Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Kuka vaatisi kansanäänestystä Kataloniaan?

  • Kuka vaatisi kansanäänestystä Kataloniaan?

Suomessakin moni on tyrmistynyt uutisista tämän päivän Katalonian kansanäänestyksestä.

Neljä päivää sitten kirjoitin, että Katalonian asiassa ollaan umpikujassa ja, että sunnuntaina nähdään mitä tapahtuu, mutta epäilen, että se ei pääty kivuttomasti. Tänään uutiskuvat kertovat, että valitettavasti taisin olla oikeassa, kuten moni muu. Tämän päivän tapahtumat olivat siis odotettavissa. Mellakkapoliisit tulivat Kataloniaan jo viikon alussa ja oikeus oli kieltänyt äänestyksen sitä ennen. Mellakkapoliisien tehtävä oli toimia, kuten oikeus velvoitti.

Tänään moni suomalainen poliitikko, kuten Paavo Arhinmäki, Jussi Halla-aho, Antti Rinne, ym. tuomitsevat väkivaltaa katalonialaisia kohtaan. Väkivalta ei ole koskaan oikein. Reaktio on hyvä!

Tähän mennessä paras lukemani kannanotto on Tuula Haataisen: "Kataloniassa Espanjan poliisi pahoinpitelee kansalaisiaan, viattomia äänestämään meneviä ihmisiä. Äänestämisen estäminen ja väkivallan käyttö on käsittämätöntä. Espanjan tämänpäiväiset järkyttävät tapahtumat ovat syvässä ristiriidassa EU:n arvopohjan kanssa.

Eurooppa ei saa olla hiljaa, väkivalta on saatava loppumaan. Espanjan keskusvallan ja Katalonian aluehallinnon välille on nopeasti saatava keskusteluyhteys." Keskusteluyhteys on ollut hankala saada ja siksi ollaan tässä tilanteessa. Ehdotus on joka tapauksessa hyvä.

Tämän päivän kansanäänestys oli vapaudesta ja reiluudelta kaukana. Minusta parasta mitä nyt voi jokainen poliitikko tehdä on vaatia EU:lta ja Espanjan keskushallinnolta oikeat ja vapaat vaalit.  Kuka sellaista Suomessakin vaatisi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Jaakko Paasonen

Ei se lopu vaan Tästä se vasta alkaa.
EUn Komissio on paniikissa ja käskyttää jäsenvaltiota mielettömyyksiin..omia kansalaisiaan kohtaan..vpj.Jyrki Kataisen ( Kokoomus). tuella ja eipä Sauli Niinistö tai tSoini / hallituskaan ole väkivaltaa tuominnut.

Törkeää ..mutta Mielenkiintoista.

Käyttäjän amgs kuva

Muutama viikko sitten Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoi olevansa sitä mieltä, että hän kunnioittaa sen, jos katalonialaiset sanovat kyllä kansanäänestyksessä. Melko heti tuli anteeksipyyntö ja korjaus, että tarkoitus oli kunnioittaa Espanjan yhtenäisyyttä.

Tänään entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja kirjoitti Facebookissa näin: "Hurjia kuvia eilen poliisiväkivallasta Kataloniassa, mutta EU ja Soini vaikenevat. Miten reagoitaisiin samanlaisiin näkymiin Venäjältä? En ota kantaa Katalonian itsenäisyyspyrkimykseen, mutta väkivalta rauhanomaista mielenosoitusta vastaan, jollainen "laitonkin" kansanäänestys on, on aina tuomittavaa."

Entinen ulkoministeri paikantaa nykyisen ulkoministerin toimettomuutta. :)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Juncker on hankalassa välissä: jos hän tukee katalonialaisten äänestystä, häneltä pian kysytään kuinkas Krimin kansanäänestyksen kanssa olikaan ja entäs Kurdistania. Miksei Kosovossa äänestetty j.n.e. Ja sitten on edelleen brexitin jälkeinen Skotlanti j.n.e.

Samaten Madrid on pahassa asemassa. Seuraavaksi äänestyksiä pistetään pystyyn baskimaassa, Baleaareilla ja Kanariansaarilla. Jos vaikka Kataloniassa äänestystulos normaalimmin järjestetyssä äänestyksessä olisikin ollut keskusvallalle suopea, muissa tulos voisi olla toisenlainen.

Nyt kuitenkin Madrid maalasi itsensä nurkaan ja heillä edessään on äänestystulos itsenäisyyden puolesta ja kansallismielisyys lietsottu väkivallalla huippuunsa. Se ei lupaa hyvää noiden muiden alueiden kanssa eikä se lupaa hyvää Rajoy:lle.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset