Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Melkein itsestäänselvä sananvapaus

  • Hyvää itsenäisyyspäivää!
    Hyvää itsenäisyyspäivää!

Kansainvälisen Toimittajat Ilman rajojen mukaan Suomi on ollut jo monen vuoden peräkkäin maailman paras maa sananvapaudessa. Ruotsalaisen professorin Jan Lundiuksen kirjoitus ilmestyi uutistietotoimiston IPS: n verkkosivulla. Kirjoituksen otsikko oli: ”Jopa Suomen täytyy pitää huolta lehdistövapaudestaan”.

Artikkelissa Lundius käy läpi Suomen sananvapauden historiaa Ruotsin vallan ajoista lähtien nykypäivään. Lundiuksen mielestä yksi tumma pilvi suomalaisten tiedotusvälineiden sananvapaudessa on kuinka vallankahvassa olevan puolueen, ja Lundius mainitsee perussuomalaisia, suhtautuvat voimakkaasti kielteisesti tiedotusvälineiden kritiikkeihin.

Nyt on käynyt ilmi, että valitettavasti myös pääministerillä on sukset ristissä muun muassa Yleisradion kanssa. Ilmeisesti kaikki suuremmat puolueet ovat yrittäneet vaikutta siihen, mitä Yle julkaisee ja miten asioita julkaistaan.

Toimittaja Ruben Stiller kertoi avoimesti Helsingin Sanomille kuinka hänen pomonsa on painostanut häntä vaikenemaan pääministerin ja Terrafemin asiasta. Tämä tapauksen käsittely on  jatkunut ja se on hyvä asia. Tapaus kertoo sitä mitä me, jotka olemme kauan seuranneet politiikkaa tiedämme. Olemmehan aiemmin tällä hallituskaudella lukeneet hallituspuolueiden ja varsinkin perussuomalaisten moitteet tiedotusvälineitä kohtaan, kun media käsittelee heidän asioita muulla tavoin kuin nämä poliitikot olisivat tahtoneet. Aika ajoin poliitikot kiukuttelevat medioille ja toimittajille. Halla-aho Aamulehdelle ja ulkoministeri Timo Soini ei halunut antaa haastatteluja ruotsinkielisiä sanomalehtiä julkaisevalle KSF Medialle.

”Yleisradion painostaminen ei ole mitään uutta, sanoo Ylen politiikan toimituksen entinen päällikkö Pekka Ervasti. Hänen mukaansa tilanne on kärjistynyt varsinaisesti kahden viime vuoden aikana.

"Juttuja on hyllytetty ja sensuroitu ja toimittajille on annettu varoituksia erityisesti tämän hallituksen aikana."”

Yleisradion toimintaa on myös yritetty muuttaa esimerkiksi monikulttuurisuuden käsittelyssä. Tämän vuoden toukokuussa perussuomalainen kansanedustaja Teuvo Hakkarainen ilmaisi puolueensa kantaa, monikulttuurisuus –sanasta poistamisesta . Neuvotteluissa kävi kuitenkin niin, että sanamuoto vain vaihdettiin. ”Ylen tehtävänä on tukea suomalaisen kulttuuriperinnön vaalimista, suvaitsevaisuutta, yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja kulttuurista moninaisuutta.”

Sananvapauden kannalta ongelmallisinta on kuinka yleisradion rahoitusta on yritetty muuttaa poliittisten intressien mukaisesti. Esimerkiksi ruotsinkielisten ohjelmien lähetystä halutaan vähentää, eikä se suinkaan tarkoittaisi siitä, että muiden vähemmistöjen ohjelmia lisätäisiin. Siitä ei edes puhuta, koska ”monikulttuurisuus on paha”.

Artikkelin lopussa Jan Lundius sanoo, että pohjoismaalaiset ihmiset pitävät sananvapautta itsestäänselvyytenä ja uhkia poissuljetaan. Tämän päivän keskustelu sananvapaudesta herättää meitä toisenlaiseen tilanteeseen.

En kovin mielelläni kirjoitan tänään. Surren minäkin kolmen naisen kuolemaa Imatralla. Kaksi heistä oli toimittaja. Uutinen väkivaltaisesta välikohtauksesta on myös monissa espanjankielisissä medioissa. Miten joku voi sellaisesta ilahtua?

Kun Yleisradion toimittaja kysyi tämän aamun lähetyksessä ihmisiltä mitä mieltä he ovat itsenäisyydestä. Moni kuuntelija vastasi, että vapaus sanoa ilman pelkoa, on yksi tärkeä asia itsenäisestä Suomesta.

Toivottavasti jatkossakin ihmiset ja varsinkin toimittajat saavat sanoa ja kirjoittaa vapaasti ilman pelkoa työpaikansa ja turvallisuutensa puolesta.

Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

Lyhyempi versio kirjoituksesta on ilmestynyt Migrant Tales -julkaisussa.

Espanjaksi, kiinnostuneille: Grietas en la muy reconocida libertad de prensa de Finlandia

http://www.ipsnoticias.net/2016/01/incluso-finlandia-tiene-que-cuidar-su-libertad-de-prensa/

http://www.hs.fi/politiikka/art-2000004888997.html?utm_medium=social&amp%3Butm_content=www.hs.fi&amp%3Bshare=e2414fbcf1875720c45696dc69f3b436&utm_source=facebook&utm_campaign=facebook-share

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/politiikka/pekka-ervasti-ylen-johto-on-taipunut-sipil%C3%A4n-hallituksen-painostukseen-1.170693

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (44 kommenttia)

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Sitten meillä vasta ongelma onkin, jos toimittajille annetaan erioikeus kirjoittaa kustantajan alustalla ihan mitä lystää, työnantajan linjasta ja esimiehen ohjeistuksesta välittämättä. Mikä ihme näistä sanasepoista tekee jotain ainoan ja oikean totuuden sanansaattajia. Tiedän heidän itse uskovan sellaisia olevansa, mutta miksi meidän pitäisi langeta toimittajien eteen polvillemme?

Käyttäjän amgs kuva

Max, mitä mieltä olet medialukutaidon tilasta? Sekin on tärkeä asia. Tuntuu siltä, että moni poliitikko tarvitsee medialukutaidon opetusta!

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Täysin samaa mieltä, eikä vain poliitikot. Toimittajakunnan julistaminen koskemattomiksi pyhimyksiksi ei kuitenkaan ole järkevä reaktio joidenkin poliitikkojen ylilyönteihin tai harkitsemattomiin toimiin.

Käyttäjän AleksiParkkinen kuva
Aleksi Parkkinen

YLE tekee vetoomuksia luotettavan median puolesta, mutta kun itse jää kiinni mutuilusta ja puolitotuuksista, itketään sananvapautta.

Aika draagikoomista.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Kieltämättä tämä Sipilä-Yle tapaus antoi varsin kummallisen kuvan Suomen sananvapaudesta.

Käyttäjän TuomoGren kuva
Tuomo Gren

Ei Suomessa ole mielipiteenvapaus koskaan ollut ilmiselvää. Kyllä sitä on keskushallintoyritetty. Harvoin toki virallisia uutiskanavia on haluttu ottaa haltuun.

Ainakin oma kokemukseni on se, että heti jos vähänkin vilautan mielipiteitä niin tulee samanlaista suhtautumista ja temputtelua mitä Sipiläkin harrastaa. Journalistien kohdalla tilanne ymmärretään painostukseksi oikeastaan hämmentävän hyvin. Niin vaikeasti sitä nähdään näissä muissa yhteyksissä...

Käyttäjän amgs kuva

Hiemän häiritsee se, että miksi Pekka Ervastin ja Timo Harakan piti vaieta. He allekirjoittivat lupauksen, etteivät kerro syy siihen miksi työsopimuksensa loppui. Avoimuudessa on paranemista.

Pekka, ennen Sipilä oli muita pääministeriä, jotka olivat hyvin herkiä tiedotusvälineiden suhteen. Tämä asia nyt vain tuli julki nyt.

Toimittajien ja median tehtävä on kertoa poliittisista päätöksistä ja poliittisten päättäjien mielipiteistä. Silloin kun vahtikoiran tehtävä on jollakin tavalla estetty tai hankaloitu, voidaan sanoa, että lehdistön vapaudessa on ongelmia. Ei se niin hankala tämän asian ymmärtäminen voi olla.

Tietenkin toimittajiakin saa kriitisoida ja totta on sekin, että myös moni toimittaja on hyvin mustasukainen omista kirjoituksista. Varsinkin kolumnisteja on vaikea kriitisoida, koska moni sulkeutuu eikä esimerkiksi suostu keskustelemaan tai omaksumaan, että asia voi olla toisin kuin hän sen näkee.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Ana, eihän tämä Sipilä ensimmäinen pääministeri tässä sarjassa suinkaan ollut. Mutta kuitenkin kovin herkkänahkainen ollut koko kautensa, ja jopa sitä ennenkin.

Käyttäjän amgs kuva

Olet oikeassa. Oliko Koivisto se, joka puhui sopulilaumasta?
Tässä tämä Mikko Alatalon mielipidekirjoitus, jossa hän muistelee ja luettelee. Ei huonoa mediakäytöstä voi selittää sillä, että ennenkin näin on tehty. Ihme on miten Suomi voi olla lehdistön vapaus huippumaa. Tilanne on sitten tosi huono muissa maissa!
http://www.aamulehti.fi/kotimaa/mielipide-poliitik...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #9

Eikö tuo ennemminkin ole todiste lehdistönvapaudesta? Jos sitä ei olisi, luulisi valtaapitävien pystyvän ohjailemaan mitä heistä ja heidän tekemisistään kirjoitellaan. Silloin ei pääministerillä toisen perään olisi aina uudestaan tarvetta loukkaantua ja äksyillä lehdistölle. Eihän lehdistönvapaus kuitenkaan tarkoita ettei lehdistöä saisi kritisoida.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala Vastaus kommenttiin #10

Toki pääministerikin saa mediaa arvostella. Mutta kohtuus siinäkin pitää olla. Näin ulkopuolisen tarkkailijan silmin katsottuna tapaus Sipilä-Yle näytti painostukselta ja siihen suostumiselta.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #11

Vaikea minun on vaatia ketään loukkaantumaan vain kohtuullisesti. Toki Sipilän käytöstä pidän lähinnä säälittävänä, mutta jos toimittaja Vuorikoski piti Sipilän muotoiluja muuna kuin pienen ihmisen pahana olona tultuaan loukatuksi, kannattaisi miettiä omaa uravalintaa.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #10

Eikös kyse ole siitäkin minne saa kirjoittaa? Ettei kärjistetysti päädyttäisi siihen että vain Journalistiin.

http://www.journalisti.fi/ajankohtaiset/lukijoilta...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #14

Ei ole. Kyse on siitä, että toimittaja kirjoittaa työnantajalleen ja työnantajansa toimeksiannosta. Se mitä kirjoitetaan, tai ainakin mitä julkaistaan, on kustantajan eikä toimittajan harkinnassa. Ei tässä ole kyse toimittajan oikeuksista lainkaan, toimittaja on, tai siis kuuluisi olla, vain koneiston yksi ratas.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #15

Kaikissa ammateissa ammatinharjoittajalla on kaksoisvelvoite. Täytyy tyydyttää sekä taloa jossa on töissä että noudattaa ammattiin liittyvää etiikkaa ja normistoa.
Anu Koivusen mukaan tapahtuneessa ei ole mitään normaalia. http://blogit.apu.fi/sananvoimalla/anu-koivunen-ta...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #17

Sopii toivoa, ettei toiminta jota yllä kuvailin säälittävänä, ole pääministerille normaalia. En minä kuitenkaan lehdistönvapautta näe mitenkään uhatun, näetkö sinä?

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #22

Näen että Yleä on painostettu. Toisaalta se että asiaa voimme puida ja siitä on saatu tietoa tarkoittaa että yle sittenkään ole yhden Sipilän ohjattavissa tai siis että yksi Sipilä ei pysty rankaisemaan Yleä tai vaientamaan tai uhkaamaan.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #15

Siitä kai kuitenkin olet samaa mieltä että päätoimittajan ei pitäisi kieltää toimittajia kysymästä ja kirjoittamasta asioista, joihin haastateltava ei halua vastata, kuten esimerkiksi Sipilältä vakuutuskuorista - siinä tapauksessahan yksi jos toinenkin haastateltava voisi ilmoittaa, että se asia on minulle tabu.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #19

Kyllä olen, mutta se ei liittyne lehdistönvapauteen, josta blogisti oli huolissaan, sekoittaessaan sen työsuhteessa olevan journalistin toimintavapauteen.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto Vastaus kommenttiin #10

Kannattaa myös huomata, että lehdistön vapaus on eri asia kuin sananvapaus. Eikä lehdistö lheskään aina ole sananvapauden puolella. Pikemminkin sillä on välillä taipumus pyrkiä omimaan itselleen puhevapaus - jopa monopoli - muiden toimijoiden kustannuksella. Näin oli tapahtui myös tässä Sipilän tapauksessa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #25

Niinpä, kustantajalla on täysi vapaus päättää mitä julkaistaan, eikä siinä rajoiteta toimittajan sananvapautta millään tavalla. Eivät nämä ole vaikeita asioita, usein vain toimituksellinen harkinta väärinkäsitetään sensuuriksi. Yhtä pieniä ihmisiä näyttäisivät Vuorikoski ja Stiller olevan, kuin Sipiläkin. "Toi sano pahasti..."

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen Vastaus kommenttiin #9

"Ilmeisesti kaikki suuremmat puolueet ovat yrittäneet vaikutta siihen, mitä Yle julkaisee ja miten asioita julkaistaan"

Lähihistoriaa: Näin on ollut ikäni ajan ja pidempään.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

BTW, juuri nyt YLE TV1 uutiset. Nicaragualainen mies puhui sekä nauroi suohon Linnanjuhlat.

Käyttäjän amgs kuva

Miten tuo Ylen uutinen liittyy nyt tämän kirjoituksen aiheeseen? Ei mitenkään.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen Vastaus kommenttiin #28

Toivotit hyvää itsenäisyyspäivää, vaikka Suomi ei ole ollut itsenäinen koskaan, ehkä sodanaikana... ja YLEltä tämä roina taas tulee ! Eikä koskaan tule olemaan itsenäinen.

Käy FBssä katsomassa profiilistani, mitä mieltä olen YLEstä, se on julkinen.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #29

Moni suomalainen viettää itsenäisyyspäivää kunnioittavasti ja arvokkuudella. Suo anteeksi, mutta toivotukseni oli heille.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen Vastaus kommenttiin #30

Ei tarvitse... ...En tarvitse anteeksipyyntöä lainkaan. Minun täytyy kirjoittaa sorry, että joudun hieman sinua valistamaan.

Ja tässä pitää elää elämääkin... ...ohessa. Isäni 89v, sitä viettääkin, mutta hän aikanaan opetti, (koulussa hieman erillaista NL-YYA-ylistystä, jopa res. kapteeni-veteraani-rehtorini suusta) että Neuvostoliitossa ei puhuttu ainoastaan venäjää, vaan myös mm eestin kieltä. Hänellä on aina työhuoneessa ollut Karjalan lippu, Suomen lippu sekä Eestin lippu ja aina liputuspäivänä lippu edelleen pihalla nousee salkoon, myös itsenäisyyspäivänä.

Eikä hän pitänyt YLEn TV-uutisia 1960-70-luvuilla, (jotka lähetettiin molemmilla kanavilla SAMAAN AIKAAN) muuna kuin vasemistolaisena propagandana, mitä se TOTISESTI olikin.
Hänelle sattui minun onnekseni 'Save Private Ryan it', koska kolme veljestä oli jo 'sota hommissa' ja hänet määrättiin muualle. Myös pois menneen äitini veli oli sodassa. Hänen alaraajansa jäi sotatantereelle.

Kyllä minä sitä sotaponnistusta arvostan paljon jonkinlaisen itsenäisyyden säilymisen vuoksi. Tilanne on nyt täysin toinen.

Onhan Suomi sen verran vapaa maa, että 'vapaassa maassa saa tehdä tyhmiä päätöksiä' Näin ystäväni YLEn TV-uutisssa noin 25 vuotta sitten, kun hän oli jonkinlainen Metsäteollisuuden johtaja.

Miten haastattelut järjestetään... luodaan ilmapiiri valikoitujien haastateltavien avulla. Siten, että saadaan otos haastatteluja, joilla yleisöä voi lievästi ohjailla, hieman samoin mitä tämä potpuri, missä nicaragualainen oli.

Mitä YLEllä on tapahtunut... on säädyttömän pöyristyttävää, että tässä tilanteessa ei oteta mahdollisuudesta kiinni ja tehdä jotain.

YLE on liikaa levinnyt yhden totuuden (Pravda) esittäjä ja ei ole mikään ihme, että yli puolet suomalaisista hakeekin ulkomaan uutisensa Suomen ulkopuolelta.

Kuka keittiöfilosofi tahansa voi todeta, että yksi lause tai yksi YLEn TV-uutinen laajenee tietoisuudessa, jos siinä on voimakas kanta ja siten lataus.

YLEn pitäisi olla 'julkisen palvelun' tiedoittaja.. ..mutta ajat muuttuvat, ehkä totalitarismille on nykyään tilausta.

Silti Atte Jääskeläisen pitäisi sanoutua irti YLEn palveluksesta.

YLEen liittyvän Mikael Jungner  in kommentini, hänen blogissaan: (IMDB quotes) ylirahoitettu YLE... pakkovero ja sisäinen verkottuneisuus:"I never questioned the orders... ...Here. La familia, and the rules that hold us together"

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen Vastaus kommenttiin #28

Jos luit tyhjentävän kommenttini, niin ymmärrät, että tämä liittyy nimenomaan sananvapauteen ja tapoihin, joilla luodaan mielikuvia.

Tässä yhteydessä (jossa oli mm nicaragualainen mukana) oli kohteeena Linnanjuhlat. Lähes kaikki haastateltavat pitivät Linnanjuhlia naurettavina.

Siinä eräs mielikuvien luonti, sarja haastatteluja, joilla haluttiin luoda tietynlainen näkemys ko medialta.

Yksikin voimakas lause mielipiteenä paisuu viestin saajan tietoisuudessa herkästi liikaa yhteen suuntaan, ellei siihen osaa suhtautua kriittisesti.

YLE ja myös CNN käyttävät näitä ohjailevia mielikuvien luonteja näillä haastattelu sarjoillaan. Myös Cable News Network käytti tällaisia Donald Trump a vastaan, kampanjan aikoihin ja vieläkin.

Hyviä sananvapausuutisia YLEltä:

Ylen päällikkötoimittaja eroaa – raju tviitti Ylen hallintoneuvostosta, ristiriita päätoimittajan kanssa

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/210233-juuri-nyt-...

http://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotimaa/ylen-ajan...

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Varsin ikävää, että pienessä Suomessa ei ole tarpeeksi lahjoittajia LUOTETTAVAAN
mediaan, kuten TRNN tai www.democracynow.org, jota toimitetaan myös espanjaksi.

Top credentials for interviewing.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

Itse kaipaan Kekkosen aikoja jolloin kaikki sujui mutkattomasti politiikkojen ja median välillä.

Jos oli pientä horjumista tai sammaltamista kameraan "unohtui" linssisuojus.

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Kekkosen aikana Suomi eli uutta nousua. Mutkattomuus lähti siitä, että jokaisella oli tarve yhteisyyteen ja maamme vahvuuteen.

Nykyjohtajat ovat kadottaneet syyn pitää maatamme vahvana. Vahvana erityisesti Venäjän suuntaan, mutta myös EU:n ylivaltaan.

Euroopan Unioniin liittyminen on heikentänyt kaikilla foorumeilla suomalaista itsemääräysvaltaa.

Vaikka Kekkonen valittiinkin Maalaisliiton ehdokkaana, hänestä kehkeytyi koko maan vahva johtaja.

Presidentillä oli tuolloin valtaa, jonka tänä päivänä pääministeri on ominut.

Valitettavasti.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Virheistä voi oppia. Hyvää itsepäisyyspäivää Suomi, huomenna 06.12.2016 !

Suomella ei ole itsenäisyyttä, se oli ennen Soviettien sanelemaa - se unelma, aiemmin. Nyt EU sanelee täysin epädemokraattisesti, mutta onneksi EUssa on jotain hyvääkin. Suomi on saanut kiitettävän määrän langettavia päätöksiä... EUn tuomioistuimista. Etenkin oikeusprosessien pituuksista. Myös sananvapaudesta. Jos viittaat samaan lähteeseen, lähetä se feikkilinkki huhumyllyyn.

Niko Sillanpää

YLE:n tehtävä ei ole tarjota alustaa erilaisten politisoituneiden toimittajien politiikan teolle tai säännöllisesti vaikka Susanna Kuparisen kaltaiselle kaunasosialistille. He voivat harjoittaa sananvapauttaan kenenkään estämättä vaikka verkossa. Tai jossain puoluelehdessä, kuten Kansan Uutiset.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"tai säännöllisesti vaikka Susanna Kuparisen kaltaiselle kaunasosialistille"

Ensinnäkään Susanna Kuparinen ei ole ollut Stillerin Pressiklubissa säännöllisesti, vieraat vaihtuvat.

Mikä on kaunasosialisti? Miten eroaa esim. kaunakeskustalaisesta tai kaunaoikeistolaisesta, vai onko muita kaunaisia kuin sosialisteja olemassakaan?

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Missä Jan Lundiuksen professuuri on? Hänen nykyisessä kotimaassaan Italiassa, vai Dominikaanisessa Tasavallassa, Guatemalassa, Vietnamissa, Ranskassa vai Yhdysvalloissa?

Lundius on kyllä filosofian tohtori ja romaanikirjailija. En ymmärrä, miten jonkun ruotsalaisen sanoma Suomen sananvapaudesta antaa aiheen ylipäätään kirjoittaa asiasta. Ruotsalainen "sananvapaus" on ilmaisuvapauden irvikuva, ja sitä ylläpitävät valtalehdet ja niiden toimittajat. Luen päivittäin esimerkiksi Dagens Löjligheteriä, Aftonbladetia ja SvD:tä, enkä tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa. Luen myös norjalaisia ja tanskalaisia lehtiä. Niissä ihmistä ei hirtetä julkisesti "vääristä" sanoista.

Niko Sillanpää

Göteborgs-Posten, SvD ja DI sieltä luettavimmasta päästä kuitenkin. Mutta juu, Ruotsin lähihistoria on täynnä median toimeenpanemia karaktärsmordeja.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Sipilä nyt "töppäsi" pahemman kerran, ei siksi että ei ymmärtänyt jäävätä itseään vaan siksi, että paljasti sen kepulaisen perusluonteensa joka syntyi pres.Kekkosen aikana, "olemme kaiken arvostelun ulkopuolella ja meillä on yksinoikeus syödä niin paljon yhteisestä kakusta kuin vain sielu sietää ja tästä esimerkkinä tulee olemaan "makuntahallinto"

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Oletan, että Arto pystyy parempaan..(vanha suomalaissanonta: "Se mitä Pekka kertoo Paavosta, kertoo sittenkin enemmän Pekasta kuin Paavosta").

Käyttäjän MirjamiParant1 kuva
Mirjami Parant

Suomi on sananvapauden kultamaa, kunhan muistetaan, että myötämielistetään vallitsevaa valtakoalitiota.

Isoisäni teloitettiin v. 1918. Hän ei mielistellyt, mutta ei myöskään kuulunut puolueisiin. Hänet koettiin kuitenkin kansan viholliseksi, koska oli puuseppien edeskäypä.

29 -vuotiaana, vuoden ikäisen tyttären isänä, hänet surmattiin kuulustelematta. Edelleen, isoisäni on joukkohaudassa, siunaamattomana.

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Ja niin moni NL:n kohtalotoveri 1937-1939 sekä 1948-1953...Kuubasta, Natsi-Saksasta, Kiinasta, Pohjois-Koreasta, Etelä-Afrikasta tai vaikkapa Kambodžasta puhumatta.

Ilman muuta surkeata.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

'Suomi on sananvapauden kultamaa, kunhan muistetaan, että myötämielistetään vallitsevaa valtakoalitiota' Vasallin täytyy. Isoisäni taisteli silloin. Rintamerkki muistona.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Suomessa saa vapaasti puhua melkein mistä vain kunhan kukaan ei puhu uskonnoista, politiikasta, korruptiosta tai Venäjästä. Sellaiset puheenaiheet ovat tabuja. Mielestäni tabut on tehty rikottaviksi ja sanamagia on turhaa taikauskoa.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Sakari Timonen:

"Itsenäisyyspäivästä on mennyt maku. Itsenäisyyden ovat omineet itselleen natsit ja äärioikeistolaiset kansalliskiihkoilijat. He näyttävät pitävän itsenäisyyttä peräti omana ansionaan ihan vain sillä perusteella, että ovat julistautuneet ainoiksi oikeiksi isänmaallisiksi"

http://blogit.image.fi/uuninpankkopoikasakutimonen...

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset