Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Mihin perustuu vihreiden kannatuksen nousu?

  • Tänään Twitterissä.
    Tänään Twitterissä.

Elokuun lopussa Helsingin Sanomissa oli kirjoitus, jonka mukaan niistä, jotka äänestivät kuntavaaleissa Sdp:tä, 12 prosenttia äänestäisi vihreitä. Vasemmistoliiton kuntavaalikannattajista vihreitä äänestäisi 15 prosenttia. Elokusta tähän päivään vihreiden kannatuksen nousu on jatkunut. Mitä tekee vihreistä vetovoimaisia? Kysyn näin, koska ehkä voisimme oppia jotakin vihreiden politiikasta.

Asiantuntijat Vihreässä Langassakin antoivat vuosi sitten erilaisia vastauksia kysymykseen: ” Puoluetutkija, vihreissä pitkään toiminut Rauli Mickelsson sanoo, että hallituksessa on oikeistolaisia ja populistisia elementtejä. Vihreät vastustaa selkeästi suurin piirtein kaikkea, mitä hallitus tekee.”

Mitä muuta vihreät tarjoavat äänestäjille? Moni haluaa tietää. Kuten valokuvassa näkyy Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kysyi tänään Twitterisä. Kysyä saa mitä tahansa, mutta Touko Aallon vastaus ihmetyttää.

Puheenvuorossa seurataan tiivisti puolueiden toimintaa. Jotenkin luotan puheenvuorolaisten asiantuntemukseen. Kiitos asiallisista kommenteista!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (44 kommenttia)

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Monet puolueet ovat pettäneet lupauksensa ja äänestäjät kaipaavat vaihtoehtoa. Vihreät pystyvät uskottavasti ajamaan niitä asioita, joita äänestäjät pitävät tärkeinä, joten kannatus nousee. Vasemmistoliitto ja SDP puhuvat osittain samoista asioista, mutta uskottavuutta ei ole niin paljon. Johdonmukainen linja ja kaavoihin kangistumaton pragmaattinen uudistusmielisyys sekä aito pyrkimys suomalaisen hyvinvoinnin säilyttämiseen eturyhmäpolitiikan sijaan ovat varmaan keskeisiä tekijöitä menestyksessä.

Käyttäjän amgs kuva

Kiitos Ville, vastauksesta! Kirjoitit, että kaavoihin kangistumaton pragmaattinen uudistusmielisyys on yksi tekijöistä ja ehkä noinkin on. Sellaista pystyy arvioimaan vain ihminen, joka on seuranut läheltä vihreiden töitä.
Ennen vanhaa vihreitä moititiin viestin epämääräisyydestä tai siitä, että äänestäjät eivät ymmärtäneet mistä vihreät puhuivat. Näyttää kaukasielta nähtynä, että parannusta on siinäkin ollut. Jos näin on, onnittelen teitä.

Käyttäjän vylitalo kuva
Ville Ylitalo

Uskon, että vihreiden vahvuus kunnallispolitiikassa on myös antanut nostetta valtakunnanpolitiikkaan. Aika monelle äänestäjälle on kuitenkin tärkeintä se, millaista tulosta puolue saa aikaan. Aiemmin vihreät olivat enemmän vastustajien luomien mielikuvien uhreja, mutta nykyisin ennakkoluuloja on saatu murrettua.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #3

Vahvuus? Luvattiin ilmaista päivähoitoa ja ilmaista terveyskeskusta. No, ainakin meillä päin nämä lupaukset eivät tule täyttymään. Haiskahtaa populismilta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #12

Koko populismin käsite kyllä kärsii inflaation jos sitä heitellään noin kevyesti sinne sun tänne.

Käyttäjän OutiMara kuva
Outi Mara Vastaus kommenttiin #21

Tyhjiä lupauksia, ilman katetta.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #22

Joo, sitähän se on. Aikansa persujen kupla kimalsi, nyt se on puhjennut. Hallitusvastuu on ennnenkin ollut populisteille kuoleman suudelma.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #3

Vihreiden "vahvuus" on kuten persuilla kun ne pääsi hallitukseen. Ne huomasikin ettei ole ainut puolue siellä eikä yksin päätä mistään.
Ei tule myöskään vihreät olemaan hallituksessa yksin eikä päätä yksin mistään.
Jos ei muille hallituspuolueille se käy ei sitä oteta hallitusohjelmaan.

EU jo sovitut säästötoimet viedään loppuun kuten on sovittu.

Europpa-Plus Sopimus
Kilpailukyky-sopimus:Julkisentalouden säästöt,velka /BKT tasapainoon.
Sopija:Pm Mari Kiviniemi/VM Jyrki Katainen Brysseli huippukokous 20.3-11
lähde:
VM/KL

Tuolloinen hallituspuolue Vihreät on hyvin tietoisia tuosta.

Pekka Pylkkönen

Uskottavuus syntyy ehkä äänestäjien muistin heikkoudesta. Vihreät olivat puolustamassa koulutusleikkauksia sekä edellisen hallituksen että 1990-luvun hallitusten kanssa. Viime kaudella Niinistö oikein sanoi että "nämä leikkaukset (~200M€ koulutuksesta) ovat vaikeita mutta välttämättömiä jotta Suomi saadaan nousuun ja hyvinvointipalvelut turvattua". Kuulostaa tutulta, eikö?

Ja tottakai myös vasemmistoliitto on ollut lyömässä leimaa koulutusleikkauksiin.

Vihreiden kannatus perustuu nuoruudelle, tietämättömyydelle, kokemattomuudelle ja naiiville, epärealistiselle optimismille yhdistettynä ristiriitaiseen maailmantuskaan.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Vasemmistokin koulutusleikkauksiin ?

Jos Vanhasen II-hallituksessa kepu,kok,rkp,vihreät sopi Koulu ja kuntauudistuksen.Julkisenpuolen säästöt. Niin miten kuvittelisit että seuraavat hallitukset jatkaisi sitä jos Virkamiehet on laskenut säästöjen tapeen ?

Kuntauudistus=Koulujen tarve kun kunnat yhdistyy .
Koulujen tarve= tulevaisuudessa oppilasmäärän ja työvoimatarpeen mukaan.

PS hankki kylmäautoja köyhien "ravitsemiseen" leikkasi ennestään jo pieniä tukia köyhiltä.EU jo useampi varoitus liian pienestä sosiaaliturvasta.
Vain vasemmisto on siitä huolissaan ,muut ei. Miksi? Onko ajatuksena että SOTE hyötyy "Attendoot" verovaroista kun:
http://www.talouselama.fi/uutiset/jos-oranssit-ale...

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Vihreitä äänestämällä mikään ei muutu, vihreät taplaavat tyylillään.

Vihreillä tähtäimessä ympäristöministeriö. Sieltä voidaan jarrutta kaikkea, millä Suomeen voitaisiin luoda uusia työpaikkoja.

Mielestäni Talvivaaran egokatstrofi on ympäristöministeri Ville Niinistön aikaansaannos. Ville Niinistö henkilökohtaisesti esti Talvivaaran eheyttämistä toimillaan, esti kunnostavia toimenpiteitä silloin kun olisi pitänyt toimia.

Talvivaara on mielestäni esimerkki vihreästä politiikasta, mielestäni täysin epäonnistunutta.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Mihin perustuu vihreiden kannatuksen nousu?"

Populismiin.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Tuossa on totuuden siemen. Ihmiset ovat kyllästyneet populismiin ja mieltävät vihreät persujen vastavoimaksi. Tätä vastakkainasetteluahan Soini haki koko ajan, ja sai mitä tilasi. Nyt se sitten istuu ulkoministerinä ja edustaa takiaispuoluetta, jonka lähes jokainen kannattaja on ministeri.

Pekka Pylkkönen

Ei kannata enää, Mika. Nyt kun Hesarikin on julistanut Niinistön Suomen johtavaksi populistiksi, kukaan ei enää usko valheitasi.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #28

Älä Pekka hupsuttele. Populismia tutkinut dosentti Mari K. Niemi sanoi Suomen Kuvalehdessä osuvasti: "Niinistön tunteikas ja vastapuolta osoitteleva tyyli on kieltämättä ollut populistinen. Populismi ideologiana on kuitenkin eri asia: siinä on kansa ja eliitti, eikä niillä ole yhteisiä intressejä. Sellainen ajattelu ei oikein sovi vihreisiin." (SK 24/2017)

Tuo Hesarin juttu jäi minulta lukematta, mutta saattaahan Jussi Niinistö Suomen johtavia populisteja ollakin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #43

Eikö J.Niinistön edellisen puolueen perustanut, nyttemmin myös sen suhteen ex, tehnyt akateemisen opinnäytetyönkin populismista ja hyödyntänyt siitä saamiaan oppeja perustamassaan puolueessa, nyttemmin siis seuraavassa porukassa.

Liittäisin siis populismin suomalaisessa puoluekentässä enemmänkin juuri persuleihin kaikkine fraktioneen kuin vihruleihin.

Heidän ominaispiirteensä löytyvät ihan muualta, kuten "dynaamisesta" suhtautumisesta ydinvoimaan muunmoassa ja kyvystä suhmuroida kokkuleiden kanssa muunmoassa pääkaupunkiseudun kunnallis- ja aluepolitiikassa.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Minusta Li Anderssonin kysymys on merkillinen. Mistä se on saanut päähänsä että vihreitten tavoite on hallitusyhteistyö kokoomuksen kanssa? Juuri nyt näyttää siltä että punavihreälle hallitukselle on tilausta. Anderssonia ehkä jurppii se, että sellaisessa hallituksessa vihreät on luultavasti pääministeripuolue, mutta on vaikea nähdä Anderssonia pääministerinä minkäänlaisessa hallituksessa.

Käyttäjän amgs kuva

Se on kuitenkin niin, että vihreät ovat vastustaneet oppositiosta koulutusleikkauksia. Vastuuministeri koulutusleikkauksista on ollut kokoomuslainen. Tuossa on kaksi faktaa. Ehkä Anderssonin tavoite on nimenomaan saada äänestäjät kysymään samaa eli mitä vihreät aikovat tehdä siinä tapauksessa, että ovat samassa hallituksessa Kokoomuksen kanssa. Nyt mielipidekyselyjen tulosten valossa näyttää siltä, että seuraavassa hallituksessa ovat Kokoomus a Vihreät. Vaaleihin on kaksi vuotta ja puolueiden kannatukset voivat muuttua.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Se on ihan turhaa jossittelua. Olen iloinen siitä, että Aalto ei lähde joutavaan spekulointiin mukaan. Vaaleihin on vielä aikaa, kokoomus ehtii romahtaa.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero

Kertoisitko minulle mistä tuo punasen ja vihreän sekoitus näyttäisi. Aika tummanruskealata näyttää, en halua olla mukana.

Käyttäjän amgs kuva

Ymmärrän. Ratkaisu on kuitenkin äänestäjien päätöksessä.

Käyttäjän AriTero kuva
Ari Tero Vastaus kommenttiin #11

" Ymmärrän. Ratkaisu on kuitenkin äänestäjien päätöksessä."

Tuskin kukaan on sitä epäillyt, äänestäjät asian päättävät.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Tuskin sinun tarvitseekaan. En usko että sinusta tulee ministeriä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Epäilenpä kyseessä olevan muoti- tai trendi-ilmiö. Meillä näyttää olevan tapana tietynlainen syklisyys jossa jonkin liike ilman mitään erityistä omaa sisällöllistä syytä päätyy ihmisten tyytymättömyyden kanavaksi kunnes ihmiset pettyvät ja vaihtavat. Nyt se on vihrulit, sitä ennen persulit, heitä ennen kepulit j.n.e. Joku on aina kerrallaan nousujohteessa kunnes ihmiset huomaavat, ettei heistäkään ole "sateen tekijöiksi".

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio

Jorma Myyryläinen

Niin vakauttakin löytyy. Kokoomuksen kannatus ei ole ollut kertaakaan vuoden 1970 jälkeen eduskuntavaaleissa niin alhaisissa lukemissa kuin demarit ja keskusta ovat olleet.

Lähes 50 vuotta kannatus on pysynyt +/- 2 % kahdenkymmenen prosentin kannatuksessa.

Kunnallisvaaleissa kannatus on ollut yli 20 % vuodesta 1976 lähtien.

Joskus on todella vaikea ymmärtää, että vasemmistopuolueet demarit etunenässä syyttävät Kokoomuksen ajavan väärää politiikkaa. Ei näy kyllä kansan äänestyskäyttäytymisessä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kas kun Varsio huomasi laittaa aikajatkumonsa alkupisteeksi 1970. Edellisissä vaaleissa kannatus oli ollut alle 14 %. Mutta totta, kokkuleiden kannatus on ollut jotakuinkin vakaata vuoden 1970 vaaleista lähtien.

Olenkin usein ihmetellyt kuinka kauan n.s. "kaulusköyhälistö" jaksaa heitä äänestää. Sehän perustuu n.s. toimihenkilöistymiseen jossa siistejä sisätöitä kauluspaidassa tehneet halusivat erottua likaisista työläisistä toimihenkilöiksi ja katsoivat, että jos äänestää "herroja" on oikeastaan "herra" jo itsekin. He eivät tulleet ajatelleeksi samaistumiskohteita hakiessaan itse asiassa toimivansa omia etujaan vastaan.

Nykyään kun työläisetkään eivät valtaosassa töistä enää likaa itseään, samaistumisen tekniikat ovat vielä säilyneet ja kokkuleiden toistamat EK:n mantrat menevät vieläkin läpi. Ja jos joku "ekopöllö viherpipertäjä" tai "prekaari lipeääkin vihruleihin, säätykiertoa hakevia löytyy vieläkin.

Käyttäjän ilkkavarsio kuva
Ilkka Varsio Vastaus kommenttiin #35

Jorma Myyryläinen

Niin olisinhan minä voinut laittaa myös SDP:n kannatuksen liitteeksi. SDP:n kannatus on ollut ennen vuotta 1970 keskimäärin 38 %. Parhaimmillaan 47 %. Onhan noista ajoista tultu alas rytinällä ! Demarit eivät ole vielä keksineet miksi ?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #41

Politiikan taito onkin siinä miten tieto aiemmista kokemuksista ja ympäristön havainnoinnista jalostetaan tulevaisuuden menestykseksi. Demuleilla on toki monen näköistä ja kokoista kokemusta joista ammentaa, enemmän ja pidemmältä ajalta kuin monella muulla.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Vihreät ovat uudenlainen puolue nykyään, uusia ajatuksia, olkoonkin välillä älyttömiä, mutta kuitenkin uusia.

Vihreät poliitikot esittävät omia ajatuksiaan, joihin ei monellakaan ole kielteistä kuvaa, paitsi tietysti persuilla.

Muut puolueet roikkuvat pitkälti vanhoissa ajatuksissa, eikä niillä ole mitään uutta annettavaa.

Surullisinta on demareiden linja, joka on lähes kokonaan EI-linja, vanhat konstit ja huonot ulostulot, vaihtoehdot eivät herätä mielenkiintoa.

Nuoret eivät kaipaa muuta kuin uusia ajatuksia, ja sitä kautta vihreät ovatkin opiskelijoiden suosiossa

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Itse asiassa ylivertainen valta osa poliittisista ajatuksista on ajateltu jo aikoja sitten. Niitä vain kierrätetään uusilla nimillä ja kun esittäjä uusi puhuva pää, niitä voidaan mainostaa muka uusina.

Se ei kuitenkaan tee niistä huonoja tai hyviä vaan ihmisten pitäisi arvioida niiden sisältöjä ja vaikutuksia mutta usein uusi puhuva pää riittää jos on näpsäkän ja tuoreen oloinen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Demareiden ongelma taitaa olla siinä että kaikki asiat, joita he ovat ajaneet, toteutuivat jo parikymmentä vuotta sitten.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Minä luulen, että demuleiden suurin ongelma on, että talouselämän eliitti ei tarvitse heitä tällä hetkellä työläisten kurissa pitämiseen. Aiemmin reaalisosialismin ollessa elossa, heitä tarvittiin eräänlaisena maltillisena työläisaristokratiana hillitsemään radikaalimpia. Nyt reaalisosialismia ei enää ole joten samaa tehtävääkään ei enää ole. Se hoituu näpsäkämmin ohjaamalla vähempiosaisten tyytymättömyys toisia, erilaisilta näyttäviä vastaan pidettävään älämölöön ja Qadim Baba saa ryöväreineen ajaa karavaaninsa rauhassa mihin haluaa.

Demuleiden ainoa mahdollisuus olisi löytää tämän hetken työläiset ja rakentaa heihin uskottava ja luotettava suhde. Se ei taida kuitenkaan onnistua niinkauan kuin Rinnettä puukotetaan jatkuvasti omienkin unelmahöttö- ja NATO-linjoilta.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #24

Kommenttisi on ristiriitainen. Ensin pääsyy on ettei talouseliitti tarvitse heitä. Sitten ehdotat luottamuksellisen suhteen rakentamistaf työläisiin.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #30

Ei ole ristiriitainen. KUN talouseliitti ei heitä enää tarvitse he nyt VOISIVAT ruveta ihan OIKEAKSI työväenpuolueeksi. Heidän pitää kuitenkin itse päättää ja SITTEN hankkia luottamus joka kuitenkin ottaa oman aikansa.

Tähän mennessä he yrittivät Lipposen ja Urpilaisen kaudella mennä kokkuleista oikealta ohi tunnetuin seurauksin ja nyt Rinne puhuu jotakin joskus työväenliikkeen suuntaan mutta systemaattinen ja järkiperäinen tekeminen puuttuu.

Jos siis haluaisivat, he voisivat. Minulla ei ole kuitenkaan sanan sijaa heidän päätöksenteossaan enkä edes lähde veikkailemaan haluavatko, siis haluavatko he ihan oikeasti. Mieleeni kun tulee suomalaisten sosialidemokraattien suurimman ajattelijan Y.Kallisen puheet n.s. virkasosialisteista kritiikkinä silloiselle demulien johdolle ensimmäisen kerran jo vuodelta 1945 ja myöhemmin lisää.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #34

Esität asian vieläkin ristiriitaisesti vaikkakin yrität konjunktioilla kyhätä loogista rakennelmaa. Lähtökohtaisesti ajattelet että työväestö ei olisi halunnut 70-luvulle asti rakennettua luokkaristiriitoja tasoittavaa politiikkaa missä elintaso- ja koulutuseroja pyrittiin loiventamaan. Höpölähtökohta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #36

Jospa Lappalainen ei yrittäisi muotoilla minun ajatuksiani. Teen sen mielummin itse.

Ensinnäkin työväestö ei ole yksi yhtenäinen joukko vaan siinä on erilaisia suuntauksia.

Toiseksi osa heistä halusi päästä mukaan tuohon työläisaristokratiaan ja osa oli ihan oikeasti bebeliläisiä maltillisia sekä osa radikaalimpia. Tällä jaolla ei kuitenkaan ollut juurikaan tekemistä tannerilais-leskisläisen sosialidemokraattisen johdon harjoittaman politiikan kanssa vaikka sitä käytettiinkin hyväksi. Politiikkaa ja sen harjoittajia voisi kutsua myös "asevelisosialistiseksi".

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #37

Ihme asenne. Ensin "demuleiden" pitäisi löytää mielestäsi tämän hetken työläiset sitten jostain korokkeelta väität että minä pistän sinun ajatuksiasi muotoillen kun puhun työväestöstä joka soo soo sormet pystyssä ei ole yhtenäinen joukko. Psh ja blää.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #38

Minun mielestäni demuleiden ei tarvitse tehdä yhtään eikä mitään mutta he voisivat, jos haluaisivat, ryhtyä oikeaksi työväenpuolueeksi ja rakentaa siihen perustuvaa luottamusta. Se voisi, ehkä, olla muidenkin kuin demuleiden itsensä etu mutta demulit tekevät ihan itse omat päätöksensä tai ovat tekemättä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #24

lainaus:
ttä talouselämän eliitti ei tarvitse

Totta. Ei ole tarinnut -94 EU,kepu,kok,rkp jälkeen.

Nuo itävät nyt kurin omissa käsissä.

Soinin porukka jeesaa siinä.

Vai miksi luulitte että kiky,leikkaukset ja työttömien30 milj/työtuntia 0 eurolla meni läpi?
Kuten "perusjätkä" sanoi oppositiosta:"Sitä saa mitä tilaa.
ILParkkonen sen kertoo tänään hyvin:"vapahtaja" politiikan ukopuolelta talousel.eliitti !

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Sanoisin kyllä, että oppositiossa on varsin paljon populistsia elementtejä hallitukseen verraten. Oppositiohan on naukunut muutosten sijaan vain enemmän velanottoa, joka on jo nyt ollut 10 vuotta aivan vastuutonta.

SDP:n talousohjelmakin perustuu velanoton maksinointiin ikään kuin maan talous olisi pokeripeliä.

Sipilä ei saa muutosta aikaan - mutta ei saa Macronkaan. Merkel on tästä varsin tyytyväinen.

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää

Eivät uuvatit mihinkään populismistaan päässeet vaikka persuista ulos loikkivatkin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Unohdtko miten perus-kepu oppositiossa nauku? Vaikka velat teki kepu,kok -08-10.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Ohessa muutama kohta miksi luulen että Vihreiden kannatus on noussut:

1) Demarit hölmöilevät
Alkaa olla päivä päivältä ilmiselvempää, että demokraatit tekevät ihmeellisiä kuolinkorinoitaan. Puolue tarvitsee kipeästi uudistusta ja tähän aikaan siirtymistä, mutta sen vanhat jäsenet ovat yhtä jääräpäisiä kuin kannattajansakin. Tämä takaa että heillä on se kannatuksen selkäranka joka ei pudota heitä samalla tavalla kuin Persut putosivat, mutta tämä selkäranka ei kasva, vaan ohenee hitaasti mutta varmasti. Nuoret ovat puolueen hylänneet muihin vasemmistolaisiin.

2) nuoriin ja tukien varassa oleviin vetoavat puheet
Vihreät ovat käsittääkseni todella iso opiskelijakaupungeissa. Varsinkin ylioppilaiden liitto vaikuttaa olevan todella tukevasti heidän taskussaan. Vihreät vastustavat aktiivisesti hallituksen leikkauksia erillaisiin tukiin ja etuuksiin. Tämä vetoaa juuri leikkauksista kärsiviin.

3) Vasemmistoliitto hölmöilee
Vaikka vihreät onkin vasemmistolaiseksi puolueeksi laskettu, on se silti talousasioissa varsin oikeistolainen, mikä vetää puoleensa muitakin opiskelijoita kuin humanisteja. Heitähän usein kutsutaan Kokoomuksen puisto-osastoksi. Demareista ja persuista pois vuotavat oikeistolaiset nuoret siirtyvät vihreisiin. Vasemmalle vuotavat eivät siirry vasemmistoliittoon heidän rahapolitiikkansa takia. Pari tuttuani ei myöskään pidä siitä, miten hyvää pataa VL on anarkistien kanssa.

Jos Vihreät pitäävät tämän hallituskauden aikana huudellut lupauksensa ja välttää ylilyöntejä maahanmuuton kanssa, se voi hyvin olla yksi isoista ensi vaaleissa. Loppujen lopuksi maahanmuutto on harvojen äänestäjien tärkeiden asioiden listassa edes top 3:ssa, eikä ketään jaksa kiinnostaa tuulivoimaan hultittomasti palava rahamäärä, joten Vihreillä on nyt erinomainen markkinarako.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Vihreisiin pätee sama sääntö kuin persuihin. Minkä eduskunnan enemmistö on sopinut täällä ja EU ne jatkuvat.Vihreet on ollut hallituksessa -95 lähtien.
Lukuunottamatta -03-07 ja -15-19
Ja kun porvarienemmistöllä on sovittu sdp ,vas on vähemmistönä hyväksyttävä se.
Ei se sen vaikeempaa ole. Näinhän kansa on halunnut ja äänestänyt -87 lähtien porvaripuolueet enemmistöksi.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset