Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Mahtavat meksikolaiset synttärijuhlat

  • Voi juhlia ilman synttärikakkuakin. <3
    Voi juhlia ilman synttärikakkuakin. <3
  • Aika synttisiä ja vähällä vaivalla.
    Aika synttisiä ja vähällä vaivalla.

Lähestymme tärkeitä synttäreitä. Suomi itsenäistyi kohta 100 vuotta sitten. Varmasti tulevana vuonna asiasta puhutaan jatkuvasti, kuten pitääkin ja moni juhlii tietenkin.

Nyt en kuitenkaan kirjoita 100-vuotisen Suomen juhlasta vaan yhdestä synttärijuhlasta, josta nyt joulukuussa koko espanjankielinen maailma on puhunut ja puhuttanut. En liioittele, koska jopa BBC ja Espanjan päälehti El País on uutisoinut meksikolaisista synttäreistä. Mediahuomio sen synttärijuhlan ympärillä on oiva esimerkki tästä digiajasta, jossa hyvän tahdon lisäksi tarvitaan paljon muita taitoja, kuten sopivaa mediahallintaa.

Tottumattomuus sosiaalimedian käytössä saa joskus kohtalokkaita käänteitä ja näin valitettavasti sai meksikolainen perhe kokea joulukuussa.

Joulukuun alussa Meksikon maaseutukylässä asuva pariskunta julkaisi videon, jossa he kutsuivat ihmisiä tyttärensä viisitoistavuotisjuhliin. Isä kertoi hyvin taitavasti videolla mitä juhlassa tulee tapahtumaan, ketkä ovat juhlan soittajat, ym. Ryhmä opiskelijoita levitteli videota kunnes video päätyi Facebookiin ja muualle sosiaalisessa mediassa.

Lyhyessä ajassa oli perustettu eri ryhmiä, jossa kutsuttiin ihmisiä teinin juhlaan. Ryhmistä suosituin keräsi yli 100 000 ilmoittautujaa! Perhe ahdistui ja perui juhlan. Sitten perustettiin ryhmiä, jossa luvattiin osoittaa mieltä synttärijuhlan järjestämiseksi. Hetken luultiin, että koko Meksiko ja espanjankielinen maailma haluaa mennä megajuhliin.

Katsoin televisiohaastattelun perheestä, jossa he surullisina kertoivat, etteivät ikinä olisi kuvitelleet astuvansa sellaiseen ansaan. Perhe kuitenkin sanoi, että tärkeintä on tukea toinen toistaan. Televisiotoimittaja lohdutti isää sanomalla, että ele oli hieno, koska nykyisin harva on se isä, joka osallistuu teininsä elämään samalla tavalla kuin hän.

Latinalaisen Amerikan maissa elää yhä tänä päivänä perinne, että kun tyttö täyttää 15 vuotta, perhe järjestää hänelle suuret juhlat. Juhlan muoto ja merkitys vaihtelee vähän maasta toiseen, mutta on yhteinen kaava, jonka mukaan tyttö pukeutuu prinsessa-asuun, ja yleensä hän menee perheensä ja ystäviensä kanssa kirkkoon, jossa on messu. Messun jälkeen hän palaa kotiin, tanssii ensimmäisen valssin isänsä kanssa ja sitten syödään kakkua ja muita herkkuja. Juhla on riitti, joka merkitsee muun muassa, että tyttö voi mennä tansseihin, hän voi seurustella, hän astuu naisen elämän tielle. Synttärijuhlan järjestäminen vaatii koko perheeltä muun muassa taloudellista panostusta.

Meksikolaisen tytön nimi on Rubí ja Rubín juhlat olivat 26.12. 2016. Emme ehdi niihin juhliin. Hyvä! Ehdimme kuitenkin järjestää oikein mahtavat Suomen 100-vuotisjuhlat. Valitettavasti hallitus on tehnyt kaikkensa, ettei monilla olisi taloudellisia resurssia laittaa muutamaa euroa synttärikakkuun. Joka tapauksessa juhlamieltä kaikille!

Uutisia Rubín synttäreistä:

El Mundo: http://www.elmundo.es/f5/comparte/2016/12/08/58485a23e2704ee81b8b463a.html

El Heraldo: http://www.elheraldo.hn/queondaconesto/1029898-466/entre-excesos-y-un-mu...

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset