Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Historiallinen hetki Kataloniassa

  • Historiallinen hetki Kataloniassa

Iltapäivällä Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont pitää Katalonian alueparlamentissa puheen. 

On hyvin mahdollista, että Puigdemont antaa itsenäisyysjulistuksen. Melko varmaa on myös se, että Puigdemont puhuu myös tahdosta keskustella Espanjan johdon kanssa.  Puigdemont on puun ja kuoren välissä. Jos julistus tulee, hänelle ja muille itsenäisyyden edistäjille käy huonosti. Jos julistus ei tule, Puigdemont on omien silmissä petturi tai takinkääntäjä.

Huomenna keskiviikkona Espanjan pääministeri Mariano Rajoy aikoo puhua Espanjan parlamentille Katalonia kansanäänestystapahtumista. Lehdissä sanotaan, että ohjelmaan voi vielä tulla muutoksia riippuen siitä mitä tänään Kataloniassa tapahtuu. Tämä on jännittävä päivä erityisesti katalonialaisille ja espanjalaisille.    

Riippumatta siitä mitä tänään tai huomenna tapahtuu, yksi erittäin ikävä seuraus tästä Katalonian tsenäistymispyrkimyksiin liittyvästä kuohunnasta on jo se, että Espanja jakautuu henkisesti ja levottomuudet lisääntyvät. Toinen surullinen seuraus on myös se, että äärikansallismielisyys nostaa huolestuttavan vahvasti päätään Espanjassa tai oikeastaan tulee esiin piilosta. Näin jo kuvia mielenosoituksissa, joissa tehdään natsitervehdyksiä.

Tänään Katalonian elinkeinojohtajat vaativat Puigdemontia perääntymään itsenäistymisaikeissaan. Merkittävät yritykset lähtevät Kataloniasta. Jos olet kiinnostunut Katalonian taloauselämän kuohunnasta voit lukea lisää Talouselämästä tai/ja Jaakko Korpi-Anttila blogista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (19 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

Muutamia lukuja Katalonian itsehallintoalueesta:
asukasluku 7,5 miljoonaa (Barcelona 5,5 milj, Espanja 47 milj); pinta-ala 32108 km², bkt 210 mrd € (noin 20 % koko Espanjan bkt:sta); yritysten pörssiarvo (Ibex) 90 mrd €.

Suomi ja Portugali painiskelevat Katalonian kanssa samassa sarjassa EU:n taloudessa.

Tällä hetkellä noin 100 merkittävää Katalonian yrityksistä on ilmoittanut siirtävänsä kotipaikkansa muualle. Nämä vastaavat lähes 50 % Katalonian bkt:sta. Liikejuristit ovat suositelleet yrityksiä siirtämään kotipaikkansa muualle ja sellaisia heittoja on näkynyt, että tämä suositusta noudattava tuhannet yritykset.

Jo em. luvut antavat osviittaa siitä, miten vaikea itsenäistymispäätöksen tekeminen tulee olemaan.

Käyttäjän amgs kuva

Kiitos luvuista! Moni yritys lähtee nimenomaan Valenciaan. Johtuuko maantieteellisesta läheisyydestä? Muuten, eilen Valenciassa oli levottomia mielenosoituksia!

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Elinkeinoelämä on ottanut yllättävän nopeasti kantaa tilanteeseen ja uskonpa sillä olevan suuri vaikutus ainakin tähän saakka hiljaa olleen kansanosan näkemyksiin. Äänestysprosentti jäi itsenäisyysjulistuksen vauhdittajana varsin alhaiseksi. Kun kokonaisvaikutuksia pääsee katalonialaiset kunnolla makustelemaan, on enemmän pohjaa mahdollisesti uudelle äänestyskierrokselle. Talous Espanjassa on kriisin jälkeen kehittynyt hyvin ja työttömyys laskenut. Nykyisessä EU:n kehitystilassa suuret taloutta heilauttavat liikkeet eivät ole hyväksi. Espanjalle itselleen tästä eniten haittaa olisi. Nopeat ja hallitsemattomat liikkeet velkaiselle valtiolle kostautuu nopeasti. Maltti olisi valttia, mutta kukin taaplaa tyylillään. Isonkin selkkauksen ainekset ovat olemassa. Saksan ja Ranskan kannanotot on myös otettava Kataloniassa/muussa Espanjassa huomioon. Ulkomainen raha investointeineen ja työpaikkoineen tuppaa jossain vaiheessa kiinnostamaan.

Käyttäjän amgs kuva

"Äänestysprosentti jäi itsenäisyysjulistuksen vauhdittajana varsin alhaiseksi." Tämä on tärkeä seikka, joka jää melko usein huomiotta esimerkiksi Ylen televisiouutisoinnista. Suomessa moni toistaa, että "katalonialaiset haluavat itsenäistyä". Oikea väite on, että osa katalonialaisista haluaa itsnäistyä.

Uusimmissa uutisissa sanotaan, että Katalonian parlamentin rakennus on jo eritetty. Parlamentin läheisyyteen odotetaan erilaisia mielenilmauksia. Espanjan valtiovarainministeri Luis de Guindos sanoi haastattelussa, että kaikki keskusteluyhteydet Barcelonaan ovat poikki. Nyt Espanjan keskushallinto odottaa vain mitä päätetään tänä iltana Barcelonassa.

Muuten, 12.10. on Espanjan kansallispäivä. Aika erikoinen ajankohta itsenäisyysjulistuksen antamiselle.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Äänestysprosentti jäi itsenäisyysjulistuksen vauhdittajana varsin alhaiseksi."

Jouhtuisikohan siitä kun Espanjan hallitus takavarikoi äänestyslippuja, sulki vaalihuoneistoja sekä pahoinpiteli äänestäjiä. Äänestyksen tulos oli n.90% itsenäisyyden puolesta, ei Suomessakaan lasketa niitä ääniä jotka eivät käy äänestämässä.

Käyttäjän JaakkoKorpi-Anttila kuva
Jaakko Korpi-Anttila

→ 5/JM: "Johtuisikohan siitä kun Espanjan hallitus takavarikoi äänestyslippuja, sulki vaalihuoneistoja sekä pahoinpiteli äänestäjiä...."

Tai siitä, että Espanjan hallitus piti äänestystä laittomana eivätkä kunnon kansalaiset halunneet ryhtyä laittomuuksiin.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tai siitä, että Espanjan hallitus piti äänestystä laittomana"

Tämä olikin Katalonian oma äänestys eikä kuulu Espanjalle millään tapaa. Tuolla asenteella ei mikään valtio olisi itsenäistynyt, ei Suomikaan.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Kohtapuoliin Puigdemont'in odotetaan puhuvan Katalonian parlamentissa. Suoraa lähetystä voi seurata netistä:

http://www.rtve.es/noticias/mas-24/

Edit: Aikataulua on myöhästetty tunnilla, eli klo 20 Suomen aikaa.

Käyttäjän seppokalevi kuva
Seppo Turunen

Olipa erikoislaatuinen suora esitys muulle maailmalle. Jäämme odottamaan. Näin on saatu kansalaisten välit kiristymään - Katalonian sisällä. Ei ole helppoa ei. Jälkien korjaaminen kestää. Tapahtui mitä tahansa.

Juha Kuittinen

"Emme voi enää perääntyä, muuten Espanja tuhoaa meidät"
Katalonian lippuun kietoutunut vanhus puhkesi kyyneliin aluejohtajan puheen jälkeen.

https://www.aamulehti.fi/ulkomaat/emme-voi-enaa-pe...

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Eipä uskaltanut Carles Puigdemont itsenäisyysjulistusta antaa. Se olisikin ollut Katalonialle katalinta, mitä hän olisi voinut tehdä. Jo nyt yrityksiä on siirtynyt pois Kataloniasta rauhallisempiin maisemiin. Katsotaan nyt, miten Espanjan hallitus tähän uuteen tilanteeseen reagoi.

Parasta Katalonialle olisi, että Puigdemont eroaa ja tilalle tulee henkilö, joka pystyy neuvottelemaan Espanjan hallituksen kanssa. Ei ole Espanjankaan etu painaa sen vauraimman alueen talous miinukselle, mikä uhittelusta parhaimmillan seuraa. Siinä, miten yritystoiminta saadaan parhaiten palveleman koko Espanjaa, on neuvottelusaumaa.

Käyttäjän amgs kuva

Ollako vai eikö olla? Puigdemont antoi jokaiselle jotakin tai sitten ei antanut mitään kenellekään. Nyt Espanjassa tulkitaan, että Puigdemont antoi itsenäisyysjulistuksen ja sitten perui sen muutamaksi viikoksi, jotta voitaisiin neuvotella. Eilen kaksi Katalonian parlamenttiryhmää, Junts pel Sí ja CUP, allekirjoittivat itsenäisyysjulistuksen.

Keskushallinnon vastaus on tiukka. Keskushallinnon mukaan Puigdemont ei ole nyt tilanteessa, jossa hän voi sanoa miten edetään. Tilanne näyttää erittäin hankalalta. Parasta olisi, että Puigdemont siirtyisi syrjään ja joku muu yrittäisi neuvotella Rajoyin hallituksen edustajien kanssa.

Ylen aamutelevisiossa Teivo Teivainen oli sitä mieltä, että Barcelonan pormestari Ada Colau voisi olla se henkilö, koska Ada Colau on itsenäisyyttää vastaan. Ada Colau (Podemos) on nyt itsenäisyyttä vastaan, mutta aiemmin hän on antanutitsenäisyysmyönteisiä kannanottoja. Ada Colaun uskottavuus ei valitettavasti ole nyt kovin vahva.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Tulee tosiaan vaikutelma, että menossa on eräänlainen shakinpelaaminen Katalonian aluehallinnon ja Espanjan keskushallinnon välillä, ja joka siirto harkitaan tarkkaan -- pyrkimyksenä ehkä saada vastapuoli sortumaan virhearvioon? Toivotaan, että asia lutviutuu ilman sen enempää väkivaltaa kuin mitä on jo nähty.

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Shakilta tämä todella näyttää. Pudgemontin harhautussiirto ei toiminut.

Pudgemontilla on nyt vain kaksi vaihtoehtoa: julistaa itsenäisyys tai erota kuten Ana toteaa.

Nyt näyttää siltä, että Madrid kumoaa itsehallinnon, mutta se ei tietnkään kriisiä vielä laukaise, vaan ainoastaan pahentaa sitä.

Käyttäjän susijumala kuva
Henri Alakylä

Kataloniattomissa Espanjan osissa ainakin Vox-puolue on kertonut saaneensa rutkasti lisää jäseniä. Tietyllä tapaa hyvä asia, että kansalaiset aktivoituvat myös poliittisesti, mutta mielestäni tällainen herääminen lisää vastakkainasetteluja.

Oman analyysini mukaan niin pääministeri Rajoy kuin aluepresidentti Puigdemont ovat taustavoimiensa vankeina. Taustavoimat ajavat Espanjan ja Katalonian erilleen.

Tulee mielenkiintoiset ajat, kun EU joutuu hylkimään eurooppamyönteisiä katalaaneja. Toisaalta silloinhan EU näyttää katalaaneille todelliset karvansa. Kuullaan taas lässytyksiä Arvo Pohjasta ja muista nobodyistä.

100 vuotta sitten omaa kieltään puhuva, oman kulttuurinsa tuottanut kansakunta haki yhtä haparoiden itsenäisyyttä. Johdonmukaisina otuksina meidän tulisi toivoa katalaaneille tismalleen sitä samaa kuin mitä tuo toinen kansakunta saavutti 100 vuotta sitten.

Käyttäjän amgs kuva

Muistutuksena vain, että ainoastaan noin 40 % katalonialaisista on itsenäisyyden kannalla.

Tänään on Espanjan kansallispäivä. Päivää vietetään "Amerikan löytämisen" vuosipäivän muistoksi. Kataloniassa monissa kunnissa juhlaa ei vietetä protestina. Madridissa ja muualla juhlitaan isosti.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Muistutuksena vain, että ainoastaan noin 40 % katalonialaisista on itsenäisyyden kannalla"

Kansanäänestyksen tulos oli kyllä n.90% itsenäisyyden puolesta.

Käyttäjän amgs kuva

"Kansanäänestyksen tulos oli kyllä n.90% itsenäisyyden puolesta."

90% äänestäneistä. Kansanäänestyksessä äänesti vain noin 40% äänioikeutetuista katalonialaisista.

Eilen Espanjan pääministeri pyysi selityksiä Puigdemontilta. Näin pääministeri Mariano Rajoy käynnistää perustuslain pykälän 155 toimeenpanon. Sillä pykälällä estetään sen, ettei Katalonia voi itsenäistyä. Sen lisäksi perustulaikia aiotaan uusia kuuden kuukauden sisällä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset