Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Jos sotesta ei tulekaan mitään?

  • Pusulan terveysasema.
    Pusulan terveysasema.
  • Jos sotesta ei tulekaan mitään?

Monet asiantuntijat ovat arvioineet, että sote-uudistus menee ketuille. Kustannukset kasvavat, väestöryhmien ja alueiden eriarvoisuus ja sen myötä väestön terveyserot kasvavat. Veronmaksajien rahat sujahtavat yritysjohtajille ja veroparatiiseihin. Edessä voi olla kalliilla valmistellun uudistuksen vielä kalliimpi korjausoperaatio, jotta myös bisneksen karsastamat monimutkaisempaa hoitoa vaativat ja haja-alueiden ihmiset saisivat terveyspalvelunsa. Niitä, joilla nykyäänkin on varaa ostaa terveyspalvelunsa yksityiseltä sektorilta, tämä ei haittaisi. Muille vuosikausien korjaustalkoot olisivat katastrofi.

Toinen riski hallituksen sote-uudistuksessa on liian kireä aikataulu. Hallitus yrittää vimmaisesti saada pakkoyhtiöittämisen ja ”valinnanvapauden” valmiiksi ennen 2019 eduskuntavaaleja. Uutta hallitusta ei saa päästää sorkkimaan sote-uudistusta – sehän todennäköisesti ei koostu samoista puolueista kuin nyt. On hyvin mahdollista, että hallituksen aika loppuu kesken, kun samanaikaisesti pitää puuhata myös maakuntauudistusta. Kunnanvaltuustoissa pitäisikin osata varautua myös varasuunnitelmaan. Miten hoidetaan kunnan sosiaali- ja terveyspalvelut tilanteessa, jossa sote-uudistuksen valmistelu on ajautunut umpikujaan? Tässä tarvitaan uusien valtuutettujen hyvää yhteistyötä ja valistunutta visiota.

Kirjoitus on myös otisivuillani.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Sotesta tulisi hyvä, mikäli halua tähän löytyisi. SDP ei halua muuttaa yhtään mitään eikä missään, vaikka rahat nykyjärjestelmän ylläpitoon eivät riitä eivätkäole riittäneet enää kymmeneen vuoteen, eikä verojakaan voida enää kiristää tässä hirmuverotuksen mallimaassa enää entisestään.

SDP:n ongelman ratkaisuhan on ollut jo 10 vuoden ajan lisää velkaa ja enemmän velkaa vuosittain, jota on vielä toistaiseksi tarjolla hyvinvoinnin tekohengitykseen - tosin vastuuttomasti ajatellen nykyisiä nuoriamme.

SDP on kauhuissaan siitä, että Suomessakin terveyskeskusten sijaan perusterveydenhoitoa voitaisiin tarjota Ruotsin mallin mukaan kilpailukykyisesti myös toisaalta yksityisesti, jolloin kustannustehokkuuskin saa oman mittarinsa palveluiden laatuun ja asiakastyytyväisyyteen verraten.

Käyttäjän amgs kuva

Kauhu näkyy hallituksessa, koska tulevien vaalien tulosten seurauksena sulle–mulle-hallituspolitiikka kenties ei toteudu. Moni kansalainen tietää mitä yksityistäminen myös merkitsee. Yksityistämisen ikävät seuraukset näkyvät kansalaisten arjessa ja lompakoissa. Carunan tapaus on yksi esimerkki.

Ruotsin kokemuksista on eri mielipiteitä ja kaikki eivät ole myönteisiä:
http://www.hs.fi/mielipide/art-2000002892603.html

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/64643-laakari-lyt...

http://blogit.iltalehti.fi/sari-sarkomaa/2013/10/1...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Fakta on kuitenkin se, että nykyjärjestelmällä ei enää voida jatkaa, koska siihen ei yksinkertaisesti ole varaa. Julkinen velka on lisääntynyt n. 10 miljardilla eurolla vuosittain jo vuodesta 2009 lähtien ja piikki on menemässä kiinni lähivuosia samaan aikaan huoltosuhteen ollen eräs maailman kurjemmista Japanin ja Kreikan ohella.

Demareiltakin voisi odottaa realistisia esityksiä lähivuosien varalle esim. mistä ne 300.000 uutta yksityisrahoitteista työpaikkaa ja vientituloja edes nykyjärjestelmän ylläpitoon ?

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #3

"Julkinen velka on lisääntynyt n. 10 miljardilla eurolla vuosittain jo vuodesta 2009 lähtien ja piikki on menemässä kiinni lähivuosia samaan aikaan huoltosuhteen ollen eräs maailman kurjemmista Japanin ja Kreikan ohella."

Miten näin pääsi käymään? Nykyiset hallituspuolueet lupasivat, että tapahtuisi toisin. Mihin velkarahat ovat menneet? Kyllä, kansalaiset tietävät, että kaikki rahat eivät mene opetus- ja sotepalveluihin vaan myös rikkaille.

Käyttäjän Lokari kuva
Pekka Pihlanto

Sotesta on tulossa katastrofi, mutta hallitus painaa läpi tätä päähänpinttymäänsä asiantuntijan varoituksista huolimata. Kestusta ajaa omaa maakuntamalliaan ja kokoomus oman ideologiansa mukaista mallia, jolla yksityiset toimijat pääsevät rahastamaan.

http://www.ts.fi/mielipiteet/lukijan+kolumni/34524...

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Edellisessä hallituksessa SDP:llä oli sekä valtion rahat (Urpilainen/Rinne) että sote-uudistus (Guzenina-Richardson/Huovinen) hallinnassaan. Joten edellytykset sote-uudistuksen tekoon omalla erinomaisella tavalla olivat enemmän kuin näpeissä. Lopputuloksena kuitenkin vain rahat menivät eikä sotea tullut. Tuli vain lisää velkaa ja mietintöjä.

Kaikki jopa suunnitellusti...
http://yle.fi/uutiset/3-6467797

Hallituskin oli vankka. Oppositiossa vain kaksi puoluetta, hallituksella takanaan lähes 2/3 eduskunnasta, joten värkeissä olisi ollut varaa. Opposition puolueetkin vain katoavan kansanperinteen agraaripuolue ja epämääräinen konservatiivis-uskonnollis-rasistinen populistipuolue.

Eipä taida paljoa kannattaa laskea sen varaan, että jätetään uudistus seuraavan, SDP-johtoisen hallituksen harteille.

Käyttäjän amgs kuva

Tuo on pesimistinen odotus. Kun pitäisi puhua nykyisen hallituksen tekemisistä, puhutaan Edellisen hallituksen tekemisistä! Kunnat ovat antaneet lausuntonsa valinnanvapaudesta ja kritiikki on armoton. Kunnissa tiedetään parhaiten miten asioita tulisi järjestää. Näyttää kuitenkin siltä, että Sipilän hallitus ei kuuntele.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Jos vaikka mistään muusta ei tulekaan mitään, niin toivotaan, että sinusta tulee valtuutettu;)

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset