Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Romanien kansallispäivä liputuspäiväksi

  • Lippu salkoon, kohti yhdenvertaista Suomea!
    Lippu salkoon, kohti yhdenvertaista Suomea!

Vuonna 1971 Lontoossa pidettiin ensimmäinen kansainvälinen romanikongressi. Kongressin avajaispäivää on vuodesta 1990 vietetty romanien kansainvälisenä juhlapäivänä.

Romanit ovat jo satoja vuosia olleet osa suomalaista yhteiskuntaa. He ovat myös joutuneet uhraamaan paljon Suomen hyväksi historian eri vaiheissa. Monet heistä ovat tähtiä muun muassa suomalaisen viihteen ja rokin historiassa. Suhteessa valtaväestöön liian moni romani on kuitenkin jäänyt yhteiskunnan marginaaliin.

Romanien kansallispäivä ei Suomessa ole liputuspäivä. Tähän pitää saada muutos. Romanien kansallispäivä tulisi säätää kansalliseksi liputuspäiväksi.

Kitisivuillani: Romanien kansallispäivä liputuspäiväksi

Hyvää romanien kansallispäivää kaikille!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (3 kommenttia)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Virallisia liputuspäiviä on Suomessa vähemmän kuin yleensä kuvitellaan. Olisi kuitenkin mukavaa, jos liputtamisesta tykkäävät rupeaisivat vakiintuneesti ottamaan huomioon tämänkin päivän.

Käyttäjän EeroPyykkl kuva
Eero Pyykkölä

On ymmärrettävää, että erilaisia ryhmiä päätetään kunnioittaa virallisella liputuksella. Liputuksen ovat saaneet mm. äidit, vainajat, sotien veteraanit, vammaiset, jne. Yhteistä heille on kuitenkin se, että he ovat suomalaisia tässä yhteiskunnassa. Hei eivät siis ole savolaisia, stadilaisia, hämäläisiä tai turkulaisia. Toki on yleismaailmallisia liputuspäiviä, mutta niillä on eri funktio.

Mustalaisia on Suomessa ollut yli 500 vuotta. He eivät -yksilöitä lukuun ottamatta- ole kotoutuneet Suomeen. Jos kotoutumista korostetaan maahanmuuttajien kohdalla -avaimena yhteiskuntaan sopeutumiseksi, olisi mielestäni väärä viesti perustaa liputuspäivä yhteiskuntiin sopeutumattomille ryhmille. Eli pitäisi liputtaa somalien, venäläisten, virolaisten, jne. kunniaksi. Mustalaiset Suomessa ovat Suomen kansalaisia, mutta haluavat pääosin elää yhteiskunnan tukien varassa irrallaan yhteiskunnasta.

Kannattaa keskustella sosiaaliviranomaisten kanssa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Eiköhän aloite moiseen pitäisi tulla romanien itsensä piiristä. Muutoin tuollainen ele oli jotenkin alentuvaista. Romanit eivät Suomessa kuitenkaan ole muodostaneet kovin selkeätä omia etujaan ajavaa organisaatiota, joka olisi laajalti tiedossa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset