Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Entäs ne arvot ?

  • Perussuomalaiset kuntavaalien alla Lohjan torilla viime maaliskuussa.
    Perussuomalaiset kuntavaalien alla Lohjan torilla viime maaliskuussa.

Johan on ollut poliittisia päiviä!

Nyt 20 perussuomalaista kansanedustajaa on päättänyt lähteä perussuomalaisista. Tilanne on sekava. Yksi lähtijöistä on itse perussuomalaisia eri myrkyissä ja jytkyissä johtanut Timo Soini. Timo Soini on tullut tutuksi sutkahduksista ja yksi niistä Soinin sutkahduksista on ”sitä saa mitä tilaa”. Soini ikään kuin tilasi tätä. Tämä on halla-aholaisten ja soinilaisten kovan poliittisen valtapelin seuraus. Soini ja muut perussuomalaiset ovat antaneet jo vuosia tilaa ääriajattelulle, joille he nyt sanovat ei.

Se, että uudessa ryhmässä on koko perussuomalainen ministeriryhmä pistää miettimään, että kuka on tässä se loikkari. Ne, jotka ovat olleet puolueessa vuosia vai ne, jotka vain saapuivat puoluekokoukseen leimaamaan tahtonsa ja valitsemaan heidän edustajia. Pysyyko Halla-ahon puolueen koossa? Mitä muutoksia tapahtuu muissa puolueen elimissä ja valtuustoryhmissä?

Ihmettelen miten voi olla niin, että Halla-aho ja kumppanit eivät ole pystyneet muuhun kuin voittamaan puheenjohtajiston vaaleja ja laittamaan johtamansa puolueensa nurkkaan. Olisiko se niin, että Brysselin kiiltävistä kokoushuoneista käsin on vaikea seurata miten kotimaassa politiikkaa tehdään? Luultinnko, että puoluekokouksen ulkopuolellakin kaikki sujuisi kuin tanssi? Ihmisten kanssa on helppoa tulla toimeen, mutta se vaatii, tietoa, taitoa, nöyryytä ja tahtoa.

Entäs miten muut suomalaiset, jotka eivät ole perussuomalaisia hyötyvät tästä perussuomalaisten jupakasta? Mitä muita muutoksia kuin yksi uusi ryhmän nimi on tapahtunut? - Ei mitään. Nyt on nuivia perussuomalaisia hallituksessa ja nuivempia perussuomalaisia oppositiossa. Uudet vaalit olisi reiluin asia tässä vaiheessa.

Entäs ne arvot, josta puhuttiin vielä pari päivää sitten? Hups, nyt ei puhuta arvoista mitään. Sipilän hallituspolitiikka jatkuu samana kuin tähän asti.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (33 kommenttia)

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Niin se sama meno jatkuu ainoastaan sillä erotuksella, että niitä persuja on nyt sekä hallituksessa että oppositiossa. Lieneeköhän ollut ihan ennalta sovittu taktiikka perussuomalaisten kesken hajottaa puolue Soinin luopuessa puheenjohtajuudesta kahteen osaan kannatuksen varmistamiseksi...

Käyttäjän amgs kuva

Turun Sanomissa oli jo 3.6. kirjoitus, jonka mukaan hallituspuolueilla oli jo sellainen suunnitelma olemassa. Näyttää siltä, että Soinin pääsuunnitelma oli se, että Sampo Terhosta tulisi puheenjohtaja ja Jussi Niinistö varapuheenjohtaja ja kaikki jatkuisi kuten tähän asti. Ongelma oli Halla-ahon kirjoitukset ja se, että hän nytkin pysyy kirjoitetun takana. Se on vain kosmeettinen kysymys, koska tähän asti Halla-aho on ollut mukana puolueessa ilman ongelmia. Kuuntelin mitä Laura Huhtasaari sanoi nyt aamutelevisiossa ja siinä hän on oikeassa, että Halla-ahon ajattelu on ollut kaikille selvä asia. Ja Juho, moni meistä on jatkuvasti kritisoinut perussuomalaisia ja Soini rasismista, syrjivistä puheista, jne.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Soinin ryhmään siirtyneissä perussuomalaisissa on tosiaan mukana useita itsekin jyrkästi vähemmistöryhmiin suhtautuvia edustajina - siinä mielessä soinilaiset eivät juurikaan eroa perusryhmään jäävistä nuivemmista perussuomalaisista.

Ainut hyvä puoli tässä tilanteessa on se, että se kaikkein jyrkin siipi on erotettu omiin oloihinsa parlamentaarisen päätöksenteon paitsiopuolelle.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula

Ei persuja ole hallituksessa vaan ainoastaan oppositiossa.

Hallituksessa on kokoomuslaisia, kepulaisia ja... miten sitä sanotaankaan? No, on ehdotettu sanaa uuvatteja.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

No niinpä. Halla-aho on näköjään jo luvannut erottaa soinilaisten ryhmän perussuomalaiset rp:sta (heti puoluehallituksen seuraavassa kokouksessa varmaankin).

Toisaalta perussuomalaiset rp. on ihmisten mielissä pysyvästi Timo Soinin puolue, joten siltä pohjalta ajatellen soinilaisia voi pitää todellisina perussuomalaisina ja halla-aholaisia pelkkinä aggressiivisina talonvaltaajina.

Käyttäjän OulaLintula kuva
Oula Lintula Vastaus kommenttiin #14

Riippuu vähän että keiden ihmisten.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Arvot on samat mitkä ennenkin.

Käyttäjän usjussi kuva
Heikki Karjalainen

Mutta ihmiset arvojen takana joitakin muita kuin ennenkin.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

PS arvoja on oikeudenmukaisuus, rehellisyys ja inhimillisyys.

Ne löytyvät eduskuntavaaliohjelmasta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Ei se noin mene. Eduskuntavaaliohjelma ohjaa ihannetilanteessa ehdokkaiden toimintaa yhdensuuntaiseksi. Jos vielä joku hyväuskoinen äänestäjä uskoo että asiat ovat niin kuin sanotaan, on se toki myös markkinointityökalu. Mitä ne arvot sitten tosiasiassa ovat, on luettavissa puolueen edustajien käytännön toimista. Jos vaaliohjelman ja käytännön toimien välillä on ristiriita, suosittelen uskomaan käytännön toimien kertomaa.

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki Vastaus kommenttiin #8

Kyllä se noin menee. Jos ei sitoudu puolueen arvoihin ei pääse ehdokkaaksi. Jos rikkoo puolueen arvoja saa sanktion. Näin ainakin PS toimii.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Minä en olisi demarina nyt vaatimassa uusia vaaleja, mikäli talouden reipas piristyminen ja työllisyyden paraneminen eivät nyt sattuisi pelottamaan odotellessa seuraavia vaaleja v. 2019.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Sipilän arvoihin ei kuulu sopimuksien pitäminen.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Millä perusteella ajattelit uusien vaalien pitämisen olevan nykytilanteessa perustuslain ja sen hengen mukaista? Luulin että uudet vaalit pidetään jos eduskunnasta ei saada muodostetuksi toimintakykyistä hallitusta, mutta tuo ei näyttäisi nyt olevan asianlaita.

Käyttäjän amgs kuva

Oliko kysymys minulle? Minusta on outo demokraattinen seikka se, että yksi ryhmä irtaantuu puolueesta ja perustaa ryhmänsä ja se ryhmä (ei ole vielä puolue)pääsee hallitukseen ilman, että on mitattu kannatuksensa vaaleilla. Mitä jos nyt ryhmä kansanedustajista vaikkapa vihreistä ja demareista päättäisivät tehdä samoin kuin tämä Uusi vaihtoehto, muodostaisivat ryhmänsä ja hyväksyisivät nykyistä hallitusohjelmaa? Olisiko sekin mahdollista vai alkaisivatko muiden puolueiden äänestäjät vaatimaan vaaleja? Käytäntö on nykyisen demokratian sääntöjen mukaan, mutta ei se näyttää oudolta.

Muuten, uuden eduskuntaryhmän nimi on jo herättänyt mielenkiintoa somessa. Espanjaksi ryhmän nimi ”Nueva Alternativa” on ihan menevä.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Espanjaksi ryhmän nimi ”Nueva Alternativa” on ihan menevä."

Uuvatit voisivat siitä vääntää suomen kielisen version "Nuiva Alternativa". Se olisi mediaseksikäs nimi, jolla voisi kalastella ääniä.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #19

Ehdotuksesi ei ole huonoa. :)

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen Vastaus kommenttiin #19

Eräs PS-puolueen vaikuttaja jo ehdotti 'Uusi Suunta'-ryhmälle nimeä 'Uuvatit'.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Kyllä kysymys oli osoitettu sinulle, kun sen laitoin kommenttina blogitekstiisi, jossa olit esittänyt vaatimuksen uusista vaaleista.

Eduskuntaan on valittu 200 kansanedustajaa, eikä yhtään puoluetta. Vaikka he kaikki eroavaisivat puolueistaan, voivat he aivan mainiosti istua koko vaalikauden, kunhan saavat muodostettua toimintakykyisen hallituksen. Puolueilla ei ole järjestelmässämme roolia eduskunnassa. Vielä on toki niitäkin yhteiskuntia, joissa puolue on julkisen hallinnon toimielin, onneksi ei kuitenkaan Suomessa.

Käyttäjän raimas kuva
Raimo Nurmi Vastaus kommenttiin #21

Taidat nyt vetää kurvit suoriksi. Mitenkäs ovat esim. puoluetuet, jotka jaetaan puoluetoimintaan ? Niitähän ei makseta per edustaja käteen vaan toisella tavalla. Lehdistötukikin perustunee puolueen edustajalukumäärään. Myös esim. puheenjohtajiston valinta perustuu puolueen saamaan äänimäärään eikä ole siinä mielessä "demokraattinen". Puolueilla on siis melkomoinen rooli eduskunnassa.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Tuohan on juuri parlamentaarisen - edustuksellisen - demokratian ongelma, joka on aiemmin johtanut hidasteluun. Ei nyt. Tosin aiemmin Kekkonen kierrätti jatkuvasti ministereitä. Vieläkin on nimittäminen...

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Timo Soinia kun on nyt katsellut tässä, niin on jotenkin muodostunut sellainen kuva populisteista, että heillä ei oikeastaan ole mitään arvoja, vaan ne arvot määrittyvät vain sen mukaan, miten ne muuttuvat ääniksi.

Mikä tahansa käy vaalien alla, mutta kun on jalka oven välissä, heistä tulee mitä mahtavin apupuolue kenelle tahansa, jolla on jotain ennalta määritettyjä arvoja; He joustavat arvoistaan, koska ne eivät alun perinkään olleet heidän.

Mielestäni moinen puolue on lahja kenelle tahansa paitsi äänestäjilleen. Heidän vaikeutensa on äänestäjilleen valehteleminen, ei niinkään luoviminen puolueiden risteävissä arvomaailmoissa.

Mutta hyvä pointti kyllä. Kävi itselläkin mielessä, että tämä on toisaalta persuille myös voitto. Heidät heitettiin pihalle hallituksesta, mutta osa sai jäädä sisään vaikuttamaan. Heidän vaikuttamisensa on toki olematonta, sillä he tekevät niin kuin sanotaan.

Käyttäjän amgs kuva

Ja kaikesta tästä hallituksen pääpuolueet selviävät voittajina. Sotepalvelujen yksityistämisen ja maakuntahallitusmallin eteen tehdään kaikenlaista. Muulla, kuten arvoilla ei ole väliä.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

SDP ja Vas. eivät hyväksy yksityistämisiä, mikä on ja on ollut aina välistävetoa, eikä mitään oikeata yrittämistä, kun veronmaksajat maksaa. Ja nämä leikkivät yritysjohtajia ja vievät kansan omaisuutta ilman velvollisuutta ilmoittaa veroparatiiseihin. Jota nykyinen hallitus kannattaa ja tulee sallimaan. Tsekkaus Ronaldo... ...Suoraa päätä vankilaan joutaisivat.

Rinteellä on seuraavaan hallitukseen haastetta siis.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kuvitelkaapa tilanne, jossa demarit olisi ollut pääministeripuolue, ja vastaava olisi tapahtunut silloin.

Mitenkä olisitte kuvitelleet demareiden suhtautuvan tilenteeseen, heti sanoneet, että uudet vaalit, vai olleet samalla tavalla helpottuneita kuin Sipilä nyt.

Ihan käsi sydämmellä kun asiaa miettii, niin auttamattomasti tulee siihen johtopäätökseen, että täysin samoin olisi silloin toimittu.

Se niistä arvoista ja oikeudenmukaisuudesta näissä poliittisissa päätöksissä. :)

Käyttäjän amgs kuva

Petteri, varmasti niin, mutta ei tarvitse spekuloida miten muut olisivat toimineet vaan miettiä onko nykyiset toimijat toimineet oikein. Muuten tässä kukaan ei voi kritisoida muita, koska jokainen puolue ja jokainen ihminen erehtyy ja aina voi vedota siihen, että kun ne muutkin.

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Veikkaan - olen itse asiassa varma - että Halla - aho halusi nimenomaan oppositioon.
Hänellä olisi ollut hallituksessa vain hävittävää.
Koko hänen poliittinen luontonsa perustuu tähän " me olemme kokonaan muuta" - tunteeseen.
Puolueen hajoamisenkin hän pystyy hetkessä kääntämään voitokseen juuri tällä.

Hän on itse asiassa klassisen oikeistopopulismin huippu : sen, joka kiihottaa kansaa sillä,että
p o l i t i i k k a o n l i k a i s t a p e l i ä !
" Katsokaa, miten minua kohdellaan, kuin kapista koiraa! Katsokaa, miten m e i t ä eliitti kohtelee!"

M i k ä voi olla kansan silmissä likaisempaa kuin tämä näytelmä?
Halla- aho sai j u u r i sen, mitä halusi. Jopa enemmän kuin osasi toivoakaan.

Suunnattoman virheen teki Sipilä . Suuremman kuin kaikki aikaisemmat yhteensä.
Jos hän vielä isompaan pystyy, pelottaa ajatellakin, mikä se olisi .

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Mulla kävi mielessä Niinistön haastattelun aikana, että hänellä on pyrkimys samaan tilanteeseen, kuin Ruotsissa.

Petteri Hiienkoski

Niitä "Arvoja" tarvitaan lähinnä ihmisten poliittiseksi mobilisoimiseksi sellaisten valtapoliittisten tavoitteiden tueksi, mihin he eivät muuten eivätkä ainakaan järkiperustein suostuisi...

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Sorry Ana... Last call for alcohol.

Delirium...

Mutta osa hallituksesta Noam Chomskyn sanoin 'Criminally Insane'
Eli sellaiset ovat arvot.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset