Eettinen yritys toimii vastuullisesti

Kerroin aiemmin, että moneen suomalaiseen kotiin on tullut Juha Kärkkäisen oman kaupan ilmaisjakelumainoslehti KauppaSuomi. Kerroin myös, että lehdessä ei ole ainoastaan tuotteiden mainontaa, vaan mainosten seassa on artikkeleita, joissa muun muassa syytetään juutalaisia Suomen ”ongelmista”.

Myös Iltalehdessä on kirjoitus aiheesta. Iltalehdessä väitetään, että KauppaSuomi artikkelin kirjoittaja Arvi Pihkala on uusnatsien ”johtaja” Juuso Tahvanainen.

Kerroin myös, että ilmaisjakelulehdessä on tunnettujen yritysten logoja. Ja, että nämä yritykset ovat tukemassa julkaisua, jossa lietsotaan vihaa ja kaunaa monikulttuurisessa ja moninaisessa arjessa eläviä suomalaisia vastaan.

Julkaisin listan KauppaSuomi –lehden sivuilta löytyvien yritysten logoista:

Iittala, Sievi, Sako, Savotta, Fazer, Opal, Fiskars, Airam, Lego, Hackman, Esprit, Timberland.

Seuraavien yritysten mainokset löytyvät samasta ilmaisjakelulehdestä:

Salvos, Sailioykkoset, Jetta, Kymppi-remontit.

Muistutan myös, että Finlayson on tullut tunnetuksi siitä, että huhtikuussa 2015 veti tuotteidensa myyntiä Kärkkäinen –kaupoista.

Kirjoituksen julkaisemisen jälkeen moni kansalainen on ottanut yhteyttä eri yrityksiin ja kertonut heille mihin lehteen heidän yrityksensä logo on päätynyt. Vastauksia on tullut ja monenlaisia. Yritysten vastaukset paljastavat yritysten asenteita ja eettisiä pelisääntöjä. Joidenkin yritysten kotisivuilla on kauniita tekstejä arvoista, mutta hyvin vähän tietoja miten kauniit sanat näkyvät käytännössä.

Juttuni julkaistiin Migrant Tales –julkaisussa ja Fazer on lähettänyt viestin Migrant Talesin päätoimittajalle Enrique Tessierille. Fazerin logo on laitettu Kärkkäisen propagandalehteen ilman Fazerin lupaa. Fazer sanoo toimivansa aina arvojensa ja eettisten periaatteiden mukaan kunnioittaen jokaisen yksilön arvoa eikä suvaitse minkäänlaista syrjintää tai loukkauksia. Fazerin sivuilla on tietoa yhtiön avustuskohteista.

Fazerin vastaus:

”Hei, Kiitos kuluttajapalveluumme lähettämästäsi viestistä. Saimme eilen tiedon KauppaSuomi-lehdessä olleesta ilmoituksesta, johon oli laitettu Fazerin (vanha) logo. Meillä ei ole mitään tekemistä ilmoituksen kanssa, eikä siitä ole meidän kanssamme etukäteen sovittu. Luonnollisestikaan emme voi hyväksyä, että brändimme on esillä yhteyksissä, jotka eivät vastaa arvojamme. Eettisten periaatteidemme mukaisesti kunnioitamme jokaisen yksilön arvoa emmekä suvaitse minkäänlaista syrjintää tai loukkauksia. Perehdymme tällä hetkellä tilanteeseen ja olemme myös yhteydessä Kärkkäiseen. Mikäli aiheesta herää lisää kysymyksiä, vastaan mielelläni. Ystävällisin terveisin”

Arvostan sitä, että Finlayson ja Fazer eivät myy omia arvojaan.

Rasmuksen Facebookin sivulla luin yhden kaverin saamat vastaukset Fiskarsilta ja Makia Clothing –yhtiöltä.

Fiskars

"Ja kiitos yhteydenotostasi.

Kärkkäinen Oy myy omissa kanavissaan Fiskars-konsernin brändien Arabian, Fiskarsin ja Iittalan tuotteita ja on näin ollen jälleenmyyjämme. Fiskars-konsernilla tai sen brändeillä ei etukäteen ole ollut tietoa ko. julkaisusta ja artikkelit eivät edusta Fiskars-konsernin tai sen brändien näkemyksiä.”
Parhain terveisin
Fiskars Finland Oy Ab
Kuluttajapalvelu"

Fiskars sanoo, että Kärkkäisen lehden näkemykset eivät ole yhtiön, mutta toki kelpaa myydä tuotteita Kärkkäisen kaupoissa. Siitä huolimatta, että Fiskarsin kotisivuilla väitetään, että he katsovat tarkasti ketkä ovat heidän tuotteidensa toimittajia.

Myös Makia clothingin vastaus on lyhyt ja jättää paljon tulkinnan varaa.

Makia clothing vastaa näin:
Hei, kiitos yhteydenotosta! Emme itse mainosta kyseisessä lehdessä, vaan tässä tapauksessa jälleenmyyjä mainostaa omaa tuotevalikoimaansa. Lisää tietoa asiasta saat sähköpostilla osoitteesta (yhtiön sähköpostiosoite)

Ystävällisesti, Makia Clothing / Asiakaspalvelu

Katri Marttila lähetti minulle saamansa vastauksen Legolta. Lego kaipaa lisää tietoa.

Lego:

Thanks for getting in touch with us. Thank you for having taken the time to write to us about this. We really appreciate every piece of information and feedback from our customers. Katri, we would like to look into this. Could you please provide us with more information of this article? Could you please tell us which issue of the magazine it was, or if you could, for example, send us a link to the article? I can then forward the information on this exact article to the relevant department, who will look into this. Looking forward to hearing from you! We want to make sure we're doing a good job for you, so you’ll always find the link to a four-question survey in our emails. Please tell us how we did today: LEGO Survey link Please let us know if you need anything else. Have a nice day, Katri! Kind regards, Charlotta LEGO® Service

Silloin kun Finlayson huhtikuussa 2015 päätti vetää tuotteidensa myyntiä Kärkkäinen –kaupoista, Finlayson perusteli päätöksen sillä, että yhtiö haluaa viestittää yritysvastuutaan käytännön teoilla.

Iltalehti: – Tavaratalo Kärkkäisen omistajat ovat Magneettimedia-julkaisun takana. Tämä julkaisu levittää vastenmielistä ja ahdasmielistä propagandaa. Yhteistyö Kärkkäinen Oy:n kanssa on ollut hyvää ja olemme pahoillamme joutuessamme irtisanomaan sen, mutta emme halua tehdä yhteistyötä yritysten kanssa, joiden arvot poikkeavat näin radikaalisti omistamme, Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila sanoo yhtiön tiedotteessa.

Finlayson haluaa edistää avoimempaa ja suvaitsevampaa yhteiskuntaa.

– Haluamme, että suomalaisissa kodeissa sallitaan enemmän kuin tuomitaan, ja että erilaisuus nähdään rikkautena, ei rikoksena. Suurin osa suomalaisista on kanssamme samaa mieltä tässä asiassa. Kannustamme myös muita yrityksiä osoittamaan selvästi vastuunsa myös käytännön teoilla, Kurttila sanoo.

Nähtäväksi jää, onko muilla yrityksillä samanlaista vahvaa selkärankaa kuin Finlaysonilla.

Vastuullinen yritys on avoin ja yrittää toimia jopa eettisemmin kuin laki vaatii ja on vastuullinen eikä myy omia arvoja.

Juha Kärkkäinen on ollut aiemmin otsikoissa. Ylivieska-Raahen käräjäoikeus langetti vuoden 2013 Juha Kärkkäiselle 90 päiväsakkoa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Magneettimedian kustantava tavarataloyhtiö J. Kärkkäinen Oy tuomittiin puolestaan 45 000 euron yhteisösakkoihin.

Kirjoitus on julkaistu Migran Tales -julkaisussa.

Espanjankielinen versio kirjoituksesta löytyy myös Punto Nórdico -blogista.

amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2020 sain 141 ääntä. Kiitos!
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu