Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Voisimmeko lievittää nälänhätää?

  • UNICEF:in sivuilta.
    UNICEF:in sivuilta.

Vuonna 1984 Etiopiassa oli ennätyskuivaa ja maa kärsii nälänhädästä. Silloin noin miljoona ihmistä kuoli nälkään. Muistamme vielä kuvat kuolevista lapsista. Maailma reagoi. Etiopialaiset pääsivät pois nälänhädästä.

Moni kansalaisjärjestö on jo useiden kuukausien aikana varoittanut joidenkin Afrikan maiden vakavasta nälkäkriisistä. UNICEF:in mukaan noin 22 miljoonaa lasta kärsii nälkäkriisi-maissa nälästä ja sairauksista, ja on joutunut jättämään kotinsa ja keskeyttämään koulunkäyntinsä. Heistä 1,4 miljoonaa lasta on vaarassa kuolla nälkään vakavan aliravitsemuksen vuoksi Nigeriassa, Somaliassa, Etelä-Sudanissa ja Jemenissä.

Pitkään jatkunut kuivuus on ajanut perheet epätoivoiseen tilanteeseen. Sateiden puuttumisen vuoksi sadot ovat jääneet huonoiksi ja ihmiset ovat joutuneet myymään vähäisen omaisuutensa ja kotieläimensä saadakseen ruokaa. Ihmiset lähtevät etsimään parempaa toimeentuloa muualta, jolloin lapset joutuvat eroon perheistään ja väkivallan ja hyväksikäytön riski kasvaa.

Kuuntelin tänään kuinka espanjalaisessa radiokeskustelussa asiantuntijat pohtivat nälänhädän syitä. Kuivuus tai ilmastonmuutos ei ole ainoa syy miksi monissa Afrikan maissa nähdään nälkää. Epäoikeudenmukaisuus, poliittinen välinpitämättömyys ja konfliktit pakottavat ihmisiä luopumaan omasta maatilkustaan ja lähtemään omasta maastaan.

Monetkaan maailman tiedotusvälineistä eivät ole kiinnostuneita tulevasta katastrofista. Toisin kuin luonnonkatastrofit, nälänhätä on ihmisten aiheuttama ongelma ja se syntyy pikkuhiljaa.

Kansalaisjärjestöt, kuten UNICEF, vetoavat avun saamiseksi nälkäkriisimaihin. Hyvinvoivat ihmiset länsimaissa sanovat, että ”emme voi olla koko maailman sosiaalitoimisto” ja ”antakaa aikuisille ehkäisyvälineitä”. Nämä mielipiteet kääntävät huomion pois tärkeimmistä seikoista.

Jos ihmisellä ei ole leipää ja vettä, hän lähtee hakemaan niitä kaukaakin. Afrikan nälkäkriisi koskettaa myös meitä. Seuraavalla kerralla kun turvapaikanhakijakriisi on ovella, voi miettiä mitä itse kukin on tehnyt konfliktien ja nälän vähentämiseksi kriisimaissa.

Teksti on myös kotisivuillani.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Jos meillä olisi vaihtoehtona esimerkiksi rakentaa Somalian kattava kastelujärjestelmä tai ottaa vastaan pakolaisia niin kumman valitsisit?

Käyttäjän amgs kuva

Nuo asiat eivät ole toisiaan poissulkevia. Kastelujärjestelmiä pitää rakentaa, jos niillä saadaan satoja tuottamaan. Koristeiksi on aivan hölmöä rakentaa mitään.
Pakolaisille sanon kyllä. Pakolaiseksi tullaan painostavista syistä. Pakolainen ei ole samassa tilanteessa kuin turvapaikanhakijaa. "Kastien" järjestelmässä turvapaikanhakija on kaikkien alapuolella! Ihan oikeasti, näin se välitettävästi asia on käytännössä.

Pekka Pylkkönen

Oletetaan nyt ihan kuitenkin spekulatiivisesti että käytettävissä olevat resurssit olisivat rajalliset ja voisit valita jomman kumman. Mikä olisi valintasi siinä tilanteessa?

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #3

Ei jankuteta, koska ei sillä vastauksella ratkaista olemassa olevia Afrikan maiden ongelmia. :)

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #25

Mä tosiaan haluaisin että Suomi panostaisi Afrikan maiden ongelmien ratkaisuun. Se on kaikille hyödyllistä. Meillä olisi esimerkiksi kortistossa paljon insinöörejä jotka varmasti mielellään lähtisivät ratkomaan kuivuuden aiheuttamia ongelmia. Esimerkiksi Somalian kohdalla se ei olisi edes vaikeaa. Vieressä on meri ja aurinkoa riittää veden tislaamiseen.

Sen sijaan vastustan resurssien käyttöä turvapaikkoihin. En siksi etten haluaisi ulkomaalaisia Suomeen vaan siksi että se on äärettömän tehotonta ja tilastojen valossa hyödytöntä - sikäli mikäli puhutaan ihmishengistä eikä elintasosta.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Ongelma poistuu kokonaan jos tälle saat jotain tehtyä.

Kannattaa lukea ensimmäinen linkki ja katsoa ajan kanssa video.
Niin ymmärtää mitkä on johtanut tuohon.

http://yle.fi/vintti/ohjelmat.yle.fi/ulkolinja/vel...

https://www.youtube.com/watch?v=SeEOousciB8

Käyttäjän PekkaMansala kuva
Pekka Mansala

Noista ainakin Nigeria on öljyvaltio. Mitä on Nigerian johto tehnyt kansalaistensa hyväksi ? Mitä muuta kuin hirttänyt luonnonsuojelijoita ? Miten nuo valtiot ovat auttaneet toisiaan ja toistensa kansalaisia ?

Suomi on vuosikymmenien aikana syytänyt noihinkin maihin rahaa kymmeniä miljardeja ja mikä on tulos ? Upeat ja tehokkaat kastelujärjestelmät ?

Käyttäjän amgs kuva

Pekka, valitettavasti näin. Silti esimerkiksi suomalaiset, jotka joutuvat turvautumaan leipäjonoihin eivät ole its syyllisiää omasta ahdingosta. Tekstissä puhuin epäoikeudenmukaisuudesta, poliittisesta välinpitämättömyydestä ja konflikteista.

Suomen kehitysyhteistyö esimerkiksi Nigeriaan menee kansalaisjärjestöjen kautta muun muuassa terveysvalistukseen, terveydenhoitajien koulutukseen, jne. Suomi ei ole ainut maa, joka auttaa köyhiä. Pitää muista, että moni taloudellisesssa ahdingossa oleva maa auttaa avun tarvitsijoita.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Tiesitkö että maailmanpankki antaa lainoja kehitysmaille? Kun ne ei pysty maksamaan niitä ne myydään haaskarahastoille.
-Jotka perii 120% korkoja.
Tai ottavat pantiksi viljely- ja karjamaat. Kultakaivokset,sähkön ja veden.
Myyvät kalliilla hinnalla Brasiliasta tuotua Broileria ym.
Kun omaa karjaa ei voi enää pitää .

Näin tämä maailma pyörii. Sijoittajat ,USA aseteollisuuden osakkeet-sodat.
100 maailman rikkaimman omaisuudella poistettaisiin köyhyys koko Tellukselta.
Ketkä hyötyy sotien jaloista tuleviata pakolaisbisneksestä ?
Siinä koko kuvio .Toisen köyhyys on aina toisen bisnes.

Frank Halloway

Mielenkiintoista. Voitko selittää yleispiirteissään, miten maailman 100 rikkaimman omaisuudella poistetaan köyhyys koko planeetalta?

Frank Halloway Vastaus kommenttiin #22

Tarjoat vastaukseksi linkkejä artikkileihin, joissa esitetään sama väite. Väite oli minulle kyllä tuttu - aivan niin pimennossa medialta en ole elänyt. Yritin kysymyksellä tavoittaa enemmänkin sitä, miksi sinä uskot kyseiseen väitteeseen.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela Vastaus kommenttiin #23

Katsomalla ketkä omistaa kehitysmaiden öljyn,kultakaivokset ym.
Ja niitä ei omista kyseisen maan kansa.

Frank Halloway Vastaus kommenttiin #33

Hyvä. Oletetaan, että ne siirtyvät kansalle. Mitä seuraavaksi?

Käyttäjän VesaPeltola kuva
Vesa Peltola

Mitä on etiopialaiset ja somalialaiset tehneet, jotta ruokittavia suita olisi vähemmän ja ruoka riittäisi paremmin - lisää lapsia. Jos eivät itse ole valmiit tekemään mitään ongelmalle, niin miksi pitäisi syyllistää etupäässä muita niin kuin tämänkin kirjoituksen henki on.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Juu. Näin on.
-Varmaan on joka savimajan viressä R-kikkari,apteekki tai Citari josta hakee ehkäisyvälineitä? Tai tilaa netistä verkkokaupasta niitä.
Meinaatko ettei ne sais sexiä harrastaa ? Normaalit tarpeet ne on kaikilla ihmisillä.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Ihmisillä, kuten muillakin eläimillä, ympäristön kantokyky joka rajoittaa populaatiota, jos keinotekoisesti ei tähän puututa. Afrikan väestön määrä on pysynyt sen kestämissä rajoissa ennen tautien, nälähädän ja muiden luonnon kettumaisuuksien takia. On tehty paljon lapsia että näistä jotkut selviytyisivät ja jatkaisivat sukua. Esim. Euroopassa on saatu lapsikuolleisuutta pienemmäksi lääkkeiden ja modernin lääketieteen keinoin ja kulttuuri lisääntymisen osalta on muuttunut, ettei tarvitse enää niin paljoa lapsia ja kehitetty ehkäisyä.

Afrikkaan on viety tuo lääketiede ja lapsikuolleisuus on laskenut. Mutta tuota kulttuurillista muutosta ei ole ollut rajoittamassa syntyvyyttä. Tästä johtuvat sekä väestöräjähdys sekä nälänhätä. Länkkäreiden riistolla on myös oma osansa sopassa.

Euroopallakin oli omat kasvukipunsa, eikä tällöin ollut auttajia. Afrikan kehittämiseksi tulisi suunnitella järkevä väestö ja infrastruktuuri strategia. Valitettavasti paikalliset sotaherrat yms kenraalit eivät moiseen mukaan lähde.

Afrikan koko on valtava ja normaalisti käytetty karttamalli hämää sen vääristäessä mittasuhteita näyttäen pohjoisen pallonpuoliskon euroopan isommalta afrikkaan kuin se onkaan. Väestön määrä jonka se voi ylläpitää on eurooppaan nähden moninkertainen. Tässä globalisaation haitat iskevät varsinkin köyhään afrikkaan josta tuotantoa roudataan länsimaihin. Globalisaatio, tuo monesti kehuttu asia, on itseasiassa aika paska juttu.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Pitäisi solmia kansainvälinen sopimus, joka kieltää viljan käyttämisen polttoaineena. Näin ruokaviljan maailmanmarkkinahinta laskisi, ja ruoka-apua voitaisiin antaa tehokkaammin sitä tarvitseville.
Ruokaviljan hintaa on nostettu jo 10 vuotta valmistamalla maissista etanolia.

Käyttäjän mjkrie kuva
Mika Riekki

Voisiko Hesburger perustaa pikaruokapaikan Somaliaan. Paikalliset saavat töitä ja ruokaa? Ai niin, mutta se on kehitysmaiden riistoa, ei onnistu, ja taitaa siellä pikaruokaloita olla muutenkin ennestään.

Ei taida ruisburgerit maistua, ja muutenkin, eihän turvapaikahakijatkaan edes pidä suomalaisesta ruuasta :-(

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

" Vuonna 1984 Etiopissa oli ennätyskuivaa ja maa kärsi nälänhädästä."

" Toisin kuin luonnonkatastrofit, nälänhätä on ihmisten aiheuttama ongelma."

Käyttäjän amgs kuva

Pekka, kuivuus on vain yksi syy muiden joukossa. Esimerkiksi Nigeriassa moni pakenee Boko Haramia jättäen taakse kaikensa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Maailmassa on enemmän kuin tarpeeksi ruokaa jokaisen ravitsemiseksi. Siitä huolimatta vuosittain kuolee noin 10 miljoonaa ihmistä nälkään. Se johtuu yksinomaan siitä, että ruokaa ei jaeta tarpeen mukaan, vaan se myydään eniten tarjoavalle.

Toisin sanoen nälkäkuolemat johtuvat kapitalistisesta talousjärjestelmästä.

Food security & agriculture: an overview

"Almost the same amount of money is spent annually on pet food in these same rich countries as could eliminate world hunger and malnutrition."

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Stalin onnistui sosialistisessakin järjestelmässä järjestämään miljoonien nälkäkuoleman.

Frank Halloway

Emme me mutta ne, joilla on valtaa.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

Tässä artikkelissa kerrotaan, miten kehitysmaat tukevat taloudellisesti kehittyneitä maita:

Aid in reverse: how poor countries develop rich countries

"New research on global financial flows shows that the usual development narrative has it backwards; aid is effectively flowing in reverse. And some of the very countries that so love to tout their foreign aid contributions are the ones enabling mass theft from developing countries, argues Jason Hickel.

We have long been told a compelling story about the relationship between rich countries and poor countries. The story holds that the rich nations of the OECD give generously of their wealth to the poorer nations of the global south, to help them eradicate poverty and push them up the development ladder. Yes, during colonialism western powers may have enriched themselves by extracting resources and slave labour from their colonies – but that’s all in the past. These days, they give more than $125bn (£102bn) in aid each year – solid evidence of their benevolent goodwill.

This story is so widely propagated by the aid industry and the governments of the rich world that we have come to take it for granted. But it may not be as simple as it appears.

The US-based Global Financial Integrity (GFI) and the Centre for Applied Research at the Norwegian School of Economics recently published some fascinating data. They tallied up all of the financial resources that get transferred between rich countries and poor countries each year: not just aid, foreign investment and trade flows (as previous studies have done) but also non-financial transfers such as debt cancellation, unrequited transfers like workers’ remittances, and unrecorded capital flight (more of this later). As far as I am aware, it is the most comprehensive assessment of resource transfers ever undertaken.

What they discovered is that the flow of money from rich countries to poor countries pales in comparison to the flow that runs in the other direction.

In 2012, the last year of recorded data, developing countries received a total of $1.3tn, including all aid, investment, and income from abroad. But that same year some $3.3tn flowed out of them. In other words, developing countries sent $2tn more to the rest of the world than they received. If we look at all years since 1980, these net outflows add up to an eye-popping total of $16.3tn – that’s how much money has been drained out of the global south over the past few decades. To get a sense for the scale of this, $16.3tn is roughly the GDP of the United States

What this means is that the usual development narrative has it backwards. Aid is effectively flowing in reverse. Rich countries aren’t developing poor countries; poor countries are developing rich ones."

Käyttäjän tit1839 kuva
torsti tuukkanen

Mitkään kastelujärjestelmät eivät toimi,jos ei ole vettä.Kuivuusalueet laajenevat koko ajan lisää,koska ilmasto muuttuu kui-
vemmaksi,kun sateen määrä alueilla vähenee.Vaihtoehdot taitavat olla vähissä.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Lukematta sen enempää aiempia kommentteja uskoisin, että nälänhädät liittyvät suuresti vastuuttomaan ja hallitsemattomaan väestönkasvuun. Esim. Afrikan mantereella joka ikinen nainen synnyttää keskim. viisi lasta varsin nuorina johtaen väestön lisääntymiseeen liki exponentiaalisesti. Tällainen kehitys ei ole hallittavissa ravinnon osalta millään keinoin tai resurssein ja on ulkoisille häiriöille hyvin altis.

Tässä työkalu, jolla voi tutkia, miten väestömäärät ovat kehittyneet ja millaisia ikärakenteita sitä köyhiltä alueilta löytyykään. Kannattaa ottaa lähtövuodeksi esim. vuosi 1950.

https://www.populationpyramid.net/africa/2020/

Käyttäjän amgs kuva

Väestönkasvu on yksi syy. Tämä viesti tuli kotisivuilleni: "Edellisen nälänhädän alkaessa alueen väkiluku oli paljon pienempi. Edellisestä nälänhädästä päästiin avun turvin. Nyt ollaan samassa tilanteessa mutta paljon isomman väkimäärän kanssa. Oikeasti pitäisi kaikki panokset laittaa väestönkasvun hillisemiseen. Monessa maassa suuri väestönkasvu on poliitikkojrn tavoite, esim. Nigeria. "

Käyttäjän ZeiEizh kuva
Juha-Matti Hakala

Meidän pitää viedä GMO ja tehoviljely osaamista tuonne. Tuottavuus huippuun ja kestävät lajikkeet, sekä vitamiinit suoraan niistä.
Päästöt laskee per tuotettu cal.

Tietysti meidän itsekkin pitää ymmärtää logiikka ensin.

Käyttäjän AaroJuhanaKustaanheimo kuva
Aaro Kustaanheimo

Afrikassa on aikaisemmin ollut kulttuureja, jotka ovat pitäneet väkiluvun riittävän pienenä ympäristön kantokykyyn nähden.
Sitten ovat muun muassa lähetyssaarnaajat ja kauppiaat sotkeneet perinteiset järjestelmät.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset