Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Ihmisten puolesta

  • Kansallismuseon ikkunoita. <3
    Kansallismuseon ikkunoita. <3
  • Myös Kiasma liputtaa. Hienoa!
    Myös Kiasma liputtaa. Hienoa!
  • Tällä viikolla myös luonto on liputtanut.
    Tällä viikolla myös luonto on liputtanut.

Tänä viikonloppuna Suomessa tapahtuu paljon. Porissa on lestadiolaisten suviseura, jossa tuhansia ihmisiä kokoontuu iloitsemaan yhdessä. Kirjurinluodossa on arvioiden mukaan noin 70 tuhatta ihmistä. Hyvä!

Hämeenlinnassa jo eilisestä lähtien on ollut ihmisiä odottamassa tämän päivän suurta konserttia. Yhdysvaltalainen Guns N´ Roses esiintyy tänään. Kuulemma Hämeenlinnassa on tänään noin 50 tuhatta ihmistä. Hyvä!

Kohta Helsingin keskustassa alkaa Pride-viikon kohokohta eli Pride-kulkue. Tuhansia ihmisiä on mukana tänä vuonna. Arvioiden mukaan 35 000 ihmisitä. Hyvä!

Kaikista noista isoista tapahtumista Pride-kulkue on se, joka on taas herättänyt tunteita ja puheita. Yhdenvertaisuusvaltuutettu oli kutsunut viranomaisia kulkueeseen. Suurin osa kutsutuista osallistuu tapahtumaan ja antaa tukensa yhdenvertaisuudelle. Hyvä! Minusta Pride-kulkueseen saisi osallistua kuka tahansa. Myös Päivi Räsänen.

Yhdenvertainen yhteiskunta on meidän kaiken etu. Ihmisiä ei saisi syrjyiä ulkoseikkojen vuoksi. Jokainen saa olla sellainen kuin on joutumatta selittämään vaikkapa viranomaisille miksi hän on sellainen. Oiukeus yhdenvertaiseen rakkauselämään kuuluu kaikille.

Radiohaastattelussa toimittaja kysyi nuorelta naiselta miksi hän on Pride-kulkueessa mukana. Nuoren naisen vastaus oli se, että koska on mukava olla yhdessä ystävien kanssa iloisten ihmisten ympäröimänä. Toimittaja kysyi myös, että aiotko huutaa ja nainen vastasi, että kyllä. Minkä puolesta aiot huutaa?, toimittaja kysyi. -Ihmisten puolesta! oli ytimekäs vastaus.

Minkä puolesta jotkut olivat liikkeellä Helsingin keskustassa tänään? "Poliisi kertoo poistaneensa Musiikkitalon kulmalta vastamielenosoituksen ja ottaneensa kiinni yhden henkilön, jolla oli hallussaan muovipussissa ulostetta."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (28 kommenttia)

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

"Minusta Pride-kulkueseen saisi osallistua kuka tahansa. Myös Päivi Räsänen."
Päivi Räsäsen tölviminen tässä menee kyllä vyön alle.

Muuten, mikä on homojen ja lesbojen asema Nicaraguassa? Ymmärränkö oikein, että presidentti Ortega on Nicaraguan Putin? Ja kuten tunnettua, Putin ei homoja ja lesboja suvaitse.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Aika heikko yritys kääntää keskustelu sivuraiteelle.

Käyttäjän amgs kuva

Hyvä vastaus, Karo. Kiitos!

Kieltämättä Nicaraguassakin pitää tapahtua edistyksiä homojen ja lesbojen asemassa varsinkin poliittisella tasolla. Yhteiskunnallisella tasolla havaintoni on se, että Nicaraguassa lesbojen ja homojen arki ei ole yhtä ahdanmielistä Kuin Suomessa. Jopa pienissä kylissä löytyy ihmisiä, jotka puolustavat avoimesti toisten ihmisten oikeuksia olla sellaisia kuin he ovat. Huomioon ottaen, että Suomessa kansalaisten koulutustaso on aivan eri luokka kuin Nicaraguassa, ihmettelen mistä se ahdasmiellisyys Suomessa joskus kumpua.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #3

Jos on muuta mieltä kuin vihervasurit, ei ole ahdasmieleisyyttä. Ja Suomessakin, jopa pienissä kylissäkin, ollaan näissä asioissa montaa mieltä. Pienissä kylissä jopa Päivi Räsänen saa olla omaa mieltään.

Olisin kyllä ihan aidosti kiinnostunut Nicaraguan elämänmenosta ja kuka sen pätevämpi kertomaan siitä kuin Anna Maria. Olen kerran matkustanut Latinalaisessa Amerikassa, mutta valitettavasti Nicaragua jäi väliin. Oletan että elämä siellä on suunnilleen samanlasita kuin muissakin sen alueen valtioissa. Vai kuinka?

Muuten olen vahvasti sitä mieltä, että Suomessa kaikki saavat sanoa sanottavansa, mutta toisaalta Suomi on selvinnyt sata vuottaa ilman ukopuolisten neuvoja ja täytyy pärjätä tulevaisuudessakin.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #4

Mee käymään Nicaraguassa, jos sulla on noin paljon kiinnostusta maan asioihin.

Kaikki saa sananvapauden piirissä sanoa ihan mitä huvittaa, niin Räsänen kuin muutkin, se ei silti tarkoita, että pitäisi olla samaa mieltä kuin Räsänen, mielestäni hän ja hänen kaltaisensa ovat ahdasmielisiä ja eivät halua ihmisten olevan onnellisia.

Mutta edelleen se on mun mielipide, ja siten se on myös oikea mielipide. :)

Käyttäjän MikaLamminp kuva
Mika Lamminpää Vastaus kommenttiin #5

En ole koskaan oikein ymmärtänyt ihmispoloja jotka yrittävät mätkiä homoja Raamatulla päähän. He vetoavat Raamattuun mutta eivät osaa lukea sitä. Sillä eihän Raamattu suinkaan puhu sellaisista marginaalisista asioista kuin sukupuolisen käyttäytymisen eri muodot. Se puhuu isommista asioista, ihmisen suhteesta Jumalaan, elämästä ja kuolemasta, mutta enemmän elämästä. Eikä Paavalin nimiin usein pantu naisvihamielisyys tai homovastaiisuus ole kuin sitä ettei hänen olennaiseen sanomaansa kiinnitetä lainkaan huomiota. Paavalin pääsanoma on nähdäkseni se että pitää olla suopea ja ylevämielinen eikä kyllästymiseen saakka käräjöidä muiden kanssa. Paavalin vakavimmat varoitukset on suunnattu niitä ulkokultaisia, pöyhkeitä ja tekopyhiä kohtaan, joilta puuttuu nöyryys. Ja mitä Jeesus sanoikaan: "Se teistä, joka on viaton, heittäköön ensimmäisen kiven."

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #5

"Kaikki saa sananvapauden piirissä sanoa ihan mitä huvittaa, niin Räsänen kuin muutkin,"

Tottakai, mutta miksi täällä vihervasurit tölvivät Räsästä. Tarkoitus oli kai halventaa hänän mielipidettä? Kommentoin Anna Maria kirjoitusta tästä syystä. Ja mielestäni mielipiteesi Räsäsen ahdasmielisyydestä ovat hölynpölyä.

Tiedän että monet homot ja lesbot ovat erityisen lahjakkaita omilla aloillaan - lahjakkaita heissä on suhteellisesti enemmän kuin ns. normaalissa väestössä. Tiedän myös että useat homot ja lesbot kärsivät koko elmänsä seksuaalisuudestaan, useat päätyävt itsemurhaan. Jos marssit auttavat, niin mikä ettei, - mutta tuskin auttavat. (Räsäsen ei tarvise osallistua, ellei halua) Mutta en väitä että koskaan ymmärtäisin täysin heidän elämäänsä.

Petteri, olen matkustellut kymmenissä maissa ja toivon saavani tilaisuuden vierailla Nicaraguassa pian. Ja Anna Maria, sinulla on paremmat edellytykset puhua Latinalaisen Amerikan asioista kuin meillä muilla, joten jäämme odottelemaan.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #4

Matti Loikkanen, olen syntynyt Nicaraguassa ja elänyt siellä 15 vuotta. Sitten muutin Kuubaan opiskelemaan ja asuin siellä 10 vuotta. Kuubasta tulin Suomeen ja olen nyt yhtäjaksoisesti asunut Suomessa 25 vuotta. Itse teit johtopäätöksiäsi ja kysyit vain siksi koska luit, että olen Nicaraguasta tai ties miksi. Olen iloinen siitä, että olen syntynyt siellä, mutta tuntuu siltä, että kotini nyt on Suomessa ja siksi kirjoitan Suomen enkä Nicaraguan asioista. Jos ja kun luen jostakin aiheesta, olisiko se aihe Nicaraguasta, Kuubasta tai muista maista, niin olen yhtä vapaa kuin muut suomalaiset kirjoittamaan siitä.

Harva blogisti joutuu Puheenvuorossa selittämään, että on asunut Oulussa, Tampereella tai ties missä. Itse jouduin. EI huonoa! :)

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #6

Siis onnittelut 50 johdosta;)))

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #9

Kiitos! Suomi täyttää 100 ja minä 50. Se on hieno asia.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #17

Olet pikkusiskoni kanssa samaa vuosikertaa;) Onnea ja menestystä.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen Vastaus kommenttiin #6

Olin kiinostunut, koska haluaisin tietää minkälaisen "elämänkoulun" olet käynyt enen Suomeen tuloa ja koska halukkaasti jaat mielipiteitäsi suomalaisesta elämänmenosta. Näkemäni mukaan elämä Keski-Amerikassa ei ole helppoa tavalliselle ihmiselle. Koitko itse tämän?

Kaikella ystävyydellä ja kunnioituksella, 25 vuotta Suomessa ei ole tarpeeksi ymmärtämään Suomea ja suomalaisuutta. Lapsuudessani ja nuoruudessani miehet menivät savottaan talveksi, kirves oli ja pokasaha oli, ei muuta. Monilta särkyi selkä, olkpää, tai muut nivelet. Yli 20 nuorta miestä kuoli ennen 30 ikävuottaan köyhyyteen siinä maalaiskylässä, jossa kasvoin. Viralliset kuolinsyyt olivat nivelreuma, aivoverenvuoto, tuberkuloosi, jne. Perimmäinen syy oli kuitenkin köyhyys, yksinkertaisemmin kunnollisen ravinnon puute. Ja tietysti alkoholi lisäsi kurjuutta.

Ana Maria, olenko väärässä, kun epäilen, että Suomeen muuualta tulevat eivät osaa arvostaa tätä osaa suomalaisesta historiasta ja sen hyvinvonnista? (Muuten ei sitä osaa arvostaa nykyinen suomalainenkaan sukupolvi.)

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #12

Kuis vanha pitää Suomes syntynyt olla, että osaa arvostaa suomalaisuutta. Entäs myöhemmin syntyneet jotka evät muista korpikyyneleitä eivätkä ikinä pokasaha ole käyttäneet.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #4

Ketkä ovat "vihervasurit"? Jos sekoitat hailakan vihreän ja vaalenpunaisen tulos taitaa olla rusehtavanharmaa. Tämä on vain väriopillinen yleistys, en mitenkään viittaa Anaan, en edes tiedä mitä "vihervasuri" on. Kaiketi se jota kulloinkin halutaan haukkua.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield Vastaus kommenttiin #3

Niin minäkin ihmettelen, miten ollaan voitu joissakin asenteissa taantua niin paljon , vaikka lainsäädäntö sentään on muuttunut sallivaan suuntaan.
Yleensäkin ollaan nykyisin paljon tiukkapipoisempia seksin suhteen. Tuskin 60-70 lukujen vaihteen hippiaikaan sellainen ohjelma kuin esim. Tempation Island, jossa pointtina on lankeaminen ns. uskottomuuuteen vakituista kummppaniaan kohtaan, olisi menestynyt. Tuskin ketään olisi kiinnostunut kenen peitto heiluu milloinkin. Silloin oli aika tavallista nuorten, ja vähän vanhempienkin, joukossa hässiä ristiin rastiin.
Sitten tuli HIV, joka muutti kaiken, just kun oltiin totuttu ehkäisypillereihin ja kierukat tulivat käyttöön. Tuli myös takkapakkia suhtautumisessa homoihin. Ruvettiin sulkeutumaan takaisin kaappeihin juuri kun komeroiden ovet olivat avautuneet.
Aina on riittänyt naurajia alapään vitseille, mutta enneen niiden piti olla paljon härskimoiä tehotaakseen, nyt koomikolle riittää kun vähän vihjaileea aivan luonnollisiin sasioihin.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #14

Olen kirjoittanut Puheenvuoroon ainakin jo vuodesta 2008. Muistaakseni Pekka Siikala ja Ari Alsio olivat jo silloin täällä. Alkuvuosina minua kehotetiin pakkamaan laukkuni ja lähtemään pois Suomesta. Nyt on pientä edistystä tapahtunut verrattuna siihen. :)

Asiantuntemukseni Suomen asioista ja suomalaisuuteni tulee aina olemaan nolla muutamien ihmisten silmissä niin kauan kun olen heidän kanssa eri mieltä maahanmuutosta, eri vähemmistöjen oikeuksista, jne. Jo se, että en ole syntynyt Suomessa on parille henkilölle ylitsepääsemätön este ja se on silkka syrjivä ajattelu. En ole ainut kirjoittaja, joka kohtaa noita asenteita. Esimerkiksi silloin kun Abdirahim Hussein kirjoittaa muuta kuin halutaan lukea, keskustelua käännetään Somaliaa päin.

Tiedoksi siis näille muutamille, että pysyn jatkossakin ajatuksissani, kuten koko blogin uran aikana olen tehnyt. Suomalaisuudestani en neuvottele. Se on minulle sydämen ja sielun asia ja ette sitä ilkeillä kommenteilla koskaan vie. <3

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Matti Loikkanen - Miksi Päivi Räsänen ei mielestäsi saisi osallistua Pride-kulkueeseen?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Taitaa olla kiusallista kirjoittaa muiden maiden suhtautumisesta seksuaalivähemmistöihin, Suomi kun on tunnetusti maaailman parasta luokkaa jossa jokin Nigaragua on pahnanpohjimmaisena Kiinan ja Venäjän kanssa.

Käyttäjän amgs kuva

Lue kommentti nro 18. :)

Lähtisit sinne katsomaan millainen se Nicaragua on.

Käyttäjän JukkaSalakari kuva
Jukka Salakari

Kuulostaa siltä että mielestäsi Ana on vastuussa Nicaraguan suhtautumisesta seksuaalivähemmistöihin. Ei hän ole.

Sinun kannattaisi liittyä seksuaalivähemmistöjä tukeviin kansainvälisiin järjestöihin jos haluat vaikuttaa Nicaraguan oloihin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Jokainen meistä on arvokas !

P.S. Suviseuroihin on kokoontunut todellakin "tuhansia" ihmisiä ( 75 000) eli yli kaksinkertainen määrä verrattuna Pride-kulkueeseen.

Käyttäjän amgs kuva

Suviseuran väellekin rakkautta ja rauhaa!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Kun otsikko on ihmisen puolesta ei voi kuin ihmetellä muutaman kommentoijan tasoa. Jotain perkeleen inttämistä Nicaraguasta. Suomalaistunut nicaragualainen Ana kirjoittaa aivan vilpitöntä asiaa, miksi se pitää vääntää joidenkin maiden hallitusten nälvimiseksi? On totta että ihmiset muodostavat yhteisöjä ja sitä kautta valtiotkin syntyvät. Tuskin kuitenkaan yksittäinen henkilö on vastuussa syntymämaansa ihmisoikeuksista, jos on asunut Suomessa jo 25 vuotta.

Matti Loikkanen sai minulta ikuisen bannin;) Se on ihmisyyttä!!!

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Kiitos bännistä, olen ylpeä siitä! Kun tavataan niin ostan kaljat.
Jatkan "perkeleen inttämistä" kun aihetta ilmaantuu.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Muuten. Naisten kirjoittamat blogit ja kolumnit saavat osakseen suhteellisesti enemmän häiriköintiä. Se ja paljon muuta mielenkiintoista selviää tästä. https://medium.com/@jussipullinen/kansaa-ei-todella-löydä-uutisten-kommenttipalstalta-näin-uutisia-oikeasti-kommentoidaan-ja-t-63238a712ad6

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Blogien kommenttiosioissa ei puolestaan voi välttyä havainnolta, että naiset suosittelevat lähes säännönmukaisesti toistensa kommentteja.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #28

Meitä on niin vähän Puheenvuorossa. Kun kirjoitin Uruguayn huumepolitiikasta, ei ole naiskommentoijia! Jäin miettimään että miksi?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset