Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Katalonian aluehallitukselle potkut

  • Katalonian aluehallitukselle potkut

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy on juuri puhunut poikkeuksellisessa tiedotustilaisuudessa, jossa kaikki hallituksen ministerit olivat mukana.

Katalonia jatkaa itsehallintoalueena, mutta nyt Espanjan hallitus haluaa päättää ketkä tulevat johtamaan katalonialaisia. Katalonian aluejohto joutuu syrjään. Mariano Rajoy sanoi, että hallitus haluaa, että Kataloniassa järjestetään vaalit 6 kuukauden sisällä, jos tilanne normalisoituu.

Kuuntelen suorana El Paísin ohjelmaa ja nyt sanotaan, että Katalonian parlamentti jatkaa, kuten tähän asti, mutta sen johtaja saa potkut. Katalonian poliisivoimien johtajat siirtyvät syrjään ja Espanjan keskushallinto päättää pomoista.

Nyt pitää odottaa muutama päivä, jolloin Espanjan senaatti kokoontuu päättämään asioista 27.10.2017. Siihen mennessä Kataloniassa voi tapahtua mitä tahansa. Toivottavasti tilanne rauhoituu.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän amgs kuva

Aika surullinen hymni.

11.10. Janne Kejo kommentoi toisen kirjoitukseni keskusteluketjussa näin: "Tulee tosiaan vaikutelma, että menossa on eräänlainen shakinpelaaminen Katalonian aluehallinnon ja Espanjan keskushallinnon välillä, ja joka siirto harkitaan tarkkaan -- pyrkimyksenä ehkä saada vastapuoli sortumaan virhearvioon? " Ilman muuta, nyt siltä se näyttää. Nyt Katalonian separatistit lobbaavat ajatuksiaan maailman ympärillä. Minäkin sain tänään mutkien kautta sellaisenen infopaketin Katalonia itsenäisyydestä!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen
Käyttäjän amgs kuva

Mitä sinä sillä itsenäisyydellä teet? Ole hyvä ja lue mitä Ylen Jyrki Palo kirjoittaa Madidista.

https://yle.fi/uutiset/3-9895038

Juha Kuittinen

Ei välttämättä Makkonen teekkään.

Katalonialaisista 90 prosenttia kannatti itsenäisyyttä veriseksi äityneessä kansanäänestyksessä. Joten Katalonialaiset sitä haluavat.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #5

Kansanäänestyksessä, jossa suurin osa Katalonian äänioikeutetuista ei äänestänyt. Uusi reilu kansanäänestys olisi paras asia.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #6

Heillä oli reilu mahdollisuus äänestää eikö vain? Äänestämättä jättäminen tarkoittaa että luovutat sokeasti päätäntävallan niile jotka voittavat vaalit. Eihän Suomen hallitsuneuvotteluissakaan pyydetä mukaan edustajaa sille nukkuvalle kansanosalle joka ei äänestänyt eduskuntavaaleissa.

Juha Kuittinen Vastaus kommenttiin #6

Moni jätti menemättä hakatuksitulemisen pelossa.

Jep uusi kansanäänestys ilman poliisi väliintulon pelkoa. Kansainväliset vaalitarkkailijat valvomaan vaaleja, että kaikki menee niin kuin kuuluu.

Käyttäjän timoandersson kuva
Timo Andersson

Suomalaiset kuuluvat 1800-luvun kansallisen herätyksen kuuluneisiin pieniin kansakuntiin, jotka valtiollisesti kuuluivat uudella ajalla suuriin imperiumeihin, Suomi keisarilliseen Venäjään Baltian maiden tavoin. Olen huomannut, että tuntemieni maahanmuuttajien saattaa olla vaikea ymmärtää kansallisen herätyksen olleen edellytys suomalaisten nykyiselle itsenäisyydelle.

Sekin on monen suomalaisen tiedossa, että useimmat siirtomaansa 1800-luvulla menettäneeseen Espanjan imperiumiin kuuluneet katalaanit ovat kokeneet kansallisen herätyksensä 1800-luvulla. Katalaanien tilanne on monin tavoin analoginen suomalaisten 1900-luvun alun tilanteelle Venäjän keisarikunnan yhteydessä. Suomi oli Venäjän yhteydessä kansallisen herätyksen kokenut valtio, jonka Venäjä haluisi osana modernisoitumistaan yhtenäistään Venäjään. Suomalaisten ja katalaanien tilanteen analogisuus on suomalaisten ajattelua ohjaava tekijä. Ns. venäläistäminen oli valtakunnan yhtenäistämistä, johon demokraattinen Venäjä, jos sellainen olisi syntynyt, olisi ryhtynyt. Myös Nikolai II:n aikoihin niin tehtiin.

Venäjän vallankumous ja Saksan pyrkimykset idän suutaan tarjosivat aikaikkunan, joita pyrittiin hyödyntämään parhaansa mukaan. Monarkioita yhdistivät ainaostaan yhteinen hallitsija ja yhteinen uskonto, jokin kristinuskon muoto. Kulttuuriseen omaleimaisuuteen pyrkivät pienet kansakunnat ja etniset ryhmät koettiin yhtenäisyydelle vaaralliksi imperiumissa, koska imperiumissa oli hyvin vähän yhdistävää. EU:ssa ei pitäisi pyrkiä elvyttämään imperiumeja siten kuin Venäjä ja Turkki tekevät. Espanjan tulisi pyrkiä pois imperialistisista perinteistään. Myös Iso-Britannia on liiaksi kiinni niissä.

Ilman Suomen kansallista heräämistä ei olisi myöskään valtiollista itsenäisyyttä, jolle se on välttämätön edellytys. Pieniin kansakuntiin myös syntyi ajatus, että itsenäinen valtio on edellytys kansallisten kielten ja kulttuurien säilymiselle ja etusijalle. Suomen sosiaalidemokraatit eivät kuuluneet 1800-ja 1900-luvulla Venäjän sosiaalidemokraatteihin, vaan olivat hyväksyneet Suomen itsenäisyyden periaatteen jo Forssan kokouksessa (itse asiassa ennen kuin porvarien enemmistö). Espanjan kieli on puhujamäärältään suurempi englanti eikä sen käyttäjien tarvitse pelätä oman kielensä ja kulttuurinsa puolesta. Suomalaisia on vähemmän kuin katalaaneja on Espanjassa (myös Italia mukaan lukien katalaaneja 9,5 miljoonaa). Kieli on kokoonsa nähden syrjitty EU:ssa.

Suomalaisten tavoin suhteellisen pienenä kansana katalaaneilla on huoli kielensä ja kulttuurinsa säilymisestä espanjan maailmankielen puristuksessa. Espanjan lainsäädäntöön sisältyvä haluttomuus nähdä katalaaneissa oma erillinen kansakunta voi olla osoitus espanjalaisten taipumuksesta kiistää kiistää katalaanit omana kansakuntanaan aina roomalaisaikaan ulottuvine perinteineen (kieli, Espanjansa erillisen historian muisto ja erillinen kulttuuri). Myös suomalaiset ovat joutuneet taistelemaan saadakseen Euroopan muut kansakunnat myöntämään tunnustuksen suomalaisen kansallisen perinteen olemassaolosta. Tunnustuksen kohde on kansakunta, siis kieleen ja kulttuuriin perustuva kirjallisuutta yms. harjoittava yhteisö, jonka turvaksi itsenäisyys on nähty tarpeelliseksi. Suomalainen yhteiskunta on muutenkin tilassa, jossa yhteys aikaisempaan historiaan on hävinnyt. Historiattomuus on otollista maaperää fasismin synnylle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset