Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Presidentinvaalit 2018 ja media

  • Tänään Oinolassa, Lohjalla. Kuva on minun.
    Tänään Oinolassa, Lohjalla. Kuva on minun.

Odotan innolla tulevia media-alan tutkimuksia presidentinvaaleista 2018. Viime päivinä olen seurannut presidentinvaalien ympärillä käyvää keskustelua lähinnä sosiaalisesta mediasta, Yleisradiosta ja eri lehdistä, kuten ehkä tekin.

Nämä presidentinvaalit ovat erikoisia. Vaalirahoitus asettaa ehdokkaat eri taloudelliseen asemaan. Medianäkyvyyttä ostetaan rahalla ja  lehdet suosivat mainostilan ostajia. Yhdellä ehdokkaalla on tarpeeksi rahaa ostaa hienoja mainoksia, mutta myös media tukee häntä kritiikittömästi hienoilla tarinoilla, kyselemättä ja kyseenalaistamatta hänen mielipiteitä. Kysymykset ja epäilykset media on varannut muille ehdokkaille. Tämä väite voi todistaa vääräksi tai oikeaksi tutkimalla mediaan käyttäytymistä nyt vaalien alla.

Erikoista on sekin, että jo useiden kuukausien aikana media on toistanut meille yhden ehdokkaan korkeita kannatuslukuja. Kuulemme sellaisista kannatusluvuista erityisesti silloin kun puhutaan totaalitarististen maiden ”vaaleista”. Ilman mediankin rakentamaa henkilökulttia yhdenkään ehdokkaan suosio ei nousisi noin korkealle. Sitä muka kun muut ehdokkaat ovat pitäneet huolta kritiikistä istuvaa presidenttia kohtaan ja valveilla olevat toimittajat ovat uskaltaneet puhua mm televisiotoimittajien asenteellisuudesta yhtä ehdokasta kohtaan, kannatusluvut ovat muuttuneet. Pari gallupin tulokset antavat hieman toisenlaisia lukuja. Helsingin Sanomien viimeisessä gallupissa Sauli Niinistön kannatus oli 58%.

Olen lukenut siitä, että yksi vaalikierros olisi parasta! Näin ajattelevat perustelevat mielipiteensä sillä, että näin säästämme verorahoja. Tuosta ei ole pitkää matkaa siihen ajatukseen, ettei presidentinvaaleja olisi pitänyt järjestää laisinkaan. Suomi on onneksi demokraattinen maa.

Lehdissä on ollut otsikoita, joissa toinen vaalikierros hermostuttaa, huolestuttaa ja onhan yksi Ylen toimittaja sanonut televisiossa, että se on pelottavaa! "Pelko on olemassa toisesta kierroksesta (presidenttivaaleissa)" Ylen toimittaja Maria Stenroos juuri radiossa. Arvostaisin puolueettomampaa asennetta Ylen toimittajalta." Näin kirjoitti Facebookin kaverini. 

Toinen vaalikierros on viesti yhteiskunnan moninaisesta ajattelutavasta ja äänestäjien perehtymisestä erilaisiin ehdokkaisiin. Ehkä juuri ne puheet yhdestä vaalikierroksesta ja yhden ehdokkaan voittamattomasta suosiosta ovat vaikuttaneet siihen, että moni on lähtenyt äänestämään ennätyksellisesti jo ennakkovaaleissa. Toivon mukaan nyt vaalipäivänä häviäjäpuolue olisi se kuuluisa nukkuvien puolue. Ylen viimeisen gallupin aineiston mukaan 20 % kyselyyn vastaajista ei osannut tai halunnut sanoa kantansa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Juha Hämäläinen

Jokainen rehellinen ja vastuullinen ihminen vastustaa kaikkinaisia kannatusmittauksia ennen vaaleja. Vaalit ovat se ainut tarvittava mittaus.

Käyttäjän amgs kuva

Taidat olla oikeassa. Jossain maissa galluppeja ei saa tehdä ja julkaista juuri ennen vaaleja. Osittain niillä ohjataan mielipiteitä tai ainakin tuodaan ”faktoja” esiin. Moni uskoo numeroihin ja unohtaa, että otanta saattaa olla suppea ja onhan myös se virhemarginaaliikin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Totta, n.s. valtamedia (MSM kuten ulkomailla lyhennetään) on todistanut jo ennenkuin kisa alkoikaan yhden paremmuutta tyylillä jonka mukaan erimieltä olevien ei kannata lähteä edes kisaamaan elleivät halua vallan tyhmiä ja turhia olla.

Taustalla lienee tieto, että kokkuliäänestäjät äänestävät kuitenkin joka tapauksessa eikä muiden haluta tuovan kuraa äänestyspaikojen lattioille. Mutta menempäs huomenna kuitenkin sotkemaan omalta pieneltä ja vähäpätöiseltä osaltani meille valmiiksi rakennettua kuviota.

Tokikin haluaisin, että meillä vastarannan kiiskillä olisi mahdollisuus äänestää kaikkia ehdokkaita vastaan niin, että äänellämme olisi samanarvoinen ja tasavertainen vaikutus lopputulokseen niiden kanssa jotka äänestävät jonkun puolesta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset