Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Lupaus vuodelle 2017: lupaan olla kiusaamatta ketään

  • Ei yhtäkään lapsen tarvitsisi koskaan sanoa, ettei halua mennä kouluun koska häntä kiusataan.
    Ei yhtäkään lapsen tarvitsisi koskaan sanoa, ettei halua mennä kouluun koska häntä kiusataan.

Yhdistyneiden kansakuntien lastenrahasto (UNICEF) täyttää tänään 70 vuotta.

Suomen UNICEFin verkkosivuilla on laaja tietopaketti järjestön historiasta ja toiminnasta. Järjestö perustettiin 11. joulukuuta vuonna 1946 auttamaan lapsia toisen maailmansodan jälkeen. Suomi oli ensimmäisiä avunsaajia.

Jokaisen valveilla olevan kansalaisen pitäisi edes vähäsen tietää mitä UNICEF on tehnyt ja tekee lasten puolesta. Unicef toimii yli 190 maassa.

UNICEfin toiminta perustuu tai nojaa lapsen oikeuksien sopimukseen. Suomi on ratifioinut lapsen oikeuksien sopimuksen.

Sopimuksessa on neljä yleistä periaatetta:

  1. Syrjimättömyys (artikla 2)
  2. Lapsen edun huomioiminen (artikla 3)
  3. Oikeus elämään ja kehittymiseen (artikla 6)
  4. Lapsen näkemysten kunnioittaminen (artikla 12)

Suomi on myös allekirjoittanut kolme lisää pöytäkirjaa: lasten osallistuminen aseellisiin konflikteihin, lapsikauppa ja lasten hyväksikäyttö prostituutiossa ja pornografiassa ja valitusoikeus

Mannerheimin lastensuojeluliiton sivuilla on tiivis katsaus lapsen oikeuksien tilasta Suomessa. Vaikka Suomessa lasten arki on todella hyvä verrattuna muihin maihin, on olemassa myös epäkohtia, joista myös muut lapsi- ja perhejärjestöt ovat puhuneet. Yksi niistä on hallituksen tekemät tiukennukset perheenyhdistämiseen. Perhe auttaa kotoutumaan, ja siitä erossa oleminen aiheuttaa lapsille stressiä ja hidastaa kotoutumista. Lastensuojelun keskusliitolla on ollut selkeä kanta hallituksen perheenyhdistämistoimeenpiteisiin.

Toinen tärkeä ongelma, josta itse haluan muistuttaa on lasten oikeus koulurauhaan. Koulukiusaaminen on laaja ja vakava ongelma. Nyt älypuhelinten aikakaudella koulukiusaaminen jatkuu myös koulutyön ulkopuolella erilaisilla puhelin chattailysovelluksilla. Opettajat tekevät osuutensa, mutta meidän vanhempienkin pitäisi toimia. Me vastaamme lastemme hyvinvoinnista.

Nyt joulun alla jokainen aikuinen ja lapsi voisi tehdä jo tässä vaiheessa uudenvuoden lupauksensa, yksinkertainen ja vankka lupaus: Lupaan olla kiusaamatta muita. Olemalla ystävällisiä ja keskustelemalla jälkikasvumme kanssa kiusaamisesta, voimme olla ongelman ratkaisu. Haaste on jokaiselle!

Myös poliitikot voisivat luvata olla kiusaamatta lapsia ja turvapaikanhakijalapsia lyhytnäköisillä esityksillä ja lupauksilla!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Ei taida yksikään lapsi lurkata täällä, niin hieman turhaksi menee. Ajatuksena kaunis.

Käyttäjän amgs kuva

Tämä oli vanhemmille ja päättäjille. Lapset tarvitsevat opastusta, keskustelua kasvotusten. Aikuisten esimerkki vaikutta lasten käyttäytymiseen. Jos jokainen vanhempi tekisi osuutensa kasvatuksesta, kouluissa ei olisi suuria ongelmia ja lapset ja opettajat voisivat keskittyä olennaiseen: lasten oppimiseen turvallisessa ja luotettavassa ilmapiirissä. Daniel, kiitos palautteesta!

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset