Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Hyvästi rasismi, tervetuloa arjen moninaisuus

  • Tolkun ihminen vastustaa rasismia.
    Tolkun ihminen vastustaa rasismia.

Ihmisrotuja on vain yksi. Sen nimi on ihminen. Siksi rasismi on käsitteenäkin virheellinen. Sen lisäksi se on surullinen ja pöyristyttävä. Niiden ulkoisesti havaittavien seikkojen, jotka tekevät meistä iloisesti erilaisia, kuten sukupuoli, alkuperä, fyysiset ominaisuudet tai äidinkieli, ei tule olla peruste minkäänlaiselle syrjinnälle. Syrjimättömyys on osa inhimillisyyttä ja osa hyvänä ihmisenä olemista.

Suomi ei ole koskaan ollut, ei ole nykyään eikä toivottavasti tule koskaan olemaankaan etnisesti yhtenäinen kansakunta. Suomi on moninainen maa. Vain erilaisten ihmisten kohtaamisesta ja erilaisten ajatusten yhteen sovittamisesta syntyy uutta ja kestävää. Uutta ajattelua, uusia tapoja toimia, uusia tapoja tuottaa tavaroita ja palveluja. Moninaisuus ei ole vain poliittinen tavoite, vaan myös ja varsinkin osa arkipäivää.

 

Hyvää rasismin vastaista viikkoa jokaiselle!

 

Kirjoitus on julkaistu Lohjan demareiden kunnallisjärjestön verkkosivuilla, Karkkilalaisessa ja kotisivuillani.

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

SPR:än kampanjassa sanotaan "Vain pyykit lajitellaan värin mukaan".

Mitä mieltä olet, kun joku lajitteleekin ihmiset värin mukaan kuvassa esitetyllä tavalla?: http://tinyurl.com/mkawmqb

Käyttäjän amgs kuva

Lukijana jokainen meistä valitsee mitä lukee. En käy lukemssa sellaista blogia, jossa ihmisiä luokitellaan. Toki blogin ja kuvan omistajalla on oikeus perusteella mitä hän tarkoittaa tuolla lauseelle. Perustelkoon hän itse. Kehotan sinua kysymään häneltä.

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen

Ehkä käynkin kysymässä.

Oikeanpuoleisessa kuvassa on todennäköisemmin "Shirley Meital ”Koko” Hubara (s. 1984) on toimittaja, kääntäjä, blogisti ja kirjailija.[1] Hän on tunnettu Ruskeat Tytöt -blogistaan, jossa kirjoittaa muun muassa rasismista suomalaisessa yhteiskunnassa."

Näetkö tuossa tilanteessa kaksinaismoralismia, että rasismista kirjoittaja pitää blogia, jonka yleisö määritellään ihonvärin mukaan?

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #4

Tuossa blogissa ei ole pelkästään kyse ihmisen väristä vaan muusta yhteiskunnan pulmista. Hubara nostaa esiin sen miltä tuntuu, kun ihmistä luokitellaan ulkonäönsä perusteella. Mielestäni enemmän kuin jossain kassajonossa tapahtuvaa erottelua, huolestuttavinta on viranomaisten toimesta tapahtuva erottelu.

"Yhtäkkiä Hubara oli antanut kasvot rodullistetuille ihmisille.

Rodullistaminen tarkoittaa, että ihmisiin liitetään tietynlaisia ominaisuuksia, stereotypioita ja ennakkoluuloja ihonvärin tai etnisen taustan perusteella. Näin valtaväestö voi erottaa rodullistetut ihmiset omaksi ryhmäkseen ja pitää yllä hallitsevaa asemaansa."

https://kehityslehti.fi/lehtiartikkeli/ei-valkoise...

Käyttäjän IlkkaJanhunen kuva
Ilkka Janhunen Vastaus kommenttiin #5

Viranomaiset eivät voi erotella ihmisiä ulkonäön tai muunkaan henkilöön liittyvän seikan perusteella Tiedät itsekin, että tuo on mahdotonta. Tai jos jos joku niin tekisi siitä on sitten erinäisiä seuraamuksia. Voisitko hieman tarkentaa, missä viranomaisessa ja kenen toimesta ihmisiä erotellaan ihonvärin tai jonkin ulkonäköön liittyvän piirteen perusteella?

Käyttäjän puppek kuva
Tuomas Karhunen Vastaus kommenttiin #5

"Rodullistaminen tarkoittaa, että ihmisiin liitetään tietynlaisia ominaisuuksia, stereotypioita ja ennakkoluuloja ihonvärin tai etnisen taustan perusteella."

Minusta Hubara vaikuttaa tekevän juurikin noin bloginsa kuvauksessa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Moninaisuus on rikkautta ja sitä kannattaa tavoitella. Miksi kuitenkin halutaan unohtaa opit eri ihmisroduista. Onhan ihmislaji rikkaampi, jos se koostuu eri roduista.

Jaakko Häkkinen

Rodun käsite on edelleen täysin perusteltu modernin genetiikan perusteella. Se on vain yksi välitaso lajin ja yksilön välisessä ryhmittelyjatkumossa, eikä yhtään pahempi kuin vaikka laji tai kansa tai heimo.
http://jaska.puheenvuoro.uusisuomi.fi/232808-rotua...

Rotu-käsitteen käyttö ei tietenkään johda automaattisesti rasismiin - ellei sitten esim. vihreä ideologia johda automaattisesti ekoterrorismiin tai vasemmistolaisuus automaattisesti väkivaltaiseen vallankumoukseen?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset