Kyläkoulut ovat Suomen sivistyksen perusta

Länsi-Uusimaa-lehdessä sanotaan, että ennakkotiedot Lohjan Yhteislyseon lukion kuntotutkimuksesta ovat "huolestuttavia”. 700 oppilaan koulua uhkaa jopa sulkeminen ja väistötiloja etsitään jo.

Tämä uutinen on jatkoa ikäville uutisille Lohjan kouluasioista. Samalla viimeksi kuluneiden kolmen vuoden aikana Lohjan pienistä kouluista on lakkautettu 6. Miksi melko hyvässä kunnossa olevia kyläkouluja on lakkautettu ja lapsia on viety suurempiin kouluihin, joissa sitten on sisäilmaongelmia? Säästöjä ei tule, vaan kuluja tulee lisää. Pienten koulujen kohdalla pitäisi katsoa kokonaisuutta eikä vain lasten lukumäärää.

Luin tiivistelmän lohjalaisten antamasta palautteesta Lohjan palveluverkkoon 2018. Tiivistelmä löytyy kaupungin kotisivuilta. Lohjalaisten ajatukset palveluverkon tulevaisuudesta eivät näy valtuuston päätöksissä.

Lohjan päättäjille on myyty ideologiaa suurten koulujen paremmuudesta. Ei kuitenkaan ole selvityksiä siitä, että isot koulut olisivat oppimistuloksissa parempia kuin pienet koulut. Perhetaustasta riippumatta lapsilla pitäisi olla samat mahdollisuudet oppia. Lasten yksilölliset tarpeet eivät tule huomioiduiksi suurissa ryhmissä ja suurissa kouluissa.

Lohja joutuu joka tapauksessa sijoittamaan miljoonia koulujen korjaamiseen, rakentamiseen ja väistötiloihin. Anttilan koulun oppilaiden väistötilat maksoivat puolitoista miljoonaa euroa. Lukion väistötiloihin menee vielä enemmän. Lohjan kaupunki ei todennäköisesti pysty itse rakentamaan vai pystyykö? Kunnan lakisääteinen tehtävä on tuottaa kuntalaisten lapsille perusopetusta. Säästöt eivät voi olla ensimmäinen asia.

Kyläkoulut ovat tärkeitä myös Lohjalla ja mammuttihankkeita pitää tarkastella kriittisesti.

Suomen peruskouluista on 25 vuodessa hävinnyt puolet. Noin 5 000 koulusta on tultu noin 2 500 kouluun.

Suomen koulu-ja päiväkotikiinteistöistä 12–18 prosenttia on kosteus- ja homevaurioisia.

94 000 peruskoululaista ja 18 000 lukiolaista altistuu päivittäin kosteus- ja homevaurioille.

Kosteusvaurioiden terveyshaitat aiheuttavat vuodessa noin 450 miljoonan euron kustannukset.

Lähteet:

https://www.lansi-uusimaa.fi/artikkeli/480784-sisailmaongelmia-selviteta…

https://www.savonsanomat.fi/kotimaa/25-vuodessa-puolet-Suomen-peruskoulu…

 

 

amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2020 sain 141 ääntä. Kiitos!
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu