Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Työnhakuoikeus paperittomille ulkomaalaisille

  • Työnhakuoikeus paperittomille ulkomaalaisille

Moni on ollut huolissaan turvapaikanhakijoiden ja paperittomien oikeusturvasta. Mekin päätimme toimia.

Teimme kansalaisaloitteen työnhakuoikeuden säätämisestä paperittomille ulkomaalaisille. Sen sijaan, että heitä vainottaisiin myös Suomessa, paperittomille tulisi antaa mahdollisuus järjestää oma ja perheensä elämä Suomessa. Oikeus hakea ja ottaa vastaan työtä tai aloittaa yritystoiminta olisi sivistynyt tapa tähän. Työn hakeminen ja tekeminen antaisi heille ja heidän perheelleen laillisen oikeuden oleskella maassa. Varsinkin rakennusalalla, autoteollisuudessa ja telakoilla tarvitaan lisää työvoimaa. Saa jakaa ja kannattaa aloitetta!

Aloite löytyy tämän linkin alta. Pyydän lukea koko aloitetta huolellisesti ja kommentoimaan sitä asiallisesti. Tässä lyhyt ote aloitteesta.

Hallitus pyrkii vaikeuttamaan paperittomien elämää Suomessa kaikin tavoin. Hallituksen joulukuussa 2016 hyväksymän toimenpidesuunnitelman mukaan paperittomille ei tule myöntää sosiaali- ja terveyspalveluja eikä toimeentulotukea, lapsia ei pidä päästää kouluun ja työntekoa ei tule sallia. Toimenpidesuunnitelma on inhimillisesti katsoen absurdi kun kyse on henkilöistä, jotka kotimaassaan voisivat joutua vainon kohteeksi.

Tarvitaankin inhimillisempiä toimia paperittomien määrän vähentämiseksi. Tilanne on poikkeuksellinen ja myös edellyttää poikkeuksellisia toimia. Ihmisten hätää ei kuitenkaan tule lisätä. Siksi paperittomille tulee antaa mahdollisuus järjestää oma ja perheensä elämä Suomessa. Oikeus hakea ja ottaa vastaan työtä tai aloittaa yritystoiminta olisi sivistynyt tapa tähän. Työmarkkinoiden kannalta hetki olisi sopiva. Varsinkin rakennusalalla, autoteollisuudessa ja telakoilla tarvitaan lisää työvoimaa. Työmarkkinat hyötyisivät ja paperittomien määrä vähenisi.

Koska tilanne on poikkeuksellinen, laki voisi olla kokeiluluonteinen eli määräaikainen. Määräaikaisuuden takia laki ei myöskään lisäisi hallituksen kovasti pelkäämää Suomen vetovoimaisuutta turvapaikanhakijoiden kohdemaana.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (75 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Melkein voisin kannattaa tätä. Töihin tuleva turvapaikanhakija ei vie keneltäkään mitään pois, päin vastoin. Siinä voittavat kaikki.

En kuitenkaan allekirjoita perustelujen liian asenteellisuuden vuoksi. Maassa laittomasti olevan (Huom, virkamiehetkin ovat huomauttaneet että paperiton ei ole lain tuntema termi, vaan kyseessä on laittomasti maassa oleskeleva henkilö) kohdalla maasta tulee poistua.

Kokeiluluontoisuus on myös hyvä idea. Kuten nobelisti Holmströmkin totesi, uudistuksia pitäisi reippaammin kokeilla pienessä mittakaavassa ja ottaa niistä opiksi.

Vaikka jätänkin nyt väliin, en pane lainkaan pahakseni jos ajatus päätyy toteutukseen saakka.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Reaktioni oli täysin sama. Nyt ei ole nähty metsää puilta. On tuijotettu marginaali-ilmiötä, kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita jotka eivät suostu poistumaan maasta. Olisi pitänyt katsoa kokonaiskuvaa. Tuolla lainatulla perustelutekstillä en voi edes kuvitella allekirjoittavani aloitetta, vaikka kannatankin automaattista työpaikkaan sidottua oleskeluluvan myöntämistä.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Työpaikkaan sidottu oleskeluluvan myöntäminen on hyvä ajatus, mutta tästä artikkelista sain sellaisen kuvan, että myös työnhaku voisi olla oleskeluluvan peruste.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kirkkokin voisi tehdä asiassa jotain vielä konkreettisempaa kuin tarjota suojaa nurkissaan perustamalla mahdollisuuksien mukaan uusia virkoja ja ainakin nimittämällä tulokkaita/käännynnäisiä nyt vapautuviin, ks. http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/234532-tyonha...

Käyttäjän jarmonahkamaki kuva
Jarmo Nahkamäki

Suomesta maailman sosiaalitoimisto? Ei kiitos.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

Laittoman maahanmuuttajan näsäviisastelu paperittomaksi maahanmuuttajaksi on kuin sanoisi huumekauppiasta paperittomaksi pharmaseutiksi.

Jos on laittomasti maassa, pitää painoarvon olla karkoittamisessa. Ei siinä ole mitään järkeä tai turvallista jos porukka saa notkua nurkilla miten haluaa.
Tulkoot ensin laillisesti maahan jos haluavat töihin.

Käyttäjän ILgron11 kuva
Irja Laamanen

Täällä on yllättävän hyvä ja kriittinen kanta maahanmuuttoon. Paperittomienkin tilanteen pohtimiseen. http://www.vihrealanka.fi/reportaasit/maassa-maan-...

Jaakko Häkkinen

Suomessa on liikaa työttömiä jo nyt. Aivan järjetöntä, että laittomien maassaolijoiden annettaisiin jäädä tänne! Kun edes oleskeluluvan saaneet muslimimaalaiset eivät ole juurikaan työllistyneet, niin miten näillä paperittomilla olisi yhtään sen parempi kieli- ja ammattitaito? Eivät hekään työllistyisi.

Maahanmuuttoviraston asiantuntijat ovat katsoneet, että kielteisen päätöksen saaneiden sydäntäsärkevissä tarinoissa on ollut ns. "irakinlisää". He eivät oikeasti ole vainottuja - ei pidä olla niin sinisilmäinen, että kuvittelee jokaista maahanmuuttajan tarinaa todeksi ja samalla vähättelee asiantuntijoiden tekemiä ratkaisuja virheellisinä.

Jos kielteinen päätöskään ei poista henkilöä maasta, mitä virkaa koko järjestelmällä on? Silloinhan kaikki maailman sadat miljoonat halukkaat tulisivat Suomeen. Jos tuolle linjalle lähdetään, hallitus ei voi muuta kuin sanoutua irti koko turvapaikanhakujärjestelmästä.

Todella vastuutonta touhua!

Laillinen väylä Suomeen on se, että henkilö voi ihan vapaasti hakea työpaikkaa Suomesta vaikka iPhonella Irakista käsin. Sitten jos hän saa työpaikan, hän saa myös työperusteisen oleskeluluvan. Ei tarvitse maksaa tonneja ihmissalakuljettajille.

Pekka Pylkkönen

On liikaa työttömiä, mutta on myös avoimia työpaikkoja joihin ei saada työntekijöitä. Töihin tuleva parantaa Suomen huoltosuhdetta ja on siis myös suomalaisen työttömän etu.

Tämä ehdotus tuskin koskee hirvittävän montaa ihmistä, sillä niistä maista joista Suomen tullaan pakolaisiksi, ei yleensä työllistytä täällä edes pitkän ajan kuluessa.

Reilu diili vain. Määräaikainen oleskelulupa kun duuni on sovittu ja sosiaaliturva työperusteiseksi. Tarvittaessa työnantajalta voidaan vaikka vaatia kohtuullinen vakuus jotta väärinkäytöksiltä vältytään.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Tätä sinun ehdotustasi "Määräaikainen oleskelulupa kun duuni on sovittu ja sosiaaliturva työperusteiseksi." minäkin voisin kannattaa.

Soraisen ehdotus taas näyttää olevan jotain ihan muuta. Jos ymmärsin oikein, niin tarkoituksena on, että työnhakijaksi ilmoittautuminen olisi automaatti oleskelulupaan sekä hakijalle, että hakijan perheelle. Jonka jälkeen edelliset olisivatkin sitten jo oikeutettuja sosiaaliturvaan.

Ei jatkoon.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #6

Ei kai kukaan voi sellaista tosissaan ehdottaa että pelkkä työnhakijaksi ilmottautuminen riittäisi oleskelulupaan?

Ei kai?

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

#5.
Tämä mahdollistaa halpatyövoiman saannin monille aloille, joissa ei tarvita kovinkaan suurta ammattitaitoa tai työn suorittamisen vaatimukset voidaan opettaa vähällä vaivalla. Kielitaito ei ole välttämätön.

En itse näe oikeudenmukaisena toimena. Varsinkaan työttömänä olevia kohtaan. Eikö tällainen uusi toimintatapa saisi tänne saapumaan yhä enenemvässä määrin paperittomia ja laittomia siirtolaisia? Ei liene tarkoituksen mukaista ohjailla tällaiseen.

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #8

Ainakin jotkut tutkimukset pohjoismaistakin ovat näyttäneet että mikäli maahanmuuttajat saavat alhaisimman vaatimustason aputöitä, kantaväestölle joka hallitsee kielen hyvin syntyy vastaavasti työpaikkoja sinne seuraavalle portaalle, asiakaspalveluun jne.

Siis jos maahanmuuttaja saa rakennusalan alimman TES palkan 9.93€ tunnille, suomalainen siirtyy esimerkiksi kaupan alalle jonka alin TES palkka on 10.58€.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #9

Pekka kommentistasi voi päätellä uskovasi noudatettavan ko.palkansaajien (puhe oli siis paperittomista tai laittomista, ihan miten vain) kohdalla TES sopimuksia. Itse en tuohon usko, sillä jokseenkin varmasti tönantaja kysyy työhön hakevalta omaa palkkatoivomusta, joka varmasti on alle sopimuspalkan. Tuosta alipalkkauksesta sitten johtuu erilaisten sosiaalitukien saannin edellytykset. Onko edellytykset tukiin palkan alhaisuuden vuoksi? Eihän alipalkkauksella Suomessa voi tulla toimeen (asuminen ja elanto).

Ongelmia olisi tarkoitus siirtää paikasta toiseen?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #12

Oman kokemukseni perusteella uskon lähtökohtaisesti että maahanmuuttajille maksetaan yleensä TESsin minimipalkkoja. Olen tosin avoin toisensuuntaisille todisteille.

Ja siis ainakin siitä pitäisi lähteä, että voimassa olevaa lakia noudatetaan, tehtiin sitten millaisia ratkaisuja hyvänsä.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Sitä voisi helpottaa, kun tulee turvapaikanhakijaksi, että olisi mahdollista hakea työtä.

Mutta jos on saanut kielteisen päätöksen, niin ei missään tapauksessa, sillonhan tuo koko prosessi menettää merkityksensä. Silloin henkilö on laittomasti maassa, eikä hänen tule silloin saada mitään erioikeuksia.

Pekka Pylkkönen

Tossa on kyllä pointtinsa. Jos on vuoden levännyt laakereilla odottamassa päätöstä, voi melkein olla varma että sen jälkeen työn haku olisi jo keplottelua.

Käyttäjän PekkaSaikkonen kuva
Pekka Saikkonen

"Maassa oleskeleville paperittomille ulkomaalaisille tulee säätää laissa oikeus hakea työtä tai aloittaa yritystoiminta. Työnhakuoikeus kestäisi kuusi kuukautta, ja sinä aikana henkilöt ja heidän perheenjäsenensä katsottaisiin maassa laillisesti oleskeleviksi. Jos kuuden kuukauden kuluessa löytyy työtä tai henkilö aloittaa elinkelpoisen yritystoiminnan, henkilölle ja hänen perheenjäsenilleen myönnettäisiin tarvittavat oleskeluluvat."

Ennustan, että tämän jälkeen jokainen hylkäävää päätöstä pelkäävä maahanpyrkijä tulisi perustamaan jonkin nimellisen yrityksen esityksessä mainitun kuuden kuukauden kuluessa. Yritystoiminnan elinkelpoisuushan selviää vasta pitkän ajan kuluttua, joten ehkä parisen vuotta pystyisi täällä oleilemaan vaikkapa vain toimeentulotuen ja satunnaisten tulojen varassa.

Lisäksi jää hämärän peittoon, mitä näille yrittäjille tapahtuisi, kun yritystoiminta lopulta osoittautuu elinkelvottomaksi. Jatkuisiko sama meno seuraavan uuden yrityksen varassa?

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

"Työnhakuoikeus paperittomille ulkomaalaisille"

Kyllä, mutta kotimaassaan.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Täysin mieletön ajatus että luvattomasti maassa oleva voisi ilmoittautua mihinkään lailliseen järjestelmään.
Ihan aluksi pitäisi puuttua tuohon alkuun eli laittomasti maassa olemiseen ja saattaa se asia lakien mukaiseen järjestykseen. Sitten voitaisiin ajatella jotain muuta mitä laillisesti maassa oleva voi tehdä. Jos kaikki oikeusasteet on käyty ja todettu että henkilöllä ei ole oikeutta olla Suomessa niin EI OLE OIKEUTTA OLLA SUOMESSA. Mikä kohta siinä ei mene demareille perille?

Käyttäjän niklaschristianrenner kuva
Niklas Renner

"Varsinkin rakennusalalla, autoteollisuudessa ja telakoilla tarvitaan lisää työvoimaa"

Minä en nyt oikein ymmärrä. Kun puhutaan kotimaisista työttömistä (joihin kuuluu myös monia kansalaisuuden saaneita maahanmuuttajia), SDP rummuttaa, että työttömyyden syynä on nimen omaan työpaikkojen puute, eikä asiaa siis auta kannustinloukkuihin puuttuminen, joidenkin toimien pätevyysvaatimusten karsinta tms. Kun kyse on (humanitäärisestä)maahanmuutosta, niin sitten ollaan demareissa huolissaan, kuinka tehtaisiin ja raksoille ei riitä Suomessa työvoimaa. Kuitenkin kannattavat noin muuten ulkomaisen työvoiman tarvehankintaa.

Koettakaa nyt päättää.

Käyttäjän KikkaCoombes kuva
Kikka Coombes

Australia haki juuri 12 000 pakolaista Syyriasta. Valittivat, jotta oli vaikea loytää kristittyjä, koska heitä vainotaan jopa pakolaisleireillä. Tekivät turvatarkastukset ja toivat 1/3 kristittya ja loput muslimeja. He kaikki saavat heti samat oikeudet kuin maan kansalaisilla. Turvallinen olo tulijoilla, koska voivat jaada maahan pysyvasti.

Käyttäjän MarjukkaAronen kuva
Marjukka Aronen

Maahanmuuttoviranomaisten antaman kielteisen päätöksen jälkeen henkilöllä ei ole oikeutta oleskella Suomessa. Todennäköisesti paperiton ja kielitaidoton, jonka ammatillisesta osaamisestakaan ei ole mitään todistusta, työllistyisi harmaaksi työvoimaksi johonkin epämääräiseen yritykseen. Vai kuinka moni rehellinen yrittäjä aidosti haluaa työllistää omiin toimitiloihin henkilön, jonka henkilöllisyydesta ja taustoista ei ole mitään todisteita?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

"Vai kuinka moni rehellinen yrittäjä aidosti haluaa työllistää omiin toimitiloihin henkilön, jonka henkilöllisyydesta ja taustoista ei ole mitään todisteita?"
Kukapa niin, eikä se olisi edes mahdollista koska luvatta maassa oleva on luvatta maassa eikä voi saada esim. pankkitiliä johon palkan voi maksaa eikä hänellä ole kotiosoitetta eikä, eikä, eikä. Palkanmaksu ei käytännössä onnistu minkään laillisen tavan mukaan. Rehellinen yrittäjä ei ikimaailmassa ala temppuilemaan luvattomasti maassa olevien kanssa koska hänen omansa ja laillisten työntekijöidensä maine ja vapaus saa siitä helposti kolhuja.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Hyvä ja kannatettava aloite.

Paperittomien terveydenhuoltopalvelut on myös viimein aika saada perus-ja ihmisoikeussopimusten määräämälle tasolle...

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Kerrohan miten se palkanmaksu ja veronpidätykset ym. hoidettaisiin näiden paperittomien kohdalla koskapa heillä ei ole tietenkään verotietoja eikä muita tunnuksia kotiosoitteesta puhumattakaan.
Pilvilinnoja rakentamalla ei tätä maata rakenneta yhtään parempaan uskoon vaan se vaatii rehellistä työtä ja nimenomaan kaikilta rehellistä työtä.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen

Palkasta pidätetään aina ennakkoverot ja paperittomillekin voi verokortin antaa kun vain sellainen mahdollisuus laillistetaan .

Mielestäni on parempi, että eri tavoilla paperittoman asemaan joutuneet kykenevät osallistumaan yhteiskunnalliseen toimintaan kuin että he joutuisivat piilottelemaan yhteiskunnan suoman oikeusturvan katveissa...

Ja tähän liitteeksi Suomenkin ratifioima TSS-sopimus, erityishuomio sopimuksen 7. artiklaan :

http://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1976...

"7 artikla
Tämän yleissopimuksen sopimusvaltiot tunnustavat jokaiselle oikeuden nauttia oikeudenmukaisista ja suotuisista työoloista, joiden erityisesti tulee taata:
a) palkkaus, joka suo kaikille työntekijöille vähintään:
i) kohtuullisen palkan ja saman palkkauksen samanarvoisesta työstä ilman minkäänlaista rajoitusta; erikoisesti naisille taataan sellaiset työolot, jotka eivät ole huonompia kuin ne, joita miehet nauttivat ja joihin kuuluu sama palkka samasta työstä; ja
ii) kohtuullisen toimeentulon heille itselleen ja heidän perheelleen tämän yleissopimuksen määräysten mukaisesti;
b) turvalliset ja terveelliset työolot;
c) yhtäläinen mahdollisuus jokaiselle tulla ylennetyksi työssään asianomaiseen korkeampaan toimeen ainoastaan palvelusaikaan ja pätevyyteen pohjautuvien perustein;
d) lepo, vapaa-aika ja kohtuullinen työajan rajoittaminen sekä kausittaiset palkalliset lomat ja palkka julkisilta lomapäiviltä."

Perusoikeudet koskevat kaikkia valtion oikeudenkäyttöpiirissä oleskelevia...

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #30

"Palkasta pidätetään aina ennakkoverot ja paperittomillekin voi verokortin antaa kun vain sellainen mahdollisuus laillistetaan ."

Tottakai.

Haluaisit siis että kaikki laittomasti maassa olevat laillistettaisiin koskapa laittomasti maassa oleva on laittomasti maassa.

Sehän on tietenkin yksi mahdollisuus mutta sanopas onko sitten mitään järkeä käydä tätä pakolaiskeskustelua ja tutkia pakolaisiksi ilmottautuneiden taustoja yms. jos heidät kuitenkin lopuksi julistetaan laillisesti maassa oleviksi olipa tutkimusten tulos ja oikeuden päätökset minkälaisia tahansa.
Eikö olisi kustannustehokkainta silloin vain päästää kaikki halukkaat Suomeen tutkimatta ja lajittelematta oikeutettuihin ja oikeudettomiin.
Kun luin tuon tekstisi niin taitaa ollakin niin ettei meillä ole oikeuttakaan kysellä tai ainakaan vaatia vastausta jos joku haluaa Suomeen tulla?
Ja sitten vielä kysellään miksi pakolaispolitiikka kohtaa niin paljon asiatonta kritiikkiä jopa vastustusta.

Käyttäjän jiihooantikainen kuva
Juho Antikainen Vastaus kommenttiin #33

Paperittomaksi voi päätyä muutoinkin kuin kielteisen turvapaikkapäätöksen myötä :

http://www.paperittomat.fi/?page_id=686

Blogin aiheena olevassa kansalaisaloitteessa taasen ehdotetaan säädettäväksi lakia, joka mahdollistaa paperittomille henkilöille työnhakemisen, työssäkäynnin tai yritystoiminnan tietyllä ajanjaksolla. Tokihan suomalaiset työtä säätelevät lait jo yksin edellyttävät työntekijän tunnistettavuutta (työsopimuslaki mm. edellyttää tätä), joten en näe aloitteen toteuttamiselle olevan esteitä...

Laiton teko on toki laitonta tekemistä, mutta paperitta oleskelu Suomessa ei ole rikos (siitä ei ole säädetty rangaistusta).

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen Vastaus kommenttiin #36

Niinkö, onko sellainen lainrikkominen josta ei ole säädetty rangaistusta sitten mielestäsi laillista tekemistä ?

Pekka Pylkkönen Vastaus kommenttiin #36

Tarkennuksena vielä että kyseessä eivät ole paperittomat vaan laittomasti maassa oleskelevat. Ei pitäisi hämärtää terminologiaa.

Käyttäjän JanneKoiranen1 kuva
Janne Koiranen

Paperittomien terveydenhuoltopalvelut ovat suomessa huippuluokkaa, he voivat koska tahansa mennä yksityiselle lääkäriasemalle ja saada siellä maksua vastaan parasta palvelua.

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Mielellään sinä alleviivaat näitä perus- ja ihmisoikeuksia. Ne ovat kuitenkin enemmänkin vain suuntaviivoja lainsäädännölle, harvemmin sen sijaan suoraan sovellettavia normeja. Perusoikeuksia yksilön oikeuksina voidaan myös rajoittaa. Usein tilanne onkin se, että perusoikeudet ovat ristiriidassa keskenään, jolloin niitä kaikkia ei voida toteuttaa samanaikaisesti, vaan joku perusoikeus arvioidaan tapauskohtaisesti muita tärkeämmäksi.
Eduskunnan perustuslakivaliokunta on myös todennut jo 1990-luvulla, että esim. Sosiaaliturvan tason toteuttamisessa voidaan huomioida taloudellinen laskusuhdanne, eli sosiaaliturvan tason määrää ei voida tarkalleen johtaa perus- ja ihmisoikeuksista. Ympäröivän yhteiskunnan tilanne tulee huomioida siinä samalla.

Käyttäjän amgs kuva

Paperittomalla ei ole oikeutta hakea työtä muuten kuin pimeästi, koska on riski jäädä kiinni ja tulla poistetuksi maasta. Paperittomallahan ei ole laillista oikeutta oleskella maassa. Työntekijän oleskelulupahakemuksen voi kyllä laittaa vireille, mutta sekään ei muuta maassa oleskelua lailliseksi. Ja taas on riski jäädä kiinni ja tulla poistetuksi maasta, koska hakemukseen pitää laittaa yhteystiedot. Hakemukseen pitää laittaa myös tiedot työnantajasta ja työsuhteesta. Mistä löytyy tällainen työnantaja, kun laittomasti maassa oleskelevan palkkaaminen on sanktioitu (työnantajasanktiodirektiivi)? Työntekijän oleskelulupahakemukseen tulee Maahanmuuttovirastosta joka tapauksessa kielteinen päätös sillä perusteella, että se katsoo kyseessä olevan yritys kiertää ulkomaalaislakia.

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Demarit ovatkin aina oikeasti kannattaneet pimeää työtä niin että tämä ehdotushan sopii hyvin siihen linjaan..
Haluaisitte paperittomille työnhakuoikeuden pimeille työmarkkinoille vai ?

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen

Jos henkilöllä ei ole laillista perustetta olla Suomessa, niin minkä vuoksi hänelle edes pitäisi ryhtyä etsimään työpaikkaa? Siitä puhumattakaan, ettei mitään työpaikkoja edes ole.

Käyttäjän amgs kuva

Uuden Suomen uutisessa sanotaan, että kommenteissa huomautetaan, että laittomasti maassa olevien henkilöiden oikeus hakea työtä voisi murentaa turvapaikka- ja oleskelulupajärjestelmien uskottavuutta. Samoin huomautetaan muun muassa, että aloitteessa mainitun yrityksen elinkelpoisuuden todentaminen ja seuranta olisi haastavaa toteuttaa.

Päinvastoin turvapaikka- ja oleskelulupajärjestelmän uskottavuutta murentaa se, että järjestelmä tuottaa väliinputoajaryhmiä. Tiukentuneen linjan myötä monet kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukseen saaneet eivät käytännössä voi poistua Suomesta. Erityisen vahingollista järjestelmän uskottavuuden kannalta on se, että maan alle joutuvat pakenemaan myös perheet, joissa on alaikäisiä lapsia. Hallituksen pyrkimyksenä on tämän ihmisryhmän elämää kaikin tavoin vaikeuttamalla saada heidät savustettua ulos, minne tahansa. Kansalaisaloite toisi kestävän ja johdonmukaisen elementin turvapaikka- ja oleskelulupajärjestelmän kokonaisuuteen.

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/217545-kansalaisa...

Jaakko Häkkinen

"Päinvastoin turvapaikka- ja oleskelulupajärjestelmän uskottavuutta murentaa se, että järjestelmä tuottaa väliinputoajaryhmiä."
-- Siihen on helppo ratkaisu: kielteisen päätöksen saaneet pidetään suljettuina jonnekin kunnes poistetaan maasta. Typeryyttä on, ettei heitä kontrolloida mitenkään vaan annetaan haahuilla maassa laittomasti. Täysin järjetöntä olisi se, että kielteinen päätös antaisi oikeuden jäädä maahan!

Kyllä ne voivat poistua Suomesta - useimmilla odottaa perhe siellä "turvattomassa" maassa. Jos ei samaan kortteliin uskalla palata, niin eri puolelle kaupunkia tai maata. Ilman papereita etenkin pysyy turvassa, kun vainoojat eivät löydä! Mieluummin kai ihminen olisi paperittomana kotimaassaan kuin vieraassa maassa?

Puheenvuoron väki on asiasta vielä yksimielisempää kuin suomalaiset keskimäärin: 76 % suomalaisista on sitä mieltä, että kielteisen päätöksen saaneet on poistettava maasta:
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/233934-kansa...

Etkö Ana ymmärrä, mihin mallisi johtaisi? Kaaosmaissa odottaa satoja miljoonia ihmisiä, että Eurooppa ottaisi heidät elätettäviksi! Jos kielteisen päätöksen saaneita ei poisteta, Suomi hukkuu siirtolaisiin ja hyvinvointivaltio tuhoutuu. Mistä me sitten haemme parempaa elämää, eikun siis turvapaikkaa?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Kyllä tämäkin päivä piti nähdä, että olen osin samaa mieltä Häkkisen kanssa. :)

Se on totta, että ei voi olla jotain erityislinjaa, jonka perusteella voi jäädä maahan, vaikka on saanut kielteisen päätöksen.

Tämä johtaisi varmasti nykyaikana tiedon leviämiseen ja turvapaikanahakijoille kerrottaisiin, että ei ole mitään väliä, että saatko luvan jäädä vai et, töitä voit tehdä ja rauhassa olla maassa.

Kyllä tämä ehdotuksesi Ana on kyllä kuolleena syntynyt, enkä usko minkään valtion tällaista ottavan käyttöön.

Niille ihmisille, jotka ovat laittomasti maassa, pitää edelleen kehittää palautusjärjestelmiä, ja laittomasti maassa olevat on pikkuhiljaa saatava palaamaan maahansa.

Tottakai ihmisarvoa pitää kunnioittaa, eikä ketään jätetä kuolemaan, mutta mitään automaatiota tuohon ei missään tapauksessa saa tehdä.

Jaakko Häkkinen Vastaus kommenttiin #29

Jäätyikö helvetti jo? :D
Nyt Petteri tajusin, miksi luulet minun aina kirjoittavan vain maahanmuuttopolitiikasta: sinä et jostain syystä näe lainkaan kirjoituksiani muista aiheista. ;)

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala Vastaus kommenttiin #31

Noo tais jäätyä juu :)

No tämä asia nyt on ainakin sellainen, että ei tästä oikein voi olla eri mieltä.

En minä ole mikään kaikki turvapaikanhakijat tänne vaan tyyppi, mutta yleistäminen esim. muslimeihin erottaa meidän mielipiteet.

Mun mielestä kokonaisuudessaan Suomi on toiminut hyvin ja tarpeeksi tiukasti, tämä Anan avaus ei ole loppuun asti ajateltu, vaikka kuinka ajattelisi inhimillisesti, niin ei me voida antaa maailmalle sitä viestiä, että me olemme aina avoinna, vaikka et turvapaikkaa tarvitsekaan.

Niille turvaa, jotka tarvii, muut palautetaan, aika yksinkertainen asia, eikö? :)

Käyttäjän KansalainenKane kuva
Markku Nieminen

Jaakko Häkkinen; Demareille kysymyksesi on ylivoimaisen vaikea ymmärtää. Niin kuin moni muukin talouden realiteetti!

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Joo, Suomesta koko maailman joulupukki!

Käyttäjän AleksiSaarinen kuva
Aleksi Saarinen

Hyvä että tulee uusia ehdotuksia ja avauksia! Jotainhan asialle olisi hyvä tehdä.

Omasta mielestä olisi kuitenkin ensin syytä yrittää saada työllistymään ne maassa laillisesti olevat. Lähtökohtaisesti voisi ajatella tämän olevan helpompaa. Mikäli näyttää että siinä ei onnistuta, niin millä perusteella voidaan ajatellaan, että se onnistuisi henkilöiden kohdalla, jotka ovat vieläkin heikommassa asemassa työmarkkinoiden suhteen?

Ehdotukseen sisältyy lisäksi mielestäni eettinen ongelma, pragmaattinen suhtautuminen niihin, jotka eivät noudata lakia.

Voitaisiinko vaikkapa vangit vapauttaa samalle periaatteella, jos menevät töihin ja lupaavat kunnioittaa lakia tästä lähtien? Tällöin yhteiskunnalle äärimmäisen kallis (200e per vrk) maksava yksilö muuttuisi tuottavaksi.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Eli siis nyt vaaditaan oikeutta työnhakuun sellaiselle venäläiselle joka luvatta ylittää rajan tuossa 20km päässä vaikkapa metsän kautta? Ja terveydenhuoltoon jne?

Käyttäjän ilkkatahtinen kuva
Ilkka Tähtinen

Sitähän tuo lakiehdotus tarkoittaa. Kuka tahansa paperiton voi hakea töitä tai perustaa yrityksen, ilman että tarvitsee todistaa itsestään yhtään mitään, esim. henkilöllisyyttä.

Käyttäjän JukkaLaulajainen kuva
Jukka Laulajainen

Tämä + "Paikallinen sopiminen" = Make Profit
Taattu menestystarina

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Mitä pitäisi tehdä, kun aina ei viitsisi itkeäkään mutta toisaalta ei se ole naurun aihekaan, jos pääministeripuolueeksi aikovassa puolueessa ei ole näkyvissä järjen häivääkään?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Vaikuttaa ihan hyvältä aloitteelta. Oleskeluoikeus myönnettäisiin vain työnhaun ajaksi ja lopullisesti oleskelupa myönnettäisiin vasta kun työtä löytyy, tai yritystoiminta alkaa. Jos paperittomia ei saada käännytettyä tai karkoitettua on parempi antaa heille vähintäänkin mahdollisuus työntekoon. Voittaa se heidän pakottamisensa maan alle.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Näitä käännytettäviä on ihan yhtä vaikea käännyttää sen mahdollisesti epäonnistuneen työpaikkahaun jälkeenkin. Tuskinpa lähtevät vapaaehtoisesti silloinkaan. Tuosta työnhausta saattaa tulla mukava ja turha viivästys, joka ei palvele ketään, jos on kuitenkin niin kova hinku jäädä / tulla Suomeen, niin voihan sitä toki tulla takaisin, reilusti omat paperit ja CV fikassa ja pyrkiä sitten normaalin siirtolaisen tavoin hakemaan koulutustaan vastaavaa työtä. Ilman sosiaalista paapomista, taskurahaa ja yhteiskunnalle aiheutuvia turhia muita kuluja.

Tämä on reilua ja tasapuolista kaikkia työnhakijoita kohtaan.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Työnhakijoiden tasapuolisuuden kun otit puheeksi, niin pitäisi miettiä miten se työvoiman tarveharkinta oikein sopii tähän paperittomien työnhakuun.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo Vastaus kommenttiin #49

Ajatko kenties takaa EU n ulkopuolisen työvoiman tarveharkinnan purkamista, josta hallitus ei ole luopunut ? Mitäpä siinä on miettimistä. Hallitus on kantansa valinnut, pähkäilläänpä asiaa tai ei. Näin se demokratia meitä kaikkia palvelee oikeudenmukaisesti.

Nämä maassa olevat, joista nyt puhutaan, eivät ole tosiaan ole poistuneet maasta. Eivätkä myöskään ansaitse mitään erityiskohtelua. Eivätkä myöskään mitään poikkeavia oikeuksia, tai etuuksia. Tasapuolisesti muiden työnhakjioiden kanssa siirtolaispolkua pitkin kulkemaan ja ihan maassa vallitsevien lakien mukaan. Reilua, eikös vaan.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #55

Sepä se, jos tarveharkintaa ei pureta voi muuten hyvä aloite vesittyä. Kaikkea ei välttämättä hoksaa heti.

Leo Löppönen Vastaus kommenttiin #50

Pikemminkin KUITTI! Taidat kuitenkin olla sen verran nuori ettet muista 1970 -luvulta Kirsti Rautiaisen TV tietokilpailua "Tupla tai kuitti" jossa Esko "Kyllä" Kivikoski ja virolainen ( maanmiehiäsikö? ) Hardi Tiitus mittelivät tietojaan tässä visailussa.

Pekka Pylkkönen

Turvapaikan hakuprosessi on kyllä riittävän pitkä työnhakuun. Eiköhän sen jälkeen ole aika palata kotiin jos turvapaikkaan ei ole oikeutta eikä työtä löydy.

Käyttäjän ilkkatahtinen kuva
Ilkka Tähtinen

Tarkoittaako tämä sitä, että jatkossa tänne voi sitten marssia kuka vaan mistä vaan ja hakea töitä, ilman että tarvitsee todistaa mitään kuka on, mistä tulee ja millainen tausta on?

Käyttäjän Mahjong kuva
Erkki Martikainen

Vain jos demareita äänestetään ja tulevat valituiksi lakeja säätäviin tehtäviin. Ihan näin huonossa mallissa ei vielä olla vaikka tulevaisuus kyllä kalluppien valossa näyttääkin pelottavalta.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Miksi maailmalla lentoasemilla/satamissa passeja tarkastellaan?
Nykyinen paperittomien vaellus, vapaa liikkuvuus vetää maton alta myös WHOn arvokkaalta työltä maailmanlaajuisessa tautien torjunnassa.

Jouko Kuisma

On tämä maamme varsinainen hölmölä. Nykyään kaikessa mennään jokaikisen vähemmistön ehdoilla. Mitä pienempi porukka ,sitä hanakammin määrätyt tahot vääntävät jos jonkinlaista uutta tapaa ja toimintamallia. Kun kyse kääntyy omiin kansalaisiin , ollaan jo lähes vihamielisiä.

Jaakko Häkkinen

Tämän keskustelun paras anti oli se, että paljastuu se muutaman prosentin suuruinen ääripää eli neuvostohenkiset internationalistit, joiden mielestä meidän verorahamme eivät ole meidän verorahojamme vaan koko maailman verorahoja.

Onneksi olkoon, Ana, Juho ja Karo! Toivottavasti mahdollisimman moni lukisi tämän ja osaisi varoa äänestämästä tuollaisia.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Mistä olet saanut päähäsi Juho Antikaisen yleensä olevan ehdolla? Otan internationalistiksi kutsumisen kohteliaisuutena.

Jaakko Häkkinen

Ei se ole päähäni koskaan tullutkaan. Kirjoitin "tuollaisia", en "heitä".

Ymmärrätkö ollenkaan, mitä käytännössä tarkoittaa se, että avaat Suomen verorahat maailmalle? Oikeasti?

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #58

Juhoa nyt kuitenkin on turha mainita samassa yhteydessä kun puhutaan ehdokkaista ja äänestämisestä. Hän kun ei ole ehdolla.

En tiedä, enkä ole avaamassa verorahoja maailmalle. Kunhan sanoin ottavani ääripääksi ja neuvostohenkiseksi internationalistiksi kutsumisen kohteliaisuutena.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #59

On kunnia olla Juhon ja Karon puolella. Aloite on saanut nyt yli 140 allekirjoitusta. Tämän blogin kommenttijonon perusteella allekirjoituksia olisi vain 10. Karo ja Juho, emme ole yksin.❤

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #58
Käyttäjän MarkkuKeskinen kuva
Markku Keskinen

Kyllä Kun paperiton on saanut työpaikan niin verokortti käteen ja sillä siisti. Hän maksaa itse itsensä ja muutaman suomalaisen luuserinkin.Ovat sen verran ahkeraa porukkaa .Kuten Suomi työläiset esim Norjassa aina haluttua työvoimaa. Vähän niinkuin itsekkin pentuna loikasin Norjaan tekeen kala hommia .Läänsmannilta työkirja kouraan tehtaalle töihin.Mitään paperia ei kysynyt ne tiedot kelpas mitkä sanoin.Vardön Länsmannilla silloin Suomalainen Vaimo oli joka tulkas.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen

Aloite on täysin harhainen, tosin sellaisenaan sopii hyvin sosialidemokraatin ja Tampereen yliopiston kasvatin allekirjoittamaksi.

Puhutaan paperittomista, kun kyse on laittomasti maassa oleskelevista ja työvoimapulasta, kun sellaista ei ole näköpiirissäkään. Käsitellään tätä joukkoa miehiä, joista suurin osa on kielitaidottomia, suuri osa luku- ja kirjoitustaidottomia, ilman mitään ammattikoulutusta, kuin jonain taivaan meille lähettämänä pelastuksena kaikkiin Suomen ongelmiin, ei vähiten työvaoimapulaan. Missä kohtaa esimerkiksi telakkaa tai pitkälle automatisoitua autotehdasta tällainen ihminen työllistyy? Voisiko vaikka kirjoittaja Sorainen vastata tähän?

Kun demarit (tässä yleisnimenä kaikille samaa jauhaville poliitikoille) eivät ole saaneet asiaa ratkaistua 25 vuodessa (ks. somalien ja irakilaisten maahanmuuttaneiden työllisyysasteet), niin miten tämä akuutti ongelma poistuu näiden wanna-be-poliitikko soraisten kansalaisaloitteilla?

Vastaan itse: ei mitenkään. Loppujen lopuksi tarkoitus lieneekin vain ajaa asetelmaa lähemmäs tilannetta, että lainsäädäntöön saadaan termi "paperiton", jolloin he pääsevät sosiaaliturvan piiriin ja voivat jäädä pysyvästi Suomeen niin kutsuttuina "muuoikeudellisina".

Sorainen kehtaa vielä kafkamaisesti väittää toisessa kommentissaan, että "johtuen toisten Euroopan maiden kiristyneestä turvapaikkapolitiikasta, paperittomat eivät voi poistua maasta". Täysin mielipuolinen lausuma, kun kyse on siitä, että henkilöiden tulee palata sinne mistä ovat alunalkaen tulleet, eikä siirtyä oleilemaan toisaalle Eurooppaan.

Olen aikaisemminkin kysellyt sen perään, että mitä merkitystä meidän koko turvapaikanhakuprosessillamme ja virkamiesten työllä on, jos lopputuloksena vihervasemmisto - kirkko siihen kuuluvana - ei sitten millään lailla kunnioita tehtyjä, lakiin ja säädöksiin perustuvia päätöksiä? Sen sijaan he syyllistyvät suoriin laittomuksiin piilotellessaan maaastapoistumismääräyksen saaneita.

Kauas on etäännytty oikeusvaltiosta, joka turvaa ensisijaisesti kansalaistensa aseman ja sillä mitä jää yli pyrkii auttamaan muita kantokykynsä mukaan. Nykyään on prioiteetit ihan muualla. Kun katselee kirkonkin touhua, ei voi kuin pyöritellä tai pikemminkin pudistella päätään ihmetyksestä.

Käyttäjän JuhaniVinberg kuva
Juhani Vinberg

Paperittomat ovat tulleet maahan turvapaikanhakijoina, asialla ei ole mitään tekemistä työperäisen maahanmuuton kanssa. Jos on todettu, ettei ole oikeutta turvapaikkaan ja jää notkumaan Suomeen, niin menköön takaisin lähtömaahan ja hakekoon viisumin työntekoa varten. Suomi tarvitsee työperäistä maahanmuuttoa, mutta kaikkien tilastojen mukaan turvapaikanhakijat ja humanitaarisen maahanmuuton tänne tuomat ovat hyvin vähän työmarkkinoilla käytettävissä

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

IDEA: Kirkko voisi tarjota valtion työllisyysvaroista rahoitettavia kirkkoturvasuojatyöpaikkoja maassa laittomasti oleskeluaan jatkaville nimittämällä heitä virkoihin, jotka vapautuvat ajankohtaistuvien yt-neuvottelujen tuloksena: http://www.verkkouutiset.fi/kotimaa/kipa_yt-63580

Leo Löppönen

Kirjauduin sisään sanoakseni mielipiteeni Matuista Maahan laittomasti tunkeutuneista turvapaikanhakijoista joilta turvapaikka evätty kun ei edellytykset siihen tutkinnan jälkeenkään täyttyneet! Huomasin kuitenkin täällä loppupäässä kommentteja kommentin 65 Juhani Vingren, siksipä että olisin kirjoittanut melkein sanasta sanaan saman ajatuksen, voin vain viitata ko. kommenttiin. Kokemuksemme työperäisen oleskeluluvan suhteen vaimolleni luvatun työpaikan suhteen ja siitä seuranneitten asioitten suhteen miten lopulta oleskelulupa järjestyi perhesuhteen perusteella ihan LAILLISESTI ja oikeudenmukaisesti Migrin kautta 2011 ja nyt vähän yli viikko sitten, työllään kotimaatamme rakentavan vaimoni saaman myönteisen vastauksen kansalaisuushakemukseensa antavat selvän vastauksen millä lailla nuo asiat tulisi käsitellä OIKEUDENMUKAISESTI! Viittaan Olaus Petrin sanomaksi väitettyyn SUOMEN LAKI kirjan alkulehdillä olevaan "Mikä ei saata olla oikeus ja kohtuus, ei saata olla lakikaan!" Ihan turha ANANnkaan yrittää "hyppiä aitojen yli" vaan luottaa siihen että portti aukeaa tai ei ,silloin kun se on laillisesti selvitetty.

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

Tämähän romuttaa koko oleskelulupa järjestelmän, jos et saa oleskelulupaa , siten vaan "haet" töitä ja voit jäädä ilmaiseen elatukseen:) Järjetöntä!

Miten nämä luku- ja kirjoitus taidottomat ja arabiaa osaavat saa töitä?

Nämä oleskeluluvan saaneet kai pitäisi olla ensi sijalla näistä vähistä työpaikoista,ja heitäkin on tuhnasia.

Mihin tarvitsette työttömien armeijan? Kortistoon?

Käyttäjän jariekilpinen kuva
Jari Kilpinen

MIGRI siis tehnyt päätöksen ettei tarvetta, miksi sen jälkeen pitäisi tehdä joku toinen päätös? Oi, jääkää luoksemme työskennelkää vaikka kaarnaveneitä mitä voitte toreilla myydä?

Käyttäjän tit1839 kuva
torsti tuukkanen

Blogi on tahallisen provosoiva.Ei tuolla koulutuksella voi olla ymmärtämättä näitä asioita,tai sitten opiskelu on mennyt
täysin hukkaan.Keskustelu koskee henkilöitä jotka ovat laittomasti maassa.Termi "paperiton"kuuluu paremminkin
n.s "viemäri"sanastoon,eikä lakitekstiin.

Käyttäjän MattiLehtinen kuva
Matti Lehtinen

Ei koulutuksella ole mitään merkitystä asioissa joissa mennään tunteella ja ideologia edellä. Tunteella ja ideologialla saa vihervasemmiston mielestä estää jopa viranomaisia toteuttamasta laillisia päätöksiä, siihenkään ei koulutus vaikuta pätkääkään.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset