Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Katalonian alueparlamentti äänesti "kyllä" Katalonian itsenäisyydelle

Alueparlamentin edustajista 70 äänesti kyllä, 11 ei ja 2 tyhjä. Katalonian alueparlamentissa on yhteensä 135 edustajaa. Alueparlamentin äänestys oli salainen, toisin kuin laki määrää-

Nyt odotettavissa on Espanjan hallituksen toimenpiteitä. Espanja ei tule hyväksymään Katalonian itsenäisyyttä. Madridissa ollaan sitä mieltä, että oikeusvaltion tehtävä on palauttaa laillisuus Kataloniaan. Espanjassa on edessä perustuslain pykälän 155 käyttöönotto ja mahdollisesti uuden aluevaalit. Levottomuuksia on odotettavissa.

Seurasin Katalonian alueparlamentin keskustelua ja merkille pantava oli se kuinka alueparlamentin puheenjohtaja kohteli oppositiota. aika tylysti siis. Nyt seuraan Espanjan senaatin keskustelua. Siellä äänestetään kohta pykälän 155 käyttöönotosta. Senaatti äänesti "kyllä"..

Lue lisää Ylen uutisista. Illan pääuutisissa on suoralähetys Barcelonasta.

.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (91 kommenttia)

Juha Hämäläinen

No nyt on sitten taas pitkästä aikaa mahdollisuus Suomestakin lähteä taas Espanjaan sisällissotaan. Täytyy äkkiä päättää kuka tämän rähinän pahis on, että osaa mennä oikealle puolelle räiskimään.

Käyttäjän amgs kuva

Sodasta en tiedä, mutta tilanne ei näytä hyvältä. :(

Juha Hämäläinen

Eihän tässä tilanteessa ole muuta ikävää seurausta kuin mahdollinen väkivalta. Kataloniassa onnistuu elämä yhtä hyvin itsehallinnon kuin keskushallinnon alla. Siis näin ihan asiallisesti ottaen tilanne tämä.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Finnland handelt mit Waffen. Aber ich denke ... ... Meine "Freunde" werden nicht auf Gewinne zählen ... ... wie der Rassist sagen würde: 'ÜBER DEN WEIßEN KRIEG IN SPANIEN.'

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Valitse ennemmin voittaja. Voittaja kirjoittaa historian...

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Saapa nähdä kuka saa väännettyä tämänkin EU:n ja Euron syyksi. Moni varmasti pohtii kuula punaisena. Onnetton tilanne. Olen melko varma, että julistajilla ei ole minkäänlaista suunnitelmaa, miten eteenpäin. Mutta toivotaan, että edetään järkevästi neuvotellen. Ei itsenäisyydessä mitään pahaa ole. Se vain taitaa olla vaikea yhtälö verkottuneessa maailmassa. Erityisesti kansainväliset ja kansainvälisessä kaupassa olevat yritykset ovat varsin herkkiä. Muu Espanja on iso markkina-alue myös Katalonialle ja monet pääkonttorit muun Espanjan puolella. Sitten on puolustusvoimat/Nato-kysymys. Vauraus voi sulaa nopeastikin. Esimerkkinä vaikkapa Argentiina. No - ratkaisun avaimet ovat osapuolilla. Toki siihen EU joutunee vastahankaisesti mukaan kun jäsenvaltiossa on noinkin laajat ongelmat. Toivotaan malttia. Ohje ulkopuolisille "Entre perros y gatos no metas tu mano"

Käyttäjän amgs kuva

Juuri näin. Itsenäisyys kuulostaa mukavalta, mutta ei nyt ole vastauksia siihen, mitä nyt sitten itsenäisyydellä tehdään. EU on sanonut, että se ei tule hyväksymään Katalonian itsenäisyyttä ja näin myös on sanonut Trump.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Eihän mikään vastuullinen valtio voi hyväksyä Katalonian itsenäisyyttä ennen kuin Espanja sen hyväksyy.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #5

Tuo on myös Euroopan komission puheenjohtaja Donald Tuskin kanta. Se tuli julki vain muutamia minuutteja sitten.

Käyttäjän jussijaakkola kuva
Jussi Jaakkola Vastaus kommenttiin #5

Miksei voi? Espanjan keskushallinto on osoittanut jo kymmenen vuoden ajan kyvyttömyytensä hoitaa ison maan talousasioita ja korjata siellä olevia epäkohtia. Katalonia on ollut Espanjan lypsylehmä, mutta Kataloniallekin on liikaa, että sen pitäisi maksaa osuutensa keskushallinnolle lainarahalla. Siksi olisi inhimillisempää hyväksyä Katalonian itsenäisyys ennenkuin iso määrä espanjalaisia on ajettu taloudelliseen ahdinkoon. Tämä taitaa olla nyt ainoa keino herättää päättäjät korjaamaan asiat.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #5

Ylitalo vaati vastuullisten hyväksynnän ehdoksi Madridin hyväksyntää. Onko sitä edellytetty Kosovon itsenäisyydelle? Ilmeisesti sen itsenäisyyden hyväksyjät eivät ole vastuullisia, vai kuinka?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Turunen #2: "Ei itsenäisyydessä mitään pahaa ole. Se vain taitaa olla vaikea yhtälö verkottuneessa maailmassa."
---
Ehkä tämä asenne on siivittänyt myös ns. euroideologien agendaa: Suurena päämäääränä on ollut Europan laajuinen liittovaltio, josta EU:n alkuperäiset arvot, lähidemokratia ja erilaiset kansalliset intressit on sordinoitu sekä subsidiariperiaate - se, että päätöksiä on voitava tehdä mahdollisimman lähellä niiden vaikutusaluetta - on lopetettu

Katalaanien - joita on enemmän kuin suomalaisia - osalta sekä Madrid että Bryssel toimivat näin, joten ei ole ihme, että molemmat menettävät paljon ystäviä koko unionin alueella. Katalaaneja eivät "pienet vihreät miehet" avittaneet, vaan heidän kulttuurinsa aikaperpektiivi voidan laskea vuosituhansissa.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Katalonia

Itsenäiset valtiot voivat omista lähtökohdistaan käsin erinomaisesti ja menestyksekkäästi toimia varkottuneessa maailmassa, jos sitä ei niiltä pakolla evätä. Pienemmistä maista näin toimivat esim. Islanti, Norja, Sveitsi ja suuremmista esim. Saksa, Ranska.
Niitä ei voine sanoa kovin epäonnistuneiksi niiden omista lähtökohdista?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Kataloniasta tulee nyt sitten aikanaan uusi itsenäinen ja suvereeni valtio EU:n jäsensksi. Espanja, EU ja Trump ovat asiassa ulkopuolisia.

Lienekö hyvä vai paha - jääköön nähtäväksi.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Meinaatko, että Espanja kannattaisi Katalonian jäsenhakemusta?

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Se jää nähtäväksi, kannattaako Espanja asiaa. Voi myös olla, ettei Espanjalle viime kädessä jää muita vaihtoehtoja. Katalonian itsenäistyminen ei ole hetkellinen ilmiö tai tavoite, vaan kansallinen voimakas pyrkimys itsehallintaan pitkällä historialla, jota on nyt toteuttamassa sadat tuhannet toreilla kokoontuvat ihmiset johtajineen.

On täysin selvä, että Espanja ei voi enää käyttää poliisiasettaan tässä tapauksessa äänestyspäivän tapahtumien tavoin.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #15

Nyt näyttää siltä, että maanaitaina Puigdemontia ja pari muuta tullaan syyttämään muun muuassa kapinasta. Kovin rangaistus kapinasta on 30 vuoden vankeustuomio.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff Vastaus kommenttiin #17

no onko tällainen rangaistus sinusta oikein? Jos useiden miljoonien asukkaiden katalonia haluaa demokraattisesti itsenäistyä, niin kannattaako höhlä Rajoyn vedota Espanjan perustuslain tulkintaan. Montako valtiota maailmassa olisi jos kaikki tulkitsisivat lakeja ja tukahduttaisivat demokraattisen tahdon?

Käyttäjän vinettoa kuva
Juhani Penttinen

Huolestuneena seuraan tilanteen kehittymistä. Aion kuitenkin olla kevääseen asti täällä Teneriffellä tapahtuipa mantereella mitä tahansa.Por que no me gusta el aguanieve.

Miten Putin on kommentoinut asioita ?

Käyttäjän amgs kuva

Juhani, en tiedä vielä, mutta jo eilen luin, että Putinin edustaja oli saapunut Barcelonaan ja tarkoituksena oli avata "toimistonsa". Venäjä valmistautui tulevaan. He ilmeisesti tiesivät tämän päivän äänestyksestä!

Käyttäjän janneriitakorpi1 kuva
Janne Riitakorpi

Kyseessä oli Etelä-Ossetian ulkoministerin joku oma vierailu Barcelonaan. En tiedä mitä hän teki täällä mutta yhtään Katalonian virallista edustajaa hän ei tavannut. El Pais löysi siitäkin leimakirveen itsenäistymisliikettä vastaan.

http://dfwatch.net/south-ossetia-representation-ca...

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #33

Fakta on kuitenkin se, että vain Venezuela ja Venäjä ovat tunnustaneet Etelä-Ossetian olemassaolon. Aikaisemmin on ollut eri medioissa uutisia, että myös Kataloniassa Venäjän verkkosoturit olisivat aktivoituneet. Olkoon EL Paísista mitä mieltä tahansa, historiallinen sanomalehti yrittää kuitenkin kertoa eri näkökantoja Katalonian asiasta.. Sama juttu Espanjan television haastatteluissa ovat myös separatistit tai niiden ystävät mukana. Sitä ihmettelen, että eilen Facebookissa ei voitu jakaa El Paísin suoria lähetyksiä Barcelonaan parlamentista. Ilmoitetiin, että linkki oli roskaposti ja sensuroitiin!!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"EU on sanonut, että se ei tule hyväksymään Katalonian itsenäisyyttä"

EU nyt ei hyväksy kansanäänestyksiä eikä demokratiaa. Ei tarvita Einsteinia päättelemään mitä demokratian halveksunta tulee tarjoamaan.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto

Kertoisitko, että kenellä on juridinen oikeus järjestää kansanäänestyksiä, kun kerran louskutat tuosta asiasta. Jokaisessa länsimaassa demokratia toimii kirjoitettujen sääntöjen mukaan ja noita sääntöjä kutsutaan perustuslaiksi.

On hassua, että EU:n vastustajat haukkuvat EU:ta silloin kun se tekee jotain ja myös silloin kun EU ei reagoi millään tavalla. Mitä EU:n pitäisi tehdä, että herra Makkonen olisi sen toimintaan tyytyväinen?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Kertoisitko, että kenellä on juridinen oikeus järjestää kansanäänestyksiä, kun kerran louskutat tuosta asiasta."

Ai että louskutan? Demokratia on vähän eri asia kuin juridiikka eikä Suomikaan olisi itsenäinen jos juridiikan mukaan olisi menty. Ihmehomma kun federalistit tuntuvat järjestään olevan demokratian eli kansanvallan vastaisia ja pitäisivät diktatuuria parempana vallankäyttönä.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #19

Kyllä, sinä louskutat. Sen lisäksi et tajua sitä asiaa, että demokratia tarvitsee kirjalliset säännöt toimiakseen. Tosiasia on se, että sinä, Makkonen, et kannata demokratiaa, vaan oklokratiaa eli järjestäytymättömän väkijoukon valtaa:

https://fi.wikipedia.org/wiki/Oklokratia

"Oklokratia (m.kreik. οχλοκρατία, lat. ochlocratia) viittaa valtiomuotoon, jossa valta on väkijoukolla tai järjestäytymättömällä ihmismassalla. Oklokratian synonyymina käytetään toisinaan sanaa ”rahvaanvalta”. Oklokratiaa pidetään niin sanotun terveen hallitusmuodon, demokratian eli kansanvallan, vastakohtana, rappeutuneena demokratiana.[1] Sanan alkuperä on kreikan sanoissa οχλο ’(rettelöitsevä) väkijoukko’ ja κράτος ’valta, voima’. Termin toi käyttöön kreikkalainen historioitsija Polybios teoksessaan Historiai [2]."

Mitä tulee Suomen itsenäistymiseen, niin Suomelle oli vuonna 1917 oma perustuslaki, joka oli Ruotsin vuoden 1772 hallintomuoto ja jonka tsaari Aleksanteri I oli vahvistanut Suomen perustuslaiksi. Kyseisen lain 38. pykälä määritteli, että valtaistuimen jäädessä tyhjäksi alunperin säädyt ja sen jälkeen Suomen eduskunnan tuli kokoontua ja valita maallemme uusi hallitsija:

http://www.histdoc.net/historia/su1772_2.html

Juridisesti Suomen ja Venäjän välinen valtioliitto päättyi kun Nikolai II luopui vallasta.

"Ihmehomma kun federalistit tuntuvat järjestään olevan demokratian eli kansanvallan vastaisia ja pitäisivät diktatuuria parempana vallankäyttönä."

Tuo väite on täysin pötyä. Vain sinunlaisesi oklokratian kannattaja voi sanoa, että säännöillä ei ole mitään merkitystä. Ilmeisestikin mielestäsi voimassa olevista säännöistä ei tarvitse piitata, vaan aina voi luoda itsensä kannalta paremmat säännöt.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #36

"Sen lisäksi et tajua sitä asiaa, että demokratia tarvitsee kirjalliset säännöt toimiakseen."

Itsenäisyys tarvitsee kaaoksen ja Suomi sai sen Venäjän vallankumouksessa ja Katalonia saa saman Euroopan unionin sekoillessa toivottomassa liittovaltiokehityksessä. Euro on ajanut lähes kaikki euromaat kaaokseen eli jatkoa seuraa.

Käyttäjän petriluosto kuva
Petri Luosto Vastaus kommenttiin #37

Kertoisitko minulle, miten Katalonia tulee puolustamaan julistamaansa "itsenäisyyttä"? Ainoat Katalonian käytössä olevat joukot ovat sikäläiset poliisivoimat, joiden vahvuus on noin 17,000 henkeä ja niiden uskollisuudesta ei ole mitään takeita mihinkään suuntaan.

Mitä veikkaat, että kuinka moni demokraattinen länsimaa tulee tunnustamaan Katalonian itsenäisyyden? En usko, että yksikään länsimaa tulee tunnustamaan. Syy on yksinkertaisesti se, että niin Yhdysvallat, Kanada, Britannia, Ranska ja Saksa sekä muut länsimaat pitävät Katalonian tapahtumia Espanjan sisäisenä asiana. Tunnustamalla Katalonian itsenäisyyden ne saisivat aikaan turhia jännitteitä niiden ja Espanjan välille.

Katalonian johto väittää, että he haluavat itsenäisyyttä Espanjasta taloudellisista syistä. Jos Katalonia jonkin ihmeen kautta saavuttaa itsenäisyyden, niin samalla se joutuu EU:n ulkopuolelle, koska EU ei määrittele Kataloniaa jäsenmaakseen. Kuitenkin Katalonia tarvitsisi EU-jäsenyyden taloutensa kehittämiseksi ja tuossa tilanteessa olisi aivan varmaa, että Espanja tekisi kaikkensa estääkseen Katalonian EU-jäsenyyden.

Voit olla oikeassa, että itsenäisyyden saavuttamiseksi tarvitaan kaaosta. Katalonian heikkoutena on se, että Espanja ei ole niin heikko, että se joutuisi tunnustamaan Katalonian itsenäisyyden. On paljon todennäköisempää, että Espanja ottaa Katalonian maa-alueen haltuunsa poliisioperaatiolla ja Katalonian itsenäisyyden puuhamiehet saavat pitkät vankeustuomiot kapinoinnista laillista esivaltaa vastaan.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #38

Tietyillä piireillä, eli Kremlin örkeillä, on tietenkin tavoitteena heikentää EU:n yhtenäisyyttä ja aiheuttaa kaaosta.

Sinällään harmi että Katalonia ei saanut sovittua kansanäänestyksestä Espanjan kanssa, on hyvin mahdollista että itsenäisyyspyrkimykset olisi torpattu kuten Skotlannissa tapahtui. Mikä ei tietenkään estä örkkejä arvostelemasta, samoin kuin Suomen EU-kansanäänestyksessä, "väärin äänestetty".

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff Vastaus kommenttiin #39

ping- putin-kortti mainittu. On se pirulainen tännekin sotkeutunut. Putin siellä, Putin täällä, Putin örkkinä unissa ja nurkkien takana:)

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #44

Ilmeisesti Putin on vähän niinkuin karhu muinaissuomalaisilla, ei ole sopivaa lausua nimeään. Metkaa miten juuri IPU:n edustaja pölähtää paikalle heti kun Kreml on mainittu.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen Vastaus kommenttiin #39

Luulen, että tilanne on pohjimmiltaan varsin hankala Kremlinkin näkökulmasta. Toisaalta halutaan EU:n heikkenemistä - toisaalta eniten pelätään sitä jos alueet omassa maassa tai lähellä hamuavat enemmän itsenäisyyttä (kuten Uralin takana olevat varakkaat kaupungi/öljy/kaasu-ympäristöt). Moskova ja asevoimat tarvitsevat rahaa. Tähän saakka USA:n ja EU:n syyttäminen lähes kaikesta on ollut tehokkain sisäpoliittinen "ase". Suurimpia peikkoja on jos Valko-Venäjä alkaa tosissaan lähestyä länsimaita. Paljon on erilaisia katalysaattoreita odottamassa. IPU:n joukot (tai pikkuporukka) on yhtä ulkona kokonaistilanteesta kuin viime vaalien lähettyvillä. Ei edes Kremlille nykyisin tärkeitä. Enemmänkin painolastina.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #39

Janne Salonen. Skotlannissa äänestettiin itsenäisyydestä ja erosta kuningaskunnasta.
Äänestyksessä päätettiin pysyä osana United Kingdomina. Piste.

Jaakko Paasonen Vastaus kommenttiin #39

EU vastustaa eikä salli kansanäänestyksiä,varsinkaan silloin kun äänestystulos on ennakoitu sen kannalta "vääräksi".
Tämä pätee myös Suomen nykytilanteeseen sillä ei mikään hallitus, jossa EU suvakit ovat enemmistönä,tule sallimaan kansanäänestystä.
Ja kun näin on,niin Missä on silloin se ns.demokratia? ..ja kansanvalta?

Käyttäjän saaristo kuva
Henry Björklid

Missä EU-elimessä tämä on käsitelty?:
"EU on sanonut, että se ei tule hyväksymään Katalonian itsenäisyyttä"

Minulta on mennyt ohi moinen.

Henry

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Kansakuntien synty näyttää edellyttävän edelleenkin kamppailua ja väkivaltaa. Toisinkin voisi olla ja onhan rauhanomaisista ratkaisuista esimerkkejäkin.

Vastarintaa ja väkivaltaa on luvassa, kun espanja puuttuu tilanteeseen. Eu rauhan projektina alkaa olla valmista. Espanja eu:n avulla varmistaa sen. Suomesta tukijoita löytyy myös. Blogisti, valtamedia, yle eturintamassa. Yle yrittää esiintyä vallan vahtina. Näyttää kuitenkin olevan unionin valpas rakkikoira.

Saa nähdä vieläkö meidänkin pitää itsenäisyydestä tapella.

Käyttäjän amgs kuva

Hetkinen, missä olen sanonut, että vastustan tai puolustan itsenäisyyttä. Minusta tietoa saa antaa ja tuossa kirjoituksessa kerroin vain mitä kuulin suorista lähetyksistä. Kyllä, huomasin, että Katalonian alueparlamentin puheenjohtajalle kelpäisivät erityisesti itsenäisyyden puoluesta pidettyjä puheenvuoroja. Sen verran se demokratia siellä oli. Sen lisäsksi alueparlamentin lakimiehet olivat sanoneet, että menettely alueparlamentissa ei ollut oikea. Pitäisikö nyt hyväksyä sen, että toimitiin väärin?
Ymmärrän Jp Lehto, että jos on itsenäisyyden kannalla, silloin kaikkia tietoja mitä tulee Espanjasta on pannassa. Ihmettelin yhden toimittajan kanssa miksi Fecbook poisti linkin El Paísin suorasta lähetyksestä!

Minusta Katalonian itsenäisyysasia on espanjalaisten asia, josta meillä pitäisi olla tietoa ja meillä pitäisi olla tideossa myös eri kantoja. Luen sekä katalonialaisten että espanjalaisten juttuja. Suomessa moni on kuitenkin leiriytynyt ja kuvittelee, että kaikki ovat tehneet niin. Mielenkiintoista!

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Ihmeitä tapahtuu. Alun perin sosiaalidemokraattien aatetta kannattavien vasemistolaisten perustama Neuvostoliittokin kaatui lopulta aikanaan. Uhrin määrä on edelleen poikkeuksellinen.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #18

Asiaton kommentti. Mitä sanottavana sinulla sitten on Katalonian ja Espanjan tilanteesta? Mielenkiinnolla luen siitä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #20

Jo aiemmi totesin, että Katalonia tulee itsenäistymään Espanjasta. Lieneekö tämäkin asiaton kommentti ? Neuvostoliiton synnystä sosiaalidemokraattisin voimin ei ole olemassa historiallista epäilystä.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #23

Kuka tässä on kieltänyt itsenäisyyttä kannattavia kommentteja. Mielenkiintoista olisi tietää mitä teet Katalonian itsenäisyydellä tai/ja mitä lupaat katalonialaisille, kun kerran haluat Katalonian itsenäisyyttä.

Luulisi, että sadassa vuodessa olis tapahtunut muutoksia ihmisten ajattelussa. Moni on jämähtänyt ja se en ole nyt minä. :)

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Minusta Katalonian itsenäisyysasia on espanjalaisten asia"

Miksi mielestäsi Katalonian asia olisi Espanjan asia eikä nimenomaan katalaanien asia? Oliko Suomen itsenäistyessä kyseessä Venäjän asia eikä Suomen asia? Onneksi ei kysytty etukäteen, olisivat voineet olla toista mieltä.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #21

Tulkitsit vai omista lähtökohdista. Minusta se, miten katalonialaiset ja espanjalaiset haluavat elää, on heidän asiansa. Kataloniassa puolet katalonialaisista tai vielä vähemmän ovat itsenäisyyden kannalla. Nyt on virhe sanoa, että kaikki katalonialaiset haluavat valtionsa. Suomen ja Katalonian tilanne on nyt aivan toinen. Ei niitä voida vertailla. Puigdemont ja muut itsenäisyyden ajavat ovat epäonnistuneet siinä kuinka asiat on viety eteenpäin.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #22

Parempi olisi nyt järjestää toiset vaalit, joissa käytetään maailman parhaita ja lahjomattomimpia tarkkailijoita. Väkivaltaiset poliisitkin voisivat poistua ääneastysalueilta edes hieman uskottavuuden parantamiseksi.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #22

"Suomen ja Katalonian tilanne on nyt aivan toinen. Ei niitä voida vertailla."

Tottakai voidaan ja väität että Suomen olisi pitänyt pyytää lupa Venäjältä itsenäisyydelle. Meillä oli aivan sama tilanne, vahva autonomia ja oma kieli sekä kulttuuri.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #28

Jarmo Makkonen, väitteesi on ainoastaan mielikuvituksen tuote. Jos nyt nimeni ja Lohjan nimen alle lukisi vaikkapa Kokoomus tai RKP, et kommentoisi noin. Tiedän, että Puheenvuoron kommentoijissa on sellaisia, kuten sinä, jotka näkevät punaista (muuten kaunis väri) kun sosiaalidemokraatti kirjoittaa. Heidän tai noh meidän pitäisi painua maan alle. Sellainen demokratian käsitys jollakulla on! :)

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff Vastaus kommenttiin #30

Makkonen puhuu asiaa ja sinulta tuli pelkkää kiertelyä tuohonkin kysymykseen.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #21

Katalonian itsenäisyys on tietenkin kaikkien muidenkin asia, jos muilta aiotaan saada tunnustus itsenäisyydelle. Aivan kuin Suomenkin itsenäisyys tunnustettin kun Venäjä sen ensin oli tunnustanut. Tämänhän Makkonen tietenkin tietääkin.

On se kumma miten toiset saavat tämänkin EU:n piikkiin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #24

"Katalonian itsenäisyys on tietenkin kaikkien muidenkin asia"

Mitä se Espanjalle tai EU:lle kuuluu jos katalaanit vaativat itsenäisyyttä? En syytä EU:ta Katalonian itsenäistymisestä, mutta EU on ollut niin surkea luomus eurooppalaisten kannalta että nettomaksajat haluavat väkisinkin ottaa etäisyyttä ja huolehtia omasta tulevaisudestaan.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #26

"Mitä se Espanjalle tai EU:lle kuuluu jos katalaanit vaativat itsenäisyyttä?"

Kaikella kunnioituksella sanon, että ehkä sinun kannanttaisi mennä lukemaan Katalonian ja Espanjan yhteisestä historiasta, Katalonian väestöstä ja siitä kuinka Kataloniassa myös espanjankieliset elävät ja ovat eläneet satoja vuosia.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff Vastaus kommenttiin #29

Mutta jos itsenäisyys päätetään demokraattisesti niin senhän pitäisi olla pulinat pois ja homma vireille. Vai millainen on tulkintasi demokratiasta?

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen Vastaus kommenttiin #26

"nettomaksajat..."

Voitko jotenkin osoittaa, että Katalonia olisi nettomaksaja? Tähän mennessähän te aina olette kironneet miten suomalaiset maksavat etelänvetelien elämisen.

Ymmärtääkseni itsenäisen Katalonian tavoitteena on EU-jäsenyys.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #24

Kyllä, näin. Ilman muiden tunnustusta itsenäisyyttä ei ole olemassa.

Eurovastaisuus on mukava juttu populisteille.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

"Minusta Katalonian itsenäisyysasia on espanjalaisten asia."

Ei ole, se on katalonialaisten asia, kun tarkkoja ollaan.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Katalonialaisten itsenäisyyden pitää olla katalonialaisten asia. Espanjan pitää siihen mukautua. Muuten ollaan väkivallan ja sorron tiellä.

Minun mielestäni katalonialaisten pitäisi järjestää ja saada järjestää asiasta rauhallisesti kansanäänestys ja siihen sitten pitäisi tyytyä.

Kyllä minä aikaisempien blogiesi sekä kommenttiesi perusteella olen ajatellut sinun vastustavan katalonialaisten itsenäisyys pyrkimyksiä. Joten pahoittelut, jos olin väärässä.

Kyllä suomalaiset on parina viime vuonna saatu jaettua hyvinkin tehokkaasti. Olemme siis eri leireissä. Katsotaan mitä siitä seuraa. Tuskin mitään hyvää.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Euroopan unioni on saanut ensimmäisen sotansa aikaiseksi. Lainaan tähän Olli Pusan mielipidettä 5 vuoden takaa:

"Riski on suuri, että rauhanprojekti euro saa Euroopan kansat toistensa kimppuun."

Käyttäjän amgs kuva

Onneksi olkoon! Onnistuit läytämään sopivan syntipukin. Oliko EU:n syy myös kun vuonna 1928 Katalonian itsenäisyyden haluavat kokoontuivat Havannassa hyväksymään Katalonia perustuslakia?

On mukava nähdä kuinka oikeistolaiset voimat nyt tukevat Katalonian itsenäistyyttä, joka alunperin oli vasemmistolaisten voimien projekti.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Tuolta ylempää ensimmäinen kommenttini: "Saapa nähdä kuka saa väännettyä tämänkin EU:n ja Euron syyksi." Löin vetoa 1 viittä vastaan, että Makkonen tulee tapansa mukaan löytämään syyllisen EU:sta tai Eurosta. Voitin vedon. Eikä siihen kauan mennyt aikaa. Vastapuolen kunniaksi täytyy sanoa, että hän ei niin hyvin tunne Makkosen fanaattisuutta kuin minä. Viisi lasillista espanjalaista punaviiniä. "Cantas son cinco? Tres de blanco y dos de tinto, o dos de blancos y tres de tinto"

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Mikäli tilannetta ei saada rauhoitettua - ensin takkiin ottaa espanjalainen elinkeinoelämä (Katalonia eniten). Hyvässä vauhdissa oleva kasvu (liekö yli 2,5 bruttokansantuotteella mitattuna) pysähtyy nopeasti. Aleneva työttömyys kokee takaiskun. Onneksi Euro on nykyisellään varsin hyvässä tikissä eli muut euromaat eivät kohtuuttomasti kärsi. Suuren toimialan eli matkailun kannalta epävakaus on myrkkyä. Ranskan suhtautumisella Katalonian naapurissa on varsin suuri vaikutus.

Mutta kyllä kun tunnin verran katselin uutisointia Euroopasta; tilanne on oikeasti vakava. Mitä lähempänä sitä suuremmat riskit.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Hullunkurista on, että tahot jotka vastustavat EU:a, Makkonen etunenässä, ovat ulvonneet kuinka Suomi rikkoi perustuslakia liittyessä euroon ovat nyt valmiina hyväksymään sen, ettei katalaanien tarvitse välittää Espanjan perustuslaista tuon taivallista, skitrofreenista sanoisin.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Mutta onhan tässä se kunniakas puoli, että Makkonen, Nenonen, Kapela, Luukkonen yms. antavat vuosia jatkuneilla kommenteillaan ja peukutuksilla - jopa blogeilla kasvot impivaaralaisuudelle. Tässä mielessä Puheenvuoro on kaleidoskooppi.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Olen sitä mieltä, että ääripersut voisivat muuttaa kaikki "Impivaaraan". Eivät olisi kunnollisten ihmisten kiusana rähisemässä!

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Onhan se hieman eri asia vastustaa perustuslakia siltä kantilta saadaanko lisää demokratiaa kuin että sitä viedään kauemmas kuten euron tapauksessa. Joillakin on kyllä kummallinen demokratia-käsitys.

Käyttäjän amgs kuva

Jollakin on kummallinen käsitys demokratiasta ja eurosta! Pitäisikö sinun katsoa peiliin.

Käyttäjän amgs kuva

Puigdemont on erotettu tehtävästä, Katalonian parlamentti on hajotettu ja uudet aluevaalit ovat 21.12.2017.
Nyt myös Podemoksen Pablo Iglesias sanoo, että itsenäisyysjulistus on laiton.

Espanjan kansanpuolueen ei tule antamaan periksi.

Käyttäjän OlliBackstrom kuva
Olli Bäckström

Euroopan unioni ja sen puitteissa toimeenpanovaltaa käyttelevä Euroopan komissio luotiin aikoinaan juuri tällaisten kriisien sovittelemiseksi.

Toistaiseksi Euroopan unionin kontribuutio tämän kriisin ratkaisuun on ollut pyöreä nolla.

Käyttäjän amgs kuva

Se pitää paikansa ja se on ollut niin koska jäsenvaltion valtapuolue eli Espanjan kansanpuolue näin on tahtonut.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Euroopan Union on valtioitten välinen "sopimus". Se voi asettaa sovitteluelimen jos sitä pyydetään jäsenvaltion puolelta. Se on aivan eri asia kuin Venäjä, joka voi tankkien kanssa mennä pyytämättäkin "sovittelemaan". Kuten aikaisemmin jo mainitsin Ranskalla (toki myös Saksalla) on sanansa tässä asiassa. Johtava elinkeinoelämä on jo ottanut kantaa erittäin voimakkaasti. Ilman onnistunutta neuvotteluprosessia Espanjan ja Katalonian välillä, Katalonian tulevaisuus näyttäytyy köyhänä , roskalainaluokassa olevana "valtiona", jonka itsenäisyyttä kukaan merkittävä ulkopuolinen taho ei tunnusta. Sen lisäksi ennakkoarviot ovat sellaiset, että parisen miljoonaa äänioikeutettua on itsenäisyysjulistuksen takana ja kuta kuinkin saman verran sitä vastaan. Suurimmat ongelmat voivat olla edessä Katalonian sisällä. Tulevan viikonlopun aikana saamme tästä esimakua.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #60

Ylen sivuilla on Jyrki Palon analyysi. Suosittelen. Siinä Palo Mainitsee, että jo yli 1 500 yritystä on Lähtenyt pois Kataloniasta muualle Espanjaan. Katalonialaisten taloudellinen tilanne ei tule lähiaikoina parantumaan vaan se huononee, kuten sanoit.
https://yle.fi/uutiset/3-9905711
Huomenna Barcelonassa on suuri mielenosoitus Espanjan yhtenäisyyden puolesta. Toivottavasti se sujuu rauhallisesti. Nyt tarvitaan rauhaa.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Kataloniasta on tulossa jälleen yksi esimerkki EU:n toimintakyvyttömyydestä kriisitilanteissa.

Ja tämä tilanne voi jatkua jopa vuosia, jolloin EU:n hajoaminen saa vain lisävauhtia.

--

Tässä on myös uuden eurokriisin ainekset, sillä Espanjan valtionvelka on jo 100%/BKT. Valtionlainojen korkojen pienikin (2-4%) nousu tekee Espanjasta uuden talous-zombin Kreikan ja Italian rinnalle jolloin koko euroalue voi purkautua.

Käyttäjän Merimies kuva
jaakko palola

Molemmat osapuolet köyhtyy ja taas suomalaiset kaivavat kuvettaan..Soini pääsee viemään rahojamme ESPANJALAISELLE osapuolelle eurokommunistien kanssa.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Minä kun en vieraan valtion asioista mitään tiedä, niin kiinnostaa se asia, että kuinka paljon sortoa Katalaanit on nyt kokeneet Espanjan taholta, siis ihan viime vuosina.

Onko Katalonian kansaa jotenkin kohdeltu vihamielisesti ja onko heidän elämänsä ollut verrattavissa esim. kurdien asemaan.

Onko itsenäisyystavoite näistä sorroista johtuvaa, vai onko kyse siitä, että nyt vaan tuntuu kivalta itsenäistyä.

Käyttäjän amgs kuva

Petteri, vaikka äänestyssunnuntaina poliisit käyttivät väkivaltaa, ei voida edes hyvällä tahdolla sanoa, että katalonialaiset olisivat sorrettuina. Nyt vain Katalonian alueparlamentissa on sellaisia voimia, jotka tahtovat itsenäisyyttä. Katalonian parlamentissa on puolueita, jotka ovat korruptio-ongelmissa ja ehkä heille itsenäisyys on yksi keino ohittaa oikeustoimia. Fanatismi, populismi ja opportunismi yhdessä ovat kuin pommeja.

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Jaa että kumiluodit ja pamputus äänestyksen estämiseksi olivat ihan jees vai? Älä nyt viitsi oikeasti. Onko demarit todella vajonneet näin alas kansanvallan vastaisuudessaan.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Katalonian itsenäisyys äänestyksessä äänestysprosentti oli alle 50. Espanjan hallitus teki poliittisen historiansa tyhmimpiä tekoja. Niin sanottua kansanäänestystä estämään lähetettiin nelisentuhatta poliisia pamputtamaan ihmisiä ja estämään sulkemalla äänestyspaikkoja. Tämä sai aikaan suuttumuksen aallon ja itsenäisen Katalonian kannatuksen kasvun.
Järkevintä olisi ollut se, että äänestyssirkus olisi jäänyt vain alaviitteeksi historian lehdille. Nyt kuitenkin Kataloniassa ollaan avoimen yhteenoton partaalla. Toivottavasti ei jouduta samaan tilanteeseen kuin 30-luvun Espanjassa. Francisco Franco viitoittama tie on varoittava esimerkki.

Käyttäjän amgs kuva

Olen samaa mieltä kunon kansanäänestyksen järjestämisestä.

Muuten, tämä Mikko Kärnän tapaus on aika erikoinen juttu. Kävin nyt lukemassa lehtiä. Kataloniassa ja Espanjassa moni on ymmärtänyt, että Mikko Kärnä on kuin Suomen pääministeri ja koska Kärnä onnitteli katalonialaisia ja hän kertoi valmistelevansa eduskunnalle aloitetta Katalonian itsenäisyyden tunnustamisesta englanninkielisessä tviitissä, niin nyt katalonialaiset lehdet kiittelevät Kärnää ja Madridissa ihmetellään. Tuskin Kärnän sooloilu ei edistä Suomen ja Espanjan suhteita.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Onneton ja vastuuton on Kärnän ulostulo. Hallitus joutunee diplomaattiteitse torpedoimaan kansanedustajan sanomiset Espanjan suuntaan. Suhteet on tärkeät. Tosin hallituksen olisi pitänyt ottaa heti virallinen kanta kuten esim. Ranska teki. Miten mahtaa muuten espanjankieliset Etelä-Amerikan valtiot ja Meksiko asiaan suhtautua? Onko Ana Maria seurannut? Heilläkin on merkityksensä.

Käyttäjän Merimies kuva
jaakko palola

Pamputtamalla saatiin äänestystulos alle 50 %.Se on näköjään hyvä keino "säätää" äänestystulos mieleiseksi:)

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Sotket asioita Palola. Äänestystulos ei ollut alle 50%. Äänestäneiden äänioikeutta käyttäjien määrä oli alle 50 %. Yhtenä syynä oli ne joita aiemmin olen jo tuonut esille!

Käyttäjän TimoSotikoff kuva
Timo Sotikoff

Tiedät hyvin että Palola tarkoitti juuri tuota äänestysaktiivisuus-prosenttia. Kyllähän se mellakkapoliiseilla saatiin varsin alas 43%:iin. Äänestämään asti mustelmilla tai ilman päässeet äänestivät sitten 90%sesti itsenäisyyden puolesta.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #75

Missä olin väärässä arvoisa Sotikoff?

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #75

Väkivalta on aina väärin. Myös moni espanjalainen on ollut sitä mieltä, että parasta olisi ollut vapaa vaalit. Nyt kuitenkin ei puhuta vaalipäivän tapahtumista vaan viimeisistä käänteistä. Sitä mitä tapahtui Katalonian alueparlamentissa, mitä Espanjan keskushallinto nyt tekee ja millainen se tilanne nyt kehittyy. Toistaisessa maailman poliitikoista vain Suomen hallituspuolueen kansanedustaja Mikko Kärnä onnittelee Katalonian itsenäisyyspyrkijöitä.
Moni Latinalaisen Amerikan maan johtaja vannoo tukevansa Espanjan keskushallintoa laillisuuden palauttamiseksi Kataloniaan. Näin esimerkiksi Mekskon, Argentiinan, Paraguayn, Perún, Kolumbian ja jopa vasemmistolaisen Bolivian johtajat.

Jaakko Paasonen Vastaus kommenttiin #75

Älä Timo välitä kallisesta. Hänen mielestään,90℅ kannatus on väärä,koska vain puolet katalaanrista ehti tai pääsi lainkaan äänestämään.
Tyypillistä vassemmistosuvakkien öyhötystä.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen Vastaus kommenttiin #87

Ymmärrän, että aivosi ovat aamukankeudessa. Mutta missä olin väärässä?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Lähinä ihmetyttää nämä Espanjan perustuslainmukaisuutta vaativat suomalaiset jotka eivät edes hämmentyneet kun Suomessa käveltiin oman perustuslain yli euron käyttöönotossa jossa Suomen valuutta markka hävitettiin perustuslaista pelkällä pääministerin ilmoituksella. Kovin on valikoivaa tämä perustuslain noudattaminen omien intressien mukaisesti.

Käyttäjän ilkkatahtinen kuva
Ilkka Tähtinen

Onkohan Venäjä tunnustanut Katalonian itsenäisyyden? Kysyn, kun en ole nähnyt asiassa uutista tai tietoa.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

24 Horas...? Mehr 1000... Ich will es nicht... ja ?

Käyttäjän amgs kuva

Tällä hetkellä Barcelonan keskustassa on jättimäinen mielenositus Espanjan yhtenäisyyden puolesta. Arvioiden mukaan paikalla on noin 1 000000 osallistujaa. Tänään tuore gallup kertoi, että itsenäisyyden kannattajilla ovat vähemmistössä. Toisin Ylen uutisissa kerrottiin, että gallupin tilaaja oli itsenäisyyden vastustavan lehden tilaamana!
Ajaisiko Yle Kauniaisen tai Espoon itsenäisyyttä vai keskittyisikö Yle uutisoimaan mahdollisimman eri näkökulmista, kuten espanjalaiset lehdet yrittävät tehdä ja tekevät?

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Sure, I know people. Who BTW owns enough to be A 'KANTA-ESBOLAINEN: So PAY TAX !

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset