Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Hallituksen aktiivimallin arvostelu on juuri sellainen kuin sen pitäisi olla

  • Pari otsikkoa aiheesta.
    Pari otsikkoa aiheesta.

Luin juuri Uuden Suomen uutisesta, että SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen Aamulehden haastattelussa referoima kansalaisilta tullut palaute hallituksen aktiivimallista on saanut kulmat kohoamaan.

–Ihmisten polvilleen laittaminen on järjetöntä. Olen saanut palautetta, jossa ihmiset ovat sanoneet, että hallituksen politiikka tuntuu siltä, että halutaan laittaa työttömät polvilleen ja antaa heille niskalaukaus, Rinne sanoi lehdelle.

Lehdessä sanotaan, että monen mielestä sitaatti menee liian pitkälle. Ne monet ovat lehtien sitaattien mukaan hallituspuolueiden poliitikoita!

Vain pari päivää sitten kirjoitin itse, että erikoiset termit eivät edistä sovintoa, mutta eniten sovintoa rikkovat epäoikeudenmukainen politiikka. Nykysuunta kuten eriarvoistuminen ja työttömien ahdistelu osoittavat, että kansa jakautuu hyvinvoiviin, rikkaisiin ja köyhiin. Kirjoitin myös, että onneksi aika ja maa on nyt toinen.

Oli jo aikakin, että joku oppositiosta ilmaisisi alistettujen ihmisten tuntoja. Suomessa moni tuntee jo nyt, että heitä alistetaan, kyykytetään. Olen lukenut sen verran paljon kommentteja hallituksen tekemisistä enkä ihmettelee yhtään kovaa kieltä.

Monia ei nyt kuunnella. Hallituspuolueiden politiikkojen kauhistelu on esimerkki siitä, että he elävät mukavassa kuplassa, jossa Rinteen julkaisema palaute on vieras asia. Ehkä se, että Antti Rinne sanoi julkisuuteen kanslaisten palautetta, voisi herättää kaikkia ajattelemaan vakavasti mitä oikeasti ollaan nyt ihmisille ja yhteiskunnalle tekemässä.

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo on vaatinut jopa anteeksipyyntöä Rinteeltä. Milloin hallitus pyytää anteeksi kansan eriarvoistumisesta, lukuisista takkikäännöistä ja sinisten hallitustyöskentelystä?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

11Suosittele

11 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Poliitikot saavat varmasti kaikenlaista palautetta ja heillä on vastuu miettiä mitä he niistä julkaisevat. Esim. maahanmuuttopolitiikasta tulee varmastu paljon palautetta, mitä ei ole syytä julkaista. Kun ison puolueen pomo edes päästää suustaan lauseen, jossa alle 5 %:n ehdollinen leikkaus työttömyysturvaan rinnastetaan niskalaukaukseen, on retoriikka jo aika sairasta. Aktiivimallia voi arvostella perustellusti ja syystä, mutta style is never out of fashion.

Käyttäjän amgs kuva

Sanat ilmaisevat tunteita ja tässä tapauksessa on todella toivonsa menettäneen henkilön palautteesta. Jos nyt joku ei pidä tyylistä, se on eri asia, mutta kuten yritin kirjoituksessa sanoa, tärkeintä on tuoda ilmi kuinka epäoikeudenmukainen politiikka nyt ollaan tekemässä. Jos nyt Rinne tekee sen tuolla sanalla, ohon moni nyt tarttuu, niin se oli sitten oikein tehty. Niskalaukaus on poljetun työttömän tunne. Nykyisin on tapana keskustella sivuseikoista, kuten yhden sanan tyylistä unohtaen tärkeitä asioita.

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Se, että joku turhautuu ja antaa tämän tyylistä palautetta on ok, mutta se, että merkittävä valtiomies tuo sitä esiin, antaa sille merkitystä. Tämän tyylinen retoriikka on tunnepitoista, populistista ja epä-älyllistä. Keskustellaan siitä, että kuinka epäoikeudenmukainen uusi malli on tai kuinka kaikki työttömät ei voi itse vaikuttaa työn saantiin yms. mutta niskalaukaukseen verrattavissa oleva asia tämä ei ole. Niskalaukaus ja 5%:n leikkaus ei ole edes samalla planeetalla.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Minusta A.Rinne toi ihan riittävän selvästi esille mistä tuossa niskalaukausjutussa oli kyse. On todellakin yritystä harhauttaa keskustelu ihan sivupoluille itse asiasta jos pöyristelee ja nostaa älämölöä hänen sananvalinnastaan.

Samaan aikaan asiaa vastustava kansalaisaloite saa kannattajia ennätysvauhtia. Se ei S.Eloa et al näytä kiinnostavan lainkaan. Samaan sinikkolaumaan kuuluva työministeri valmisteluttaa työttömien kyykyttämisen seuraavaa vaihetta.

Ketään ei myöskään tunnu kiinnostavan, että yksi kokkuli haluaa työttömät maalle ja toinen ajaisi heidät kaupunkeihin.

Sen sijaan Rinteen saaman palautteen julkituominen alkuperäisessä muodossaan ja kaunistelematta saa herkkähipiäiset hallituspiirit kauhistelemaan.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Rinteen kommentissa ei ollut mitään vikaa. Vinkuna palautteen muotoilusta on vain hallituspuolueiden edustajien vastuunpakoilua. Kun ei rahkeet riitä käymään keskustelua itse politiikasta, niin väistetään keskustelu takertumalla tällaisiin pikkumaisuuksiin. Rinne välitti kansan palautteen ihan sopivan suorasukaisena ja jos se oli liikaa poliitikoille, niin ensisijaisesti nillittäjien tulisi harkita alan vaihtoa. Joku herkkähipiäisen kukkahattusedän tehtävä voisi sopia paremmin nykyministerin kyvyille ja osaamiselle.

Jos hallituksen päätökset ovat säälittävän huonoja, niin tämä palautten muotoilusta vinkuminen se vasta säälittävää onkin.

Käyttäjän amgs kuva

Juuri näin. Sen verran, että Simon Elo unohti kuinka puoluetoverinsa Timo Soini on kautta uransa puhunut erikoisilla sanoilla vaikkapa muista puolueista. Vaihdan linkin vain siksi, että tämä nyt on ajankohtaisempi juttu kuin Embusken: http://blogit.apu.fi/uuninpankkopoikasakutimonen/2...

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

Soini kertoo kuinka oppositiota pitää käsitellä :

"Lekalla leukaluihin ja selkäranka sirkkeliin"

Eipä tuo paljon niskalaukauksesta eroa.

Käyttäjän eerojalkanen kuva
Mari Yritys

En ole demarien kannattaja enkä työtön. Silti en näe Rinteen sanavalinnoissa mitään väärää.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Pitää muistaa, että kyse on kuitenkin opposition ja hallituksen väännöstä, ja kun tämä aktiivimalli tuntuu nyt olevan paha paikka jopa hallituspuolueille, niin jostain on otettava se aihe, millä saataisiin pois huomio itse asiasta.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Työelämässä olevat ovat vuosien saatossa joutuneet sopeutumaan kaikenlaiseen. Monet heistä ovat pienituloisia, jotka saavat vain vähän enemmän palkkaa kuin työttömät erilaisia korvauksia. Onko nykyinen työttömyysturva kiveenhakattu, jota ei voi kehittää? Annetaan tälle uudistukselle mahdollisuus, jos se ei toimi, sitä kehitetään. Nykyinen mailla ei muuttuneessa maailmassa enää toimi.

Käyttäjän juhanaturpeinen kuva
Juhana Turpeinen

Kehittää on se sana jota ikävä kyllä nykyiset hallituspuolueet käyttävät vain ja ainoastaan silloin kun tekevät asioita huonommiksi kuin ne ovat ennen olleet. Ehkä itselläni on hieman korkeammat standardit, mutta minä saan näppylöitä aina kun oikeistotunarit käyttävät koko "kehittminen" sanaa. Minun maailmassani kehittäminen tarkoittaa, että tehdään jotain paremmin kuin aiemmin.

Ja ei annaeta tälle mahdollisuutta. Se on juuri sitä, että ei keskusteltaisi jo lähtökohtaisesti typerästä, moraalittomasta ja hallituksen omia tekojaan peittelevästä lain irvikuvasta. Kyllä sitä pitää puhua ja sitä pitää hieroa ministerien ja heidän puolueidensa naamaan juuri niin kauan, että edes yrittäisivät toimia paremmin tai laadukkaammin. Pahon tosin pelkään, että ovat aivan liian kyvyttömiä ja moraalittomia suoriutumaan tehtävistään paremmin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

En usko ministerien kyvyttömyyteen. Moraalittomuuteen toki mutta en kyvyttömyyteen. He tekevät ihan sitä mitä heidän tehtäväkseen Eteläranta-10:stä on annettu. He tekevät sen vain rujommin ja raaemmin kuin edeltäjänsä koska poliittinen tilanne on laskettu sellaiseksi, että tämäkin menee läpi.

Jos tätä yritettäisi sivistyneessä länsimaisessa Ranskassa niin Avenue des Champs-Élysées:llä palaisivat autonrenkaat. Me keräämme kansalaisaloitetta ja odotamme mitä meille annetaan. Lisäksi vielä seuraavissa vaaleissa iso osa äänestää näitä ketkuja uudelleen.

Heikki Harma runoili jo 1978 seuraavasti (Ei mittään):
...
Kun minä olen työtön ja sinä olet työtön
Mut mehän ei ollakaan mittään
Länteen taikka ittään, me ei olla mittään
Kun kukaan ei tee millekään mittään

...

...
Toivoa vain soppii, että köyhä oppii
Että armonpalat ei ole mittään.
(https://www.youtube.com/watch?v=7rBsWtOYuko)

Olisikohan jo aika oppia noistakin sanoista.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kehitys ei ole mikään saavutus, kaikki riippuu suunnasta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Ei kaikkea hullua tarvitse kokeilla vain sen takia, että töissäolevia on kurmuutettu ja sorrettu. Ei varsinkaan ihmiskokeina. Laboratoriorottiakin säälitään enemmän.

Jos työttömyysturvaa halutaan kehittää, kehitettäköön sitä - parempaan suuntaan.

Jos taas ihmisiä halutaan enemmän töihin niin tarjottakoon työpaikkoja. Siinä pitäisi kuitenkin aktivoida työnantajia eikä työpaikkoja ilman olevia ja niitä etsiviä.

P.s. myös työelämässä olevien asemaa tulisi kehittää (lue: parantaa palkkoja ja muita työehtoja). Siinäkin olisi työnantajien aktivoinnin paikka.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Mielestäsi koko ongelma on työnantajien vika? Miksiköhän heitä kutsutaan työnantajaksi?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #16

Ihmettelen Korkmanin kysymystä sillä en kommentissani käsitellyt syyllisyyksiä ollenkaan vaan sitä, keitä olisi aktivoitava jotta oikeasti parannettaisi niin työllisten kuin työttömienkin asemaa.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #20

Anteeksi pyyntöni, mutta millä tavalla aktivoisit työnantajia? Ongelma on aika mielenkiintoinen, kun on työttömyyttä ja samanaikaisesti työvoimapula. Tämänpäiväisessä sanomalehti Pohjalaisessa ravintoloitsija valitteli sitä, ettei löydä työvoimaa. Hän haluaisi tuplata työntekijöidensä määrän, tekijöitä ei vain löydy.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #22

Laitatko linkin tuohon mistä voisi lukea tämän ravintoloitsijan "valittelun". En sitä itse ainakaan löydä.
Jos jotain ehdotuksia tarvitset, niin minusta aika hyvä olisi että oikeata työtä, oikealla palkalla. Voin toki olla väärässäkin, mutta uskoisin että tässäkin "työvoimapulassa" kyse siitä, että haluttaisiin teettää nollasopparilla, tahi ainakin minimitunneilla ja mahdollisimman pienellä palkalla.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #23

Taitaa olla maksumuurin takana. Kyse on Kalles in paikasta Raippaluodossa.

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus Vastaus kommenttiin #24

Etäisyydet:
Vaasaan autolla: n. 48 km
Vaasaan veneellä: n. 30 mpk eli n. 55 km
Holmögaddeniin (Ruotsiin) 19 mpk eli 35 km
Holmsundiin (Uumajan satamaan Ruotsiin) 26 mpk eli 48 km

Eiköhän tuo kerro jo aika paljon. Toki Ruotsin puolelta rivakampi soutaa töihin päivittäin. Vielä kun luultavasti osa-aika työ, kenties kausiluontoinenkin, niin en usko mihinkään isompaan hakijatulvaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #22

Ei tarvita mitään anteeksipyyntöjä, vastaan mielelläni.

Työnantajia on aiemmin yritetty aktivoida m.m. verohelpotuksilla ja "joustamalla" työsuhteen ehdoista y.m. Ne eivät ole n.s. "pelittäneet".

Siirtyisinkin siis samoihin keinoihin joilla halutaan aktivoida työttömiä: puututaan heidän toimentuloonsa. Haittaveroja YT-neuvotteluista, jokaisesta TE-keskuksen lähettämästä mutta palkkaamatta jääneestä, j.n.e.

Voitasi laskea jonkinlainen normisuhde täysipäiväisten palkattujen työntekijöiden määrän ja liikevaihdon välille. Normistaan vajaaksi jääville voitaisi määrätä haitta maksu per palkkaamatta oleva työntekijä sekä portin pieleen mörrimöykyn kuva siinä esillä pidettäväksi. Normin ylityksestä en antaisi ensivaiheessa taloudellista etua vaan portin pieleen laitettavan nauravanaama-symbolin ja korean kunniakirjan johtokunnan huoneen seinälle. Ehkä joskus myöhemmin kun valtion lainatilanne sallisi, voitaisi maksun tuotto jakaa verohelpotuksina norminsa täyttäneille.

Työttömyyden ja avoimien työpaikkojen yhtäaikaisuudessa ei kuitenkaan ole mitään n.s. "mielenkiintoista". Kapitalismi toimiakseen tarvitsee n.s. rakenteellista työttömyyttä eli rehellisemmin sanottuna suhteellista liikaväestöä.

Samaan ilmiöön liittyy työnantajien ylisuuret vaatimukset työntekijöille yhdistettynä vaatimuksiin pitkistä työmatkoista ja kelvottomiin palkkatarjouksiin. Vaatimukset loppututkinnoista, alle 30 v iästä ja kymmenen vuoden työkokemuksesta yhtä aikaa eivät ole vain urbaania legendaa. Onhan ilmoitukset yksi markkinointikeino annettaessa kuvaa menestyvästä firmasta esimerkiksi rahoittajille ja sijoittajille.

Toisaalta ne ovat erinomainen keino EK:n poliittisessa kampanjoinnissa ja työttömien syyllistämisessä.

Käyttäjän amgs kuva

Työelämässä olevana tiedostan hyvin kaikenlaisia uhrauksia mitä teemme, josta tulisimme toimeen. Tässä ei ole kuitenkaan kyse meistä vaan hankalassa asemassa olevista ihmisistä, yhdestä uudesta mallista, jonka kokeileminen aiheuttaa ongelmia mm lapsiperheille. Kokeilun kohteeksi joutuvat myös lapset. Ennen kokeilua olisi voitu arvioida seurauksia. Näin ei ole tehty. Muita vaihtoehtoja on olemassa kuten yhdessä toisessa blogikirjoituksessa yksi vihreä vaikuttaja kertoo. Hallituspuolueet haluavat nyt toteuttaa arvojensa mukaista politiikkaa, jossa iso, vahva määrää miten pieni tulisi nyt toimia. Tässä pitkin vuotta työttömiä on moitittu laiskuudesta ja nyt heitä rangaistaan myös aktiivisuudesta. Mistä he saisivat työpaikkoja, jos yrittäjät eivät pysty heitä työllistymään. Ymmärrän hyvin pienyrittäjien tahtotilaa. Uuden työntekijän työllistäminen vaatii paljon. Ihmisten ei tulisi koskaan myydä työnsä alihinnoilla. Työn arvon laskeminen on ilmeisesti yksi hallituksen päämääristä. Toivon olevani väärässä.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Mitä ideoita teillä sosiaalidemokraateilla on esittää, että yrittäjät pystyisivät työllistämään nykyistä paremmin?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #14

SDP:llä on sama vastaus kuin kokoomuksella, lisää maahanmuuttajia tekemään töitä halvemmalla.

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman Vastaus kommenttiin #15

Ihanko totta? Mikä olisi Makkosen malli ongelmaan?

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #15

Nytkö SDP on hallituksen maahanmuutto-ohjelmien takana?!
Kyllä, vaihtoehtoja on ollut tarjoilla. Epäilen kovasti, että työn halputtaminen on tässä tämän hallituksen se keskeisin tavoite.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #18

Muistelen A.Rinteen yrittäneen puuttua myös tähän ulkomaalaisen työvoiman pahinpaan ongelmaan eli työsuhteen ehdoilla keinotteluun. Silloinkin poliittiset vastustajat, joitakin oman puolueensa edustajia myöten, tarttuivat sananvalintoihin kun hän ei olisi saanut mainita työsuhteen etuja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset