Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Beetlehemin naapuri

  • Beetlehemin naapuri

Belén on seimi espanjaksi. Nimi tulee paikasta, jossa kerrotaan sijaitsevan Jeesuksen syntymäpaikka. Noin 8 kilometrin päässä Beetlehemistä pohjoiseen sijaitsee toinen kristinuskon merkittävä paikka, eli Jerusalem. Jerusalem on tärkeä kaupunki myös muille kuin kristityille.

6.12. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tunnusti Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Samassa tiedotustilaisuudessa Trump ilmoitti siirtävänsä suurlähetystön Tel Avivista Jerusalemiin.

Joulukuun puolessavälissä YK:n yleiskokous hyväksyi päätöslauselman, jossa torjuttiin Yhdysvaltain päätös tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupungiksi. Päätöslauselman hyväksymisen puolesta äänesti 128 ja vastaan 9 maata. 35 maata pidättäytyi äänestyksestä.

Yhdysvaltain ja Israelin lisäksi päätöslauselmaa vastustivat Guatemala, Honduras, Togo, Mikronesia, Nauru, Palau ja Marshallinsaaret.

Äänestyksestä pidättäytyivät muun muassa Argentiina, Australia, Kanada, Kroatia, Tshekki, Unkari, Latvia, Meksiko, Filippiinit ja Romania.

Eri tiedotusvälineissä on arvioitu, että Donald Trumpin uhkailu päätöslauselmaa kannattavia maita kohtaan talousavun leikkauksilla vaikutti äänestystuloksiin.

Muista maista en tiedä, mutta olen lukenut, että Hondurasin sisäinen poliittinen tilanne vaikuttaa siihen, että vastavalittu presidentti Juan Orlando Hernández hakee Yhdysvaltojen hallinnon tukea. Yhdysvallat on Hondurasin ja Guatemalan päävientimaa. 

Guatemalan äänestyskäyttäytyminen oli odotettavissa. Guatemalan ja Israelin suhde on ollut pitkä ja vahva. Guatemala oli heti Yhdysvaltojen jälkeen toinen maa joka tunnusti Israelin valtion olemassaolon toukokuussa 1948. Sen lisäksi Guatemala oli ensimmäinen valtio joka avasi suurlähetystönsä Israelissa. Guatemalan suurlähetystö sijaitsi Jerusalemissa vuoteen 1980.

Guatemalassa asuu merkittävä määrä israelilaisia. Israel on tukenut Guatemalaa taloudellisesti ja kauppasuhteet eivät keskity ainoastaan aseteollisuuteen. Luonnollisesti Yhdysvaltojen jälkeen Guatemalan presidentti Jimmy Morales ilmoitti sunnuntaina siirtävänsä maansa lähetystön Tel Avivista Jerusalemiin.

Guatemalan päätöstä on kiitelty Guatemalassa, mutta myös kritisoitu muun muassa siksi, että merkittävä määrä Guatemalan viennistä suuntautuu Arabimaihin, jotka vastustavat Trumpin päätöstä.

Keskisuomalaisessa on uutinen, jonka mukaan Trumpin päätös on aiheuttanut vastustusta ja kuohuntaa erityisesti palestiinalaisalueilla. ”Päätöksen jälkeen Länsirannalla ja Gazassa levottomuuksissa on kuollut yhteensä 12 ihmistä”

Tämä ehdotus ei ole minun vaan yhden keskustelusivun kommentoijan oma. Se on hyvä ja siksi laitan sen nyt (27.12.2017 klo 19.49) tähän: "Jerusalem pitäisi ottaa kokonaan YK:n hallinnon alaiseksi maailmanperintökohteeksi. Se ei kuulu ainoastaan kolmen monoteismin kannattajille, vaan koko ihmiskunnalle."

Lähteet:

https://www.aamulehti.fi/uutiset/juuri-nyt-yk-tyrmasi-yhdysvaltain-paato...

https://yle.fi/uutiset/3-9961200

https://www.aamulehti.fi/uutiset/juuri-nyt-yk-tyrmasi-yhdysvaltain-paatoksen-julistaa-jerusalem-israelin-paakaupungiksi-200623088/

https://www.ksml.fi/ulkomaat/Guatemala-seuraa-Yhdysvaltoja-%E2%80%93-siirt%C3%A4%C3%A4-l%C3%A4hetyst%C3%B6ns%C3%A4-Jerusalemiin/1087275

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen

Joskohan tuo kommenttiosaston "Guatepeor" (Bilibio 25/12/2017 11:30) kertoo kaiken...
http://www.elmundo.es/internacional/2017/12/25/5a4...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän amgs kuva

Jerusalemin tilanne ehkä on sellainen. Tuskin kaikki guatemalalaiset nyt ajattelevat niin. Koko sananlasku on "Salir de Guatemala y meterse (entrar)en Guatepeor".

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen
    "Noin 8 kilometrin päässä Beetlehemistä etelään sijaitsee toinen kristinuskon merkittävä paikka, eli Jerusalem."

Sulla on mennyt ilmansuunnat sekaisin!

Käyttäjän amgs kuva

Olet oikeassa. Kiitos oikaisusta!

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Muhammed syntyi Mekassa - ei Jerusalemissa eikä Betlehemissä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Profeetta, josta Koraanissa eniten puhutaan, Jeesus Nasaretilainen, kuitenkin syntyi tarinan mukaan Betlehemissä. Kävin katsomassa sitä syntymäpaikkaa joskus, kun sieltä vielä oli samanlainen näköyhteys Jerusalemin laitakaupungille kuin vaikkapa Nokialta Tampereen Pispalaan.

Vaikka suhtauduin alueen mahdollisuuksiin ja todennäköisyyksiin aika kyynisesti, vielä silloin en kuitenkaan uskonut, että israeliin joskus tulisi hallitus, joka inspiroituu Berliinin muurista niin paljon, että rakentaa samanlaisen suojautuakseen kristityiltä ja muslimeilta.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

J-P Vuorelan muisti nyt pettää. Se on Raamattu, jossa Jeesuksesta puhutaan.

Muhammed sai ilmestyksiä, joista koottiin hänen kuolemansa jälkeen Koraani. 

Muhamedin syinnyinkaupunki on Mekka. Jeesuksen synnyinkaupunki Jerusalem ts. Bethelem.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #8

Jeesuksesta puhutaan sekä Raamatussa että Koraanissa.
https://www.namb.net/apologetics/a-comprehensive-l...

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #8

En ymmärrä, miksi myöhemmästä Muhammedin syntymästä ja Mekasta puhuminen liittyisi jotenkin keskusteluun Betlehemistä ja Jerusalemista kristinuskon ja islamin pyhinä paikkoina. Juutalaisten Raamattuhan ei tunne kumpaakaan profeettaa, mutta Koraanissa puhutaan Jeesuksesta huomattavasti enemmän kuin Muhammedista:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Jeesus_islaminuskossa
http://www.islamopas.com/jesus.html

Reko Kauranen

Vuorelalla on pahasti pallo hukassa. Israel alkoi 2000-luvun alussa rakentaa turva-aitaa, kun toista tuhatta israelilaista oli kuollut terroriaallossa. jonka Arafat järjesti kun ei saanut neuvotteluissa kaikkea haluaamaansa. Tuon aidan ansiosta uhriluku putosi 5 prosenttiin entisestä , yrityksiä kyllä tehtiin. Siksi aidassa on turvaportteja, joiosta palestiinlaiset pääsevät kulkemaan. Se hankaloittaa elämää, mutta siitä saavat palestiinalaiset syyttää yksin itseään.... Muuten vainpieni osa on muuria mm. Betlehemissa. Muuri piti rakentaa , kun palestiinalaiset tarkka-ampujat ampuivat israelilaisia naapureitaan , siinä ei turva-aita riitä. Onhan se tietysti ikävää kun palestiinalaiset eivät saa mennä itsemurhapommittamaan busseja, kahviloita ym. Palestiinalaisraukat. Ei ole ihme että he ovat vihaisia. Kyllä nuo israelilaiset ovat tuhmia, estävät toisten hyviä harrastuksia. Kommenteissa on unohdettu kokonaan että Jerusalem on myös juutalaisten pyhin paikka. Al-Aqsan pyhyys on noussut vasta viime vuosikymmeniä esiin palestiinalaisten propagandassa poliittisista syistä. Ja tärkeintä muslimeille on se ettei juutalaisilla olisi oikeutta elää maassa, joka oli aikoinaan islamin vallloittama. Se on islamin periaate. Silloin koko Israelin maa on tärkeä muslimeille ja sieltä pitää saada juutalaiset pois varsinkin juutalaisvaltio. Juutalaistenhan pitäisi olla islamin alla dhimmi-kansalaisia. Kristity ovat muuten nyt palestiinalasialueilla käytännössä dhimmikansalaisia, joita vainotaan ja alistetaan. Siksi monet nimikristityt arabit mielistelevät muslimeja ja yhtyvät kuoroon juutalaisia vastaan. Laitan erillisen osion, jossa kerrotaan vähän tuon alueen historiasta.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

"Jerusalem pitäisi ottaa kokonaan YK:n hallinnon alaiseksi maailmanperintökohteeksi"

Ei onnistu, Trump juuri vähensi YK:n suurimman rahoittajan osuutta.

Käyttäjän amgs kuva

Ja Israel on nyt lähtenyt Unescosta!

Reko Kauranen

Tässä hieman historian kertausta.
Sellaista kansaa kuin palestiinalaiset ei ole olemassakaan. Ennen sotaa 1947 vain 25 % niistä 700000:sta ns.palestiinalaisista pakolaisista olivat alkuperäisiä asukkaita. Arabijohtajat ovat itse tunnustaneet, että käsite palestiinalainen on vain poliittista peliä. Nuo "palestiinalaiset" olivat naapurimaista tulleita arabeja. Vielä 1947 palestiinalaisiksi kutsuttiin vain juutalaisia ei arabeja. Alueen talous alkoi kukoistaa kun juutalaiset siirtolaiset ja englantilaiset toivat sinne taloudellisia mahdollisuuksia. Siksi arabeja muutti paljon alueelle.
Juutalaiset ennen 1948 eivät riistäneet kenenkään maata, vaan ostivat maansa. Ensin Turkin sulttaanilta koko alueen ja sitten yksittäisiltä maanomistajilta erikseen. Tällöin monet vuokraviljelijät jäivät ilman maata, mutta heidän maataan se ei ollut. Juutalaiset maksoivat ylihintaa malariasoista, mutta tekivät siitä viljavan laakson.

Tuo alue oli 1917 asti Turkin valtaama, siis miehittämä. Britit osittain yhdessä arabien kanssa kukistivat Turkin herruuden alueella. Balfourin julistus ja sitä seurannut San Remon konferenssi 1920 antoivat kansainvälisoikeudellisen perusteen juutalaisten valtiolle., joka käsitti myös nykyisen Jordanian valtion alueen. Englanti poikkesi tästä siten, että antoi tuosta alueesta 75 % perustettavaan Transjordanian valtioon, josta tuli näin se palestiinalaisarabivaltio. Kansainliitto vahvisti tämän 1922,. Sen myös Yk peruskirjassaan vahvisti.

Englanti ei noudattanut annettua mandaattia vaan alkoi suosia arabien maahanmuuttoa ja estämään juutalaisten maahanmuuttoa. Englannin voi sanoa olevan vastuussa 1-2 miljoonan holokaustin uhrista, kun ei antanut juutalaisten muuttaa maahan vainoja pakoon. Englanti ja Ranska mandaattiensa mukaisesti antoivat muodostaa monta arabivaltiota alueelle, joten arabeilla oli kyllä valtioita.

Yk:n 1947 jakopäätös oli vain suositus tuon kutistetun alueen jakamiseksi. Arabit eivät hyväksyneet, vaan sanoivat tuhoavansa mahdollisen Israelin valtion. Ja sitä he yrittivät 1948, mutta epäonnistuivat. Jordania miehitti laittomasti Juudean ja Samarian ja Itä-Jerusalemin ja Egypti Gazan. Miehitysten aikana ei muodostettu mitään palestiinalaisvaltiota ja 1964 perustettiin PLO, palestiinalaisten vapausjärjestö. Tuo järjestö ei halunnut vapautua Jordaniasta vaan tuhota silloisen Israelin valtion.

1967 jälleen arabivaltiot uhosivat tuhota Israelin, mutta Israel ennakoiduilla iskuilla voitti arabit kuudessa päivässä ja vapautti ns. Länsirannan ja Jerusalemin Jordanian miehitykseltä ja Gazan Egyptin miehitykseltä. 1973 ja siitä eteenpäin arabit ovat halunneet tuhota Israelin. Siitä ko. alueen kriisi johtuu. Taustalla on myös islam, jonka mielestä kerran islamin valloittamat alueet kuuluvat aina sille. Siksi menestyvä juutalaisvaltio on piikki sen lihassa.

Kun sotilaalliset operaatiot eivät ole auttaneet, niin avuksi on otettu terrorismi, jota islam vielä ruokkii. Kun vuonna 2000 palestiinalaiset jälleen kerran hylkäsivät sille edullisen rauhantarjouksen, niin he aloittivat intifadan, joka johti tuhansiin juutalaisiin terrorin uhreihin. Siksi alettiin rakentaa turva-aitaa, mikä pudotti onnistuneet terrori-iskut 5 prosenttiin entisestä ja uhrimäärä väheni. Siksi on turvaportteja, joiden kautta palestiinalaiset pääsevät kulkemaan. Se on hankalaa, mutta on palestiinalaisten itsensä aiheuttama.

Eipä liene ihme että juutalaisilla on epäluuloja palestiinalaisia kohtaan. Ja Palestiinan media ja koululaitos kiihottavat vihaan juutalaisia kohtaan, joten kyllä on lapsellista kuvitella jotain rauhallista palestiinalaisvaltiota Israelin sydämeen.
Yk ja Eu ja muut kyllä vaativat kaikenlaista, mutta juutalaiset eivät enää antaudu uuteen holokaustiin. Ja on turha luulo, että Lähi-itä siitä rauhoittuisi. Sen on Syyrian kriisi osoittanut. Tarkemmin asioihin voi tutustua esim. www.israeltieto.fi.

Atti Ylänen

"Guatemalassa asuu merkittävä määrä israelilaisia."

Tarkoitat varmaan juutalaisia.

Atti Ylänen

Kerrotko muuten, mistä tämä tietosi on peräisin, että Guatemalassa asuisi merkittävä määrä israelilaisia?

Wikipedian eikä CIA fact bookin mukaan näin ei nimittäin ole.

Wiki:
Guatemalan tilastokeskuksen mukaan vuonna 2015 maassa oli 16 176 133 asukasta.[2] Väestö jakautuu voimakkaasti kahteen ryhmään, eurooppalaisperäisiin ladinoihin ja mestitseihin sekä alkuperäisasukkaisiin. Vuoden 2002 tilastojen mukaan valkoihoisten ja mestitsien osuus väestöstä oli 60 prosenttia. Mayakansoihin kuuluu noin kaksi viidesosaa väestöstä. Lisäksi maan eteläosissa on xincoja ja koillisrannikon kaupungeissa Karibialta 1700-luvulla muuttaneita garifunia. Mayakansoista suurimmat ovat k’iche’- ja q’eqchi’-mayat, kaqchikelit ja mamit.[8]

Noin 60 prosenttia asukkaista puhuu espanjaa, 40 prosenttia erilaisia intiaanikieliä, joista 23 on virallisia.[1] Vaikka monet mayat ovatkin kaksikielisiä, mayaidentiteettiä ja mayakielten käyttöä alettiin 1900-luvun lopulla edistämään sekä päivittäisessä käytössä että kirjallisuudessa.[8]

Katolisten osuus Guatemalan väestöstä on prosentuaalisesti suurin, mutta protestantismi ja erityisesti evankelikalismi on ollut 1900-luvun puolivälin jälkeen vahvassa nousussa.[8] Vuoden 2015 tilastojen mukaan guatemalalaisista 45 prosenttia oli katolisia, 42 prosenttia protestantteja ja 11 prosenttia oli uskonnottomia.[36]

CIA world fact book:
Guatemala - Ethnic groups
mestizo (mixed Amerindian-Spanish - in local Spanish called Ladino) and European 60.1%, Maya 39.3% (K'iche 11.3%, Q'eqchi 7.6%, Kaqchikel 7.4%, Mam 5.5%, other 7.5%), non-Maya, non-mestizo 0.15% (Xinca (indigenous, non-Maya), Garifuna (mixed West and Central African, Island Carib, and Arawak)), other 0.5% (2001 est.)

Languages:
Spanish (official) 68.9%, Maya languages 30.9% (K'iche 8.7%, Q'eqchi 7%, Mam 4.6%, Kaqchikel 4.3%, other 6.3%), other 0.3% (includes Xinca and Garifuna)
note: the 2003 Law of National Languages officially recognized 23 indigenous languages, including 21 Maya languages, Xinka, and Garifuna (2001 est.)
Religions:
Roman Catholic, Protestant, indigenous Mayan beliefs

Atti Ylänen

Eikö olekin mielenkiintoista, miten sanojen käytöllä voidaan piilottaa todellisia motiiveja?

1. Guatemalassa asuu merkittävä määrä israelilaisia.

Vertaa

2. Guatemalassa asuu paljon juutalaisia.

Käyttäjän amgs kuva

Ymmärrän täysin ja kommentoitisi on aiheellinen. Kohdallani se oli lapsus. Toki Guatemalassa on myös israelilaisia eikä vain juutalaisia. Israelin suurlähetystön kotisivu on aika hieno:

http://embassies.gov.il/guatemala/Pages/default.aspx

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

New York Timesin kolumnisti Roger Cohen on holokaustista selvinnyttä sukuhaaraa, Britannian ja Yhdysvaltain kansalainen. Hän muistuttaa suuren David Ben-Gurionin huomiosta, jonka mukaan Palestiinan konflikti on ratkaisematon, koska molemmat osapuolet ovat oikeassa, mutta vaatimukset ovat vastakkaiset.

Cohen on sionisti siinä perinteisessä mielessä, että hän katsoo juutalaisten tarvitsevan kotimaan Välimeren itäpäässä. Jitzhak Rabinin murhan jälkeisestä Israelin kehityksestä hänellä on kuitenkin synkkä kuva:

['...But the Israel hoped for by Ben-Gurion has lost itself, corrupted by overreach. “The situation is very bad in the occupied territories,” Segev said. “There’s a systematic violation of Palestinians’ human rights. Our government is more and more right wing, racist, anti-Arab. If they were members of a government in Austria, we’d recall our ambassador in protest.”

This is the government cheered on by President Trump and an American ambassador, David Friedman, who sounds like the West Bank settlers’ envoy. This is the government leading Israel nowhere...']

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset