Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Vuoden ensimmäisten päivien mietteitä

  • Pusulassa.
    Pusulassa.
  • Hetki sitten.
    Hetki sitten.

”Año nuevo, vida nueva”, ”uusi vuosi, uudet kujeet” sanotaan myös espanjaksi. Joskus menneisyys ja tärkeät asiat velvoittavat kuitenkin jatkamaan entisen tapaan tai vielä ponnistaen entistä enemmän. Näin voisi sanoa tämän vuoden alkupäivistä.

Kuuntelin, kuten moni muu, mitä tasavallan presidentti sanoi muun muassa sisällissodasta ja luin surullisen historiallisen tapahtuman syistä. Selvä on, että niin menneisyydessä kuin nykyisinkin radikalisoituminen suuntaan tai toiseen vie murheisiin. 

Ihmisen suuruus on siinä kuinka hän nousee vaikeuksista. Sotien jälkeen suomalaiset, oikealta vasemmalle ovat yhdessä pystyneet rakentamaan kadehdittavan oikeudenmukaisen valtion, jossa jokaisella kansalaisella on ollut yhtäläiset mahdollisuudet tulla toimeen. Tämä ”kavereita ei jätetä” idea on kuitenkin ollut viime vuosien ajan murentumassa.

Tiedostan, että nyt puhun hankalista asioista. Asioista, joita moni ajattelee, mutta ei sano, koska silloin ihmisiä leimataan ties miksi. Suomi on kuitenkin viime vuosina ollut hyvin jyrkästi oikeistolainen ja jakautunut maa, jossa hyvinvointivaltiota on pikkuhiljaa murennettu, luottamus ihmisten välillä rappeutunut ja usko puoluepolitiikkaan heikentynyt. 

Osasyynä edellä sanottuun on se, että puolueet ovat myyneet tai unohtaneet aatteensa ja myötäilet vallassa olevaa rahaeliittiä. Viimeinen esimerkki tästä on perussuomalaisten jakautuminen ja sinisten kerhon hallitustyökentely. 

Vaalirahoitus kääntyy demokratiaa vastaan. Kuvitteleeko joku vielä, että eduskuntaan pääsee kuka tahansa? Raha ratkaisee. Raha ratkaisee myös ketkä pääsevät hallitukseen ja presidentiksi. Näkyvyys tiedostusvälineissä on ostettu rahalla. Elämme ”rahakratiassa” eikä demokratiassa. Jos joku pääsee eduskuntaan ilman vaalirahoitusta, hän on poikkeus.

Perinteinen media, Internetin kauden puristuksessa, unohtaa tai laiminlyö välillä vahtikoiran tehtävänsä. Tahattomasti tai ei, viime vuoden lopussa media keskittyi alkoholipolitiikkaan antaen samalla alkoholijuomille suurta mainostilaa (Suomessa ei keskustella siitä kuinka alkoholijuomien ympärillä käyty keskustelu ja suuri mediatila vaikuttavat alkoholin kulutukseen). Samalla tiedotusvälineet vaikenivat hallituspuolueiden työttömien ”kyykyttämismallista” tai pakottamismallista. 

Blogisti Tiina Arlin kirjoitti: ” Työttömyyden hoitoa nykyhallituksen mukaan; ministeri käskee työttömiä muuttamaan kaupunkiin ja saman puolueen kansanedustaja käskee työttömiä muuttamaan maalle.Todellisuus taitaa olla se, että ainoa paikka mihin työttömiä halutaan on kaksi metriä maan alle pienessä purkissa.”

Se mitä vuosia sitten tuntui kaukaiselta, tuntuu nyt läheltä. Kaupunki ja maaseutu on asetettu vastakkain ja nyt ihmisten pitäisi juosta työn perään vaikka se työ tekisi hänestä orjan. Nyt meille myydään myös Elinkeinoelämän Valtuuskunnan (EVA) ideaa, että väliaikainen palkka-ale voi auttaa kotoutuviamaahanmuuttajia työllistymään. Jos kerran syrjivä ajattelu on ok maahanmuuttajien suhteen, miksi se ei olisi myöhemmin ok muiden työttömien suhteen? 

Vääryys radikalisoi. Kun muutama päivä sitten Mikael Jugner kirjoitti ihmisten kanssa keskustelemisesta, hän tarkoitti myös kuuntelemista. Monia ei nyt kuunnella, koska oman puolueen kannattajien etu on kaikista tärkein. Suomen loogisin puolue on Kookomus. Kokoomus on vuodesta toiseen ollut lojaali omille kannattajille. Siihen perustuu menestyksensä. Muut puolueet myötäilevät kokoomuslaisten tahtoa. Kaikki haluavat olla menestyksekkäitä kokoomuslaisia, vaikka se merkitsisi itsekästä politiikan toteuttamista. Ihmiset kuvittelevat, että rikkaat päättäjät ajavat heidän etuja. Milloin ja missä näin on tapahtunut? Luokka-ajattelu voi nykyisin hyvin. Rikkaat määräävät taas mihin alemman luokan pitäisi seisoa. 

Sisällissodasta puhutaan nyt yhtä ja toista. Toinen Niinistö puhuu ”vapaussodasta” tarkoittaen, että valkoisetvapauttivat Suomea punaisista. Jussi Niinistö: ”TP [presidentti] sanoi, että on oikeus olla eri mieltä. Siksi myös vapaussota, kapina jne OK” Erkki Tuomiojan sanoin ”Puolustusministerin aatetaustan tiedämme.” 

Yksi Facebookin kaveri puhuu luokkasodasta. Ehkä tuo määritelmä on osuva. Erikoiset termit eivät edistä sovintoa, mutta eniten sovintoa rikkovat epäoikeudenmukainen politiikka. Nykysuunta kuten eriarvoistuminen ja työttömien ahdistelu osoittavat, että yläluokka (Suomessa miljonäärit, rahakkaat ovat korkeissa asemissa) nostaa päänsä ja alistaa heikossa asemassa olevia. Ideologisille taistelulle on ilmeisesti nyt tilaa. Onneksi aika ja maa on toinen ja voimme leikkiä demokratiaa ja yrittää uskoa puolueisiin.

Kaikki ne kansalaiset, jotka pystyvät katsomaan napansa pidemmälle tai oman puoluesympatioista huolimatta vastustamaan vääryyttä tulisi seisoa yhdessä. Ja näin moni tekee jo nyt. Kansalaisaloite "aktiivimallin" kumoamiseksi saa kohta yli 100 000 kannatusilmoitusta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän amgs kuva

Taru Elkama ei ole ehtinyt hyväksymään kommenttiani ja siksi laitan sen tähän. Lapsiasiainvaltuutettu Tuomas Kurttila kirjoitti pari tuntia sitten Facebookiin näin: "Aktiivimalli. Surullista ja paljon kertovaa, ettei valmistelussa tarkasteltu asiaa lainkaan pienten lasten ja heidän vanhempiensa kannalta. Kunnalla on velvollisuus järjestää lapselle paikka varhaiskasvatuksen palveluista kahdessa viikossa, kun kyseessä vanhemman äkillinen työllistyminen. Usein työkomennukset, esim. sijaistukset tulevat työttömälle, nopeammin. Näihin pitäisi ihmisen päästä ehdottomasti kiinni. Kaikki työ on arvokasta ja tärkeää. Kun työttömän lapsilta varhaiskasvatusoikeus rajattu 20 tuntiin, voi hyvin olla, että tämän osuuden olet jo käyttänyt ma-ke, kun työtä olisi to-la. Nämä yhtälöt ovat tosia. Ja toimivalle yhteiskunnalle yksinkertaisia, jos lapsen elämä ja vanhemman arki mitään valmistelijoille ja päättäjille merkkaavat. Suomen on tavoiteltava 80 % työllisyysastetta. Jotta siihen päästään, palveluiden on toimittava. Ja jotakin on ihmisten elämästä ymmärrettävä - sellaisestakin, joka ei ole itselleni läsnä."

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Gutiérrez Soraisen uudenvuodentervehdyksessä oli paljon enemmän asiaa kuin hänen viittaamassaan S.Niinistön ympäripyöreässä vaalipuheessa.

Käyttäjän amgs kuva

Kiitos Jorma! Luitko jo mitä työministeri paljastaa jo nyt? "Aktiivimalli 2" on tulossa! Hallitus ei tunne rajoja.
Samalla halutaan lisää työvoimaa ulkomailta ja arvaten heikoilla työehdoilla (eilen uutisoitiin EVA:n selvityksestä, jonka mukaan ekonomistit ovat sitä mieltä, että pitäisi maahanmuuttajia työllitää heikoillakin työehdoilla! Ensin mahanmuuttajat ja sitten muut duunarit.

"Pian vaaditaan työttömiltä työnhakijoilta tupla-aktiivisuutta. Toisaalta pitäisi olla töissä ja toisaalta tehdä pakkohaku, jotta voi työttömyysetuutensa säilyttää. Karensseilla ja sanktioilla uhkaavat myös eri tahot: Kela ja työttömyyskassat aktiivimallissa ja TE-toimistot aktiivisessa työnhaussa. Järjestelmää pitäisi yksinkertaistaa ja byrokratiaa vähentää. Nyt kuljetaan toiseen suuntaan, Eloranta kritisoi."
https://www.aamulehti.fi/uutiset/tyoministeri-jari...

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kiitos vinkistä , tuota uutista en ollutkaan huomannut.

Tuskinpa hallituksen ja sen takana EK:n halut tuohonkaan loppuvat. Tätä väläyteltiin jo muistaakseni viime talvena ja se monelta suunnalta tuomittiin toimimattomana ja älyttömänä byrokratiana mutta ei näytä järkipuhe pystäyttävän tätä hallitusta. Seuraavana vaiheena lienee jonkin sortin pakkotyö, Organisation Todt:n tai suomalaisten sota-ajan työjoukkojen tapaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Selailin tuossa tämän viikon Tiedonantajaa. Siellä oli hassunhauska pakina nimimerkiltä Walle Nahlroos. Sen mukaan EK:ssa olisi pohdiskeltu inkkarinimeltään Seisova Järki -nimisen konsultin johdolla erilaisia aktivointimalleja koska heistä tuntui, että on passivoivaa jos karenssit ja sanktiot raukeavat työttömän kuollessa. He kehittivätkin "karenssitakuun" jolla edesmenneiden työttömiet karenssit periytyvät lapsille ja lapsenlapsille. Siitä nuoriso kuulemma saa oikein aktivoivan lähdön elämäänsä.

Minulla on aiemminkin käynyt mielessä, että hallitus käy hakemassa ideansa kyseiseltä pakinapalstalta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset