Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Miksi katalonialaiset haluavat eroon Espanjasta?

  • Vuonna 2016 Kataloniassa oli 7 522 596 asukasta.
    Vuonna 2016 Kataloniassa oli 7 522 596 asukasta.

Jordi Évole on espanjalainen toimittaja, jolla on kauniita ajatuksia ja taito kysyä poliitikoilta hankaliakin asioita. Kuuntelin kuinkaÉvole keskusteli Katalonian itsehallintoalueen puheenjohtaja CarlesPuigdemontin kanssa. Évole kysyi Puigdemontilta Kurdistanin itsenäisyysäänestyksestä ja Puigdemont sanoi, että hän tietenkin kunnioittaa kansojen itsemääräämisoikeutta. Évole sitten muistuttaa Puigdemontia, että vuosia sitten hän oli eri mieltä Kurdistanin itsenäisyydestä äänestämällä kielteisesti asiasta Katalonian parlamentissa. 

Toisin sanoen Puigdemont on muuttanut ajattelutapaansa, ehkä pakosta. Viime aikoina moni muukin joka ennen ei mitenkään pohtinut Katalonian itsenäisyyttä tai itsenäisyysajattelua, joutuu nyt pohtimaan. Kaverini kysyi, miksi katalonialaiset haluavat eroon Espanjasta?

Selityksiä on monia, pitkä-ikäinen yhteinen historia ei ole pystynyt vaikuttamaan kuin vain hetkellisesti erimielisyyksien vähentämiseen. Itsenäisyysajattelu on jo satoja vuosia vanha. Francon aikana itsehallinto ja itsenäisyysajattelu ahdistettiin nurkkaan.

Francon jälkeen ja demokratiassa Espanjassa hyväksyttiin sen, että kaikki ovat mukana ja, että itsehallintoaluejärjestelmä riittäisi kaikille. Vastaavasti itsehallintoalueilla, kuten Kataloniassa ja Baskimaassa annetut vapaudet eivät enää vastanneet odotuksiin.  Televisiokommentaatorin sanoin saavutettu asia on saavutus ja uusia saavutuksia pitää saada.

Maan taloudellinen lama on vaikuttanut siihen, että hyvinvoivat katalonialaiset eivät halua olla tukemassa muuta maata. Samalla, kun maan talous on ollut huonona useita vuosia, korruptioskandaalit sekä muualla maassa, että Kataloniassa ovat vain vahvistaneet populististen voimien ajattelua.

Myös kielikysymys vaikuttaa itsenäisyysajatteluun. Kouluissa on jo 30 vuoden aikana opetettu katalaania ja madridilaisten sanomalehtien mukaan indoktrinaatio on ollut vahva koulujen oppikirjoissa. Useat sukupolvet ovat kasvaneet itsenäisyysajatteluun.

Nyt keskushallinnon asenne ja päätökset Katalonian itsenäisyyttä ajavaa kohtaa on valitettavasti pahentanut asioita ja ollaan umpikujassa. Sunnuntaina nähdään, mutta epäilen, että tämä ei pääty kivuttomasti.

Jordi Évolen tavoin ajattelen, että huonoista ja opportunistisista poliitikoista kannattaisi itsenäistyä vaikkapa vaalien kautta. 1-O lähestyy.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Se mikä minua askarruttaa, on se, mitä katalonialaiset sitten sillä itsenäisyydellään tekisivät. Toisin sanoen millä tavalla itsenäinen katalonialainen yhteiskunta olisi erilainen kuin nyt? Olisiko siellä käytössä erilainen yhteiskunta- ja talousjärjestelmä? Puhuttaisiinko siellä eri kieltä? tms.?

Käyttäjän amgs kuva

Toisin kuin toisessa blogissa väitetään, en olisi vielä niin varmaa siitä, että katalonialaiset itsenäistyvät tulevalla viikolla. Sama Puigdemont sanoi Jordille samassa haastattelussa, että hän haluaa neuvotella Espanjan ja EU:n edustajien kanssa.

Kuulemma investoinnit Kataloniaan ovat jo nyt pysähtyneet. Ilman muuta taloudellisia vaikutuksia tulee olemaan, olisivat äänestyksen tulokset (jos onnistuvat äänestämään) mitä tahansa.

Käyttäjän jonirikkola kuva
Joni Rikkola

Kuvittele esim korrution osalta. Kaikki tiedämme mitä touhutaan suurella tasolla EU:ssa ja valtion johdossa meidän kustannuksella 'satoja miljardeja'. Ja se kyetään piilottamaan kauas ja syvälle suureen systeemiin.
Mutta jos tiedät saman naapuristasi, voit asialle tehdäkin jotain. Pienellä tasolla ei voida piilottaa ja maksattaa asioita kuten EU ja isommat valtiot tekevät. Katalonia on siihen liian pieni. Samoin pienen alueen talous on ketterää jos kansalaiset ovat sitoutuneet maahansa, mitä tuskin ovat Espanjassa ollessaan. Yhteisöllisyys on jotain, mitä suomalainen ei ymmärrä. Ennen se oli kylätasolla, ei enää.
Kieli tietysti pysyy samana.
Ja yksi syy voi olla että itsenäistyminen voi olla keino erota EU:sta. Näin Espanja saisi EU:n edut ja naapurin kautta EUvapaat edut. Samoin kuin todennäköiseti Britit saavat kohta.
Siksi ihmettele3n että Espanja laittaa hanttiin...vai laittaako oikeasti?

On tehty laskelmia että suomikin olisi itsenäisenä valtiona menestynyt taloudellisesti paremmin.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Etelä-Sudan muodosti oman valtionsa presidenttiehdokas Haaviston tuella, Palestiinalaiset omasta valtiostaan rajoineen haaveilevat. Kurdit tänään ovat itsenäisyydestä rajoineen äänestäneet kuten katalonialaisetkin.
Suomi on ollut sata vuotta itsenäinen ja on tänään avannut rajansa kaikille halukkaille havaittuaan että mehän olemme kansainvälisiä, internatiolisteja.

Hyvältä tuntuu, kun sotaveteraani isäni ei enään ole näkemässä työnsä tuhoamista. Satavuotista maamme menneisyyttä on meidän syytä juhlia, mutta ei tätä päivää.

Käyttäjän amgs kuva

Välillä tekisi mieli kuulla mitä mieltä saamelaiset ja sotaveteraanit itse ovat Suomen itsenäisyydestä. Nykyisin kun moni ei ole edes käynyt asepalveluksessa ja on silti kova uhoamaan!

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Saamelaiset osallistuvat 1939-1944 sotaan Neuvostliittoa vastaan, jatkoivat sotaa 1945 toukokuulle, Saksaa vastaan.

Sotaveteraanit taistelivat Suomen itsenäisyyden puolesta, samoin saamelaiset sotaveteraanit, sotiemme veteraanit olivat suomalaisia. Veteraanit olivat saamelaisia, lappilaisia, savolaisia, pohjalaisia, hämäläisiä ja loputkin Suomen heimot.

Meitä Suomalaisia yhdistää halu pitää toisistamme huolta, sitä keneenkään ei tarvitse kyseenalaistaa.

Suomalaisista miehistä 70 prosenttia suoritta varusmiespalveluksen, mielestäni aivan riittävä määrä, tuo 30 prosenttia tarvitaan huollon puolella, logistiikan pitää toimia.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #5

"Meitä Suomalaisia yhdistää halu pitää toisistamme huolta".
Leipäjonot, vanhusten hoito kuin myös väkivalta naisia vastaan kertovat muustakin "huolenpidosta".

Ja anteeksi vain herra Tero, mutta haluaisin kuulla mitä sotaveteraanit ja saamelaiset itse ajattelevat tämän päivän Suomen itsenäisyydestä. Ovatko sitä mieltä, että Suomi ei ole nyt itsenäinen, kuten moni väittää?

Käyttäjän JuhaMakkonen1 kuva
Juha Makkonen

Hyvältä tuntuu, kun sotaveteraani isäni ei enään ole näkemässä työnsä tuhoamista.
..........................

Ylivoimainen enemmistö sotaveteraaneista suhtautuu myönteisesti turvapaikanhakijoihin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Katalonian itsenäisyys on minulle täysin luonnollista. Varsinkin näin EU-aikana tulisi tällaisten itsenäisyysliikkeiden saada täysi tuki!

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Minulla ei ole tähän muuta sanottavaa, kuin että kovin hämmentävää ja surullista.https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1319060904870039&id=279465748829565

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Itsenäinen Katalonia tuskin liittyisi Euroopan Unioniin tuhotakseen saamansa kansallisen itsenäisyyden, joten vastassa itsenäistymiselle ovat niin EU:n talouseliitti kuin köyhtyvä Espanja.

EU tarvitsee maksajia.

Käyttäjän amgs kuva

Yksi itsenäisyyden kannattajien perusteluista on se, että Katalonia jatkaa EU:n jäsenenä. Juuri eilen Carles Puigdemont pyysi, että EU ei kääntäisi selkänsä itsenäisyyttä ajaville katalonialaisille. Katalonialaiset eivät näe, kuten moni "Suomen itsenäisyyttä" ajaville, että EU olisi heidän ongelmansa. Heidän ongelmansa on Espanja.

Niille, jotka lukevat espanjaksi, tässä Carles Puigdemontin sanat La Vanguardia -lehdessä:
http://www.lavanguardia.com/local/barcelona/201709...

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Espanja on EU:n jäsenmaa, joten Katalonian on tuossa tapauksessa aivan turha "itsenäistyä" pysymällä EU:ssa.

Koko touhu vaikuttaa populismilta vailla järkeviä tavoitteita. Katalonialaisilta puuttuu ainakin palava halu itsenäistyä.

Janne Kaskimies

1-0 lähestyy? Mikä ihmeen 1-0?

Käyttäjän amgs kuva

Janne, espanjalaiset rakastavat niitä "koodeja". Esim. 11-M on Madridissa tapahtunut terrori-isku. 1-O on 1.10.2017 eli Katalonian kansanäänestyspäivä.

Janne Kaskimies

Tiedän. Mutta nyt on siis tulossa 1-O, ei mikään 1-0.

Janne Kaskimies

11-M, el 11 de Marzo. 1-O, el 1 de Octubre.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #15

Koska kuvasi ei näy, ehkä siksi kommenttisi oli lähetetty tarkistettavaksi.

Olet oikeassa, ympyrä on paksu, eli O (de octubre) eikä nolla.

Janne Kaskimies Vastaus kommenttiin #16

Kiitos korjauksesta, nyt näyttää jo paremmalta. Hätäisempi lukija saattaisi luulla 1-0:aa joksikin jalkapallovertaukseksi.

En muuten kysellyt mistään kommenttini tarkistamisesta, joten en ymmärrä tuota "vastausta", mutta samapa tuo.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #18

Se oli lähinnä ihmettelyni. Ymmärrän kuitenkin, että lehdellä on linjansa. Hyvä juttu!

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Seuraan tilannetta suurella mielenkiinnolla.

Madridin painostus on suuri taktinen virhe; Olisi ollut parempi antaa katalaanien äänestellä kaikessa rauhassa. Edustava tulos olisi hyvä pohja jatkoaskelille, olivat ne sitten mihin suuntaan tahansa.

--

Taloudellista aspektiakaan ei voi jättää huomiotta; Espanja kärsii edelleen euron aiheuttamasta velkakuplasta. Seuraavassa taantumassa Espanjan valtio voi painua maksukyvyttömäksi. Voi olla ihan järkevää jättäytyä pois kyydistä jo tässä vaiheessa. Käsittääkseni valtionvelka (n. 100%/BKT) jää Madridin piikkiin ja Katalonia voi aloittaa puhtaalta pöydältä.

Käyttäjän amgs kuva

Juu, jo useita vuosia katalonialaiset ovat yrittäneet keskustella ja saada kompromissin aikaan, mutta vallassa oleva kansanpuolue on jatkuvasti kielttäytynyt.

Laitän tähän linkin Keskisuomalaisen tämän päivän pääkirjoitukseen. Pidin siitä:

http://www.ksml.fi/paakirjoitus/nimella/Katalonia-...

Käyttäjän rutanen1965 kuva
Jari Rutanen

Arvelinkin että tässä on myös puoluepoliittinen jakolinja.

Kansanpuolueen (PP) olisi vain pitänyt antaa hieman myönnytyksiä katalaaneille ja äänestysrauha, niin itsenäisyysinto olisi varmaan laantunut.

Äänestys jäänee nyt torsoksi ja kiistely vain jatkuu..

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #19

Vasemmistohenkinen Podemos kannattaa kansanäänestystä. Sosialistien pääpomot, paitsi Andalusian sosialistien johtaja Susana Díaz, kannattavat kansanäänestystä. Katalonian katolinen kirkko puolustaa katalonialaisten oikeutta ilmaistaa tahtonsa. Kirkon asenne perustuu Katlonian historiaan.

Ilkka Huotari

Kansallisvaltioita syntyy koko ajan lisää, vaikka näillä palstoilla on jo juistettu kansallisvaltiot meneen talven lumeksi.

Miten se näin?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Itse asiassa kansallisvaltio taitaa olla kehityksessä pakollinen vaihe. Jos sitä ei ole käyty jonkun etnisen ryhmän historiassa läpi, se halutaan kokea ja vasta sen jäkkeen päästään eteenpäin.

Vähän niinkuin menneen talven lumet ovat aikoinaan olleet odotettuja syksyn ensilumia.

Käyttäjän timonenonen kuva
Timo Nenonen

"Miksi katalonialaiset haluavat eroon Espanjasta?"

Olisokohan mahdollista, että he haluavat itsenäiseksi valtioksi? Moittimaan en heitä rupea. Itsekin haluan Suomen takaisin itsenäiseksi valtioksi ja oman rahan, markan takaisin.

Käyttäjän amgs kuva

"Olisokohan mahdollista, että he haluavat itsenäiseksi valtioksi? Moittimaan en heitä rupea. Itsekin haluan Suomen takaisin itsenäiseksi valtioksi ja oman rahan, markan takaisin."

Näköjään itsenäisyys merkitsee ihmisille eri asioita. "Suomen EU-jäsenyyttä hyvänä asiana piti 60 % suomalaisista tutkimukseen haastatelluista." Tutkimus on viime vuodelta. 60% Tutkmukseen osallistuneista on siis sitä mieltä, että Suomen on hyvin itsenäinen valtio. Myös Kataloniassa ollaan sitä mieltä, että itsenäinen Katalonia kuuluu olla jatkossakin Euroopan Unionissa!

http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/243624-eu-ei-...

Ilkka Huotari

Suomalaiset eivät taida ymmärtää, mitä EU-jäsenyys merkitsee. Sehän merkitsee mm. sitä, että emme määrää omista rajoistamme.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #27

Ehkä on parempikin, että emme määrää omista rajoistamme. Ovathan ne niiden rajan takana olevien naapureidenkin rajoja. Olisi siis jokseenkin typerää alkaa niistä yksin määrätä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset