Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Helsingin Sanomien pääkirjoitus on olkiukko!

  • Antti Rinne Twitterissä
    Antti Rinne Twitterissä

Keskustelu Antti Rinteen sitaatin ympärillä räjähti taas. Tällä kerralla langan sytyttäjänä on valtakunnan päälehti, joka pääkirjoituksessa väittää mm näin: Rinteen ei olisi kannattanut siteerata saamaansa palautetta julkisesti. Kansa­laiset ovat nyt alitajuisesti herkässä tilassa, sillä sisällissodan alusta tulee kuluneeksi sata vuotta.”

Missä maassa me nyt ollaan? Eilen Sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (sin) sanoi työttömien kurjistamislaista,ettei hän käy keskustelua julkisuuden kautta. Nyt saman maan päälehti kehottaa maan oppositiopuolueen johtajaa muuttamaan (piilottamaan) kansalaisia mielipiteitä!

Pääkirjoituksessa neuvotaan myös näin: ”Jos Rinne halusi viitata sisällissotaan, yleisluontoinen viittaus olisi voinut toimia paremmin, esimerkiksi näin: ”Monella kansalaisella ovat tulleet mieleen ­sisällissotaan johtaneet tapahtumat.”

Tuo ”neuvo” on harhaanjohtava ja melkoinen olkinukke. Monille kansalaisille on nyt tullut mieleen kuinka heikossa asemassa hän on. Moni kansalainen nyt miettii, että maan hallituksen päätösten takia hän joutuu taloudellisiin vaikeuksiin ja velkaantuu, vaikka kuinka aktiivinen työnhakija hän olisi.

"Hallituksella näyttää olevan hätä aktiivimallin kanssa. Ensin se runnoi työttömiä rankaisevan mallin läpi. Nyt se pöyristyy kansalaisten pettyneestä palautteesta, jota siteerasin. Pettymys tulee esiin sadoissa viesteissä ja puheluissa. Millaista palautetta hallitus oikein odotti?" Rinne kysyy Twitterissä.

Näyttää siltä, että myös päälehti reagoi nyt aivan kuten Sipilän hallitus. Helsingin Sanomat on vain vallan (hallituksen) apukoira. Enkä ole yksin ajatukseni kanssa. Lukekaa pääkirjoituksen kommentit! Missä on se asiallinen, monipuolinen ja ennen kaikkea avoimuuden kannattava journalismi?

Jos joku ei vielä tiedä mitä olkinukke ta olkiukko on, tässä tämä määritelmä: ”Olkinukke tai olkiukko (engl. straw man) on yleinen argumentointivirhe, jossa vastapuolen argumentti sivuutetaan hyökkäämällä siitä tehtyä heikompaa karikatyyria vastaan. Tällöin tavallaan pannaan sanoja toisen suuhun pyrkimättä ymmärtämään sitä, mitä toinen todella tarkoittaa, jotta tämä joutuisi huonoon valoon, tai esitetään toisen ajatus niin kärjistetyssä muodossa, että sillä mitätöidään toinen tai toisen ajatus.” Wikipedia tietää.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (16 kommenttia)

Käyttäjän Taksari kuva
Jani Pulkki

"Alitajuisesti herkässä tilassa"? Wau. On siellä psykologit.
Rinne saa siteerata ihan vapaasti saamaansa palautetta ja hyvä on että siteeraa. Ay-liike ja demarit olisivat tosin voineet aktiivisemmin vastustaa mallia. Minulle jäi mieleen lähinnä 0,8% syksyn puheenaiheista ja sen turmiollisuus kansalle. SDP oli väärässä olut kysymyksessä ja oikeassa aktiivimallin kritiikissä. Miksi minulle jäi mieleen vain toinen. Edes aktiivimallin sisältö ei ollut minulle selvillä vasta kuin lain säätämisen jälkeen.
Oppositio mielestäni epäonnistui asiassa yhtenä rintamana.
Nyt olisi aika antaa rakentavia ehdotuksia mallin muuttamiseen, jonkinlainen aktiivimalli on hyvästä mutta ei noin jäykkä. Esim. kolmannella sektorilla työskentely, kuten vaikkapa ay-aktivistit, srk:n kerhojen vetäjät, säätiöiden hallintoon ja toimintaan osalllistuvat, jne tulee laskea aktiivisuuden piiriin vaikkei korvaukset riittäisikään nykyisin vaadittavaan.
Pahoin pelkään että aktiivimalli muutoin tuntuu kuin "niskalaukaukselta" kun aktiivisuus tuomitaan passiivisuudeksi ja ei ihme jos tulee hällä väliä olo, sama kun pysyy kotona eikä edes yritä kun tukia leikataan kuitenkin.

Käyttäjän amgs kuva

Opposition tehtävä oppositiossa ei ole onnistua tai epäonnistua asioissa, joista hallitus on vastuussa. Tärkeintä nyt on mitä aktivointimallin suhteen tulee tapahtumaan ja mitä kansalaiset tekevät. Jokainen voi vielä käydä adressipalvelussa allekirjoittamassa. Nyt siellä on jo 116 912 tukijaa.
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2730

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Olen samaa mieltä, ettei oppositio ole vastuussa hallituksen toilailuista. Mutta olisi toki suotavaa aika-ajoin muistella millaista politiikkaa on itse tullut hallituksessa ollessaan harjoitettua. Siitä saattaisi vaikka jotain oppia tulavaisuutta varten. Demulit ovat sikäli onnekkaassa asemassa, että heillä on paljon mistä oppia, ovathan he niin usein siellä olleet.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #9

"Mutta olisi toki suotavaa aika-ajoin muistella millaista politiikkaa on itse tullut hallituksessa ollessaan harjoitettua. Siitä saattaisi vaikka jotain oppia tulavaisuutta varten." Komppaan nyt.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ei minulle olisi niskalaukauksista tullut mieleen Suomen sisällissota ilman Hesarin ja muiden n.s. laatutiedonlevitteiden apua. Se on tuttu ilmaus ihan muista yhteyksistä. Silloin ihmisiä tapettiin nälkään ja sairauksiin sekä ne jotka suoraan tapettiin, ammuttiin kivääreillä hiekkakuoppien reunoilla, ei niskalaukauksilla.

Hesarin pöyristely on siis ihan vain tarkoitushakuista erimielisten solvaamista ilman historian tuntemusta.

Itsekin huomasin tuon sinikkoministerin älynväläyksen. Niinhän johtavassa asemassa olevien poliitikkojen tuleekin osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun. Hallituksen kabineteissa ettei vahingossakaan tule paljastaneeksi kansalaisille mitään saati kuulevansa heidän mielipiteitään.

P.s. Jopa ennen sisällissotaamme niskalaukauksesta tulisi mieleen muusikko T.Rautiainen ja hänen bändinsä.

P.p.s. Mitähän kaikkea tiedonlevitteemme ja muut pöyristelijät meiltä vielä tänä vuonna kieltävätkään vedoten sadan vuoden takaiseen tragediaan?

Käyttäjän amgs kuva

"Hesarin pöyristely on siis ihan vain tarkoitushakuista erimielisten solvaamista ilman historian tuntemusta."
Valemedioista osaa odottaa tuollaisia klikkauskirjoituksia, mutta ei arvonsa tuntevalta lehdeltä.

En sanonut mitään pääkirjoituksessa esitetystä "ajatuksesta", että nyt tämä sanakohu vaikuttaisi puolueen kannatukseen. Milloin Helsingin Sanomat on ollut hyvin huolissaan demareiden kannatuksesta ja vaikka olisi niin milloin ne vaalit ovat?! Seuraavat eduskuntavaalit ovat vasta 14.4.2019! Nyt kyllä yliampuivat (saako enää sanoa niin?).

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Sama mieltä, tyhjästä luodaan turhanpäiväinen ja keinotekoinen muka kohu.

Käyttäjän amgs kuva

Ja keskustelua käydään ahkerasti sanoista ja sivuseikoista. Pääministeri ja valtiovarainministeri ovat olleet erittäin hiljaa aiheesta. Miksi? Ehkä ministeri Mattilan kanta on koko hallituksen. Hallitus ei keskustele asiasta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ihmisten mielenkiinto ohjataan mitään tarkoittamattomaan älämölöön ja samalla pelotellaan olemaan hiljaa luomalla esimerkkejä siitä mitä seuraa jos joku uskaltaa olla erimieltä.

Samoin kun, kävi aiemmin kun A.Rinne otti esille kuinka työnantajat keinottelevat työsuhteen ehdoilla käyttäessään ulkomaista työvoimaa. Silloin tartuttiin sanaan "etuus". Nyt "niskalaukaukseen". Aikoinaan kun kepuleita arvosteltiin asuntojen rahoituksen kanssa puliveivauksesta, tartuttiin M.Vanhasen lautakasaan ja tuppeensahaamiseen. Joka kerta ja monesti muulloinkin samassa tarkoituksessa ja itse asia hautautuu tietymättömiin menon jatkuessa entisellään.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Piti käydä tarkistamassa, mutta kyllä ministeri Mattila tosiaan on lausahtanut, ettei hän käy julkisuuden kautta keskustelua.
https://yle.fi/uutiset/3-10012034

Salassakos sitä päätöksiä tehdään avoimeksi demokratiaksi itseään väittävässä Suomessa?

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän amgs kuva

Tämä "avoimuus" on ollut maan tapa viime aikoina. Epäilen, että näin ei aina ole ollut. Kunnissakin asioista vaietaan, kunnes vaalien alla nostetaan pari mielenkiintoista aihetta, josta keskustellaan.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

#11 Vallassa olevat pitävät tiukasti kiinni asemastaan. Vaikeneminen tarkoittaa aina sitä, että pyritään välttämään vastaantuloa, joka kuulostaisi myönnytykseltä.

Kansalaisaloitteen mahdollisuuden hyväksikäyttö on tullut vaalien välissä keinoksi puuttua hallituksen ongelmallisiin päätöksiin. Se on hyvä, mutta kertoo toisaalta siitä, että se kansanosa, joka ei käytä äänioikeuttaan, on useimmiten häviäjä.

Meillä äänestysaktiivisuus on valitettavan matala. Jos lähes puolet äänioikeutetuista ei usko äänensä merkitykseen, on jotain pahasti vialla. Demokratia linkuttaa ja tarjoaa tilaa totalitarismille.

Tästä syystä puolueiden, jotka haluavat valtaan, tulisi pikimmiten valaista kansalle, miksi on välttämätöntä äänestää itselleen tärkeistä arvoista.

Nythän oikeistorintamalla on pyritty vesittämään vasemmistolaisia arvoja. Niinistökin aikanaan on todennut olevansa työväen presidentti. Ei kaikkea ole hyvä uskoa - politiikassa käytetään aina manipulointia, johon herkimmät haksahtavat.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Tunnetuin historiallinen niskalaukaus-episodi on , kun vuonna 1940 Katynin metsiin haudattiin vajaa 22000 puolalaista, jotka oli murhattu niskalaukauksella Stalinin käskystä.

Tämä tiedoksi vasemmistoa edustavalle puheenjohtaja Antti Rinteelle ( sd.) .

P.S. Suomen vapaustaistelussa vuonna 1918 niskalaukaus lienee ollut harvinaisuus.

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Asiatonta tässä on viitata mihinkään sata vuotta siten tapahtuneseen. Kysymys on tämän hetken tilanteesta, Jossa suomalaiset velkaantuvat ennätystahtia ja ulosotot lisääntyvät samassa suhteessa. Hallitus vielä kiristää tilannetta työttömien osalta, joilla muutoinkin on vaikeampaa kuin muilla selvitä kaikista laskuistaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Jos "niskalaukaus" on heikkohermoisille ja herkkähipiäisille liian rajua palautetta niin olisiko tämä adressit.com:sta napattu parempi: "Koskahan joltakin kiusatulta työttömältä palaa käämit niin että tumpelon työministerin muovailee "lindströmin pihviksi"?"

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Nyt kansalaisaloitepalvelussa olisi myös aidosti kannustava aktiivimalliehdotus. Sen mukaan ativoitunutta työnhakijaa palkittaisi leikkaamisen asemesta: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/2810

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset