Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Uppsalan torilta Lohjan torille

  • Uppsalan keskusaukio
    Uppsalan keskusaukio

Lohjalla  ja mahdollisesti myös muissa kaupungeissa keskustellaan kaupungin keskustan kehittämisestä.

Vietin muutaman päivän Ruotsin Uppsalan keskustassa ja tarkkailin Uppsalan keskustan elämää yrittäen myös oppia jotakin siitä.

Uppsala on paljon isompi kaupunki kuin Lohja. Uppsalassa on yli 140 000 asukasta ja Lohjalla noin 47 000. Toisin kuin Lohja Uppsala on yliopistokaupunki ja täynnä nuoria. Iltaisin ja viikonloppuisin, jopa sunnuntaina, kahvilat, ravintolat ja kadut olivat täynnä elämää. Arkena kaduilla on paljon pyöräilijöitä, ihmiset menevät ja tulevat eri suuntiin. Suuressa kaupungissa eletään kuitenkin toisten ihmisten ehdoilla.

Uppsalan keskustan tuntumassa on paljon nähtävyyksiä ja keskellä kaupunkia on tori tai oikeastaan aukio. Uppsalan keskusaukio on pieni, paljon pienempi kuin Lohjan tori.  Uppsalan keskusaukion ympärillä on kauppoja, ravintoloita, kahviloita, ym. Sen keskellä on vanhanaikainen katulamppu eikä muuta. 

Lohjalla mietitään nyt kovasti keskustorin elävöittämistä ja on hienoa, että on uusia ideoita, kuten luistelurata, ym. Rohkenen kuitenkin kysyä lohjalaisilta ja muiltakin, että mihin tarvitaan niin isoa keskustoria? Eikö kauppiaille ja tapahtumiin riittäisi pienempi alue, joka olisi paljon helpompi pitää siistinä, kauniina ja elävänä. Ilman kaupunkilaisia ei ole elävä kaupunki. Miten hienot ideat auttavat, jos kaupunkilaiset jäävät kotiin?

Tulevana sunnuntaina moni meistä ei jää kotiin vaan menee nimenomaan Lohjan torille keskustelemaan lohjalaisten kanssa.  Myös SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen on tulossa. Tule sinäkin! <3

 

Kirjoittaja on Lohjalainen varavaltuutettu, kaunpunkihallituksen varajäsen ja lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen. Blogissani esitän vain omia näkemyksiäni.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Minä olen syntynyt Lohjalla :) Lohjan seudulla on paljon kauniita paikkoja, mutta keskusta on mielestäni monin paikoin jopa ruma. Nuoruudessani Laurinkatu oli kapeampi ja jalkakäytävillä kasvoi suuria puita. Oli kodikkaampaa. Tänä päivänä kuitenkin Suurlohjankatu on mielestäni esteettisesti epäonnistunein alue. Siihen pitäisi ehdottomasti satsata. Rapatut talot ovat kauniita ja ajattomia. Väriäkin saa käyttää - Värikkäät pastellit sopivat hyvin rapattuun pintaan. Esimerkkinä Eira, Kaivopuisto ja joitain asuinalueita Vantaalla ym.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Tuli vielä mieleen että Lohjalla hulevedet johdetaan suoraan Lohjan järveen. Kävin kesällä Aurlahden rannalla ja heti Porlan jälkeen oli pieni syrjäinen hiekkaranta, johon lasketui iso sementistä valettu putki (Aurlahden yleinen uimaranta > Porla > pikku ranta). Ensimmäisellä kerralla ei ollut hajua, mutta kun kävin toisen kerran paikan päällä, rannassa löyhkäsi mädäntyneelle. Hulevesiputki on aivan virallisen uimarannan vieressä, eikö se ole aikamoinen terveysriski? Hajun perusteella bakteereita on täytynyt olla melkoisesti.

Käyttäjän amgs kuva

Mielenkiintoista! Lohjanjärvestä on tehty erilaisia selvityksiä. Kaikissa niiissä sanotaan, että järven tila on hyvä. Aamulla luin linkissä olevan selvityksen. Pitää paikansa, että hulevedet johdetaan suoraan Lohjan järveen. Eri selvityksissä sanotaan, että eniten kuormitus aiheuttuu maaseudulta laskeutuvista joisti. Uusia koko Lohjanjärven revinnekuormituslaskelmia ei kuitenkaan ole olemassa. Viime vuoden julkaistussa selvitksessä on käytetty vanhoja laskelmia.
"Koko Lohjanjärven kattava ravinnekuormituslaskelma on peräisin 1990-luvun lopulta (Räike ym. 1998). Se perustui vuosia 1990–1995 koskeviin laskelmiin. Tulosten mukaan järven ravinteiden kokonaiskuormituksesta suurin osa, runsas 80 %, koostui tuolloin hajakuormituksesta (maa- ja metsätalous, viemäröimätön
haja-asutus), ilmasta tulevasta laskeumasta ja maaperästä peräisin olevasta luontaisesta huuhtoutumisesta. Valtaosa, yli 60 %, tuli järveen laskevien Väänteenjoen ja Nummenjoen kautta."

Ilman muuta ison putken olemassaolo uimarannan tuntumassa ei ole kovin houkutteleva elementti.

http://www.lohja.fi/Liitetiedostot/Kaupunkisuunnit...

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Kirjoitan vielä siitä putkesta. Ajoittain mitään hajua ei tunnu, mutta joskus tuntuu ja haju tulee mielestäni mädäntymisprosessista, lievästi lannan hajua. Kyllä sille jotain pitäisi tehdä, pienet lapset kuitenkin hörppivät sisäänsä sitä vettä Aurlahden rannalla.

Juha Hämäläinen

Uppsalan yliopistossa aikanaan aloitin opinnot ja tulin heti siihen tulokseen, että pienen kaupungin pitkä historia ja ikivanha yliopisto tekivät paikasta kaupungin. Ilman niitä se olisi ollut kuin suomalainen harmaa maaseutukaupunki.

Miten nämä puuttuvat ominaisuudet saadaan vaikkapa Lohjalle, siinä vasta kysymys. Voimme tehdä palveluksen tuleville polville ja rakentaa taloja kivestä, kestämään vuosisatoja. Näin syntyy vähitellen kulttuurimaisemaa, joka on kehys monelle asialle. Slummirakentaminen, jota harrastamme, ei tuota yhtään ihailtavaa historiaa maahamme.

Käyttäjän amgs kuva

"Uppsalan yliopistossa aikanaan aloitin opinnot ja tulin heti siihen tulokseen, että pienen kaupungin pitkä historia ja ikivanha yliopisto tekivät paikasta kaupungin. Ilman niitä se olisi ollut kuin suomalainen harmaa maaseutukaupunki.
Miten nämä puuttuvat ominaisuudet saadaan vaikkapa Lohjalle, siinä vasta kysymys."

Hyvä pointti ja kysymys. Toisin kuin Uppsala Lohjan keskusta sijaitsee ison, ja komean järven rannalla. Tätä mahtavaa sijaintia ei ole aikaisemmin osattu hyödyntää. Nyt ainakin viime- ja tänä kesänä jäerven rannalla on ollut erilaisia tapahtumia. Lohjan nykyinen kaupunginjohtaja on yksi Lohjan järven puolestapuhujista. Kuten Uppsala, Lohja tarjoaa mielenkiintoisia nähtävyyksiä. Lohjan keskustassa on Pyhän Laurin kivikirkko. Se on Suomen suurin keskiaikainen harmaakivikirkko. Alla olevasta linkistä löyttyy valokuvia. Kun kävelen Lohjan keskustassa vaikkapa Prismasta kaupunkitalolle päin, minua harmittaa, ettei kirkkoa näy. Ehkä pitäisi tehdä kylttejä jossa on kuvia kirkosta, jotta matkailija tiedostaisi, että lähellä on erittäin mielenkiintoinen ja arvokas kohde.

http://amgs.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri/1481...

Suomen kaivosteollisuus ja Suomen potentiaali kaivosalalla on tunnettu asia ulkomailla. Lohjan keskustan läheisyydessäaon Tytyri elämyskaivos.

Toisin kuin Uppsalan matkailun kohdalla, luulen, että Lohjalta puuttuu tarinoita Lohjan nähtävyyksien ympärillä. Nykyisin ei riittää, että on kauniita paikkoja vaan matkailija etsii historia, mielenkiintoisia seikkoja, tietoja eri paikoista. Gamla Uppsalan montut eivät olisi mielenkiintoisia ilman historiaa niiden ympärillä.

Käyttäjän nita kuva
Nita Hillner

Lohjan kirkko ympäristöineen on todella kaunis. Jos jonain päivänä esim. Latvalan talo puretaan, kannattaisiko siihen perustaa puisto kirkolle asti? Tuo talohan ei ole kauneudella pilattu :)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset