Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Sirpa, Tuula vai Maarit?

  • Sirpa, Tuula vai Maarit?

Nyt demarit saavat valita presidenttiehdokkaansa kolmesta hyvästä ehdokkaasta. Jäsenvaali järjestetään sähköisenä 7-13.8 ja postiäänestyksenä 17-25.8.

Olen lukenut eri lehdistä, että Maarit Feldt-Ranta on ennakkosuosikki. Jos puolueen nuoret saisivat sanoa viimeisen sanan Feldt-Ranta olisi jo presidenttiehdokas.  ”Demarinuorten jäsenkyselyssäFeldt-Ranta sai jopa 40,7 prosentin kannatuksen puolueen presidenttiehdokkaaksiHaataisen jäädessä 29 ja Paateron 10 prosentin kannatuslukemiin.”

Minusta on ihan melkein samaa kuka heistä tulee presidenttiehdokas. He kolme ovat samankaltaisia, muuten olisivat eri puolueissa.

Feldt-Rannasta olen kuullut paljon kehuja. Maarit Feldt-Rannan kampanjaryhmän puheenjohtaja on kansanedustaja Timo Harakka.

Tässä Harakan mielipide Feldt-Rannasta Demokraatissa:

– Maaritin persoona, arvot ja osaaminen ovat yhdistelmä, joka varmasti innostaa suomalaisia laajemminkin, Harakka toteaa Demokraatille.

– Hän on ihminen, jossa yhdistyy sosialidemokraattien kannalta uutta ja vanhaa. Maarit on palvellut puoluetta jo pitkään toimimalla muun muassa SDP:n puoluesihteerinä. Toisaalta hänessä on tiettyä tuoreutta ja raikkautta, jota kaikki suomalaiset eivät vielä tunne.

Harakan mukaan Feldt-Rannalla on lisäksi ulko- ja turvallisuuspoliittista osaamista, ja erityisesti häntä voidaan pitää pohjoismaisen yhteistyön tekijänä.

Koska Tuula Haataisesta tiedän vähän, kysyin kavereilta mitä mieltä he olivat. Sain pari vastausta.

- Hän on vahva persoona, lähtöisin Savon maaseudulta Vieremästä. Kouluttautui sairaanhoitajaksi ja toimi jonkin aikaa ammatissaan. Hänen aikanaan demarinaisten toiminnanjohtajana demarinaiset näkyivät ja osallistuvat yhteiskunnalliseen keskusteluun. Hän myös hankki itselleen jo silloin monipuolisen verkoston ja hyvän kielitaidon. Ihailin sitä sitkeyttä, mitä hän osoitti pienten lasten työssä käyvänä äitinä opiskellessaan hankkien valtiotieteen maisterin tutkinnon. Presidentin tehtäviä ajatellen hänellä on myös kansainväistä kokemusta (YK, EU), ei vain pohjoismaista. Hän on asiasuuntautunut, ei hae naisten lehtien tai iltapäivälehtien lööppijulkisuutta. Henkilökohtaisesti kunnioitan myös sitä, että hän huolehtii kunnostaan juoksemalla ja hiihtämällä matkoja, joista meikäläinen ei edes näe unta. Kun pitkän työrupeaman jälkeen heittää kympin lenkin, pää tuulettuu seuraavaa päivä varten ja uni on terveempää.

 - Tuula pysyy asiassa eli hän on helppo ja selkeä seurattava. Hän osaa paneutua juuri ongelmakohtiin. Se on näkynyt mm. kun hän on ollut haastateltavana sote -asioissa. Tuula ei ole jyrääjä. Hän hallitsee tiedolla.

Sirpa Paaterosta sen verran, että hän on puoluevaltuuston puheenjohtaja, joka on toiminut kehitys- ja omistajaohjausministerinä viime hallituskaudella. Paatero on nyt puolustusvaliokunnan puheenjohtaja.

Keväällä kuuntelin radiosta kuinka Paatero keskusteli Juho Eerolan kanssa kotkalaisesta politiikasta. Pidin kovasti siitä mitä Sirpa Paatero sanoi oman kaupungin asioista ja miten hän sen sanoi. Hän osaa tiivistää ja puhua suoraan ja jämäkästi. Moni muu on kanssani samaa mieltä, että Sirpa Paaterolla on napakoita ja asiantuntevia kommentteja. Myöhemminkin olen lukenut Paateron ajatuksia ja minusta hän on sopiva presidenttiehdokas, kuten Maarit Feldt-Ranta ja Tuula Haatainen. Onhan tässä vaikea päättää…

Jokainen voi käydä lukemassa Paateron, Feldt-Rannan ja Haataisen kotisivuja. 

Sirpa Paatero: http://sirpapaatero.net/

Tuula Haatainen: http://tuulahaatainen.fi/

Maarit Feldt-Ranta: http://maaritfeldtranta.fi/wp/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (27 kommenttia)

Mika Sarivaara-Satta

Kiitos vaan, mutta ainakin minulla on mennyt maku niin kommunisteihin, kuin piilo-kommunisteihin sukupuolesta riippumatta.

Käyttäjän amgs kuva

Mitä tiedät kommunismista tai edes demareista? :) Melkoinen kommentti tuo. Väitteesi on kuin sanoisi esimerkiksi keskustalaisista, minulla on mennyt maku porvareihin, kuin piilo-porvareihin sukupuolesta riippumatta.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Minä olen koko aikusikäni pitänyt isoa osaa demuleista piiloporvareina: noita Väino Tannereita, Aarne Simosia, L.A. Puntiloita, Väinö Leskisiä, Lasse Lehtisiä, Mauno Koivistoja, Paavo Lipposia, Liisa Jaakonsaaria, Jutta Urpilaisia jakeitäheitänytonkaan. Tuossa näistriossa taitaa olla vähän enemmän tolkkua mutta onko tarpeeksi?

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #5

"Minä olen koko aikusikäni pitänyt isoa osaa demuleista piiloporvareina: noita Väino Tannereita, Aarne Simosia, L.A. Puntiloita, Väinö Leskisiä, Lasse Lehtisiä, Mauno Koivistoja, Paavo Lipposia, Liisa Jaakonsaaria, Jutta Urpilaisia jakeitäheitänytonkaan. "

Jorma, sen verran mitä olen lukenut kommenttejasi rohkenen kysyä, oletko itse piilo-kommunisti. Kommenttejasi Venezuelan hallinnosta antavat ymmärtää, että näin olisi, vaikka blogissasi lukee, että olet sitoutumaton. Minusta ihminen saa olla mitä hän haluaa, mutta eri asia on se, jos mennään leimaamaan tai luokittelemaan muita ihmisiä, kuten ehkä he eivät sitä haluaisi.

Sanot "Tuossa näistriossa taitaa olla vähän enemmän tolkkua mutta onko tarpeeksi?"

Menisit heidän kotisivuille lukemaan.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #6

Olen päätynyt tuohon arvioon "piiloporvarillisuudesta", sanaan jonka joku ihan muu toi tähän keskusteluun, seuraamalla suomalaista ja kansainvälistä politiikkaa jo melkein 1/2 vuosisataa. Siis myös noiden mainitsemieni poliitikkojen toimintaa jota en osaa pitää sosialidemokratiana (huom: yhdyssanan ensimmäisessä osassa vain yksi a-kirjain) sen vasemmistolaisessa ja työväenliikemielessä. Olenkin päätynyt jo kauan aikaa sitten ajattelemaan porvarillisuuden ja vasemmistolaisuuden rajan menevän läpi demukoiden (ja osittain myös vassukoiden).

Itse olen todellakin sitoutumaton sillä en kuulu mihinkään poliittiseen järjestöön. En myöskään täytä kommunistille käsittääkseni asetettavia vaatimuksia sillä en ole valmis sitoutumaan n.s. demokraattiseen sentralismiin. En tosin myöskään muiden puolueiden n.s. puoluekuriin. En siis ole komukka.

Mitä p.o. poliittikkojen arviointiin tulee niin arvioin heitä mielummin heidän tekojensa kuin heidän mainoksiensa perusteella. Siinä suhteessa en pidä heitä ihan mahdottomina (kuten esimerkiksi demuleiden edellistä ehdokasta) mutta kuitenkin edelleenkin haluaisin mahdollisuuden äänestää kaikkia ehdokkaita vastaan, siis niin, että sillä on sama vaikutus kuin jonkun puolestakin annetulla äänellä.

Mika Sarivaara-Satta

Kommarin tunnistaa helposti: jatkuva meuhkaaminen tasa-arvosta, mutta vapaudesta ei mainintaa edes sivulauseessa.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #7

Tässä kaksi lainausta kahden eri puolueen puolueohjelmasta:

1. "Tasa-arvoinen yhteiskunta tarjoaa ihmisille mahdollisuudet toteuttaa omia unelmiaan. Tasa-arvo takaa parhaiten sen, että kaikkien ihmisten lahjakkuus, luovuus ja työpanos ovat mukana hyvinvoinnin, sivistyksen ja talouden kehittämisessä."

2. "...aatteessa yhdistyvät vapaus, vastuu ja demokratia, mahdollisuuksien tasa-arvo, sivistys, kannustavuus, suvaitsevaisuus ja välittäminen."

Osaatko sanoa nyt ja heti mistä puolueista nämä sitaatit ovat?

Mika, unohdit, että sosiaalidemokratian arvopohja on lainattu Ranskan suuren vallankumouksen ihanteista: vapaus, veljeys ja tasa-arvo.

Mika Sarivaara-Satta Vastaus kommenttiin #8

Kun hyvinvointiyhteiskuntaa aletaan rakentamaan, niin kaikki puolueet siirtyvät vasemmalle, joten sanon että lainaukset voivat olla minkä tahansa puolueen.
Niinpä, vapaus, veljeys ja tasa-arvo. Vapaus vetää tasa-arvoa, mutta tasa-arvo tukahduttaa ensin vapauden, ja sitten itsensä.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #11

Jos Sarivaara-Sattaa oikeasti vapauden, veljeyden ja tasa-arvon sekä niiden yhteensovittamisen ongelmat oikeasti kiinnostavat, suosittelen lukemiseksi suomalaisen aatehistorian tärkeintä sosialidemokraattia, Y.Kallista.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Se oli Kekkonen joka sai Ruplia Neukusta.
Kekkosesta kertova kirja kertoo että SDP sai rahaa EK ja lännestä estääkseen kommunismia . Olet niin "nuori" ettet tiedä edes sitä Että Aarne Saarinen oli komm.puolueen Pj johtaja.Ei demareiden.

Maailma muuttuu Eskoseni. Kuten Alkio Multa-kepusta (vas) tuli porvari-87
MSP (vas) köyhien puoustajista porvari PS-03
Krst.(vas.) tuli pikku kokkari-03
Niin myös SDP on muuttunut sitten -18
Ilman duunareita sodassa-40 luvulla maksaisit ruplina S-Marketissa.

SE oli sitä aikaa kun oli vasemmistoenemmistö.Porvareita oli vain RKP ja kok.
Hyvinkö on mennyt -03 jälkeen? vas 2-6 porvaripuolueet.

Käyttäjän amgs kuva

Marja-Liisa, nykyisin moni käyttää kommunisti -sanaa haukkumasanana.
Haluaisin tietää millä tavoin Sirpa Paatero, Maarit Feldt-Ranta ja Tuula Haatainen ovat kommunisteja.

Se verran olen lukenut Suomen demareiden ja kommunistien suhteista, ettei minulla ole epäilyksiä siitä mitä kommunisti ja demari on.

Marja-Liisa, tässä linkissä on lisää tetoa Kekkosen, kommunistien ja Neuvostoliiton suhteista.
"Sisäpolitiikassa Kekkonen oli halunnut kommunisteja edustaneen SKDL:n monesti väkisin hallitukseen idänsuhteita vahvistamaan.

Koivisto ei antanut Moskova-kortille sisäpoliittista arvoa, eikä yrittänyt pitää keskenään eripuraisia kommunisteja hallituksessa. Kun SKDL joulukuussa 1982 erosi Kalevi Sorsan (sd.) kolmannesta hallituksesta, sillä ei enää ollut paluuta valtaan."
http://www.kaleva.fi/uutiset/kotimaa/tiesitko-tata...

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #4

Totta. Sitä on tullut nähtyä 70v mennessä porvareiden propakandan.
Aina -18,punikit,"Lipponen" vei EU ja sopi euron. Urpilainen päätti Kreikkavipit/vakuudet yksin .

Palkansaajia on kyykytetty vetoamalla noihin. Työttömien syyllistäminen yritysten irtisanomisiin.Porvaripuolueiden kyykytys köyhimmille ja syyllistäminen.
Hassua on vain se että löytyy asiakirjoja jotka kertoo:
Palkansaajat maksaa sosiaaliturvan ja yhteiskunnan palvelut veroillaan.Ovat Netto maksajia.
Verot on -80 luvun jälkeen yritykset 10% kansa 90%.

-Kelan osuus on Stvm budjetista 28,4%-11 .Siitä "pussikaljaajuovien,laiskojen työttömien" osuus oli 8%. Joten Kelan "sossupummit" taitaakin olla ne hyvätuloiset ansiosidonnaisilla Kela-etuuksilla.Ei ne köyhät ja tulottomat työttömät.

JK. OLisi hyvä itse kunkin lukea historiasta ja nyt avatuista arkistoista MIKÄ puolue ajoi Suomen itsenäiseksi tasavallaksi.
Jokohan porvarit uskaltaa avata arkistot-18 ja Stasi-listat? Porvari presitentti,porvari pääministeri,porvari-hallitus joten sdp presitenttikään ei ole "este" kuten on väitetty.

Kun sdp -12 sai porvaripuolueilta köyhien tukiin korotukset niin millekköhän taholle edm.kiristi ALV 25% (Urpilainen tinkasi 24%)ja yhteisövero Alen vastalahjaksi?

JK. itse puolueton joka on seurannut politiikkaa-68 lähtien kun 21v sai äänioikeuden.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #4

Niinpä, kommunistiksi leimaaminen on paljon käytetty ja helppo keino. Mutta aikuisten oikeasti, mikä argumentti minkään asian puolesta tai mitään vastaan on leimata ihmisen kommunistiksi? Miten se kumoaa tai todentaa minkään argumentin sisällön?

Toki politiikan toimijoiden taustoja kannattaa tarkastella ja jos sieltä löytyy faktoja jotka tuovat esille kytköksiä muihin polittisiin toimijoihin jotka mahdollisesti voivat selittää motiiveja, ne kannattaa tuoda esille (esimerkiksi lordi Mark Malloch-Brown:n kytkökset G.Sorosiin). Sen sijaan perustelemattomat ja faktattomat leimakirveen heiluttelut yksityishenkilöiden keskusteluissa kertovat enemmän omien argumenttien puutteesta.

Toisaalta kommunismi on ihmisen ihan oma laillinen ja hyväksyttävä valinta siinä kuin sosialidemokratiakin t.m.s. poliittinen puoluekanta tahi ideologia.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #21

Jota kuinkin noin.
Yllätävää on se että eniten on porvaripuolueet käyttäneet hyväkseen kommunistien luomaa sosiaalisia etuuksia kaikille,periaatteesta?

Toiseksi käytetään sosialisoimista MARXIN opeista.
Pankkien ja sijoittajien riskilainat sosialisoidaan aina veronmaksajien/kansan taskuilta.
Samoin valtionja kuntapäättäjien virheet taloudenhoidossa.
Ensimmäisenä on kädet kyynärpäitämyöden palkansaajien taskuilla.

kumma kun se "vasemmisto" aina verottaa? Olisiko se korvaava rahoitus niitä porvaripuolueiden jakamia vero aleja takaisin verokirstuun?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Demareille ihan ok ehdokkaat tällä kertaa, paljon paremmat kuin Lipponen.

Niinistöhän tuon koko homman vie helposti, mutta kai se on puolueille sitten tärkeää saada se pieni hetki julkisuudessa.

Jotenkin vaan epäilyttää se asia, jos kannatus tulee olemaan alle 10% niin onko siitä sitten enemmän haittaa puolueen tulevaisuudelle, mitään vahvistusta siitä tuskin kuitenkaan tulee.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Myyryläinen, ilmeisesti "kaappikommunisti" mielipiteineen osoittaa oikeaksi sen mikä meille, jotka poliittiseen historiaan olemme tutustuneet varsin hyvin tiedämme. Kommunistien suurin vihollien ei ole koskaan ollut poliittinen oikeisto vaan sosialidemokratia. "Meidän tiemme on Tsekkoslovian tie" näin julisti Hertta "Otto-Willen" tytär, Kuusinen ja se suurin kanto kaskessa, ettei näin tapahtunut, oli Väinö Tanner, kommunistien suurin inhokkipolitiikko.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Olen ymmärtänyt kommunistien näkevän sosialidemokratian revisionismina oikeasta aatteesta, sen vesittämisenä ja siten työväenliikkeen pettämisenä. Ihan jo Tanneria edeltävinä aikoina.

Kun tutkiskelee demulien historiaa n.s. "työläisaristokratioineen", "asevelisosialismeineen", "noskeineen", "CIA-rahoineen", ei voi välttyä ajatukselta, että syytöksissä voisi olla hieman perääkin.

Toisaalta kaikessa puoluepoliittisessa toiminnassahan pahimpia vihollisia ovat samoja äänestäjäjoukkoja kalastelevat eikä ne jotka ovat jo lähtökohtaisesti niin eri mieltä, että niiltä ei kannata mennä äänestäjiä vokottelemaan.

P.s. minulla ei ole tapana lymyillä kaapeissa. Jos niin tekisin, en kirjoittaisi omalla nimelläni. Mutta ilmeisesti jotkut tunkisivat erimieltä olevat mielellään johonkin kaappiin hiljaisiksi.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Tuosta kolmikosta Sirpa Paatero on ainoa joka näyttää presidentiltä.

Tässä presidentti... https://www.euractiv.com/wp-content/uploads/sites/...

ja tässä Paatero: https://im.mtv.fi/image/4370122/landscape16_9/1024...

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Myyryläinen, se ettei Suomi ajautunut kommunismiin, itä-Eurooppalaisten maiden, kuten Puolan, Tsekkoslovakian, Unkarin tapaan vaan valitsi pohjoismaisen yhteiskuntamallin on siis mielestästi työväenliikkeen pettämistä.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

vaan valitsi pohjoismaisen yhteiskuntamallin=SDP
Porvaripuolueet halusi Monargian .Kuninkaan Saksasta.

Joten iso ero tuon ajan yhteiskunnassa tavalliselle kansalaiselle.Etenkin työväestölle .

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

En kertonut tuossa kommentissa omasta kannastani yhtikäs mitään vaan kommunistien suhtautumisesta sosialidemokraatteihin. En ole sitoutunut kumpaankaan.

Mitä pohjoismaisen yhteiskuntamallin valitsemiseen tulee niin se ei ollut noin yksikäsitteinen. Suomalaiselle porvaristolle kelpasi ihan mikä tahansa jos siihen ei liity sosialismi ja samassa porukassa meni suuri osa sosialidemokraattien tannerilaisesta eliitistä. Valinta "Tsekkoslovakian tien" ja muun tien osalta oli sitä.

Pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan valinta oli myöhäisempi ja silloin mallina oli porvari M.Kuusen (ent. AKS) ulkomaalaisten mallien perusteella kehittelemä versio hyvinvointiyhteiskunnasta. Sen rakentamisessa rintamalinja meni niin, että toisella puolella oli joukko edistyksellisiä porvareita (~adenauerilaisen kapitalismin kannattajat), suuri osa sosialidemokraateista ja SKDL ja toisella puolella suurin osa porvareista, pieni osa oikeistolaisista sosialidemokraateista sekä maalaisliittolaiset suhmuroimassa ja iltalypsämässä milloin mitäkin milloin missäkin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Mikä olikaan Pohjoismaiden politiikkaa ennen EU? Mikä puolue eniten vallassa Briteistä lähtien,Tanskassa,Ruotsissa,Suomessa ,Norjassa .
Kaikkiin luotiin sama sosiaaliturva ja kaikki oli hyvinvointivaltoita jossa ei ollut suuria tuloeroja.
Kummasti osa tuon ajan vasemmistosta vaihtoi porvaripuolueeksi -87-03
EU neuvottelujahan käytiin jo Kekkosen aikana (Efta/ETY-rahaliitto Emu )=Rahan vapauttaminen EMU kokeilua varten -89

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen Vastaus kommenttiin #24

Kommunistiteoreetikot selittäisivät tuon sosialidemokraattien porvarisoitumisen siten, että heitä on aina (s.o. 1910-luvulta lähtien) käytetty hajottamaan työväenliikettä houkuttelemalla mahdollisimman suurta osaa äänestäjistä pois radikaalimmilta suuntauksilta. Kun NL hajotettiin, poliittiset asetelmat muuttuivat ja houkutuslintuja siirrettiin sen mukaan oikealle, s.o. sosialidemokraatit oikeistolaistuivat.

Tuossa selityksessä, kelvatakseen yleiseksi ja ainoaksi, on kuitenkin minun makuuni ehkä hieman turhan paljon salaliittoteoriaa mukana sillä varmaan on ihan oikeasti ja rehellisestikin n.s. bernsteinilaisia ja bebeliläisiä sosialidemokraatteja. Kaikki eivät liene työnantajakapitalistien kätyreitä, eihän?

Enemmänkin uskon kunnianhimoisten opportunistisuuteen. S.o. kun poliittinen heiluri heilahti NL:n romahduttamisen jälkeen oikealle, menivät k.o. kellokaat edellä varaamaan hyödyn poliittisesta nohevuudestaan. Ihan kuin Tanner oli aikoinaan v. 1918 Kämpissä von der Goltzin hotellihuoneen oven takana ennenkuin hän ehti matkalaukkujaan purkaa, oli Lipponen omana aikanaan tarjoutumassa EU:iin.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #25

lainaus:
Kommunistiteoreetikot selittäisivät tuon sosialidemokraattien porvarisoitumisen siten, että

Kuten kokoomuksesta tuli -07 "työväenpuolue" oli oikein rukkaset vaalimainoksessa
Niin tuli Persuistakin "työväenpuolue"-15 asti
-kunnes pääsi porvarihallitukseen ja Audin takapenkille!
Koskahan RKP käyttää samaa täkyä äänestäjiin?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Sirpa, Tuula vai Maarit? Laura !

Käyttäjän amgs kuva

Jos tuo on vastauksesi, niin herra Putin on sinulle kiitollinen.

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Aika paksua, räävitöntä ja tolkutonta lapsellisuutta molemmilta. Kumman isä on vahvempi?

P.s. ei kovin laadukas tämä minunkaan mutta yritin laskeutua yhtä alas kuitenkaan sinne asti pääsemättä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset