Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Trumpin mediasota

  • Telica -tulivuori Nicaraguassa, Amerikassa.
    Telica -tulivuori Nicaraguassa, Amerikassa.

Koko Amerikalla ei ole uutta presidenttiä vaan vain yhdysvaltalaisilla.

"Amerikka on koko manner eikä sen nimen tulee käyttää jakamaan ihmisiä." Näin vastaa meksikolainen ja myös Suomessa tuttu olutmerkki Youtube -videolla Donald Trumpille, joka toistaa ” "Make America Great Again." Amerikka on jo suurenmoinen.

Yhdysvallatkin on ollut suurenmoinen, vapaa ja siksi miljoonien ihmisten unelma. Tällä viikolla unelma muuttui monille painajaiseksi. Mikään vapaus ei näytä olevan turvassa, ei edes sananvapaus.

Trumpin pääneuvonantaja Steve Bannon sanoi eilen New York Timesille, että "tiedotusvälineet ovat USA:n pääoppositiopuolue! Sen lisäksi Bannon kehottaa medioita olemaan hiljaa!

Trumpin sota mediaa vastaan alkoi kun hän väitti joidenkin medioiden valehtelevan seremonian luvuista. Valkoisen talon tiedottaja Sean Spicer meni pidemmälle ja sanoi, että toimittajilta tullaan vaatimaan selitystä. Demokratioissa on toisinpäin: toimittajien tehtävä on vaatia politiikoilta selityksiä.

Tänään kuuntelin espanjalaisen radiokanava Cadena Ser –haastattelun, joka keskittyi analysoimaan journalismin tilaa uudessa kontekstissa ja myös Trumpin ja median suhteeseen. Toimittaja Javier del Pinon haastateltavana oli The Washington Postin johtaja Marty Baron. Haastattelu on espanjankielinen.

Haastattelussa Baron sanoo, että Trumpilla on sota media vastaan, mutta media ei ole sodassa Trumpia vastaan vaan tekee työnsä. Baron sanoi olevansa huolissaan uuden presidentin lausunnoista, joissa hän käyttää kovia sanoja toimittajia kohtaan.

Tulemmeko keskittymään enemmän hänen persoonansa kuin hänen politiikkaansa? Toimittaja kysyi. Baronin vastaus oli se, että tärkeintä on keskittyä molempiin, koska presidentin persoona vaikuttaa hänen politiikkaan.

Baron sanoi, että hänellä johtajana ei ole aina kontakteja politiikkoihin, mutta kyllä omaan henkilökuntaan, koska hän yrittää pysyä riippumattomana politiikoista. Lehdellä ei ole koalitioita puolueiden kanssa.

Verrattuna Yhdysvaltoihin, Suomi on pieni maa, mutta suuri lehdistövapaudessakin. Näin vaikka huolestuttavia merkkejä täälläkin on ollut ilmassa. Ehkä syynä on politiikan ulkopuolelta tulevien johtajien  kangerteleva sananvapauden ymmärrystä ja mediahallinta.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Trump on kymmeniä vuosia toiminut kiinteistöbisneksessä, ja useita vuosia myös tv-tähtenä. Silloin hän oli mediaan nähden koko ajan "saamapuolella", ja hyötyi julkisuudesta. Poliitikon rooli on Trumpille uusi, ja nyt hän joutuu kantapään kautta oppimaan aivan uudet mediataidot. Poliitikko on jatkuvasti journalistien tähtäimessä, ja ristiriitatilanteissa nämä saavat aina viimeisen sanan.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Maailmanpolitiikan seuraaminen on viime viikkoina muuttunut. Nyt tähän aikaan päivästä odotellaan Trumpin aamun ensimmäisiä tviittejä. Tänä aamuna hänen raivonsa kohteena ovat New York Times ja Washington Post.

http://nypost.com/2017/01/28/trump-slams-new-york-...

Käyttäjän amgs kuva

Totta tuokin on. Koko maailma seuraa samanaikaisesti. Kuuntelin radiosta tänään, että Yhdysvalloissa televisiokanavalla oli menossa keskustelu Trumpin asioista ja yksi keskustelun osallistujista sanoi, että nyt jos valkoisessa talossa katsotaan tätä ohjelmaa sammuttakaa ja sytyttäkää valot! Kuulemma näin olisi tehty, eli siellä ainakin joku katsoi. :)

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

Totta, periaatteessahan sanan Amerikka pitäisi tarkoittaa koko Amerikan mannerta, mutta jostakin syystä ainakin puhekielessä on totuttu ymmärtämään, että Amerikka tarkoittaa erityisesti Yhdysvaltoja.

Espanjan kielessä, ainakin Latinalaisen Amerikan variantissa, sana ‘América’ tarkoittanee yleensä koko mannerta. Sen sijaan Yhdysvalloista ja yhdysvaltalaisista käytetään ainakin puhekielessä usein sanoja ‘Norteamérica’ ja ‘norteamericano’, eli “Pohjois-Amerikka” ja “pohjoisamerikkalainen”. Korjaa Ana, jos olen väärässä.

Sanan ‘norteamericano’ käyttö merkityksessä “yhdysvaltalainen” on tietenkin epäreilua kanadalaisia kohtaan. :)

Kävin muuten vuosi sitten Nicaraguassa – Corn Islandilla, Granadassa, Ometepen saarella ja Concepción-tulivuorella sekä Managuassa. Aivan upeat maisemat!

Käyttäjän amgs kuva

Oi, oi, Petri, tuo viimeinen lause lämmittää mieltä! Välillä kaipuu sinne on kova! Olet oikeassa, mutta vain osittain “Pohjois-Amerikka” –termeistä. :) Espanjaksi puhutaan “Pohjois-Amerikan Yhdysvalloista”, ”Estados Unidos de Norteamérica”. Monille on ollut yllätys kun sanon, että Meksiko kuuluu Pohjois-Amerikkaan. Keski-Amerikka on Guatemalasta alaspäin.

Muuten, espanjalainen Nino Bravo teki laulun, jonka nimi oli Amerikka. Se on upea laulu koko maanosalle.

https://www.youtube.com/watch?v=7sUvASlQiAM

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

Tosiaan, Meksiko pääsi kokonaan unohtumaan! Sehän on myös Pohjois-Amerikassa. Maantieteellisesti Pohjois-Amerikan raja on kai Tehuantepecin kannas, joka on Etelä-Meksikossa, mutta valtiollisesti Meksiko on tietenkin kokonaan Pohjois-Amerikkaa.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset