Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

No es no

Espanjassa sosialistipuolueen jäsenet (PSOE) valitsivat vaaleilla puheenjohtajansa. Kaiken ennusteiden ja puoluejohdon toiveiden vastaisesti madridilainen Pedro Sánchez voitti selvin numeroin. Sánchez sai 50,2 prosenttia äänistä. Ennakkosuosikki Susana Díazin äänisaalis on vain 39,9 prosenttia. Baskimaan poika ja Sánchezin hyvä ystävä Patxi López sai 10,1 prosenttia äänistä.

Vasemmistolaisen Podemoksen johto onnitteli Sánchezia ja toivoo, että Sánchez liittyisi vasemmistopuolueiden koalitioon, jonka tavoitteena on saada oikeistolaista Mariano Rajoyta pois vallasta. Jatkuvat korruptioskandaalit vallassa olevan kansanpuolueen ympärillä ovat vahvistaneet Sánchezin kannatusta.

Sánchezia on valittu kaksi kertaa puolueensa puheenjohtajaksi kolmen vuoden sisällä. Viime syksyllä Sanchezia ”pakotettiin” eroamaan, kun hän sanoi ei Mariano Rajoyn muodostamalle vähemmistöhallitukselle. Sasana Díaz oli silloin äänestänyt tyhjää ja se tulkittiin hiljaisena hyväksyntänä.

Pedro Sánchezin tiukka linja oikeistolaisen Mariano Rajoyin valintaa ja päätöksiä vastaan sai kannatusta. Joissakin espanjalaisissa viestimissä puhutaan sosialistipuolueen kenttäväen kapinasta ja muistetaan, että viime syksyllä Sánchez toisti Rajoyin hallitukselle ”No es no” eli ei on ei.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Eilisessä tv-lähetyksessä toistui iskulause "Sí es sí!!", jonka Sánchez on ottanut käyttöön puoluejohtajanvaalikampanjansa aikana.

En ole lukenut, mihin tuo iskulause tarkalleen viittaa, mutta tulkitsisin sen muiden mahdollisten tapojen lisäksi niin, että se viestii myönteisyyttä vasemmistohallitusta kohtaan vaihtoehtona Rajoyn oikeistohallitukselle.

Tuollainen hallituksenvaihto edellyttäisi kuitenkin sitä, että PSOE hyväksyisi Podemosin tasaveroisena kumppanina vasemmistohallitukseen. Viime vuonna Sánchez ei siihen halunnut suostua. Saa nähdä, onko hänen kantansa muuttunut tässä suhteessa.

Yksi PSOE:n ongelmahan nykytilanteessa on se, että kun se on koko demokratian ajan -- liki 40 vuotta -- ollut ainoa vaihtoehto PP:lle ja maassa on käytännössä ollut kaksipuoluejärjestelmä, niin nyt ihan viime vuosina on Podemos noussut melkein yhtä suureksi kuin PSOE ja vielä pari piirua vasemmistolaisemmaksi vaihtoehdoksi.

PSOE on hankalassa tilanteessa kun sen pitäisi päättää, mennäkö vasemmalle vai oikealle vaiko revetä keskeltä kahtia. Käytännössä PSOE on pelannut vasemmiston sisäistä valtataistelua ja yrittänyt säilyttää monopoliaseman vasemmistolaisena vaihtoehtona.

Eilen Sánchez sanoi voittonsa varmistuttua, että on aika rakentaa PSOE uudelleen vasemmistopuolueena. Pidetään peukkuja...

Käyttäjän amgs kuva

"Eilisessä tv-lähetyksessä toistui iskulause "Sí es sí!!", jonka Sánchez on ottanut käyttöön puoluejohtajanvaalikampanjansa aikana. En ole lukenut, mihin tuo iskulause tarkalleen viittaa, mutta tulkitsisin sen muiden mahdollisten tapojen lisäksi niin, että se viestii myönteisyyttä vasemmistohallitusta kohtaan vaihtoehtona Rajoyn oikeistohallitukselle."

Ymmärsin sen niin, että "Sí es sí" on vaihoehto kielteiselle kannalle. "Sí es sí" on Pedro Sánchezin vaaliohjelma, johon pääsee tämän linkin kautta. En ole vielä ehtinyt lukea sitä (ehkä myöhemmin ehdin). Varmasti tuosta ohjelmasta selviää mihin hän on puolueen kanssa menossa. Tuskin hän nyt menisi Rajoyin syliin.
http://sanchezcastejon.es/programa-nueva-socialdem...

Muuten, tämän kirjoituksen otsikon pitäisi olla "No es no ja sí es sí".

Käyttäjän amgs kuva

Kävin nyt Pedro Sánchezin vaaliohjelmaa läpi. Se on pitkä asiakirja, jossa on 242 kohtaa. Alussa on aika hyvin selitetty puolueen historiaa. Sen lisäksi käydään läpi kansainvälisen sosialidemokratian käännekohtia.

Yhteenvetona voidaan sanoa, että Sánchez haluaa viedä puolueen takaisin valtaan alkuperäisillä sosiaalidemokraattisilla periaatteilla ja puoluetta yhdistäen. Takaisin vasemmalle. Päävastustajat ovat uusliberaalinen kapitalismi ja kansanpuolueen konservatismi. Yksi Sánchezin vaaliohjelman tavoitteesta on vahvistaa nykyistä enemmän puolueen ja ammattijärjestöjen suhteita, naisten aseman parantaminen, ym.
Ilman muuta, tuo vaaliohjelma vetoaa oikeudenmukaisia ja solidaarisia äänestäjiä. Välillä luulin, että vaaliohjelmassa puhutaan Suomesta (työttömyydestä, eriarvoisuudesta, nuorten syrjäytymisestä, maahanmuuttohaasteista, äärinationalistinen oikeiston esimarssista, jne.)

Käyttäjän HelenaSolin kuva
Helena Solin

Rohkaisevaa.
Ana, uskallatko päätellä tästä mitään eurooppalaisen sosialidemokratian kehityssuunnasta?

Lähteekö se myötäilemään populistipuolueita haaliakseen niiden hukkaamat , pettyneet äänestäjät -
vai selkeyttääkö se arvojaan ja palaa aidoksi vasemmistoliikkeeksi, jolla on tarjota realistinen vaihtoehto?

Käyttäjän amgs kuva

Espanjan kokemuksen perusteella on nyt hankala sanoa mitään yleistä muun Euroopan sosialidemokratian liikehdinnästä. Sánchezille pitää antaa aikaa ja sitten katsoa toimiiko hän, kuten lupasi. Nyt ainakin tuli selväksi mitä on jäsenistön mielipide yhteistyöstä oikeistokonservatiivin puolueen kanssa. Sánchez tähtää hallitusvastuuseen omalla agendalla. Tilanne muissa Euroopan maissa on erilainen.

Tietenkin demarina toivoo, että demarit kaikkialla pitäisivät ennen kaikkea omista periaatteista kiinni. Niihin periaatteisiin eivät kuulu heikko-osaisten sortamista, eriarvoistumista, syrjimistä.

Tämän hetken Espanjan sosialistipuoluetilanne muistuttaa jotenkin perussuomalaisten puheenjohtaja-asetelmaa. Espanjassa ehkä sekin, että puolue-eliitti halusi Susana Díazista puolueen pomoksi kääntyä Sánchezin hyväksi. Sama voi tapahtua Suomessa Halla-ahon ja Terhon suhteen.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Espanjan tilanne poikkeaa monista muista Euroopan maista sikäli, että konservatiivinen PP-puolue pitää sisällään myös äärioikeistolaiset elementit. Siksi maassa ei ole erityistä "tarvetta" samankaltaisille äärioikeistolaisille liikkeille kuin monissa muissa Euroopan maissa.

Fasistinen diktatuuri hellitti otteensa Espanjasta vasta noin 40 vuotta sitten, ja PP juontaa henkilöiden kautta juurensa Francon ajan hallintoon...

Podemosia on luonnehdittu populistiseksi, mutta toisin kuin useimmissa muissa Euroopan maissa, tuo populistinen uusi nopeasti suureksi kasvanut puolue onkin vasemmistolainen eikä oikeistolainen.

PSOE on puoluetaktisesti vaikeassa paikassa PP:n ja Podemosin välissä. Liikkuipa PSOE poliittisesti kumpaan suuntaan tahansa, se menee toisen puolueen kalavesille. Tuossa tilanteessa sitten pitäisi yrittää säilyttää vanhanajan (eli käytännössä kaksipuolueajan) monopoli vasemmistolaiseen politiikkaan...

Toivon, että PSOE tunnustaisi sen ajan päättyneen, jolloin sillä oli käytännössä monopoli vasemmistolaiseen politiikkaan parlamentissa, ja alkaisi tehdä ihan oikeaa yhteistyötä Podemosin kanssa. Toinen vaihtoehto on se, että se antaa PP:n hallita, koska Podemos ei varmastikaan suostu PSOE:n "äänettömäksi yhtiömieheksi" eli hallitukseen saattajaksi saamatta itse ministerinpaikkoja.

Käyttäjän amgs kuva

Kiitos Janne, olet aivan oikeassa. Eletään jännittäviä aikoja. Myös Ciudadanoksen nousu luo paineita.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Sosialidemokraatit ovat häviämässä Euroopasta koska juuri he olivat alunperin ajamassa Euroopan liittovaltiota joka vaihtui pankkiirien EU:ksi. Sosiaalidemokratia ei voi toimia nykyisessä EU:ssa, ajatuskin on mahdoton.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset