Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Epälojaalisuus ei riipu kaksoiskansalaisuudesta

  • Epälojaalisuus ei riipu kaksoiskansalaisuudesta

Nicaraguan passini on nyt vanhentunut, mutta voisin koska tahansa hakea uuden. Sain Suomen kansalaisuuden 1998. Olen siis yksi Suomen kansalaisista, jolla voisi olla myös toisen maan passi. Vaikka käyn noin kahden vuoden välein Nicaraguassa ja soitan säännöllisesti äidille ja siskoilleni, minulla ei ole muita siteitä Nicaraguaan. Rakastan paikkaa, jossa olen syntynyt, mutta myös nykyistä perheeni kotimaata.

Tarinani on vain yksi tuhansien joukossa. Tilastokeskuksen mukaan yli 95 000 suomalaisella on jonkun muun maan kansalaisuus.

Ymmärrän huolet ihmisten lojaalisuudesta eri suuntiin tässä uudessa kansainvälisessä tilanteessa. Oletus on, ettei kaksoiskansalaisiin voi luottaa tietyissä asioissa. Tämän on sanonut pääministerikin. Ja tähän perustuvat Trumpin operaatiot kieltää tiettyjen muslimimaiden kansalaisia saapumasta Yhdysvaltoihin.

Perussuomalaisvetoisissa ulkoministeriössä ja puolustusministeriössä on nyt ilmennyt tapauksia, joissa kaksoiskansalaisia ei ole otettu töihin. Näin on toimittu vaikka kyse on selkeästi kansalaisuuteen perustuvasta syrjinnästä.

Lain mukaan kaksoiskansalaisuudella ei saisi olla merkitystä rekrytoinnissa. Jokainen kaksoiskansalainen on Suomen kansalainen. Suomen kansalaisten lakisääteinen eriarvoinen kohtelu edellyttää perustuslain muuttamista.

Enemmän kuin kansalaisuus tai kaksoiskansalaisuus, ihmisen lojaliteettia määrittävät hänen sidosryhmänsä. Esimerkiksi dosentti Johan Bäckman olisi vuosia sitten saanut tehdä töitä armeijan ja ulkoministeriön tehtävissä, koska tiettävästi Bäckman ei ole kaksoiskansalainen. Jos hänet olisi tuommoiseen virkaan valittu, mihinköhän suuntaan hänen lojaliteettinsa olisi osoittanut?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (38 kommenttia)

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Ana María olet oikeassa, mutta kaiketi olet pannut merkille, että epäluuloisuus kaksoiskansalaisia kohtaan kohdentuu erityisesti Venäjän kansalaisiin. Syynä siihen on epäluotettava suurvalta, johon kuitenkin pidtään niin normaaleja suhteita niin hyvin kuin se kussakin olosuhteessa on mahdollista.

Venäläisperäista kaksoiskansalaista painaa myös Venäjän kansalaisuus siten, että Venäjä valtiona rajaa heidät vain Venäjän kansalaisiksi ja heillä taas on velvoite toimia Venäjän hyväksi. Tällaista kotimaasta tulevaa velvoitetta ei ole minkään muun Euroopan maan kansalaisilla. Muusta maailmasta en tiedä, mutta esimerkisi Mexiko ja Nicaragua ovat niin kaukana, ettei vastaavalla kotimaasta tulevalla velvoitteella ole juurikaan merkitystä. Venäjä on Venäjä tässäkin asiassa.

Käyttäjän amgs kuva

Olet oikeassa, nimenomaan tuo velvoite Venäjän hyväksi on se, joka vaikuttaa siihen, että toisaalta ymmärrän huolia. Kuitenkin julkinen keskustelu on laajennettu koskemaan kaikkia kansalaisia.

Puolustusministeri on ilmoittanut aloittavansa hankkeen, jonka tarkoituksena on muuttaa kaksoiskansalaisuuteen liittyvää lainsäädäntöä. Ja kun puolustusministeri puhui näin, hän ei tarkentanut, että muutos koskisi vain Venäjän ja Suomen kaksoiskansalaisia. Kaksoiskansalaisia nähdään uhkana. Ilmeisesti myös niitä suomalaisia, jotka kaksoikansalaisina asuvat ulkomailla ovat nyt epäilyksen alaisina!

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Mikään muu valtio kuin Venäjä ei kohtele omia ja toisen maan kaksoiskansalaisia samalla tavoin:

- kohtelu yksinomaan Venäjän kansalaisina riippumatta muista kansalaisuuksista
- velvoite ilmoittaa jatkuvasti yhteystiedot Venäjän viranomaisille sakon uhalla
- velvoite tehdä yhteistyötä Venäjän turvallisuusviranomaisten kanssa
- kaiken Venäjän turvallisuuden vastaisen toiminnan tulkitseminen maanpetokseksi Venäjän laissa

Jos haluat aidosti ymmärtää, mistä on kyse, ks.:

http://www.hs.fi/politiikka/art-2000005075107.html

Linkissä esitetty ei tietenkään päde esim. Nicaraguan kansalaisiin. Huolesi on aiheeton, sillä kukaan järkevä ei koe turvallisuusongelmaksi muiden maiden kuin Venäjän kaksoiskansalaisia, vaikka asiaa ei aina erotella julkisessa keskustelussa. Tiedät varmaan hyvin senkin, että mikään muu maa kuin Venäjä ei ole viime vuosina harjoittanut ekspansiivista aseellista voimapolitiikkaa Euroopassa.

MItään noitavainoja ei olla järjestämässä eikä ketään aiheettomasti epäilemassä, vaan korjaamassa virhe lainsäädännössä vuodelta 2003, jotta Suomen ja suomalaisten turvallisuutta ei vaarannettaisi poikkeusoloissakaan.

Jos on aidosti lojaali Suomelle ja valmis puolustamaan tätä maata omalla hengellään, miksi ei silloin hankkiudu eroon asiaa hämärtävästä epämääräisyydestä? Ei ole pakko hyväksyä olevansa Venäjän viranomaisten käskyvallassa Suomessa asuessaan, ellei itse sitä halua. Toisaalta, se valinta lojaalisuuden kohteen osalta on jokaisen reserviin kuuluvan pakko tehdä viimeistään ennen kuin liikekannallepanossa jaetaan aseet ja kovat panokset.

Blogisi otsikko kuuluu: "Epälojaalisuus ei riipu kaksoiskansalaisuudesta". - Se on sinänsä totta.

Ei se yksinomaisesti riipu muunkaanlaisesta kansalaisuudesta pelkästään, vaan monista, monista muistakin asioista. Mutta jos olet Venäjän (kaksois)kansalainen ja epälojaali Venäjälle, joudut (tai sukulaisesi Venäjällä joutuvat) sellaisiin vaikeuksiin, jotka ovat paljon pahempia kuin mitkään rangaistukset Suomen kansalaiselle epälojaalisuudesta Suomea kohtaan.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #14

"...mikään muu maa kuin Venäjä ei ole viime vuosina harjoittanut ekspansiivista aseellista voimapolitiikkaa Euroopassa."

Kyllä Putinilaisen valtion lisäksi myös Islamilainen valtio ISIS/ISIL on harjoittanut ekspansiivista aseellista voimapolitiikkaa ja miekkalähetystä Euroopassa. Vaikkei Isis olekaan kv. yhteisön virallisesti tunnustama valtio enempää kuin Itä-Ukrainan venäjämieliset kansantasavallat, se on valtion tavoin järjestäytynyt ja käynyt pääkaupungistaan Raqqasta johdettua de facto sotaa sotilasoperaatioin myös Euroopassa. Sen lisäksi että Isis valtasi merkittäviä alueita Levantissa eli Irakin ja Syyrian alueella ja on suunnannut aluelaajennuspyrkimyksensä myös Etelä-Espanjaan muinaisen maurivaltakunnan tapaan.

Kansalaisuuksilla on siis eroa riippuen sen tarjoaman valtion luonteesta. On normaaleina ja hyväntahtoisina pidettäviä, mutta myös imperialistisia roistovaltioita kuten länsimaisten arvojen vastaiset Islamilainen valtio ja Putinilainen valtio, jotka käyvät aggressiivista sotaa ihmiskuntaa vastaan EU:n lähialueella, ja molemmilla on myös maanalaista toimintaa/tiedustelua Supon mukaan Suomessakin. Isis-valtiolla ei liene omaa passia tai ainakaan sitä ei luultavasti esitellä Euroopassa muille kuin omille kannattajille.

Toki Venäjä on virallisesti tunnustetuista valtioista ainut sotaakäyvä eurooppalainen roistovaltio. Syntyperä ei tee ketään muita huonommaksi mihinkään, mutta roistovaltion riskikansalaisuus tekee. Riskikansalaisuudesta pääsee eroon hakiessaan Suomen kansalaisuutta ja varsinkin suomalaisille tarkoitettua virkaa, jossa vieraan vallan avustamiseen sitova kansalaisuus on riski. Suomen kansalaisille tarkoitetun armeijan palvelukseen ei tule tietenkään pääsääntöisesti ottaa vieraan vallan riskikansalaisia varsinkaan tietoturvaintensiivisiin tehtäviin, se on selvä.

Islamilainen valtio (Isis) ja Putinilainen valtio (nykyinen Venäjän federaatio) ovat erityisuhkia lojaliteettiriskeinä. Jos joku katsoo aiheelliseksi jatkaa sitoutumistaan niihin Suomen kansalaisuuden saatuaan, on tuota kansalaisuutta tarkasteltava sekä riskinä että mahdollisuutena. Sitä on voitava tarvittaessa käyttää aktiivisesti noita valtioita vastaan vakoilutoimissa, tai evättävä armeijapalvelus. Kansalaisuus ja kansallisuus muuten ovat kaksi tyystin eri asiaa, eikä niitä pidä sekoittaa keskenään.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Ana Maria, käsi sydämmella ja vastaa tähän kysymykseen. Jos Nicaraguan ja Suomen välille syntyy konflikti kummalla puolella oikeasti olisist, esimerkiksi jos suomalaiset Hornetit käsketään pommittamaan Managuaa?

Suomi ei tietysti koskaan pommita Managuaa. Mutta, jos tähän oletettuun tilanteeseen, Nigaragua vaihdetään Venäjäksi ja Managua Pietariksi ja sinulla olisi sukulaisia Pietarissa, niin entä sitten? Toivottavasti ymmärät miksi venäläisistä kaksoiskansalaisista keskustellaan.

Toisen maailmansodan aikana USA sulki leireille tuhansia USAN OMIA KANSALAISIA, jotka olivat japanilaista tai saksalaista syntyperää, vaikka yhdenkään näistä ihmisistä ei tiedetty koskaan osallistuneen USAn vastaiseen toimintaan.

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

"Venäläisperäista kaksoiskansalaista painaa myös Venäjän kansalaisuus siten, että Venäjä valtiona rajaa heidät vain Venäjän kansalaisiksi ja heillä taas on velvoite toimia Venäjän hyväksi."

Kun kyseessä ovat henkilöt, jotka ovat asuneet Suomessa koko ikänsä, ja joiden passi periytyy vanhemmilta ja on lähinnä mukavuusväline, jolla pääsee itärajan ympäri vähemmällä paperisodalla ja pienemmin kustannuksin, niin he ovat käytännössä valinneet Suomen ensisijaiseksi kotimaakseen. Ei ole mitään syytä olettaa, että he mitään Kremlistä saneltuja velvoitteita noudattaisivat.

Ja jos Venäjä ei kaksoiskansalaisuutta hyväksy, niin on päivänselvää, että Suomen kansalaisuuden ottanut henkilö on joka tapauksessa irroittautunut Venäjän hallinnon määräyksistä, vaikka olisikin sen vanhan kansalaisuutensa pitänyt. Taas kerran, sellainen ihminen on silloin valinnut ensisijaiseksi lojaalisuutensa kohteeksi Suomen.

Kaksoiskansalaisille voi kaikin mokomin tehdä turvallisuusselvityksiä, mutta ne pitää tehdä tapauskohtaisesti, eikä vain yksinkertaisesti raakkaamalla tylysti kaikkia Venäjän kansalaisuuden omaavia kaksoiskansalaisia epäkelvoiksi tiettyihin virkoihin. Jos esimerkiksi henkilö on suorittanut asevelvollisuutensa Suomessa, silloin hänen pitäisi olla täysin kelvollinen puolustuslaitoksen tehtäviin.

Muutenkin meno muuttuu aika kummalliseksi, jos ajatellaan että ensin karkotetaan maasta täällä asuvien ihmisten omaiset sillä perusteella, että he eivät ole kansalaisia, ja jos ne Suomessa asuvat ihmiset säilyttävät Venäjän kansalaisuuden voidakseen hoitaa rajantakaisia omaisiaan, niin sen jälkeen heidät pusketaan B-luokan kategoriaan. Siinä ei ole järkeä, ja lopputulos on vain, että Putinille on annettu ilmainen propaganda-ase.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Ja jos Venäjä ei kaksoiskansalaisuutta hyväksy, niin on päivänselvää, että Suomen kansalaisuuden ottanut henkilö on joka tapauksessa irroittautunut Venäjän hallinnon määräyksistä, vaikka olisikin sen vanhan kansalaisuutensa pitänyt. Taas kerran, sellainen ihminen on silloin valinnut ensisijaiseksi lojaalisuutensa kohteeksi Suomen."

Tämä on kaikkea muuta kuin päivänselvää, jos Venäjän viranomaiset rankaisevat Sinua sakoilla ellet ylläpidä yhteystietoja heihin jatkuvasti, tai ankarammilla rangaistuksilla, ellet tee yhteistyötä Venäjän turvallisuusviranomaisten kanssa, kuten Venäjän laki säätää. Mitä väität päivänselväksi, se kaikki on Venäjän viranomaisille pelkkää hölynpölyä, koska he eivät juridisesti anna mitään merkitystä venäläisten minkään toisen maan kansalaisuuksille.

Tehtäviin liittyvät rurvallisuusselvitykset pitää tehdä kaikille täysin kansalaisuudesta riippumatta, mutta nimen omaan nuo Venäjän kansalaisuuteen liittyvät eritysvelvoitteet ovat siinä määrin painokkaita, ettei niitä voi ohittaa.

"Jos esimerkiksi henkilö on suorittanut asevelvollisuutensa Suomessa, silloin hänen pitäisi olla täysin kelvollinen puolustuslaitoksen tehtäviin."

Kuvittelepa, että spetsnaz-yksikkö olisi vallannut strategisen kohteen Suomessa ja vastaiskuun käsketään Suomen Puolustusvoimien yksikkö, johon kuuluu Venäjän (kaksois)kansalaisia. Ketä vastaan uskot heidän silloin käyttävän aseitaan, ja millä perusteella? Voitko mennä takuuseen joka ikisestä heistä tuon perusteella, mitä edellä esität asevelvollisuudesta?

Tällaisia tilanteita on pakko pohtia niiden viranomaistemme, joilla on vastuu Suomen puolustamisesta sodan aikana.

Venäjän lainsäädännön ollessa sitä mitä se on, ei voi loputtomiin poimia vain rusinoita pullasta henkilökohtaisten etuuksiensa vuoksi vaan voi joutua tekemään valinnan, kenen joukoissa seisoo.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Suurin joukko Suomessa olevia venäläisiä on tietysti kunnon väkeä. Mutta ajatelkaapa että Venäjä on soluttanut vuosien ja vuosikymmenien varrella tänne ison joukon erikoisjoukkojen sotilaita ja FSB:n agentteja. Putinin käskystä he pystyvät lamauttamaan koko Suomen infrastruktuurin.

Paradoksaalista on että kuntien sosiaalitoimi vielä elättää heidät!

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Niinpä. Syrjäyttäminen tietyistä tehtävistä ja ammateista on raakaa pelkän kansalaisuuden perusteella. Parempi vaihtoehto on soveltuvuustesti, joka olisi sama kaikille. Muistutan vain että kantasuomalaisissakin on epäluotettavaa väkeä, joista Johan Bäckman on hyvä esimerkki.

Venäjä on kansalaisuuskysymyksessä oma tapauksensa sen vuoksi, että maan lainsäädännön mukaan kaksoiskansalainen on Venäjän kansalainen kaikkine velvollisuuksineen. Kun emme voi Venäjän lakeja muuttaa, on tehtävä se, mikä on mahdollista ja muuttaa omia lakejamme kansalaisuuden osalta niin, ettei venäjän kansalaisuus vaikuta omaan turvallisuutemme.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

EUn kaksoiskansalaisethan voisivat suorittaa asevelvollisuutensa Ranskan muukalaislegionassa. Ei syntyisi lojaliteettiongelmaa kumppi passi velvoittaa.

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Lyhyellä ajalla kaksoiskansalaisten määrä lisääntyy rajusti.Tuhannet Britanniassa avioituneet ja lapsia hankkineet suomalaiset tuskailevat paraikaa 80-sivuisen
hakemuksen kimpussa.

Käyttäjän amgs kuva

Sekin vielä ja jos Ranskassakin tilanne nyt muuttuisi Marine Le Penin takia, myös Ranskassa asuvat suomalaiset olisivat uudessa tilanteessa.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #17

Alustaja viitannee siihen mahdollisuuteen, että Ranska eroaa EU:sta. Se on onneksi aika etäinen mahdollisuus.

Ilkka Huotari

Jos Venäjän ja Suomen välille syttyisi sota mitä kaksoiskansalaiset tekisivät?

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Hyvä kysymys. Venäjän lain mukaan, heidän pitäisi puolustaa Venäjää. Äärimmillään se tarkoittaa liittymistä Venäjän armeijaan. Voi joku liittyäkin. Uskon, että käytännössä useimmat, jotka ovat Suomessa asepalveluksen suorittaneet osallistuisivat sotatoimiin Suomen armeijassa tai heillä määrätyissä siviilitehtävissä. Rikollisia he Venäjän lain mukaan olisivat, mutta juuri siksi he olisivat hyvinkin luotettavia.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Ei, vaan äärimmillään se tarkoittaa liittymistä sodan ajan Suomen armeijaan ja tilaisuuksien käyttämistä odottamattomaan vakoiluun, sabotaasiin sekä aseiden kääntämiseen oman yksikön sotilaita vastaan.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Kait se sama lojaalisuusongelma on vaikka olisi vaihtanut aikaisempaa kansalaisuus suomen kansalaisuudeksi ennen 2003.
Itse epäilisin lojaliteetti tältä ”No borders” porukalta.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Enemmän kuin kansalaisuus tai kaksoiskansalaisuus, ihmisen lojaliteettia määrittävät hänen sidosryhmänsä. Esimerkiksi dosentti Johan Bäckman olisi vuosia sitten saanut tehdä töitä armeijan ja ulkoministeriön tehtävissä, koska tiettävästi Bäckman ei ole kaksoiskansalainen. Jos hänet olisi tuommoiseen virkaan valittu, mihinköhän suuntaan hänen lojaliteettinsa olisi osoittanut?"

Luuletko tosiaan, Ana Maria, että hän olisi läpäissyt henkilökohtaiset turvaselvitykset, jos hän olisi hakenut turvallisuuden kannalta merkittäviin asemiin? Ja jos selvityksen läpäisee vuosia sitten, luuletko, ettei sitä tarkisteta jos tarvetta ilmenee?

Juuso Hämäläinen

Ana lähestyy asiaa naisellisesti tunteella. Onneksi valtion turvallisuutta ei jätetä tunteiden ja tasa-arvon varjoon.

Käyttäjän LeoMirala kuva
Leo Mirala

Ennen sotia potkittiin pois aliupseerikoulusta jos isä oli vaikkapa työväenyhdistyksen jäsen. Sotien jälkeenkään kansandemokraattinen (vasemmistolainen?) varusmies ei päässyt ainakaan Rukkiin, ehkä ei päässyt edes aliupseerikouluun.

Varmaan vieläkin korkeimpiin virkoihin hakijoiden taustat tarkistetaan Suposta?

Juuso Hämäläinen

Ana,

kirjoittelet höpöjä. Se johtuu siitä, että työkokemuksesi ei liity valtion turvallisuuteen eikä juridiikkaan. Katsot tilannetta vain omasta vinkkelistäsi, jossa toisaalla sukulaiset Nicaraguassa ja koti Suomessa. Tämä on sitä ajattelua, jolla ei mitään tekemistä valtion turvallisuuden vaan sinun tunteidesi kanssa.

Valtion turvallisuus ohittaa kaikki tasa-arvolait tarvittaessa. Jos henkilö tai ryhmä on riski turvallisuudelle, tasa-arvo ei ole este sulkea riskihenkilöitä pois tietyistä viroista ja tehtävistä. Tähän ei tarvita mitään muutoksia perustuslakiin.

Kun joidenkin kansalaisuuksiin kuuluu velvoitteita, jotka ovat ristiriidassa Suomen kansalaisuuden kanssa, on tällainen henkilö turvariski. Jokainen pärjää hyvin yhdellä kansalaisuudella, varsinkin Suomen. Passimme on toiseksi laajimmin kelpaava maailmassa. Nicaraguaan pääsee Suomen passilla hyvin. Samoin Venäjälle, rauhan aikana.

Minulla on kaksi passia. Kaksi Suomen passia tullut hankittua työn takia. Mutta yksi kansalaisuus riittää hyvin.

Mitä desantti Bäckmaniin tulee niin takaan, ettei häntä käytännössä palkata mihinkään diplomaattiseen tai armeijan turvaluokitettuun tehtävään. Kansallisuus on, päinvastoin kuin esitit, yksi yksilön vahvimpia sidosryhmiä, joita olemassa. Tässä näet, että terve järki on parempi kuin lakikirja tai perustuslaki. Ei sotketa teoriaa ja käytäntöä.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Ei kai tätä asiaa pidä ajatella yksilötasolla lainkaan? Eikä epäillä kenenkään luotettavuutta sen enempää.

Kysymys on järjestelmän luonteesta ja siitä, että esim mainitulla Venäjällä on säädetty lakeja joiden mukaan venäjän kansalisten oletetaan toimivan. Osa ei varmasti toimi. Joku voi toimia omasta halustaan tai painostettuna. Rikollisia voidaan painostaa, vaikkapa vanhaan kotimaahan jääneiden perheenjäsenten avulla. Rikollisiksi nämä ihmiset tekisi Venäjän lait, jos eivät niitä tottele. Muuttamalla lainsäädäntöä tämä normisto kysymys tulee selvitetyksi. On ainakin selvää miten pitäisi toimia.

Mikään laki ei kuitenkaan takaa yhdenkään yksilön luotettavuutta. Viime sotienkin ajalta löytyi ryömäläisiä jne.. ihan riittämiin. Ei ollut kyse kaksoiskansalaisuudesta.

Venäjä vaatii kansalaisiaan auttamaan turvallisuusviranomaisia kaikissa tilanteissa ja riippumatta kaksoiskansalaisuudesta.

Venäjä on säätänyt lakeja joiden perusteella sen tehtävä on turvata kansalaistensa oikeuksia missä päin maailmaa tahansa. Kovin kaukana olevien kansalaisten oikeuksien turvaaminen on varmasti erilaista. Rajan pinnassa olevat voivat saada hiukan suorempaakin turvaa. Tuskin Venäjä oikeasti kysyy naapurivaltion kansalaisiltaan millaista turvaa tarvitaan tai ovatko lainkaan uhattuina.

Aika harva kaksoiskansalainen varmaan todelisuudessa hakee töitä puolustushallinnosta tai turvallisuuteen liittyvistä viranomaistehtävistä. Joten niiden rajaaminen tämän kaksoikansalaisuuden ulkopuolelle on tuskin mikää suuri takaisku maailmalle.

Muistaakseni aika pienistäkin asioista on armeija ura kaadettu. Eräskin nainen sai potkut kadettikoulusta tai eikö päässyt kaddettikouluun? oliko liikennerikkeistä? Muistaakseni oli sittemin kokoomuksen kansanedustaja.? Muistanko oikein?

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

"Eräskin nainen sai potkut kadettikoulusta tai eikö päässyt kaddettikouluun? oliko liikennerikkeistä? Muistaakseni oli sittemin kokoomuksen kansanedustaja.? Muistanko oikein?"

Ei hyväksytty Kadettikouluun (nyk. Maanpuolustuskorkeakouluun) siksi, että hän kysyttäessä salasi menneisyydessään tapahtuneen liikennerikkeen, joka oli sinänsä vähäinen eikä olisi estänyt upseerin uraa jos hän olisi avoimesti tuonut sen esille. Mutta olennaista oli hänen yrityksensä johtaa harhaan valinnasta vastaavia - mikä vie luottamuksen ja on periaatekysymys.

Käyttäjän amgs kuva

Moni luopuu toisesta kansalaisuudesta ja ilmeisesti moni Venäjä-Suomi kaksoiskansalainen näin harkitsee. Tässä tämä lyhyt kommentti, joka tuli muuta kautta: "Monilla vanhoilla inkeriläisillä ei ole varaa hankkia Suomen passia tai luopua venäläisestä." Molemmista pitää maksaa.

Luin muualta, että esimerkiksi Espanjan kansalainen on vain Espanjan kansalainen Espanjassa. Espanjassa ei tunneta sellaista käsitettä kuin kaksoiskansalainen. Suomessa Espanjan kansalainen on Suomen kansalainen. Näin on myös moni muiden kaksoiskansalaisten kohdalla.

"Eikä epäillä kenenkään luotettavuutta sen enempää." Epäily on tässä asiassa olennainen asia, muuten koko koho ei olisi syntynyt. Venäjän ja Suomen kaksoiskansalaisten kohdalla koko kansanryhmä on epäilyksen alaisena.

Käyttäjän hannumononen kuva
Hannu Mononen

Venäjä-Suomi kaksoiskansalaisen luopuminen Venäjän kansalaisuudesta vapauttaisi hänet tiukoista lakisääteisistä veivoitteistaan lojaalisuuteen Venäjää kohtaan, ja sikäli poistaisi ristiriidan lojaalisuuden juridiselta pohjalta (mikä sitten psykologinen lojaalisuus onkaan).

Venäjän ja Suomen kaksoiskansalaisten kohdalla koko kansanryhmään kohdistuneet epäilykset ja kohu syntyi siksi, että vasta nyt on tullut julkisuuteen, miten tiukassa kontrollissa (jopa painostuksen avulla) Venäjä voi pitää Suomessa asuvat venäläiset oman lainsäädäntönsä nojalla. Toinen syy on Venäjän 2014 jälkeen Euroopassa käytännössä harjoittama militaristinen voimapolitiikka, kolmas syy on Putinin hallinnon Venäjällä lietsoma kiihkonationalismi.

Suomen geopoliittisen sijainnin takia terve epäilys kuuluu aina asiaan päätettäessä kansalliseen turvallisuuteemme liittyvistä kysymyksistä. Historiassamme riittää kokemuksia myös maanpetoksellisesta toiminnasta, joten asia on paljon muodollista kansalaisuutta laajempi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Kahden eri EU-maan kansalaisuudesta ei ole kenellekään hyötyä, koska kaikki olemme EU-kansalaisia.

Käyttäjän amgs kuva

Sen verran olen lukenut, että vaikka näin olisi monille perheille on tärkeä, että lapsella on Suomen, mutta myös äidin tai isän kansalaisuus.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Jos joku rupeaa halkomaan hiuksia sanasta "kenellekään", käydään nyt läpi harvoja koskevat poikkeukset:

30-vuotiaaksi asti muualla Euroopassakin asuva Suomen mies olisi täällä periaatteessa asevelvollinen. Kukaan ei käytännössä tule muualta kaksoiskansalaista hakemaan, ellei itse saavu palvelemaan.

Jollakullahan saattaa olla niin pirusti tuloja ja varoja, että hänen kannattaa vielä nykyäänkin harrastaa jonkinlaista verosuunnittelua kahden EU-maan välilläkin. Siksi kannatan federalistista kehitystä veroasioissakin.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #30

Tähän vielä täsmennykset: 1. Muualla Euroopassahan ei asevelvollisuutta juuri ole. 2. EU:n sisällä verotus riippuu tietenkin käytännössä kokonaan asuinpaikasta, mutta joku verojuristi saattaa löytää kansalaisuudelle jonkin merkityksen.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Floridassa asunut ja firmaansa pyörittänyt suomalaisen perheen isä sai kutsun Suomeen varusmiespalvelukseen. Se olisi ollut perheen kannalta kestämätön tilanne, joten mies luopui Suomen kansalaisuudesta (äitinsä puolelta).
Sitä ihmeteltiin kovasti viranomaistemme parissa.

Suomella oli siis tarjota tuo velvollisuus. Mutta sen normaali suorittaminen olisi tuhonnut yrityksen, työn ja toimeentulon sekä kodin. Miehellä oli isän puolelta toisen maan kansalaisuus ja sen hän päätti pitää.
Vain siten hän vapautui ns. lojaalisuusvelvoitteestaan. Kyse ei ollut epäilystä, vaan todellisesta elämästä. Kyllä mieheen (siis suomalainen) täällä olisi luotettu eikä hänellä mitään Suomea vastaan ollut. Tilanne vain tuli varusmiesikäisen miehen osalta "virallisesti" perheelle mahdottoman hankalaksi.

Hyvän työtarjouksen myötä perhe palasi monen vuoden jälkeen Suomeen.

Käyttäjän perttupulkkinen kuva
Perttu Pulkkinen

Mitä parahin Ana María Gutiérrez Sorainen,

vaikka epälojaalius ei sataprosenttisesti riipukaan kaksoiskansalaisuudesta, se on aivan varmasti yksi tekijä kun sotatilanteesta on kyse. Varsinkin ottaen huomioon itänaapurimme lainsäädännön, joka VAATII lojaliteettia myös kaksoiskansalaisilta.

Valtio ei pysty "täikammata" ihmisten lojaliteettia varsinkaan sotatilanteessa. Lojaliteettimittaria, joka antaisi lukeman kuin sähkömittari, ei ole olemassa. Asia on sotatilanteessa niin tärkeä, että on pakko mielestäni tekemään päätöksiä TODENNÄKÖISYYKSIEN perusteella. Jos kansakunta ajautuu sotaan, se on poikkeustila, jossa ihmisoikeudet eivät valitettavasti muutenkaan päde. Siksi sitä ei voi arvoida rauhanajan ihmisoikeuksilla.

Kun tutkailen pintapuolisesti Wikipediasta Nicaraguan historiaa, niin voisin ainakin hyvin kuvitella, että siellä on ollut aikoja, jolloin Nicaraguan ja Yhdysvaltojen kaksoiskansalaisuus olisi ollut pohdituttava asia molemmin puolin, jos kaksoiskansalaisuus on ollut teknisesti mahdollista.

Käyttäjän jormanordlin kuva
Jorma Nordlin

Kaksoiskansalaisuus rajoittaa todennäköisesti kirjoittajan entisessä kotimaassa pääsyä tiettyihin virkoihin.

Pääseeköhän missään valtiossa kaksoiskansalaiset kaikkiin töihin? Taitaa olla harvinaista.

Puolustusvoimissa on ongelma kaksoiskansalaisuudesta. Jo kerkesi yksi varusmies mediassa ilmoittamaan, ettei lähtisi sotaan Suomen puolelle, jos joutuisi sotimaan kotimaata vastaan.

Epälojaalisuutta varten ei ole olemassa mitään mittaustapaa, joten paras käytettävissä oleva keino on evätä kaksoiskansalaisilta toimiminen tietyissä tehtävissä. Sitä nyt ei voi yleistää mitenkään, että yleisesti kaksoiskansalaisia pidettäisiin epäluotettavina. Sellainen ajattelu on harhaanjohtavaa.

On myös muitakin kriteereitä joilla evätään ihmisten pääsy tiettyihin tehtäviin. Niitä ovat esimerkiksi luottotiedot ja tieto huumeiden käyttämisessä. Voi tietysti sitäkin paheksua, että se jollain tapaa eriarvoistaa tai osoittaa epäluottamusta tms.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kaksoiselämän elämiseen ei toki tarvita kaksoiskansalaisuutta, mutta jälkimmäisten kohdalla se helpottaa huomattavasti viranomaisten työtä.

Jos vaikka toinen passeista katoaa, niin toista voi näyttää ja käyttää.

Petri Hämäläinen

Myös EU:n sisällä kaksoiskansalaisuudesta on hyötyä.

Toisin kuin kaksoiskansalaisen, EU kansalaisen oleskelu toisessa jäsenvaltiossa ilman työ- tai opiskelupaikkaa tai varallisuutta on rajoitettu 3kk:n enimmäisaikaan. (Ks siteerattu insertti alla).

Kaksoiskansalaisuus muun muassa takaa mahdollisuuden muuttaa (tai palata) toiseen EU-jäsenvaltioon pysyvästi, rajattoman oleskeluoikeuden kaksoiskansalaisen molemmissa jäsenvaltiossa ja kuulumisen asuinmaan sosiaaliturvaan.

Esimerkiksi Espanjan kansalaisuuden saanut 75 vuotias suomalainen kansoiskansalainen voi palata Espanjaan asumaan milloin vaan ilman työ- tai opiskelupaikkaa, mitään velvoiteita tai osoitusta varallisuudesta.

Vastaavasti 19 v Kreikan ja Suomen kaksoiskansalainen voi muuttaa vaikka välivuodeksi Kreikkaan ilman vastaavia velvoitteita.

Molemmat pääsevät paikallisen sosiaaliturvan piiriin.

---
http://eurooppatiedotus.fi/public/default.aspx?nod...

Asuminen ja oleskelu toisessa EU:n jäsenvaltiossa:

"Yli kolmen kuukauden oleskeluun sinulla on oikeus, jos

- työskentelet tai toimit maassa itsenäisenä ammatinharjoittajana tai

- olet kirjoilla yksityisessä tai julkisessa oppilaitoksessa pääasiallisena tarkoituksena opintojen, myös ammatillisten opintojen suorittaminen tai

- sinulla on riittävät varat itseäsi ja perheenjäseniäsi varten ja kattava sairausvakuutus oleskelumaassa.

Petri Hämäläinen

Kirjoittaja on tai ei ole Nicaraguan kansalainen. Hän on Nicaraguan kansalainen, jos on totta, että hän voi hakea uuden Nicaraguan passin, joka myönnetään vain ja ainoastaan Nicaraguan kansalaisille.

Passi on henkilöllisyystodistus ja matkustusasiakirja. Passi myönnetään vain valtion kansalaisille ja on voimassa määräajan.

Passin vanhentumisella (tai uuden hakemisella) ei ole mitään tekemistä kansalaisuuden kanssa. Kansalaisuus ei "vanhene".

Eri asia on se, että luopuu aiemmasta kansalaisuudestaan. Aiemmasta kansalaisuudesta luopunut henkilö ei saa aiemman kotimaansa passia, ellei hän hae ensin uudelleen aiemman kotimaansa kansalaisuutta.

Esimerkiksi Tanska ei ainakaan vielä 2010-luvun alussa tunnistanut kaksoiskansalaisuutta. Siten toiseen EU-jäsenvaltioon pysyvästi muuttava ja siellä uutta kansalaisuutta hakenut tanskalainen joutui luopumaan Tanskan kansalaisuudesta uuden kansalaisuuden saatuaan.

Suomi hyväksyi kaksoiskansalaisuuden vasta 2003.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Tanskan kansalaisuuslainsäädäntö muuttui 1. syyskuuta 2015. Uusien säännösten mukaan Tanskan kansalainen ei enää automaattisesti menetä Tanskan kansalaisuutta, jos hän saa hakemuksesta jonkin toisen maan kansalaisuuden.

Samalla poistui myös vaatimus siitä, että ulkomaan kansalaisen on luovuttava toisen maan kansalaisuudesta saadessaan Tanskan kansalaisuuden.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset