Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

EU ei ole katalonialaisten ongelma

  • Kotkassa.
    Kotkassa.

Perussuomalaiset ajavat "Suomen itsenäisyyttä" EU:sta. Nyt moni hehkuttaa Katalonian itsenäisyyttä ja harhaanjohtavasti kuvittelee tai antaa ymmärtää, että katalonialaiset haluisivat irti EU:sta. Se ei pidä paikansa.

Yksi itsenäisyyden kannattajien eli separatistien perusteluista on ollut se, että Katalonia jatkaa EU:n jäsenenä. Keskisuomalainen -lehden päätoimittaja Anita Kärki kirjoittaa tämän päivän lehdessä osuvasti Katalonian ja Skotlannin itsenäistymishankkeista. Kärki väittää pääkirjoituksensa lopussa, että näiden kahden Euroopan kolkan itsenäistymishankkeissa on enemmän eroavuuksia kuin yhtäläisyyksiä. "Yhteistä on lähinnä se, että molemmat alueet seuraavat tiiviisti toistensa tilannetta." Yhteistä on myös se, että molemmat alueet haluavat jatkossakin olla Euroopan Unionissa.

Juuri eilen Carles Puigdemont pyysi, että EU ei kääntäisi selkänsä itsenäisyyttä ajaville katalonialaisille. Katalonialaiset eivät näe, kuten moni "Suomen itsenäisyyttä" ajava, että EU olisi heidän ongelmansa. Katalonialaisten ongelmat ovat korruptio, tehottomuus, pettymys poliittiseen systeemiin, populistijohtajien harhaanjohtavat puheet ja lupaukset, jne.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Kuten Bolivar, Zapata, Mau-Mau kapina Keniassa, Eesti, Che, Mao, Irlanti, buurit, Inkeriläiset, jne.

Sori, että laitoin noita henkilöitä sekaan. Listaa voisi jatkaa tappiin asti. Vaan mitä tekemistä PerusSuomalaisilla on Katalonian itsenäisyyshankkeen kanssa?

Se, että maanosamme on aina ollut hyvä ruokkimaan näitä itsenäisyyshankkeita. Ei sen takia, että siitä olisi pidetty, vaan siksi ettei niistä tykätty.

Minullakin on T-paita jossa on Geronimon kuva hän. vastusti maahanmuuttoa ....Itse olen humaani ja pidän paitaa lähinnä vitsin vuoksi, vitsin joka ei ole vitsi.

Käyttäjän tapiosimonen kuva
Tapio Simonen

KYSYMYS: MITÄ YHTEISTÄ ON SAKSAN AfD-PUOLUEELLA, ESPANJAN KATALONIALLA JA LÄHI-IDÄN KURDEILLA? VASTAUS LÖYTYY TÄÄLTÄ:

https://www.tapionajatukset.com/30682

LYHYESTI TÄSSÄ:

GER-AfD-puolueella, Katalonialla ja kurdeilla on yhteistä se, että heitä syrjitään, uhkaillaan tai vainotaan. Muut Saksan puolueet syrjivät AfD-puoluetta eli eivät halua sen kanssa hallitukseen, ei vaikka AfD on demokraattinen puolue, joka menestyi liittovaaleissa.

Espanja uhkailee Kataloniaa, joka pyrkii järjestämään äänestyksen itsenäisyydestä.

Kurdeja vainotaan (ja jopa surmataan) Turkissa, Syyriassa, Iranissa ja Irakissa, jossa kurdit järjestävät äänestyksen itsenäisyydestä. Myös Yhdistyneet Kansakunnat (YK) syrjii kurdeja heidän itsenäisyyspyrkimyksistään.

YK:n pääsihteeri on jopa kehitellyt täysin keksittyjä syitä ja ”liittoutunut” Yhdysvaltojen ja muiden kurdien itsenäisyyttä vastustavien maiden kanssa.

Roistomaisesti käyttäytyvät valtiot, etunenässä Turkki, ja myös Iran ja Irak pelkäävät kuollakseen kurdien mahdollista itsenäisyyttä.

ISRAEL puolestaan hyväksyy itsenäisen kurdivaltion muodostamisen.

Valitettavasti Euroopan unionin johto vastustaa kurdien itsenäistymistä. Mukana myös mallioppilas Suomi.

PITÄÄ PAIKKANSA (tämä blogi), että sekä Skotlanti (PM Nicola Sturgeon) että Katalonia haluavat pysyä EU:ssa. Niin haluaa myös SUOMI (kansanäänestystä EU-erosta ei ole tulossa).

KATALONIAN ITSENÄISYYS

Espanja odottaa hermostuneena ensi sunnuntaita ja Katalonian itsenäisyys¬äänestystä. Madridin keskusvalta on uhannut estää laittomaksi tuomitun kansanäänestyksen poliisivoimin, katalonialaiset uhoavat vievänsä sen läpi vaikka väkisin ja julistautuvansa itsenäiseksi, jos äänestäjät niin päättävät. 7,5 miljoonan asukkaan maakunnassa on kuohunut jo vuosia, mutta itsenäisyyskansanäänestys on aiheuttamassa ennennäkemättömän yhteenoton. Espanjan keskusvalta ei hyväksy äänestystä, ja maan perustuslakituomioistuin on julistanut sen laittomaksi. Itsenäisyysmieliset eivät tunnusta tuomioistuimen valtaa asiassa.
Oikeus kansanäänestykseen.

Jos Suomen saamet tai ahvenanmaalaiset haluaisivat perustaa itsenäisen valtion, kansan mielipiteen kysymisessä ei olisi mitään väärää. Toimenpiteet ovat tietysti asia erikseen. Ainakin saamelaisia on kohdeltu kaltoin historiansa aikana.

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000005386205.html

http://artoluukkanen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2435...

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Voidaan kysyä mitä tarkoitetaan kansallisvaltioilla ja kenellä on oikeus esim omaan valtioon ...

Saamelaisia ei voida nähdä yksittäisenä kansakuntana joten heiltä puuttuu jo se ensimmäinen edellytys valtion perustamiseen. Se että Saamelaisia on kohdeltu kaltoin joskus historiassa ei ole peruste omaan valtioon.

Edes Saamelaiset ei ole yhtenäinen heimo vaan joukko erilaisia kulttuuriltaan erilaisia heimoja tai keskittymiä.

Käyttäjän amgs kuva

Simosen kommentissa on sekoitettu harhaanjohtavasti eri asioita. AFD poliittisena puolueena ei ole samanlaisessa asemassa kuin kansaryhmät, ym. Puolueeseen voi liittyä milloin vain ja puolueesta voi lähteä milloin vain, mutta kurdilaisina, katalonialaisina, saamelaisina synnytetään. Toisin kuin puoluepoliittiset aatteet, äidinkieli ei muuttu päivästä tai edes vuosista toiseen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"äidinkieli ei muuttu päivästä tai edes vuosista toiseen."

Suomessa äidinkieli on ilmoitusluontainen asia, äidinkielen voi vaihtaa netissä, eikä edes kysytä osaako uutta äidinkieltä. Viiteryhmä voi olla poliittinen näkemys ja vaino voi esiintyä tätä kohtaan. Myös juutalaiset pystyivät vaihtamaan seurakuntaa ja monet näin tekivät vainon kohdistuessa heihin ja nyt näin tekevät muslimit saadakseen turvapaikan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kysymys EU:sta on jo lähtökohtaisesti hyödyllisuusnäkökulma. Mikäli Katalonia itsenäisenä saisi tietoonsa kohtuuttomat vuosimaksut se todennäköisesti sanoisi ei kiitos. Aivan varmasti Katalonia olisi maksajana EU:ssa joten tuskin liittyisi ellei pakoteta ja siihenhän EU pyrkisi vaikka kieltämällä sisäpiirikaupan.

Juha Hämäläinen

Kukaan ei ole luullut Katalonian haluavan irti EUsta vaan Madridista. Se idioottimainen arvio on useasti ollut, että koko Espanjan väestön tulisi äänestää Katalonian itsenäisyydestä. Sen väitetään olevan oikea demokraattinen tapa.

No eipä tietenkään ole. Miten tuolla menettelyllä voisi koskaan rauhanomaisesti syntyä uusia valtioita. Miten Suomi olisi syntynyt koko Venäjän laajuisella äänestyksellä? Tai miten Neuvostoliitosta olisi voinut irtaantua joukko alueita itsenäisiksi maiksi?

Ei mitenkään muuten kuin irtaantuvan alueen asukkaiden päätöksellä. Katalonian osalta ainut ongelma on Espanjan asenne. Se ei tule irtaantumista hyväksymään, se ei kunnioita asukkaiden halua eikä se hyväksy Katalonian EU-jäsenyyttä. Espanja on siis kehityksen ainut este.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Hämäläinen viittaa NL:n hajoamiseen. Se onkin "mielenkiintoinen" vertailukohta. Silloin järjestettiin joitakin äänestyksiä jollakin alueilla. Baltian maita lukuunottamatta (joissa kansanäänestystä ei järjestetty) kaikki halusivat säilyttää NL:n ja säilyä siinä. Krimiläiset halusivat sen lisäksi erityisesti erota Ukrainasta ja osaksi Venäjän federaatiota. Mutta äänestystuloksia ei noudatettu.

Vertailua voisi jatkaa Kosovoon jossa myöskään ei järjestetty kansanäänestystä Serbiasta eroamisesta mutta itsenäinen Kosovo synnytettiin. Krimin kansanäänestysta ei sen sijaan tunnusteta kun ilmeisesti tulos oli väärä. Lisäksi esimerkiksi A.Merkel on lisäänyt vertailtavien joukkoon Saksan: demokraattinen tasavalta liitettiin ilman kansanäänestystä liittotasavaltaan. kaiken kaikkiaan läpi kuultaa kovinkin tarkoitushakuinen suhtautuminen rajojen asettamiseen ja niihin liittyviin kansanäänestyksiin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset