Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

50 000 opiskelijaa jää kokonaan ilman tukia!

  • Opiskelijakin tarvitsee kotinsa.
    Opiskelijakin tarvitsee kotinsa.

Lucian päivä on valon juhla, mutta tänään hallitus sammutti valot muun muassa opiskelijoilta ja varsinkin perheellisiltä opiskelijoilta.

Taloussanomissa on mielenkiintoinen kirjoitus. ” 50 000 opiskelijaa jää sosiaali- ja terveysalan kattojärjestön Sosten mukaan kokonaan ilman tukia.

Tuen menettäjiin lukeutuu ennen kaikkea sellaisia opiskelijoita, joiden avo- tai aviopuoliso käy töissä, arvioi Sosten erityisasiantuntija
Anne Perälahti Taloussanomille.”

Samalla jos opiskelija asuu yksin ja hänellä on korkea vuokra, hän tulee olemaan voittajien puolella. Hallituksen ratkaisu on varsin erikoinen lapsiperheiden kannalta. Onko hallituksen viesti se, ettei saa mennä naimisiin tai tehdä lapsia opiskelun aikana? Aiemmin hallitus oli tehnyt muutoksia opintotukeen eikä suinkaan joustavampaan suuntaan.

Hallituksen päätös kannustaa opiskelijoita asumaan yksin ja vuokramaan sieltä jossa vuokrat ovat korkeimmat, mutta ketkä pystyvät siihen? Vähävaraisetko opiskelijat?

Hallitus päätti heikentää muidenkin asumistukea. Eikö nämä päätökset kasvattavat eriarvoisuutta?

Perälähti sanoi Taloussanomille myös, että nähtäväksi jää, kuinka paljon toimeentulotuen menot kasvavat ja kuinka paljon enemmän töitä asumistukensa menettävät opiskelijat tekevät. Jos opiskelija joutuu tekemään töitä, opiskelu hidastuu ja elämä hankaloituu. Pakko nauraa vaikkapa vain Lucian valon vuoksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (30 kommenttia)

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Siis tarkemmin ottaen ilman asumistukia.

Käyttäjän PetriPirskanen kuva
Petri Pirskanen

Eikö tässä asuntotilanteessa juurikin pitäisi saada ihmiset muuttamaan samankaton alle, eikä juurikin toisinpäin kuten käy tällä uudistuksella? Eihän kukaan pari muuta samankaton alle jos toinen opiskelee, ei siinä olisi mitään järkeä..

Tämä hallitus on ollut kyll aika paska kuten edellinenkin. Ja ainut asia mikä yhdistää näitä hallituksia on KOKOOMUS! Joten toivotaan että saamme hallituksen ilma kokkareita tai RKP ensi hallituskaudeksi!

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Onko tuo järjestö kiinnostunut vain tukien määrän kasvattamisesta vai siitä, että opiskelijoiden opiskelumahdollisuuksista?

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kyse on opiskelijoista, joiden kohdalla katsotaan, etteivät he ole niin paljon asumistuen tarpeessa kuin sellaiset, joille sitä päinvastoin on syytä maksaa enemmän.

Aina kun tulee muutoksia, on hyötyjiä ja menettäjiä. Jos aina taivastellaan vain niiden menettäjien kohtaloa, niin kaikki pysyisi tasan tarkkaan kaikkine epäkohtineen ennallaan aina ja iankaikkisesti.

Sitä paitsi asumistuen kohdalla on syytä muistaa, että asumistuki korottaa vuokria miltei saman verran kuin sitä myönnetään. Markkinat ottavat huomioon tuon tuen mukanaan tuoman maksukyvyn.

Käyttäjän amgs kuva

Kai ymmärrät, että tällä hallituskaudella opiskelijat ovat olleet jatkuvasti tavalla tai toisella säästökohteina. Onko tarkoitus, ettei opiskelijoilla iisi muuta vaihtoehtoa kuin lainata rahaa pankeilta? Jos työllisyystilanne olisi toinen, ehkä kannattaisi lainata rahaa, mutta muuten ei.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suurin osa opiskelijoista tulee saamaan enemmän tukea tuon uudistuksen myötä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #7

Yleinen asumistuki on tosiaan useimmiten kokonaisuutena parempi vaihtoehto kuin asumislisä. Joten asumislisän menetys koskee ensi sijassa heitä, joilla puoliso ansaitsee niin paljon, että yleistä asumistukea tulee vain vähän tai ei lainkaan.

Jälleen kerran hallituksen päätöksen kimppuun käydään osatotuuden keinoin. Onhan se ikävää, jos hyvätuloiselle perheelle ei myönnetä asumislisää, kun tulot estävät asumistuen. Jos taas puoliso on niin ikävä, että lähtee siitä periaatteesta, että tuloista riippumatta kumpikin kustantaa omat kulunsa ja yhteiset kulut pannaan puoliksi, kannattaa sitten varmaan harkita puolison vaihtoa.

Ja vetihän Anakin otsikkonsa aika reippaasti yli. No, kuten eräs tuttavani aikanaan sanoi, 'se ei ole juttu eikä mikään, jossa ei ole ainakin puolet omia'.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Tässä pyritään palamaan aikaan jossa varakkaiden lapsilla oli "etuikeus" korkeaan koulutukseen. Kokoomushan vastusti aikanaan peruskoulu-uudistustakin kynsin hampain ja halu palata menneeseen on kova.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Mites tämä liittyy mitenkään varakkaiden etuoikeuteen?

Itseäni kismitti jo 90-luvulla se, että avopuolison kanssa asuessa oli lokoisammat olot kun sai yleistä asumistukea, mutta kun poikamiehenä elelin niin opiskelijan asumistuki ei oikein riittänyt. En voinut käsittää sitä, että en saanut yleistä asumistukea.

No toisaalta sain silloin toimeentulotukea. Tässä nyt unohdetaan se, että eikös hirmuisen monen tilanne parane tässä?

Käyttäjän MarinaLindqvist kuva
Marina Lindqvist

Kyllä tässä on enemmän voittajia kuin häviäjiä. Iloitsen voittajien puolesta ja toivon häviäjille myös kykyä tehdä niin. Joku päivä tilanne voi olla toisinpäin.

Petri Muinonen

Nyyh.

Tai sitten ei: mistä lähtien avo- tai aviopuolisoaan taloudellisesti kyykyttävä töissä käyvä a-puoliso on ollut peruste sälyttää ylöspitovelvoite yhteiskunnalle eli siis meille muille veronmaksajille?

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Meillä on käsittääkseni ainakin kolme erilaista asumisen tukemiseen tarkoittettua systeemi. Yleinen, eläkeläisille ja opiskelijoille tarkoitettu. Ei mitään järkeä. Kyllä tukien pitää olla samat samoilla tuloilla. Ei etuliite eläkeläinen, työtön tai opisekelija voi olla peruste eriarvoiselle kohtelulle. Tai voi. Näinhän on tasa-arvon mallimaassa.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Jep, ei ole ensimmäistäkään syytä, miksi pitäisi olla useampi kuin yksi asumisen tukimuoto. Eli eläkeläistenkin erillinen asumistuki pois, samoin asuntolainojen korkovähennysoikeus verotuksesta.

Käyttäjän amgs kuva

Petri Muinonen meni asiaan. Kiitos kysymyksestä! Ehkä hallituspuolueiden edustajat vastaavat siihen.

Sipilän hallitus leikkasi rajusti opintotukea viime vuonna. Jos tietyille opiskelijoille tulee vähäsen rahaa se on vain ikään kuin korjausta tehtyihin leikkauksiin. Toisille tuli taas kylmää kyytiä.

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Erinomaista luullun ymmärtämistä... Onnittelen.

Käyttäjän amgs kuva

Meitä luulon ymmärtäjiä on niin monta! :)
"Hallitus päätti 5.4.2016 seuraavista opintotuen leikkauksista:

Korkeakouluopiskelijoiden opintoraha laskee 250,28 euroon kuukaudessa (aiemmin 337 euroa /kk).
Opintolainan valtiontakauksen maksimimäärä nousee 650 euroon kuukaudessa (aiemmin 400 euroa /kk)
Korkeakouluopintojen maksimitukiaika laskee 54 tukikuukauteen (aiemmin 64 kk)
Opintotukeen vaikuttavien tulojen rajat sidotaan ansiotasoindeksiin
Takaisin perittävän opintotuen korotus laskee 7,5 prosenttiin (aiemmin 15 %)
Muutokset tulevat voimaan 1.8.2017
"
http://amgs.puheenvuoro.uusisuomi.fi/comment/reply...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Ihan kuin et olisi ymmmärtänyt Petri Muinosen viestiä oikein. ??

Käyttäjän amgs kuva

Niin tai näin. :)Halusin ymmärtää sen omin päin, mutta muuten onko sillä merkitystä miten minä sen ymmärrän vai kuinka hallituksen tekemiset vaikuttavat ihmisten arkeen? Itse en saa mitään asumistukea ja tuskin kommentoijatkaan. Tiedän kuitenkin, että opiskelijoilla on aika tiukka tilanne ja, jos he eivät työn takia pystyy suorittamaan tarpeksi opintopisteitä menettävät Kelan tukea.

Toisalla yksi kirjoitti, että tuntuu siltä kuin tarkoitus olisi, ettei kukaan ryhtyisi opiskelijaksi.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #18

Konkretisoin nyt vielä rautalangasta hiukan lisää.

Tällä hetkellä asumistukea maksetaan opiskelijalle, joka asuu saman katon alla vaikkapa 10.000 € kuussa tienaavan puolison kanssa, jos vuokrasopimus on opiskelijan nimissä. Tuollaiseen tilanteeseen nyt puututaan, jotta heille, jotka kustantavat kaiken faktisesti yksin, voisi maksaa enemmän tukea. Onko tämä virheellinen päätös?

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Vähän sama asia kuin Vasemmistoliitto vs. Kokoomus, kummatkin ymmärtävät saman asian täysin eri tavalla, tai eivät ymmärrä, mutta esittävät ymmärtävänsä.

Edellä on asia kyllä hyvin esitetty, Juha Kuikka asian selittää hyvin.

Maailmassa ei koskaan ole vain voittajia, joku saa ja joku ei.

Blogista paistaa populistisuus. :)

Käyttäjän amgs kuva

Yleisen asumistuen leikkauksesta ei puhuta mitään. Ehkä asiasta puhuminen on populismi! :) Vuokrat nousevat jatkuvasti ja ihmisille jää vähemän käteen.

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Näin se aina menee, ei ole ensimmäinen hallitus joka leikkaa pienituloisilta, tulet näkemään, että seuraavakin hallitus on pakkoraossa ja leikkaa lisää.

Demokratiaa ajatellen seuraavissa vaaleissa oppositio sitten voittaa vaalit ylivoimaisesti, uskotko näin?

Seuraavakin hallitus on sdp + kok/keskusta pohjainen ja mikään ei muutu.

Pikkupuolueet voivat esitellä unelmiaan ennen vaaleja, mutta sinne ne apupuolueiksi kuitenkin jäävät, pari ministeripaikkaa ja suut on sen jälkeen supussa.

Tuet tulevat lähivuosina pienenemään edelleen, opintoraha vähenee jne. Se mennyt aika ei enää palaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Asumistuilla on todellakin vuokria korottava vaikutus, joten niiden jakaminen ei ole aivan tervettä politiikkaa. Kilpailun edesauttaminen vuokra-asuntomarkkinoilla olisi parempi keino suitsea vuokrakehitystä. Siitäkin on jo näköpiirissä tuloksia.

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski Vastaus kommenttiin #25

Aivan, jossakin vaiheessa rajusti velkaantuvan valtion on lyötävä jarrut päälle asumustukimenoihin, jotka ovat kaksinkertaistuneet varsin lyhyellä aikaa.

Opiskelijoiden siirtäminen yleisen asumistuen piiriin on hyvä ja oikeudenkmukainen uudistus.

Käyttäjän ilkkatahtinen kuva
Ilkka Tähtinen

Ootko miettinyt nostaako tukiautomaatti vuokria? Valtio voisi panostaa enemmän yksiöiden ja kaksioiden asuntotuotantoon.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Lucia on sokeiden ja näkövammaisten pyhimys.

Käyttäjän ilkkatahtinen kuva
Ilkka Tähtinen

Pelkään pahoin, että pian loppuu taikaseinistä rahat ja loppuu tukien maksut. Ihan kaikkien.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Pontevaa keskustelua jälleen kuinka vähäisiä valtion rahoja pitäisi jakaa enemmän.

Käyttäjän amgs kuva

Viking Linelle, Terrafemille ja paratiisifirmoille tämä hallitus jakaa. Tästä syystä perussuomalaisten tragikoomiselle radiomainokselle nauretaan!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset