Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Naistenpäivän lupaus

  • Hyvää naistenpäivää kaikille!
    Hyvää naistenpäivää kaikille!

Tänään on kansainvälinen naistenpäivä ja kuukauden kuluttua äänestämme kuntavaaleissa.

Suomessa naisten asiat ovat hyvin verrattuna muihin maihin, mutta haasteita vielä on. Tänä päivänä 40 prosenttia suomalaisista kansanedustajista on naisia ja kunnanvaltuutetuista vain noin 36 prosenttia.

Tutkimusten mukaan miehet äänestävät miehiä ja naiset äänestävät sekä miehiä että naisia. Sen lisäksi, edellisissä kuntavaaleissa naisten äänestysprosentti oli noin 60% ja miesten noin 56%.

Voisivatko asiat olla nyt toisin jos miehet nykyistä enemmän äänestäisivät naisia? Tasa-arvon este on asenteissa eikä naisten kyvyssä hoitaa asioita.

Tänään voisit tehdä lupauksen ja äänestää naisia tulevissa kuntavaaleissa.

http://yle.fi/uutiset/3-9483638

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Olen äänestänyt tasaisesti miehiä ja naisia. Parin naisen vaalityössäkin ollut mukana. Muistaakseni ainakin kolmen. Mielestäni muut asiat kuin sukupuoli ovat vaikuttaneet. Kovin suurta yleistystä ei kannata tehdä. Feministit kannustavat naisia äänestämään naisia. Miltähän kantilta tuo saadaan väännettyä tasa-arvoiseen yhteiskuntaan pyrkimiseen. Uskoni tasa-arvoiseen yhteiskuntaan onkin jo mennyt.
Ennemminkin kannattaisi kannustaa ihmisiä myös naisia asettumaan ehdolle. Ihan muistista heitän, että vastaava ero on ehdokkaissa ja uskoisin tuloksen johtuvan tästä. Ehdokkuus ja valituksi tuleminen tarkoittaa paljon töitä ja kaikki eivät välttämättä olevsiihen valmiita. Rakenteellisia syitä saattaa löytyä enemmän tästä suunnasta.

Tästähän feminismissä näyttää olevan kyse. Etuja ja valtaa tietyille sukupuolen perusteella valikoituneelle ryhmälle. Tasa-arvo käsikassarana.

Käyttäjän amgs kuva

Jp Lehto, olisiko jytkyllä ollut tekemistä naisten vähenevän osuuden kanssa? Lasku tapahtui edellisissa kuntavaaleissa.

Ylen uutisessa sanotaan, että naisten osuus valituista on aina jäänyt pienemmäksi kuin heidän osuutensa ehdokkaista. Ongelma ei ole naisten vähyydessä ehdokasasettelussa vaan vaalipäivän äänestyskäyttäytymisessä.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Joa sukupuolilla ei ole eroa? Merkitystä? Missä ongelma? Kun tämä tulevaisuudessa menee toisin päin onko mielestäsi silloin kysymyksessä tasa-arvon ongelma. Ei. Nyt on. Päälimmäisenä on halusi ratsastaa näennäistasa-arvolla valtuustoon.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

40% kansanedustajista on naisia. Sehän on aivan lositava summa. Eihän millään voida saada 50/50! Vai onko niin että vaikka naisia olisikin 60% se onkin sitten parempi ja sit ollaan hiljaa, eikä pidetä ääntä siitä vähemmistö mieihstä?

En suosittele kenenkään äänestävän naista, vain sen takia että ehdokas on nainen! Mutta jos tuntuu että nainen osaa/ajaa sinulle tärkeitä asioita niin äänestä sit naista.. :)
Tasa-arvo on se että saamme itse päättää ketä äänestämme, ja kuka vain voi mennä ehdolle.

Ja muuten, Hyvää Naistenpäivää toivotaan että naisien tilanne paranee lähi-idässä ja afrikassa! Suomessa se on jo yhtä hyvä kuin miesten!

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Naiskansanedustajien määrä on lisääntynyt. Hoidetaanko nyt Suomen asioita paremmin kuin ennen, eli silloin kun valtaosa poliitikoista oli miehiä ?

Käyttäjän amgs kuva

Epäkohdista pitää puhua, jos sellaisia on. Suomea ei pidä verrata Euroopan ulkopuolella oleviin maihin vaan muiden Euroopan maihin. Tilastot puhuvat karua kieltä naisiin kohdistuvasta väkivallasta. suomi on toisena. Ongelma on myös rakenteellinen. Samana aikana kun moni nainen kärsii ja tarvitsee yhteiskunnalta tukea väkivaltaa vastaan, monissa kunnissa naisten turvakotia on suljettu. Ketkä ovat olleet tekemässä sellaisia päätöksiä?
Moni vetoaa ehdokkaiden asiantuntemukseen. Vaalitulosten perusteella näyttää siltä, että naiset eivät ole olleet kovin asiantuntevia äänestäjien silmissä ja siihen on vaikea uskoa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Tuntuu aivan päättömältä ajatukselta rajata ehdokkaista puolet pois sukupuolen perusteella. Miten ihmeessä se olisi tasa-arvon harjoittamista, että hylkää ehdokkaan vain hänen sukupuolensa vuoksi? Pitäisitkö hyväksyttävänä jos vastaavaa menettelyä sovellettaisiin kunnanjohtajaa palkattaessa, kaikki toisen sukupuolen hakemukset jätetään huomiotta? Mikä mielestäsi erottaa tilanteet periaatteellisesti toisistaan?

Toivon, että tämä blogi oli vain harkitsematon lipsahdus. Esitetyn ehdotuksen pitäisi automaattisesti tarkoittaa, että on sopimaton yhteiskunnalliseen päätöksentekoasemaan. Onhan periaate yleisemmin sovellettuna, paitsi törkeän syrjivä, kiistattoman laiton. Tämän kaltaiset blogit ovat toki demokratian kannalta erittäin tärkeitä, etteivät vaalien alla ehdokkaiden pohjimmaiset arvot jää epäselviksi.

On ironista, että juuri ehdotettu ajatusmalli, eli sukupuolen perusteella karsiminen, on saattanut aiheuttaa sen tilanteen jonka haluat korjata. On aina yhtä hämmentävää, kun ihminen ehdottaa vääryyden korjaamiseksi väryyttä.

Käyttäjän amgs kuva

Kommenttisi on hyvä esimerkki siitä, että kirjoitukseni on tarpeessa. Kiitos siitä!

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Eipä kestä, hauska olla avuksi. En tosin ymmärrä lainkaan mitä tarkoitat, mutta se ei toki ole mitään uutta.

Taidamme olla asiasta siis totaalisen erimielisiä. Minun mielestäni ketään ei tule koskaan valita tai jättää valitsematta mihinkään sukupuolensa perusteella. Onneksi niin, koska monessa tilanteessa lakikin edellyttää sitä, enkä yksinkertaisena ihmisenä osaisi vaihtaa arvopohjaa tilanteen mukaan.

Juhani Vehmaskangas

Jos äänestän niin äänestän naista. Ihan hyvä luku tuo valtuutettujen 36%:kin. Pitäisi pitää huolta siitä, että vähintään samalla tasolla oltaisiin myös kaikissa kunnallisissa toimielimissä - myös ns. epävirallisissa. Nykyisin tilanne on aivan toinen :-(

Toki virallisissa toimielimissa 40%:n kiintiösäännös täyttyy.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset