Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Suomen kansalainen nauttii sananvapaudesta

  • Minäkin rakastan tätä maata.
    Minäkin rakastan tätä maata.

Joskus, ei aina, kun kirjoitan suomalaisen yhteiskunnan asioista Puheenvuoroon, saan sellaisia kommentteja, joissa minua kehotetaan kirjoittamaan Nicaraguasta tai Kuubasta, mutta ei Suomesta. Sananvapautta halutaan  rajoittaa! Taitaa olla myös niin, että Suomessa esiintyviä ongelmia vähätellään sillä ajatuksella, että muuallakin tilanne on huono.

Olen kirjoittanut Puheenvuoroon ainakin jo vuodesta 2008. Alkuvuosina minua kehotetiin pakkamaan laukkuni ja lähtemään pois Suomesta. Nyt ei enää kommentoida näin, eli on pientä edistystä tapahtunut verrattuna alkuvuosiin!

Silti yhä tänä päivänä ei se mitä kirjoitan vaan se kuka kirjoittaa nousee aina välillä Puheenvuoron blogissani esiin. Asiantuntemukseni Suomen asioista ja suomalaisuuteni tulee aina olemaan nolla muutamien ihmisten silmissä.  Syynä on se, että olen heidän kanssa eri mieltä maahanmuutosta, eri vähemmistöjen oikeuksista, jne. Parasta olisi siis, ettei kaltaiseni kansalainen käyttäisi sananvapauttaan.

Se, että en ole syntynyt Suomessa on parille henkilölle ylitsepääsemätön este asialliselle kommentoinnille. Se on syrjivä ajattelu. Toki, en ole ainut kirjoittaja, joka kohtaa noita asenteita. Esimerkiksi silloin kun Abdirahim Hussein kirjoittaa muuta kuin halutaan lukea, keskustelua käännetään Somaliaa päin. Myös vihreiden kansanedustaja Ozan Yanar saa samankaltaista palautetta.

Ajatuksiani ja käsityksiäni ihmisoikeuksista eivät ole ostettavassa tai vaihdettavissa vain siksi, että saisisin mukavia kehuja. Suomalaisuudestani en neuvottele. Se on minulle sydämen ja sielun asia ja lkeillä kommenteilla ei sitä voida viedä pois. Rakastan tätä maata. Se miten ajattelen ihmisoikeuksista ja miten kunnioitan muita ihmisiä johtuu myös siitä mitä olen oppinut suomalaisuudesta.

Suomessani on mahtavia ihmisiä, jotka kannustavat ja tukevat. Pidän mielessäni aina niitä ystäviä, jotka blogissa tai muualla ovat seisoneet ystävinä rinnallani vaikka kuinka eri mieltä olisimme asioista.

Tänään yksi heistä kommentoi blogissani toiselle henkilölle näin: "Kun otsikko on ihmisen puolesta ei voi kuin ihmetellä muutaman kommentoijan tasoa. Jotain perkeleen inttämistä Nicaraguasta. Suomalaistunut nicaragualainen Ana kirjoittaa aivan vilpitöntä asiaa, miksi se pitää vääntää joidenkin maiden hallitusten nälvimiseksi? On totta että ihmiset muodostavat yhteisöjä ja sitä kautta valtiotkin syntyvät. Tuskin kuitenkaan yksittäinen henkilö on vastuussa syntymämaansa ihmisoikeuksista, jos on asunut Suomessa jo 25 vuotta."

Totta, olen syntynyt Nicaraguassa ja elänyt siellä 15 vuotta. Sitten muutin Kuubaan opiskelemaan ja asuin siellä 10 vuotta. Kuubasta tulin Suomeen ja olen nyt yhtäjaksoisesti asunut Suomessa 25 vuotta.  Olen iloinen siitä, että olen syntynyt Nicaraguassa. Minusta tuntuu siltä, että kotini nyt on Suomessa ja siksi kirjoitan Suomen enkä Nicaraguan asioista. Jos ja kun luen jostakin aiheesta, olisiko se aihe Nicaraguasta, Kuubasta tai muista maista, niin olen yhtä vapaa kuin muut suomalaiset kirjoittamaan siitä.

Yhdenvertaisuus on yksi Suomen perusoikeuksista. "Ihmiset ovat yhdenvertaisia lain edessä." Nautin sananvapaudesta, kuten kaikki Suomen kansalaiset.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (26 kommenttia)

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Sananvapaus mahdollistaa myös sellaisten asioiden sanomisen, jotka eivät kaikkia miellytä. Omista periaatteista luopuminen miellyttämisen vuoksi on epärehelisyyttä omaa itseään kohtaan. Takavuosina kritisoit tällä palstalla sitä paitsi toisinaan myös halla-aholaisten vastustajia heidän menettelytavoistaan.

Käyttäjän amgs kuva

Olisiko sinulla linkki siihen tekstiin, koska juuri eilen toisaalla minua sanotiin "mustavalkoiseksi", koska kritoisoin Halla-ahon ihmisvastaisia käsityksiä.

Kritisoin henkilöön meneviä kirjoituksia, olisi se henkilö kuka tahansa. Eri asia on kritisoida sitä mitä eri poliittisiet johtajat tai henkilöt sanovat. Toisin sanoen, sanoja ja ajatuksia saa kritisoida.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

En ajatellut yksittäisiä kirjoituksia, vaan eräitä tällä alustalla kirjoittamiasi Jorma ja Reija Härköselle suunnattuja kommentteja. Sisältöä en tarkalleen muista.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #3

Perustuuko tuo siis juoruun? Muistaakseni Reija Harkoselta (Jormalta en) olen joskus kommentoinut tai häneltä kysynyt miksi hän keskisttyy Halla-ahoon. Joskus hän ei paljoakaan muusta Puheenvuoroon kirjoittanut kuin Halla-ahosta ja James Hirvisaaresta ja olen yhä sitä mieltä, että "mustamaalamiskampanja" toimii joskus toisin kuin alunperin on tarkoitettu. Nyt ymmärrän paljon muutakin. Kuten sanoin, moni muu ystävä on kestänyt sitä, että olen ollut heidän kanssa jopa hyvin jyrkästi eri mieltä. Ystävyys on silti pysynyt.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #4

Okei, kyse on sitten varmaan ollut juuri tuosta. Perustin tämän muistikuviini kommenteista, jotka edelsivät vuoden 2015 eduskuntavaaleja.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #5

Muuten, viime viikolla Facebookissa kehuin Reija Harkoselle Timo Soinin sanoja nykyisistä perussuomalaisista ja Halla-ahosta. Ehkä tuostakin kuulen tulevaisuudessa!

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #5

Erikoista, että tuo "erittäin tärkeä" asia on hyvin muistissasi!

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #9

Minulla on tapana muistella vanhoja, silloinkin kun se ei kannata.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #13

Edistitkö noilla muistoilla jotakin? Toivottavasti. Itse olen yhä samaa mieltä ja nyt ymmärrän miksi joidenkin rasismivastaisten parissa en nauti arvostuksesta.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Itse asiassa Suomen kansalainen nauttii rajoitetusti. Vuosia sitten kirjoitin Karjalaiseen, että kasvot peittävät arabinaisten asusteet tulee yleisillä paikoilla kieltää. Tunnistamaton väljäasuinen voi helposti ryöstää pankin. Eivät julkaisseet rasistisena.
Tänään toki aika vapaasti US sallii kirjoituksia. Päätoimittaja oivaltanut, että jos me rasistit ja suvakit olisimme omilla aviiseillamme, ei keskustelua syntyisi.

Käyttäjän amgs kuva

Sananvapaudella on rajansa ja vastuu. Nykyisin palstan julkaisijoilla on vastuu siitä mitä he julkaisevat. Vihapuhe on eri asia kuin kanslainen mielipide.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Suomessa oli vihapuhetta sanoa neekeriä mustaksi ennen presidentti Obaman aikaa. Kunnes sitten valintansa jälkeen sanoi Obama olevansa ensimmäinen musta (black) presidentti.
Valkolaiseksi saa tänään mustalainen minua sanoa, mutta minä en häntä mustalaiseksi. Kuka nämä vihapuheet tänään määrittelee? Onko se presidentti Trump tänään?

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #11

Jarmo "neekeri" loukkaa ihmisiä ja siksi on väärin käyttää sitä. Sama jutu ihan minka tahansa sanan kanssa, jolla halutaan loukata. En ymmärrä miksi ihmisistä ei voi puhua ilman liitteitä.

Edellisessä kommentissani piti lukea "kansalaisen mielipide". Jarmo, kiitos siitä, että et moiti kirjoitusvirheitäni!

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros Vastaus kommenttiin #12

Toistan: Mustalaiseksi ei tänään saa sanoa, mutta valkolaiseksi saa.
Loppujen lopuksi merkitsevää on ainoastaan, että Sinä AMGS olet kaunis ja minä komea.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Taisi olla Janne Salonen, jonka näin ensimmäisenä käyttävän käsitettä "whataboutismi", joka puolestaan merkitsee tietynlaista "mutta entäs" -ajattelua, ja sen soveltamista keskustelussa.

Sinun tapauksessasi Suomea koskevat kriittiset mietteet torjutaan vastapallona tyyliin "entäs Nicaragua; onko siellä muka kaikki paremmin?"
Toinen esimerkki oli hiljattainen Tauno Tiusasen blogiteksti kommunismista ja sen aiheuttamasta inhimillisestä kärsimyksestä. Janne Kejo oli sukkelasti kommentoimassa näkemyksineen, joiden mukaan kapitalismi se vasta tuhoisaa onkin! Niin että eikös meidän pitäisi kauhistella kapitalistien tekosia, Tiusanen?

Whataboutismi kuuluu epäilemättä sekin sananvapauden piiriin, vaikka se ei olekaan suostumista todelliseen dialogiin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Täällä on mukava kommentoida, kun on niin laaja-alaisesti jokaisesta suunnasta kirjoituksia. Minuakin ärsyttää nämä sinulle tulevat mites nicaraguassa kommentit.

Osa peruista on omissa blogeissaan kaikista herkimpiä, kun taas monet muut sietävät paljonkin erimielisiä kommentteja.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Montako kommenttia sulla on, missä ET valita persuista? Ihan mielenkiinnosta kysyn.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Siitä puhe mistä puute :)

Onkohan mulla puute järjellisestä keskustelusta, kun pitää persuja kiusata, varmaan joo.

Ei pysty millään tyhmyyttä katsomaan ja olemaan kommentoimatta, persut on niin herkullinen klimppisoppa ja joka viikko tulee älyttömämpiä itkuja, että on ihan pakko :)

Mä käytän sananvapautta, koita kestää. :)

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Olen jo pitkään ollut periaatteellinen sananvapauden kannattaja. En oikeastaan hyväksy muita sananvapautta rajoittavia lakeja paitsi kunnianloukkauksen, rikokseen yllyttämisen ja muun vakavan valehtelemisen.

Siksi onkin mielestäni huolestuttavaa kaikki vihapuheeksi leimaaminen, valemediajutut ja toisten kommentoinnin estäminen mitä netistä löytyy. Ei valemedioita tai vihapuhujia saa estää kirjoittamasta, sillä siinä on iso riski että näitä estämiskeinoja käytetään fasistien toimesta totuuden hiljentämiseen. Olemme Turkin tiellä jos fasistit voivat leimata sinut vihapuhujaksi ja paiskasta vankilaan.

Ei myöskään kannata moderoida liikaa. Jos joku valehtelee tai haukkuu netissä, kannattaa tekstit jättää kaikkien näkyville jotta jokainen voi tehdä omat johtopäätöksensä siitä, millainen kirjoittaja on ihmisenä. Siitäkään ei ole haittaa jos joskus kutsut jotakuta trolliksi tai rasistiksi, voit aina osoittaa sitä tekstiä, mistä se ilmenee.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

"...saan sellaisia kommentteja, joissa minua kehotetaan kirjoittamaan Nicaraguasta tai Kuubasta, mutta ei Suomesta. Sananvapautta halutaan rajoittaa!"

Ymmärrän turhautumisesi, Ana María. Mutta käsi sydämellä, voisiko joissain tapauksissa ainakin kyse olla siitäkin, että ihmiset vain toivovat Sinun kirjoittavan joskus myös sellaisista mielenkiintoisista aihepiireistä ja ympäristöistä, joista heillä itsellään ei mitä todennäköisimmin ole juurikaan tietoa ja näkemystä, mutta Sinulla sitä taatusti tiedetään olevan. Vähän samaan tapaan kuin väenkokouksissa käytetään tilaisuus hyväksi ja kysytään lentäjltä millaista se on tai lääkärin mielipidettä 'kaverin' pukamaongelmiin. Siis ihan mielenkiinnosta, ja ettei aina vaan joutuisi lukemaan samojen nurkkakunta-asioiden jauhantaa. Ja ehkä myös vertailumielessäkin jos maista ja maanosista ja maidentavoista on kyse, että tietoahan se lisäisi kuulla kotikontujen ulkopuolisistakin jutuista.

Itse olen ainakin useinkin 'syyllistynyt' kysymään kotimaiden kuulumisia ulkomaalaistaustaisilta tutuntutuilta, ilman pottuiluelementtiä. Sitähän kai voisi pitää jopa fiksunakin vetona siinä mielessä, että suomalaisethan ovat yleensä ehkä turhankin itsekeskeisesti kiinnostuneita tietämään mitä muut meistä ja maailmannapamaastamme ajattelevat. Narsismia jonkun mielestä semmoinen.

Joskus on tosin kyllä ajauduttu myös vaarallisille vesille toisinpäin, eli hienovaraisuuttakin pitää tietty varata mukaan. Esmes joku 15 vuotta sitten kysyin yhdeltä Jorgelta kantaa Castron hallintoon, yritin vähän espanjaakin hablata. Yleensä aina avoin ja joviaali kaveri alkoi hikoilla ja vilkuilla ympärilleen vaivantuneesti, että keitähän siellä Sanomatalossa ehkä olikaan kuulemassa. Enpä olisi osannut arvata reaktiota, kun ihan yksityisseurueen mukana liikuttiin jossain epäpoliittisessa opiskelutilaisuudessa. Hän ei tietty ole vastausvelvollinen saati vastuullinen kotimaansa tai muidenkaan hallintojen politiikasta enempää kuin Sinäkään. Oikeus teillä molemmilla on kritisoida kaikkia maita ja hallintoja ja kohtuudella myös ihmisiä niin kuin meillä kaikilla Suomessa. Voimme myös pyytää kirjoitamaan jostain aiheesta, mutta määräyksiä ja kieltoja voivat antaa vain viranomaiset, ja pellet.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Mutta Ana sai ainakin edellisessä blogissa kysymyksen nimenomaan pottuiluelementtinä.

Käyttäjän amgs kuva

Aivan. Niillä kommentteilla ei ollut muuta virkaa.

Käyttäjän SampsaMkel kuva
Sampsa Mäkelä

Olet siis asunut Suomessa puolet elämästäsi. Uteliaisuuttani kyselen, että käytkö synnyinmaassasi usein? Tuntuuko synnyinmaasi vieraalta 35:n vuoden jälkeen?

Käyttäjän amgs kuva

Sampsa, anteeksi vain, mutta henkilökohtaisista asioista olen jo julkisuudessa sanonut tarpeeksi.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Ihmiselle paras paikka ja työ on nykyinen. Tyhmä kieltäytyisi saatavilla olevasta paremmasta paikasta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset