyllä, mutta takomisen taidot eivät ole samat, eivät myöskään hiilet, vasara ja alasin. Toa siinä oma onneasi, kun napurilla on siihen paremmat lähtökohdat.

Jos ja kun maailmaa ja yheiskuntaa, kuten Suomea nyt rakennetaan eriarvoisuutta lisäävästi, iskee se pahimmin heikoimpiin, joita pitäisi tukea. Taitaa vain olla ihan vieras ajatus nykyhallitukselle ja Niinistölle huikeasta äänisaalista huolimatta ja ehkä osittain sen vuoksi.

Pekka Pylkkönen

Jos naapurilla on parempi paja takoa, vasuri lopettaa takomisen kokonaan ja varastaa naapurin tavarat.

Mitä Suomi muuta on kuin ihmisten tukemista? Sosiaaliturvamenot ovat jo kuusi kertaa suuremmat kuin pörssin osingot ja lähestyvät Suomessa maksettavien palkkojen summaa.

Jostain pitäisi saada edes hitunen niitä "kovia arvoja" politiikkaan.

Käyttäjän amgs kuva

Aika ennakkoluuloinen kommentti, joka heijastaa nimenomaan niitä arvoja joista kirjoituksessa puhuin. Tuo propaganda on ollut hyvin tehokas. Lobbaustyönne on tuottanut tuloksia. Onnea!

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Pylkkönen on huolissaan sosiaaliturvamenojen lähestyessä palkkasummaa. Ehkä hän menee varoittelemaan Eteläranta-10:iin jotta korottaisivat palkkoja ja maksaisivat niitä entistä useammalle niin suhteet korjautuisivat.

Toisaalta sosiaaliturvamenojen suuruutta kauhistelevien olisi syytä muistaa kuinka monia eri asioita niihin lasketaan eläkkeistä, sairausvakuutuskorvauksista työttömyysturvan kautta toimeentulotukeen ja paljon, paljon muuta.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Enemmistö vaaliuurnille vaivautuneista äänioikeutetuista kansalaisistamme eli yli 1,8 miljoonaa äänestäjää halusi maahamme "kovia arvoja".

P.S. Vaalit olivat demokraattiset.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Demokratiallakin on varjopuolensa. Se on vain monista huonoista hallintomalleista vähiten huono.

Joten odottakaamme josko kuuden vuoden kuluttua aurinko kääntyisi paistamaan tähänkin risukasaan. Toki sitä ennenkin meillä on vaaleja joissa muuttaa arvojen suuntaa. Eikä demokratia ole vain vaaleja. Me voimme vaikuttaa muutenkin. Esimerkiksi 2/2 mielenosoituksissa: https://www.sak.fi/aineistot/tapahtumat/mielenilma.... Niissä jo voimme yrittää veivata arvoja inhimillisempään suuntaan.

Käyttäjän IlkkaVuori kuva
Ilkka Vuori

Demokratia on ihan yhtä huono kuin kaikki muutkin tähän asti.
Euroopassa on vain sodittu WWII:n jälkeen vähemmän siksi, että kaikilla on ollut mahat täynnä ja lämmintä päällä.
Sen jälkeen kun kaikki on annettu sille 1%:lle yhteistuumin äänestelemällä - alkaa tahti muuttumaan ja seinät kaatuilemaan.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen

Tavaratalot ja marketit on pullollaan ruokaa ja kulutustarvikkeita joka lähtöön, sangen edullisesti vielä myyvät niitä, kun kilpailu ostajista on kovaa, voisi jopa kuvailla kilpailua veriseksi.

Jos vain 1% kulutttaisi sitä kaikkeatarjolla olevaa ruokaa ja krääsää niin eväthän ne varmaankaan saisi kulutettua siitä kuin korkeintaan 2%.

Jos kulutuksesta katoaisi 98%, se tietäisi melkein kaiken loppua.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Vihavaisella menee nyt tulot ja kulutus sekaisin. Ei 1%:n tulot vie 99% kulutuksesta vaan ylivertaisesti suurin osa niistä menee kapitaalien edelleen kasvattamiseen pääosin finanssispekuloinnissa. Mutta ne ovat toki pois 99%:n kulutuksesta ja siten elämisen tasosta.

Jos suurempi osuus tuosta 1%:n kaappaamaasta menisi 99%:n kulutukseen, se lisäisi tasapainoista kehitystä, työllisyyttä ja toimeentuloa suurille massoille.

Muistelen Vihavaista oiotun tässä asiassa aikaisemminkin.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #18

"Muistelen Vihavaista oiotun tässä asiassa aikaisemminkin."

Ei ole mennyt perille, eikä mene nytkään.

Jos ei sitä kapitaalia olisi, niin mistäs ne sitten tulisivat ne kaikki investoinnit joita tarvitaan jotta ne kaupat olisivat pullollaan kaikkea mahdollista krääsää, kuten ne nyt ovat?

Kapitalistit todella omistavat tuotantokoneiston ja jakeluketjut ja siinä se ylimääräinen raha sitten lepää. Mutta ei ne kapitalistit, se 1%, suinkaan pysty itse käyttämään sitä krääsää jota he markkinoille tunkevat.

Toisaalta, mitä ne kapitalistit tekisivät sillä ylimääräisellä kapitaalillaan, jollei olisi kuluttajia, joille voi tehdä niitä kulutustavaroite ja joita varten pitää tehdä niitä jakelukanavia, eli marketteja.

Ei se kapitalistien raha heitä itseään hyödytä, kun se on sijoitettu tuotantolaitoksiin ja jakeluketjuihin. Kyllä ne palvelee kaikki kuluttajien ja työntekijöiden etua, tarjotessaan työntekijöille töitä ja palkkaa ja toisaalta niitä tarvikkeita joihin voi sitten sen palkan kuluttaa.

Näin tämä nykysysteemi pyörii, se pyörii niiden 1%:n varassa, niiden kapitalistien varassa, jotka omistavat tuotantolaitokset ja jakeluketjut.

Tämän toivoisin kaikkien ymmärtävän vaikka olisi minkä sortin sosialisti. :)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #21

1% c. 99% ei ole enää toimiva suhde. Jo aiemmin ollaan alettu siirtyä finanssispekulointiin jossa rahaa tehdään rahalla. Siinä ei kapitaalit enää luo tuotantoa ja kulutettavaa. Me olemme ohittaneet kapitalismin kehityksessä jo Vihavaisen kuvaileman tilanteen.

Käyttäjän artoartovihavainen kuva
Arto Vihavainen Vastaus kommenttiin #25

"Me olemme ohittaneet kapitalismin kehityksessä jo Vihavaisen kuvaileman tilanteen."

Mitä hemmetin merkitystä on millään Roope-Ankan rahasäilöllä, saati varsinkaan millään bittirahalla.

Vaikka joku Roope omistaistaisi puolet maailman käteisestä, tai jos hänellä olisi sen verran bittirahaa jonnekin kirjattuna.

Roope ei voi käyttää sitä kulutukseen. Roope ei voi käyttää puolta maapallon elintarvikkeista, eikä hän voi käyttää puolta maapallon kulutuskrääsästä.

Vatsaan ei sovi niin paljon ruokaa, eikä hän ennätä käyttämään niitä kaikkia tavaroita.

Roope voisi ostaa rahoillaan tuotantolaitoksia tavarataloketjuja, valtamerilaivoja ja sensellaista. Mutta ne on kaikki Roopelle arvottomia sijoituksia ellei hän laita tuotantolaitoksia pyörimään, ellei hän työllistä ihmisiä ja tuota tavaroita ihmisten kulutettavaksi.

Hänen tavarataloketjunsa ostavat tavaraa tutantolaitoksilta ja kuljettavat ne marketteihin, mistä ihmiset voivat ne ostaa.

Jos jollakin on ylimääräistä rahaa tai leikkirahaa jossain jemmassa, siitä ei ole kenellekään mitään haittaa jos se on siellä. Jos joku käyttää jemmaamansa rahat kulutukseen tai investointeihin,joku toinen voi samalla jemmata rahaa, niin että jemmarahan määrä pysyy vakiona.

Jemmaraha ei kuluta, ei syö eikä paskanna, se ei käytä maapallon resursseja. Jos kyse on ns. kuplasta, eli rahaa ei oikeasti ole kun kupla puhkeaa, sillä ei ole merkitystä, kupla vain puhkesi, sellainen ei voi kadota mitä ei ole oikeasti olemassa.

Konkreettiset materiaaliset arvot eivät voi noin vain kadota. Asuntoja ei katoa kuplissa, ei myöskään viljavarastot, tuotantolatokset, tiet, ajoneuvot, ne ovat materiaa, eivät mitään mielikuvitusta, kuten raha.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #27

Vihavainen ei ilmeisesti halua ymmärtää finanssikapitalismin toimintamekanismeja ja niiden vaikutuksia 99 %:n elämään?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #18

Suurituloisin 10% saa reilut 20% tuloista.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen Vastaus kommenttiin #23

Mikähän tilasto tuokin lienee. Pääomatuloja tuskin on huomioitu. Ja osa tuloistahan on piilotettu kirjekuoriin ja bimbosaarille.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #24

Kaikki tulot on huomioitu nettona - siis myös tulonsiirrot. Bruttona erot ovat toki paljon suuremmat. Luonnollisestikaan laittomia tuloja ei ole huomioitu, mutta niiden määrä on eduskunnan harmaan talouden raportin arvion mukaan niin pieni etteivät ne muuta tilannetta mihinkään suuntaan.

Niin ja tilastokeskuksen tulonjaon kokonaistilasto tietenkin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #26

Pylkkösen ja Vihavaisen kannattaisi tutustua Noam Chomskyn tuotantoon rahavallasta ja kansantaloudesta noin yleisesti. Saisitte hieman tietoa miten systeemi toimii. Kannattaa katsoa.

https://areena.yle.fi/1-3319316

Ilkka Huotari

Mitkä ne pehmeät arvot on? Missä maassa on pehmeät arvot?

Käyttäjän amgs kuva

Jos pidät huolta läheisistään naapureita ja muita ympärilläsi olevia ihmisiä kunnioittaen, silloin olet pehmeiden arvojen omaava ihminen. Suomen hyvinvointivaltio on syntynyt pehmeiden arvojen pohjalla. Se, että kaikki suomalaiset lapset pääsevät kouluun on pehmeiden arvojen tulos. Kovien arvojen tulos olisi koulujen yksityistäminen ja, että lapset saisivat koulutusta vaan vanhempien rahapussin paksuuden mukaisesti, kuten hyvin monissa maissa on. Olennaisinta on, että ihminen saa apua, mahdollisuuksia muilta silloin kun hän sitä tarvitsee.

Ilkka Huotari

Ok.

Eli jos haluaa ratkaista ongelmat parhaimmalla mahdollisella tavalla, samalla niin, että kaikki saa apua, niin se on ilmeisesti sitten pehmeitä arvoja? Sittenhän olen pehmeiden arvojen kannattaja esim. pakolaispolitiikassa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Jostain syystä jätit viimeisen lauseen lainauksestasi analysoimatta? No toisaalta se olisi vienyt blogaukselta pohjan, kun Niinistö olisi paljastunut oikean laidan sosiaalidemokraatiksi.

Käyttäjän amgs kuva

Nimenomaan se lause antaa myös ymmärtää, että köyhät, syrjäytyneet nuoret ja maahanmuuttajat olisivat yhteiskunnan haureuden syy. Sanoja voi tulkita eri tavoin, kun ne antavat tilaa eri tulkinnoille. Nuoret ja heikossa-asemassa olevat ovat olleet taas vaalipropagandaa välineinä. Nyt on luvattu ylimääräistä vaalirahaa nuorille. Hyvä, mutta nuoret eivät almuja tarvitse niin kipeästi kuin mahdollisuuksia hyvään tulevaisuuteen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset