Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Kesäkorotuksesta ja kesäloma –keräyksestä

  • Matkustaminen ei ole ilmaista.
    Matkustaminen ei ole ilmaista.

Lasten kesälomat ovat ovella. Monille lapsille huvipuistot, Tukholman tai Tallinnan matkat ovat vain haave.

Työttömyys, työkyvyttömyys voi tulla kenelle tahansa ilmoittamatta. Syyllistämisen sijasta pitäisi keskittyä siihen, että emme voi olla itsekkäitä ja miettiä vain kuinka erinomaisia olemme omien lastemme suhteen ja katsoa sivusta miten kesälläkin moni lapsi on eriarvoisessa asemassa. Lapset eivät ole vastuussa vaan aikuiset ja yhteiskunta.

Puistattaa lukea kuinka ”isänmaallisesti” kirjoitetaan oman kansan hoitamisesta, samalla kun hallituspuolueet heikentävät jo heikossa asemassa olevien lapsiperheiden arkea kasaantuvilla leikkauksilla. Esimerkiksi lomarahan leikkaus vaikuttaa sekin moniin lapsiperheisiin.

Viime kesäloman kynnyksellä MTV3 julkaisi jutun, jossa vanhemmat kertoivat kesälomien tuomista haasteista vaikeassa elämäntilanteessa oleville lapsiperheille. Yksi haastatelluista oli sitä mieltä, että” toimeentulotuki on sama on sitten kyseessä tammi- tai kesäkuu… – Olisi hienoa, että edes pieni korotus tulisi kesän ajaksi, kun ruokakulutkin ovat suuremmat silloin. Otettaisiin lapsia huomioon, ettei heidänkin tarvitsisi murehtia tällaisista asioista.”

Viime vuonna kysyin, että mitä kansanedustajat sanoisivat kesäkorotuksesta hankalassa asemassa oleville lapsiperheille? Arvioiden mukaan Suomessa on noin 126000 vähävaraista lasta! Ehdotus meni kuin kuuroille korville.

Viime vuonna ehdotin kansalaisjärjestöille, että kansalaisjärjestöt voisivat järjestä kesälomakeräyksiä. Onhan hyvä joulumieli -keräys hyvin suosittu. ”Hyvä kesäloma -keräyksen” tarkoitus voisi olla, kuten hyvä joulumieli -keräys, kerätä rahaa ruoka- ja retkilahjakortteihin.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Tätä taustaa vasten sopii itse kunkin miettiä, mitä tarkoittaa se paljonpuhuttu matkustamisen vapaus kapitalistisessa yhteiskunnassa.

Käyttäjän amgs kuva

Vapaus riippuu oman lompakon paksuudesta. Lapset eivät eriarvostavaa kohtelua ansaitse.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

"Esimerkiksi lomarahan leikkaus vaikuttaa sekin moniin lapsiperheisiin."

Lomarahaleikkausten todellisista vaikutuksista kirjoitettiin tänne jo eilen blogi, jossa viitattiin Nordean Olli Kärkkäisen laskelmiin. Laitan varmuuden vuoksi linkin tännekin, jos blogisti jostain syystä ei ole huomannut juttua:

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/muutam...

Käyttäjän amgs kuva

Se on yhden ekonomistin näkökulma. Matalapalkkasilla aloilla yksi euro on paljon.

Kiitos linkistä! Oli mukava katsoa kuinka entinen puheenvuorolainen Teemu Hiilinen selitti kuinka lomarahaleikkaus tuntuu lähihoitajien kukkarossa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Niin mikä ihmeen näkökulma? Vai ovatko luvut kenties sinusta näkökulma?

Sori vain, mutta 20 euroa vuodessa ei heilauta kenenkään kesää suuntaan eikä toiseen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset