Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Satavuotias Suomen valtio säästää lasten musiikkiharrastuksista

  • Satavuotias Suomen valtio säästää lasten musiikkiharrastuksista

Eilen lapsistamme nuorin soitti viulua suuren yleisön edessä. Lapsen esitys ei olisi ollut mahdollinen ilman Karkkilan musiikkiopiston taidokasta opetusta. 

Tänään ilomme muuttui suruksi, kun luimme Karkkilan musiikkiopiston kannatusyhdistyksestä tulleen kirjeen. Kirjeen mukaan musiikkikoulu ei tänä vuonna eikä ehkä ensi vuonnakaan tule saamaan harkinnanvaraista valtion avustusta. Lukuvuodelta 2017-18 puuttuu 15 – 20 000 euroa. Koulun toimintakyvyn varmistamiseksi kannatusyhdistys joutuu nostamaan satojen eurojen oppilasmaksuja kertaheitolla ja heti 26 – 34 %. 

Uutinen on monille perheille hankala ja surullinen asia. Musiikkiopiston julkisen tuen pieneneminen samalla kun verot nousevat, tuntuu käsittämättömältä. Näyttää siltä, että pieni ihminen joutuu päivästä toiseen yhteiskunnan hylkäämäksi. Ne lapset, joiden vanhemmilla on rahaa, pystyvät osallistumaan eri harrastuksiin, toiset lapset eivät voi osallistua edes yhteen. Se, että yhteiskunta eriarvoistaa lapsia ei ole juhlan arvoista.

Musiikkiharrastus on tärkeä lapsille ja myös koko yhteiskunnalle. Päättäjät voisivat miettiä miten he priorisoivat ja mitä tekevät lapsille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"Koulun toimintakyvyn varmistamiseksi kannatusyhdistys joutuu nostamaan satojen eurojen oppilasmaksuja kertaheitolla ja heti 26 – 34 %."

Ilmeisesti siis vuotta kohden? 30% 200€:sta tekee 60€ eli viisi euroa lisäpanostusta lapsesi viulun soiton harrastukseen kuukaudessa. Jos sellainen lisäerä ei kuulu teidän perheenne maksettavaksi, niin kenelle suomalaiselle se kuuluu?

"Uutinen on monille perheille hankala ja surullinen asia."

Varmaan niin, mutta pystyn kuvittelemaan myös suurempia suruja erilaisiin perheisiin.

"Musiikkiopiston julkisen tuen pieneneminen samalla kun verot nousevat, tuntuu käsittämättömältä."

Onko suunnitemissa verojen nostamista? Eikös nyt väännetä kättä siitä alennetaanko tuloveroasteikkoja vai ei? Siis siitä huolimatta, että valtio edelleen velkaantuu lisää.

"Näyttää siltä, että pieni ihminen joutuu päivästä toiseen yhteiskunnan hylkäämäksi."

Kovin pateettisesti muotoiltu toteamus. Suomen yhteiskunta tukee monenmoista ja laajalla sektorilla, eikä sillä oikeasti olisi siihen kaikkeen varaa. Karkkilan musiikkikouluun verrattavissa olevia kohteita löytyy tuhansia, joten jokin harkinnanvarainen 20.000€:n meno kertautuu äkkiä 20 - 50 miljoonaksi. Maailmassa on paljon valtioita, joissa yhteiskunnan roolia ei mielletä lainkaan sellaiseksi kokonaisvaltaiseksi tuki- ja turvaverkoksi kuin meillä.

Käyttäjän amgs kuva

"Ilmeisesti siis vuotta kohden? 30% 200€:sta tekee 60€ eli viisi euroa lisäpanostusta lapsesi viulun soiton harrastukseen kuukaudessa. Jos sellainen lisäerä ei kuulu teidän perheenne maksettavaksi, niin kenelle suomalaiselle se kuuluu? "

Juha, tämä ei ole henkilökohtaista. Mistä löytyy sellainen musiikkiopisto, jossa on tuollaisia hintoja? Täällä puhutaan vähintään sadan euron hintakorotuksesta. Pienpalkkaiselle perheelle, 100 euroa on iso raha.

Muu kommenttisi heijastaa sitä ajattalua, että kun muualla maailmassa asiat ovat huonosti, Suomessa saa taantua!

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Nämä ovat sellaisia ikuisuuskysymyksiä. Kun tuhat hyvää ja kaunista asiaa voi luetella samanvertaisina satsauskohteina ja rahat eivät riitä samalla kun velkaantuu lisää, niin se aiheuttaa kränää päätöksenteossa niin kodeissa kuin yhteiskunassakin. Jos se liippaa itseään, niin siihen kiinnittää huomiota, muutoin ei.

Suomessa on noin miljoonan verran kansalaisia, jotka elävät pelkästään minimieläkkeellä, työmarkkinatuella tai toimeentulotuen varassa. Jokainen heistä voi ajatella, että eihän se nyt yhteiskunnalle niin suuri asia olisi, jos MINÄ saisin parisataa kuussa enemmän, jotta pärjäisin.

Tämä on sukua utilitarismidilemmalle, jossa tietty määrä ruokaa on jaettavana sadalle ihmiselle niin, että kaikki heistä kuolevat nälkään viikon sisällä, tai sitten se ruoka jaetaan 50 ihmiselle niin, että he selviävät hengissä sen viikon, kunnes pelastaja saapuu.

Käyttäjän JouniBorgman kuva
Jouni Borgman

Blogisti voi vaikuttaa elitistiseltä ruikuttajalta, mutta on syytä tiedostaa, että meille on ihan oikeasti muodostumassa normiksi barbaarinen sivistyskäsitys, jossa henkisillä arvoilla ja kulttuurilla ei ole enää mitään merkitystä. Tärkeintä on, että opetuslaitoksista pusketaan mahdollisimman nopeasti vasemman aivopuoliskon tiedolla yksipuolisesti kasvatettua työvoimaa ulos. Eli tärkeintä on raha, raha ja vielä kerran raha - ei se, mitä rahalla saadaan.

Käyttäjän JarnoPelkonen1 kuva
Jarno Pelkonen

Suomalaisessa laskelmoivassa kylmässä suoritustehokkuusyhteiskunnassa ei arvosteta kulttuurisia tai henkisiä puolia vaikka olevinaan olemme edistynyt kansakunta .
Emme osaa vuorovaikutusta ja sen osaamista ei arvosteta vaikka se pudottaisi henkistä taakkaa ja kuormaa. Musiikilla ja taiteella on hyvinkin iso merkitys.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Kirjeen mukaan musiikkikoulu ei tänä vuonna eikä ehkä ensi vuonnakaan tule saamaan harkinnanvaraista valtion avustusta."

Kannatusyhdistykselle kannattaa vinkata, että hakemuksissa tulee mainita 'monikulttuurinen' tai 'feministinen' -musiikkikoulu. Tuen saanti on varmaa sen jälkeen.

Luulisi demarin tietävän nuo kikat.

Käyttäjän amgs kuva

Eikö tässä maassa ole muita agendoja kuin monikulttuurisuuden ja feminismin puolustaminen tai/ja demonisointi? Nyt aihe on lasten musiikkiharratus ja valtion vähenevät panostukset siihen. Lapset eivät protestoi ja siksi heidän kustannuksella etsitään "säästöjä". Minusta Jouni Brogman tiivisti hyvin: "...on syytä tiedostaa, että meille on ihan oikeasti muodostumassa normiksi barbaarinen sivistyskäsitys, jossa henkisillä arvoilla ja kulttuurilla ei ole enää mitään merkitystä. Tärkeintä on, että opetuslaitoksista pusketaan mahdollisimman nopeasti vasemman aivopuoliskon tiedolla yksipuolisesti kasvatettua työvoimaa ulos. Eli tärkeintä on raha, raha ja vielä kerran raha - ei se, mitä rahalla saadaan."

Luulisi Tuomas, että tässä asiassa olisimme samaa mieltä puolueistamme huolimatta.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Nyt aihe on lasten musiikkiharratus ja valtion vähenevät panostukset siihen."

Yritin vain tarjota keinoja, joilla saisi kasvatettua panostuksia lasten musiikkiharrastukseen.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Musiikkiopiston nimi ei ole riittävän vetävä. Laittakaa vaikka "Karkkilan Kaarnavene & Viulu ry" niin kyllä sitä tukea tulee.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Haittamaahanmuuton kustannukset on niin korkeita että valtion vähenevät varat ei riitä juuri muuhun.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Luotettavasta lähteestä onkimani tiedon mukaan myös maahanmuuttajien lapset käyvät viulutunneilla, joten ei niitä kustannuksia voi tuolla tavalla erotella.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Niin, on maahanmuuttoa ja sitten haittamaahanmuuttoa. Arvaa kumpi maksaa rahaa ja paljon ja kumpi tuo sitä.

Käyttäjän amgs kuva

"...valtion vähenevät varat ei riitä juuri muuhun."
Talvivaaralle aina löytyy miljoonia euroja, veroparatiiseihin valuu rahaa, yritykset, jotka saavat suuria yritystukia ovat aivan eri asemassa kuin pienen kaupungin musiikkikoulu, valtion omisteisten yritysten pomojen osingoille aina löytyy euroja. Priorisointi on mukava sana.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Talvivaaralle myönnetyt rahat kuuluvat myös yritystukien piiriin, joten listassasi oli tuossa mielessä päällekkäisyyttä. Yritystukien tarkoitus on myötävaikuttaa yritysten pärjäämiseen ja sitä kautta työllisyyteen sekä verokertymän generoitumiseen. En tosin pääsääntöisesti kannata niitä, mutta tämä on tarkoitus.

Valtio-omisteisten yritysten pomoille ei makseta osinkoja, vaan palkkaa ja työsopimukseen liittyviä muita etuisuuksia, bonuksia, lisäeläkkeitä t.m.s. Niiden tarkoitus on myös myötävaikuttaa yrityksen menestymiseen ja valtion saamien osinkojen kasvuun. Siis niiden rahojen saamiseen, joilla rahoitetaan mm. kulttuuri- ja koulutusmenoja.

Toki voit ajatella, että Karkkilan musiikkikoulu pitäisi priorisoida yli kaiken, mutta sadan muun paikkakunnan vastaavanlaiset opistot tai muut instanssit ajattelevat kukin samoin itsestään. Niiden lisäksi on tuhansia muita erilaisia nuorisolle suunnattuja tukea anovia toimintoja, nuorisoseuroja, junioriurheilua j.n.e. Ei tällaisten tukien yhteismäärää voi verrata muutaman johtajan lisäeläkkeiden kustannuksiin, jotka maksetaan yhtiöstä itsestään ja siinä saattaa olla yksityistäkin omistusta mukana.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Kuikka kantaa huolta myös muista kuin Karkkilan musiikkiopistosta. Oikein. Ehkä meidän kannattaisi jättää yksi lentävä puhalluslamppu ostamatta armeijalle ja käyttää rahat lasten musiikkikasvatukseen niin Karkkilassa kuin muuallakin.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

"Talvivaaralle aina löytyy miljoonia euroja"

Myöskin kaikenlaisille hullunkurisille Suomi100-hankkeille löytyi miljoonia euroja, kuten koodaribussi Afrikassa. Siksi ylempänä ehdotin, että musiikkikoulun tulisi hakea rahoitusta identifioitumalla esimerkiksi feministiseksi musiikkikouluksi. Sellainen teema myy, tavallinen musiikkikoulu ei.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Valtion mielestä esim. Alkon pääjohtajalle on kannattavampaa maksaa ~38 000 € kuussa palkkaa kuin sille musiikkikoululle murusia siitä. Se on sitä priorisointia, varsinkin kun viinaa on niin vaikea myydä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Alko suuryhtiönä tarvitsee konsernijohtajan siitä riippumatta kuinka helppoa tuotteita on Suomessa myydä. Vientimarkkinoilla myös bisnesstrategiat ovat tärkeitä.

Olisi aika kaukaa haettu ajatus, että ilmoitettaisiin, ettei Alkolla tästä lähtien ole enää konsernijohtajaa, koska ne rahat on annettu Karkkilan viulukoululle. Menoja budjetoidaan eri menoerissä ja niitä menoeriä esimerkiksi nuorisotoiminnassa on todella paljon.

Herlin joutui kerran täällä blogissaan selittämään miksei hän maksa reumasairaalalle kahta miljoonaa, jotta se voisi jatkaa toimintaansa. Kyseessä on samantapainen asetelma. Se reumasairaala, joka silloin oli tapetilla, oli vain yksi tuhansista vastaavista sinänsä hyvistä kohteista.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset