Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Venezuelan opposition voimannäyte

  • Venezuelan opposition äänestyslippu.
    Venezuelan opposition äänestyslippu.

Sunnuntaina Venezuelan oppositio järjesti epävirallisen kansanäänestyksen. Venezuelassa ja ympäri maailmaa venezuelalaiset kävivät äänestämässä joko Nicolás Maduron hallintoa vastaan tai ei. Äänestyslipussa oli kolme kysymystä (kuten kuvassa näkyy).

Kävin lukemassa paikallislehtiä. El Universalissa sanotaan, että kun 95% äänistä oli laskettu, yhteensä 7.186.170 venezuelalaista oli käynyt äänestämässä, josta 6.387.854 (98,4%) sanoi kyllä vastustaessa Maduron suunnitelmia muuttaa maan perustuslakia ja 8.840 (0,13%) äänesti ei ja antoi tukensa Madurolle. 6.393.048 (98,5%) äänesti kyllä ja 7.791 (0,12%) sanoi ei siihen kysymykseen, jonka mukaan puolustusvoimien pitäisi noudattaa parlamentin tahtoa. 6.384.607 (98,3%) äänestäjistä oli sitä mieltä, että tarvitaan uusia vapaita vaaleja. 9.089 (0,14%) äänestäjistä oli eri mieltä. (Vapaa käännös venezuelalaisen El Universal –lehdestä).

Vertailun vuoksi tiedoksi, että 14. huhtikuuta 2013 pidetyissä presidenttivaaleissa, äänesti 15,059,630 venezuelalaista. Venezuelassa oli silloin 18,904,364 äänioikeutettua. Istuva presidentti Nicolás Maduro sai 7,587,579 ääntä ja opposition Henrique Capriles sai 7,363,980 ääntä.

Myös Suomessa venezuelalaiset äänestivät eilen. Saamani tiedon mukaan äänestyspaikkaa oli kaksi: yksi Helsingissä ja toinen Pietarsaaressa. 95 Suomessa asuvaa venezuelalaista kävi ilmaisemassa tahtonsa. Suomessa äänestys sujui mutkattomasti. Toisin kävi Venezuelassa, jossa nainen kuoli ja neljä ihmistä loukkaantui tulituksessa. Barcelonassa, Podemos -puolueeseen kuuluva pomo päätti sulkea jo vuokratut ja maksetut tilat. Venezuelalaiset äänestivät kadulla. Venezuelan opposition kansanäänestys on järjestetty siviilien vapaaehtoisvoimin.

Muita lähteitä:

Yle: https://yle.fi/uutiset/3-9726037

El Mundo: http://www.elmundo.es/internacional/2017/07/17/596c43bfca474124278b45e5....

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Myös Venezuelassa pätee "El pueblo unido, jamás será vencido!". Sosialistinen amatöörikokeilu on kestänyt jo aivan liian kauan ja aiheuttanut liikaa kuolemia. Työtä, leipää ja yhteiskuntarauhaa; siinä ne tärkeimmät tarpeet kansalle kuin kansalle.

P.S. Melkoinen temppu Podemosin pomolta...

Käyttäjän amgs kuva

Barcelonan tapauksesta olen opposition aktiivien antamien tietojen varassa.

https://www.facebook.com/eukarpop/videos/101555535...

Jos se on totta, arvaten Espanjan kansanpuolue nostaa metelin.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

No jopas on vaikeaa kommentointi.

Tosiaan, Venezuelalaisilla on aikamoinen huumorintaju tilanteensa johdosta. Olen seurannut facebook-virrassani tuttavani kautta edesottamuksia.

Hulvattomin ehdottomasti on tämä häiskä. Hieman psykopaattisen oloinen elokuvanäyttelijä, joka lentelee helikopterilla ja ampuu hallituksen rakennuksia.

https://www.youtube.com/watch?v=fP5Lfq-etSo

Tiedä vaikka tulisi presidentti tuosta miehestä!

Käyttäjän amgs kuva

Aluksi moni kuvitteli, että armeija oli tekemässä vallankaappausta, mutta toisin kävi. Vaikea sanoa, onko videon henkilö sellainen, josta tulisi presidentti. Tuntuu siltä, että oppositio on tekemässä Leopoldo Lópezista presidentti. Näin vaikka Enrique Capriles on vielä politiikassa mukana.

Nyt luin, että Trump uhkailee Maduroa talouspakotteilla, jos perustuslakia muutetaan. Eilen Espanjan ulkoministeri vaatii EU:ta miettimaan talouspakotteiden määrämistä.

Näyttää siltä, että päivästä toiseen Maduron suosio laskee ja laskee. Vielä kaksi vuotta sitten moni antoi aikaa Madurolle. Sitä lähtien kun mielenosoittajia on kuollut kaduilla, moni on vetänyt tukensa presidentiltä. Venezuela on nyt syvästi kahtiajakautunut maa.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Kun äänestystulokset ovat 98,4%, 98,5% sekä 98,3% ei voida enää puhua "syvästi kahtiajakautuneesta maasta" (vaan: el pueblo unido).

Käyttäjän amgs kuva

Prosentti on lasketuista äänistä. Vain noin puoli äänioikeutetuista venezuelalaisista äänesti. Venezuelan asukasmäärä on noin 40 miljoonaa. Ilmari, el pueblo dividido es vencido.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Vai olisiko tässä surullisessa tapauksessa sittenkin el pueblo vencido es dividido?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Onko USA:n presidentti Donald Trump hetkellisesti tullut järkiinsä vai onko kyseessä valeuutinen ?

Käyttäjän myyrylainen kuva
Jorma Myyryläinen

Oppositio järjestää äänestyksen, oppositio laskee äänet, oppositio saa haluamansa tuloksen .... hhmmmm?

Käyttäjän MarjattaLaiho kuva
Marjatta Laiho

Sata vuotta sitten Suomen Sosialidemokraattinen Puolue – joka oli tuolloin kaikkien sosialismia ja työväenluokkaa edustavien yhteinen kansanliike – halusi Venäjän läntisen, autonomisen suuriruhtinaskunnan itsenäistyvän. Emämaassa tapahtui parikin merkittävää vallankumousta, kun helmikuussa 1917 pantiin tsaari viralta ja loppuvuodesta Lokakuun vallankumouksessa otettiin valta työväen käsiin. Tai kenen käsiin se vallanpito sitten liukuikaan?

Väkivallan välttämiseksi SDP ehdotti eduskunnassa itsenäiseksi julistautuneen Suomen kansanarmeijan muodostamista sekä työväen järjestyskaarteista eli punakaarteista että valkoisten suojeluskunnista, mukaan luettuna myös Venäjää vastaan käytäväksi odotettua itsenäistymissotaa varten salaa Saksassa koulutetut jääkärit. Muotoutumistilassa oleva Neuvostoliiton alkio ei vastustanut Suomen itsenäistymistä ja lupasi vetää venäläiset varuskunnat maasta pois, ulkoista "vihollista" ei ollut.

Jotkin piirit eivät tahtoneet Suomen aloittavan itsenäisyystaivaltaan yhtenäisenä kansakuntana, jonka piirissä kaikki kuuluisivat joukkoon ja saisivat hankkia elantonsa inhimillisesti siedettävissä oloissa. Köyhälistön laaja nälänhätä ei hetkauttanut silloisten päättäjien enemmistöä. Onko historiasta koskaan opittu mitään? "Sosialistiset amatöörikokeilut" kansan kaikkivaltiaan ohi kukkulan kuninkaaksi kavunneiden tyrannien käsissä ovat yleensä jättäneet jälkeensä yhtä paljon ruumiita ja sekä fyysisesti että henkisesti rampautettuja ihmisiä kuin "vapaan markkinatalouden" heikoimmista piittaamattomuus.

Pohjoismainen demokraattinen oikeus- ja hyvinvointivaltio on ehkä surkein tapa järjestää ihmisyhteisön elämä – lukuun ottamatta muita, joita on kokeiltu. (Winston Churchillia mukaillen.) Miksi meistä – tai pikemminkin heistä: Ruotsista, Tanskasta ja Norjasta, jotka yhä ovat hyvinvointivaltioita toisin kuin nyky-Suomi – ei oteta mallia maailmalla? Miksi se, että kaikki maassa asuvat nähtäisiin ihmisarvoisina ja elämälleen kohtuullisen hyvät puitteet ansaitsevina, on niin suuri kauhistus sekä valtaosalle poliittiseen valtaan pääsijöistä että kansojen enemmistölle?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset