Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Katalonian itsenäisyysäänestys jakaa espanjalaisia

  • Katalonian itsenäisyysäänestys jakaa espanjalaisia

Katalonian itsenäistymispyrkimykset ovat nyt kuuma aihe Espanjassa ja muuallakin. Tänään kuuntelin kuinka eri asiantuntijat keskustelivat aiheesta andalucialaisen radiokanavan keskusteluohjelmassa.

Yksi kiinnostavimmista mielipiteistä keskustelussa taisi olla se, että nyt on enemmän itsenäisyyden kannattajia kuin 5 vuotta sitten. Keskustelijoiden mielestä tämä johtuu osittain siitä, että sekä vallassa oleva oikeistolainen kansanpuolue (pääministeri José María Aznar kuin nykyinen Mariano Rajoy) on suhtautunut hyvin kielteisesti itsenäistymispyrkimyksiin. Toisaalta katalonialainen oikeisto on ollut itsenäistymisen kannalla. Molemmat tahot ovat jatkuvasti olleet korruptioskandaaleissa. Intohimoisilla puheilla itsenäisyyttä vastaan tai sen puolesta, huomio keskittyy muuhun kuin tärkeisiin ongelmiin.

Vastuu ei ole ainoastaan vallassa olevien oikeistolaisten, vaan myös muut puolueet ovat vastuussa vakavasta korruptiosta, eriarvostumisesta ja jakautumisesta. Moni poliitikko on ollut ja on liian hiljaa.

Espanja ja Katalonia jakautuvat ja erkaantuvat entisestään henkisestikin. Tällä viikolla Espanjan korkein oikeus on päättänyt maan hallituksen toiveiden mukaisesti, että Katalonian parlamentin hyväksymä äänestys on laiton. Katalonian separatistisen aluejohdon ajamaa äänestystä on määrä järjestää 1. lokakuuta.

Espanjan hallitus kovistelee katalonialaisia ja tekee kaikkensa, jotta kansanäänestys ei toteutuisi. Radiossa sanotiin, että hallitus aikoo siirtää Katalonian talouden hallintaa Espanjan keskushallinnon alaisuuteen ja näin varmistaa sen, etteivät katalonialaiset päättäjät käyttäisi rahoja äänestyksen järjestämiseen. Nämä päätökset lisäävät katalonialaisten itsenäisyyden kannattajien määrää. Tänään kolme keskeistä separatistia lähetti kirjeen pääministerille ja kuninkaalle. Kirjeessä he ilmaisevat halunsa neuvotella kansanäänestyksen järjestämisestä.

Vaikka moni katalonialainen ja espanjalainen ei kannattaisi maan jakautumista, moni on sitä mieltä, että äänestystä voitaisiin järjestää ja aiheesta voidaan keskustella vapaasti.

Tässä linkki Ylen toimittaja Jyrki Palon kirjoitukseen:

https://yle.fi/uutiset/3-9832051

Muuten, tänään on Guatemalan, El Salvadorin, Hondurasin, Nicaraguan ja Costa Rican itsenäisyyspäivä. Nämä Keski-Amerikan maat itsenäistyivät Espanjasta vuonna 1821.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

1821 väliamerikoissa itsenäistyttiin, kun haluttiin pitää omista asioista kansallisesti huolta. Näin tapahtui Suomessakin 1917.
Ovatko väliamerikkalaisetkin jotenkin rasisteja kun muista ovat halunneet erottautua?

Käyttäjän amgs kuva

Missä tässä kirjoituksessa puhutan rasismista?! Ole kiltti ja lue taas mitä kirjoitin. Itsenäistymisprosessit ovat kivuliaita, pitkiä ja jos joku syyllistyy ylilyönteihin, kuten rasismiin, hän toimii silloin väärin.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Katalonialaiset ovat rasisteja kun haluavat itsenäistyä, erottautua muista, luoda omasta heimosta huolehtivan valtakuntansa.
Minäkin olen rasisti, mutta en ole rotusortaja. Arvostan eri kansoja. En arvosta USAn kansallisuuksien riitaista sekamelskaa.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #4

Luulenpa Lauroksen tapaan itsenäistyminen olisi väärin itsenäistytty. Haluan uskoa katalonialaisten olevan viksumpia.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #4

USAn kansallisuuksien "riitainen sekamelska" kuitenkin pääsi sisällissodastaan "heimoltaan" heterogeenista Suomea kevyemmin. Kun taistelut oli taisteltu, alettiin rakentaa yhteistä valtiota. Meillä taas piti näännyttää ja teloituttaa suuri osa hävinneestä osapuolesta vankileireillä taisteluiden jo loputtua.

Jännitteitä on toki Yhdysvalloissakin riittänyt näihin päiviin asti, mutta "riitaisessa sekamelskassa" yhteiseen hiileen puhaltaminen lie kuitenkin voittanut yhteiseen hiileen kusemisen halun.

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #8

Kämäräinen suitsuttaa USAn yhtenäisyyttä sisällissodan jälkeen. Siinä on hieman kaunistelun makua. Sielläkin aikoinaan kostettiin raa'asti hävinneelle osapuolelle. Ja siellähän riidellään vielä parhaillaankin muistomerkeistä.

Mutta toisaalta totta: Suomen sisällissota oli suhteellisesti verisempi, toistaiseksi kai verisin. Ja kostotoimet jälkikäteen vielä raaemmat.

Käyttäjän kalevikamarainen kuva
Kalevi Kämäräinen Vastaus kommenttiin #13

"Suitsutin" lähinnä sitä, ettei oikeuslaitosta valjastettu Yhdysvalloissa lyömään lisää jo hävinnyttä osapuolta. Meillähän niin tehtiin ja tehtiin oikeusvaltioperiaatetta loukkaavasti.
http://www.presidentprofiles.com/Washington-Johnso...
http://www.nytimes.com/1865/05/30/news/president-j...
http://kemppinen.blogspot.fi/2010/07/syrjantaka.html

Terveisin Kalevi Kämäräinen

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #8

Kämäräinen suitsuttaa USAn yhtenäisyyttä sisällissodan jälkeen. Siinä on hieman kaunistelun makua. Sielläkin aikoinaan kostettiin raa'asti hävinneelle osapuolelle. Ja siellähän riidellään vielä parhaillaankin muistomerkeistä.

Mutta toisaalta totta: Suomen sisällissota oli suhteellisesti verisempi, toistaiseksi kai verisin. Ja kostotoimet jälkikäteen vielä raaemmat.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #4

Katalonia on "heimojen" sekamelska. Kataloniassa asuu paljon eri kieliä puhuvia ihmisiä. On silkka populismia väittää, että katalonialaiset haluaisivat itsenäistyä vain siksi, että he olisivat rasisteja. Tietenkin ja valitettavasti itsenäisyysajatteluakin on myyty myös rasistisilla perusteilla.

Käyttäjän JanneSalonen11 kuva
Janne Salonen

Kiitos Ana päivityksestä.

Taannoin käydessäni Baskimaassa itsenäisyys oli myös kuuma peruna. Oli jännä nähdä miten paitsi katukyltit olivat kaksikielisiä, kultturi ja identiteetti tuntui eroavan muusta Espanjasta. Kovin olivat erimielisiä keskenäänkin ja itsenäisen baskimaan puolesta puhujia tunnuttiin pidettävän jopa vaarallisina.

-95 haastattelin radioon Skotlannissa paikallisen itsenäisyyspuolueen puheenjohtajaa. Oli silloin kovasti sitä mieltä että suuntautuminen EU:hun vapauttaisi skotit dominoivan Englannin ikeestä. Asia joka tuli ajankohtaiseksi taas Brexitin myötä.

Halla-aho maikkarilla tuntuu pitävän Euroopan rajoja nyt muuttumattomina, mikä kertoo lähinnä täydellisestä epätietoisuudesta mitä tulee Euroopan historiaan. Tosin EU-eliitti tukee jäsenmaidensa hallituksia ja pelkää hajoamisia: Jos Espanja, miksei sitten UK, Belgia tai Ranskan Normandia.

Mielenkiintoinen tuo rinnastus, itsenäistymiseen Espanjasta.

Käyttäjän amgs kuva

EU-komission puheenjohtaja Junckerilla on ollut nyt selittämistä. Hän meni pari päivää sitten sanomaan, että EU tulee kunnioittamaan Katalonian itsenäisyysäänestyksen tulosta. Samalla hän totesi, että Katalonian itsenäistyminen merkitsisi Katalonian lähtö Euroopan Unionista. Junckerin ymmärtäväinen sävy taisi olla liikaa Espanjan yhtenäisyyden ajaville poliitikoille.
Nyt varsinkin Espanjassa kannattaa asettaa sanojensa hyvin harkitusti. Tilanne on hyvin herkkä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Luulenpa keskushallinnon tekevän enemmän hallaa omalle asialleen yrittämällä estää äänestyksen ja ikäänkuin kiusaamalla katalaaneja. Jos olisivat antaneet suosiolla järjestää äänestyksen, Katalonian enemmistö olisi todennäköisesti äänestänyt Espanjaan kuulumisen puolesta.

Mutta Kastiliassa taitaa olla enemmänkin mielessä mahdolliset seuraavat äänestykset jos Kataloniassa sellainen jäerjestetään. Baskimaassa tulos voisi olla toisenlainen enkä epäile, etteikö esimerkiksi pian Kanariallakin äänestettäisi ja Baleaareilla.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Tällaisella hallituksen jääräpäisella asenteella on luultavasti vain separatismia kiihdyttävä kuin hillitsevä vaikuts. Sovitteleva lähestymistapa saattaa olla toimivampi kuin raivokas vastustaminen. Kanada ja Iso-Britannia suostivat Quebecin ja Skotlannin itsenäisyysäänestyksiin ja nepäs eivät lähteneetkään. Lieneeköhän hallitusten vastaantulolla jotain tekemistä asian kanssa? Espanjan hallituksen kannattaisi tehdä joitakin myönnytyksiä autonomian suhteen ja suostua kansanäänestykseen.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Halla-aho maikkarilla tuntuu pitävän Euroopan rajoja nyt muuttumattomina"

Ei näin vaan Euroopan valtioiden itsenäisyys on tärkeää.

Käyttäjän amgs kuva

Ja valtio on ymmärretty kielellisenä yksikkönä. Ahvenanmaa ja Lappi voisivat tulevaisuudessa saada itsenäisyyteensä, jos näin ahvenanmaalaiset, ym. haluavat. Espanjalle Halla-ahon logiikka merkitsisi maan rajojen muuttamista radikaalisti sekä saarten menettämistä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset