Nica-Act etenee USA:n kongressiin

Yhdysvaltain edustajainhuoneen ulkosuhteiden komitea on hyväksynyt Nica-Act- lain. Nicaraguan Investment Conditionality Act of 2017 (Nica Act). Nica-Actin päätarkoitus on estää investointia Nicaraguaan ja sitä kautta painostaa Ortegaa. Yhdysvallat on Nicaraguan pääkauppakumppanimaa.

Nica-actin puolustajien mielestä Nicaraguan hallintoa pitää panostaa muuttamaan politiikkansa läpinäkyvämmäksi, demokraattisemmaksi ja Nicaraguan hallinto pitää taistella korruptiota vastaan.

Ortegan puolustajien mielestä, Nica-Actilla Nicaraguaa rangaistaan koska Ortega tukee Venezuelan Maduron hallintoa ja, koska Ortega on avoimesti kutsunut Venäjän perustamaan tukikohtia Nicaraguaan. Myös Venäjän presidentti Vladimir Putin on käynyt Nicaraguassa vierailulla.

Talousasiantuntijoiden mielestä Nica-Act tulee heikentämään Nicaraguan nousevaa taloutta. Nicaraguan talous on kasvanut viime vuosina (Ortegan aikana) noin 4-5% vuosittain. Osa nicaragualaisista on sitä mieltä, että Nica-Act heikentää kaikkien nicaragualaisten toimeentuloa eikä vain hyvinvoivan Ortegan.

Nicaraguan hallinnon vastaus on se, että Yhdysvallat puuttuu, kuten maan historian aikana on useasti puuttunut, Nicaraguan sisäisiin asioihin. Nicaraguan hallinto ilmoitti heti eilen aikovansa vaatia Yhdysvaltoja maksamaan useiden miljoonien velkoja. Haagin kansainvälinen sotatuomioistuin tuomitsi vuonna 1986 Yhdysvaltoja korvamaan Nicaragualle US$17,000 sotakorvauksina. Raha on jäänyt perimättä.

Kongressin edustaja miamilainen republikaani Ileana Ros-Lehtinen, on ollut hyvin aktiivinen Nica-actin asiassa. Ros-Lehtinen on syntynyt Havannassa. Hän on naimisissa suomalaistaustaisen lakimiehen Lexter Lehtisen kanssa.

Lähteet:

Yksi Nicaraguan opposition lehdistä:

https://confidencial.com.ni/comite-del-congreso-ee-uu-aprueba-nica-act/

Nicaragualainen sanomalehti:

http://www.elnuevodiario.com.ni/nacionales/435195-nica-act-avanza-gobier…

Nicaraguan hallinnon tiedote espanjaksi ja englanniksi:

https://www.el19digital.com/articulos/ver/titulo:59725-pronunciamiento-o…

 

amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2020 sain 141 ääntä. Kiitos!
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu