Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Nica-Act etenee USA:n kongressiin

  • Nica-Act etenee USA:n kongressiin

Yhdysvaltain edustajainhuoneen ulkosuhteiden komitea on hyväksynyt Nica-Act- lain. Nicaraguan Investment Conditionality Act of 2017 (Nica Act). Nica-Actin päätarkoitus on estää investointia Nicaraguaan ja sitä kautta painostaa Ortegaa. Yhdysvallat on Nicaraguan pääkauppakumppanimaa.

Nica-actin puolustajien mielestä Nicaraguan hallintoa pitää panostaa muuttamaan politiikkansa läpinäkyvämmäksi, demokraattisemmaksi ja Nicaraguan hallinto pitää taistella korruptiota vastaan.

Ortegan puolustajien mielestä, Nica-Actilla Nicaraguaa rangaistaan koska Ortega tukee Venezuelan Maduron hallintoa ja, koska Ortega on avoimesti kutsunut Venäjän perustamaan tukikohtia Nicaraguaan. Myös Venäjän presidentti Vladimir Putin on käynyt Nicaraguassa vierailulla.

Talousasiantuntijoiden mielestä Nica-Act tulee heikentämään Nicaraguan nousevaa taloutta. Nicaraguan talous on kasvanut viime vuosina (Ortegan aikana) noin 4-5% vuosittain. Osa nicaragualaisista on sitä mieltä, että Nica-Act heikentää kaikkien nicaragualaisten toimeentuloa eikä vain hyvinvoivan Ortegan.

Nicaraguan hallinnon vastaus on se, että Yhdysvallat puuttuu, kuten maan historian aikana on useasti puuttunut, Nicaraguan sisäisiin asioihin. Nicaraguan hallinto ilmoitti heti eilen aikovansa vaatia Yhdysvaltoja maksamaan useiden miljoonien velkoja. Haagin kansainvälinen sotatuomioistuin tuomitsi vuonna 1986 Yhdysvaltoja korvamaan Nicaragualle US$17,000 sotakorvauksina. Raha on jäänyt perimättä.

Kongressin edustaja miamilainen republikaani Ileana Ros-Lehtinen, on ollut hyvin aktiivinen Nica-actin asiassa. Ros-Lehtinen on syntynyt Havannassa. Hän on naimisissa suomalaistaustaisen lakimiehen Lexter Lehtisen kanssa.

Lähteet:

Yksi Nicaraguan opposition lehdistä:

https://confidencial.com.ni/comite-del-congreso-ee-uu-aprueba-nica-act/

Nicaragualainen sanomalehti:

http://www.elnuevodiario.com.ni/nacionales/435195-nica-act-avanza-gobier...

Nicaraguan hallinnon tiedote espanjaksi ja englanniksi:

https://www.el19digital.com/articulos/ver/titulo:59725-pronunciamiento-o...

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Niin, sehän taisi olla USA jonka mielestä valtioiden suvereniteettiä ei saanut loukata puuttumalla niiden sisäisiin asioihin, esimerkiksi yrittämällä painostaa paikallisia hallintoja. Tässä suhteessa emme saa missään nimessä käyttää esimerkkeinä Syyriaa, Nicaraguaa, Venzuelaa, Kuubaa, Serbiaa j.n.e. koska ne eivät ole kuvaavia. Sen sijaan meidän tuettava Ukrainan, Haitin, Puolan, Israelin, Saudi-Arabian j.n.e. tällä hetkellä vallassa olevaa hallintoa mutta vastustettava vastaavia Nicaraguassa, Venezuelassa, Syyriassa, Pohjois-Koreassa, Venäjällä j.n.e. Tilanne ei ole ollenkaan kaksinaismoralistinen kun sen oikein ymmärtää.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset