Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Sisko ei osallistu veljensä hautajaisiin

  • Kuuban lippu.
    Kuuban lippu.

Fidel Castron tuhkat saapuvat tänään hautajaissaattueessa lopulliseen leposijaansa, Santiago de Cubaan, jossa on tänä iltana suuri muistotilaisuus Antonio Maceon aukiolla. Tilaisuuteen osallistuvat eri maiden presidentit, Espanjan entinen kuningas Juan Carlos ja USA:n suurlähettiläs Jeffrey DeLaurentis.

Moni ei osallistu ja yksi heistä on Castron oma sisko, Juana Castro

Latinalaisessa Amerikassa (ja valitettavasti Suomessakin) jotkut ihmiset ajattelevat mustavalkoisesti tietyistä merkkihenkilöistä. Miamissa asuva  Juana Castro on mustavalkoisen ajattelun ja vihan uhri. Juanita puhui televisiohaastattelussa viime lauantaina. Itse ja varmasti moni kuubalainen emme tienneet Juanitan olemassaolosta. Castron perhe-elämästä ei puhuttu julkisuuteen paljoakaan mitään. Fidel Castro oli aina keskipisteessä.

Juanita Castro taisteli Fidel Castron rivissä vapauden puolesta, mutta sitten ei hyväksynyt mitä saaressa oli tapahtumassa. Ideologia erotti sisaruksia jo vuonna 1964. Viimeksi Juanita puhui veljensä kanssa elokuussa 1963.

Juanitan mukaan hänestä ei pidetty Kuubassa ratkaisunsa vuoksi ja Miamissa häntä vihattiin koska oli vihatun henkilön sisko.

Nyt kun Castroista tunnetuin on kuollut, ihminen joko ihailee johtajaa tai vihaa häntä. Näin on, ihme kyllä, Suomessakin vaikka Suomi on ollut yksi niistä maista, jotka ovat selviytyneet sitoutumattomuudella kun muut idästä ja lännestä ovat olleet vihaisia toisilleen. Toisaalta ehkä myös siksi silti Suomessa ymmärretään enemmän kuin muualla, että saa olla jotakin mieltä, olisi se mielipide samanlaista, eriävää, tai jotakin siltä väliltä.

Latinalaisessa Amerikassa ja varsinkin Kuubassa näin ei ole. Jos sanot yhden kielteisen asian vaikkapa Fidel Castrosta, olet vihollinen ja petturi! Fidel Castro on nyt koskematon, kuolematon, kuin itse jumala, mutta ei ihan kaikille.

Jos haluat lukea mustavalkoisesta ajattelusta espanjaksi, tässä tämä linkki: Punto Nórdico

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (22 kommenttia)

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Fidel castroa joko rakastaa tai vihaa...harva henkilö jakaa mielipiteet yhtä äärellisesti.

Pekka Iiskonmaki

''Sisko ei osallistu veljensä hautajaisiin''

Velipoika oli massamurhaaja ja ymmärrän siskoa.

Käyttäjän JaakkoAalto1 kuva
Jaakko Aalto

Beethoven sävelsi kolmannen sinfoniansa, sankarisinfonian, Napoleonin kunniaksi. Kun sävellystyö vielä oli kesken, hän sai kuulla Napoleonin julistautuneen keisariksi. Tällöin hän totesi katkerasti "hänkin siis oli vai tavallinen tyranni", ja päätti sinfonian surumarssiin. Samantapaiset lienevät olleet myös Juana Castron tuntemukset.

Käyttäjän amgs kuva

Haastattelussa hän sanoi, että ennen Fidelia, kaksi muuta sisarusta on kuollut Kuubassa ja hän ei ole ollut mukana niissä hautajaisissa. Samalla hän totesi, että nytkään hän ei sinne lähde. Tuskin hän veljensä vihaisi, mutta suru menetetystä sisarussuhteesta oli aistittavissa.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #6

#6
Ei ollut ruuhkaa Pol Potinkaan hautajaisissa.

Castro tappoi mm. parhaan sotapäällikkönsä ja ilman tuota päällikköä Castro olisi kasvanut bambua jo 50 -vuotta sitten.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #8

Tarkoititko Camilo Cienfuegosta? Salaliittoteoria sekin. :)

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #9

#9
En, vaan ihan oikeaa sotilasta eli komentaja William Morgania.

Ilman Morgania olisi risuparta hirtetty aikoja sitten.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #12

Tuskin Morgan yksin olisi onnistunut siinä. Kuubassa voiton kannalta tärkeintä taisi olla se, että armeijalla ei ollut taistelumotivaatioita sen jälkeen kun Batista poistui maasta. Sen sijaan Kuubassa elää vahvasti käsityksen tai tarinan Camilo Cienfuegosin kuoleman ympärillä. Cienfuegos oli hyvin rakastettu vallankumoussankari, joka kuoli lento-onnettomuudessa.

William Morgan oli ja on yksi tabuista Kuubassa.

Pekka Iiskonmaki Vastaus kommenttiin #15

#15
Tabu on Castrokin. Rakasti omaa ääntään niin paljon, että puheli skeidaa tuntitolkulla päivässä.

Kuuban talous on todella kuralla ja infra täysin rapistunut.

Mikään ei ole niin vahva, että se kestäisi kommunismia. Ei edes Venäjä tai Kiina.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #16

Niin on, ainakin ne kielteiset asiat hänen ympärillä. Suomessakin hän on muutamille vai pyhä sankari.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

On monia jotka vihaavat kaikkia diktaattoreita ihan vaan sen vuoksi että käyttäytyvät kuin diktaattorit. Diktaattoria tuskin rakastaa ketään omilla aivoilla ajatteleva. lähinnä kai mielistelee. Diktaattoreilla kun on paha tapa muutella arvaamattomastikin mieltään siitä kuka on luotettava ja kuka ei.

Käyttäjän VilleMaki kuva
Ville Mäki

Aika harva täysipäinen diktaattoreja rakastaa. Castro ei sentään iham pahimpien joukkoon pääse, mutta ei hän missään nimessä pyhimys ollut. Toki Castron aikana Kuuba vapauttui Yhdysvaltojen talutusnuorasta ja terveyshuollossa ja sosiaaliturvassa tehtiin paljon uudistuksia. Terveyshuolto on jopa korkeampaa tasoa kuin Yhdysvalloissa.

Mutta joidenkin kehitysaskelten takia ei pidä piilotella pimeitä puolia. Castro teloitutti, karkotutti ja heitti vankilaan tuhansia tai kymmeniätuhansia poliittisia vastustajia. Maassa ei ollut minkäänlaisia kansalaisvapauksia. Taisi Batistan aikana olla siinä suhteessa hieman vapaampaa. Myös homoseksuaaleja vainottiin häpeilemättä.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Josif Stalinin tytär Svetlana Allilujeva loikkasi USA:han vuonna 1967.

Hän oli syntynyt vuonna 1926 ja ehti nähdä myös isänsä johtaman neuvostoliittolaisen kommunismin kurjuuden ja kauheudet. Stalin kuoli vuonna 1953. Huolimatta erityisasemastaan ja -oikeuksistaan tämä Stalinin ainoa tytär hylkäsi kotimaansa.

Svetlana Allilujeva kuoli vuonna 2011 USA:ssa.

Käyttäjän markolilja kuva
Marko Lilja

En ymmärrä kahden roiston palvomista ollenkaan. Castron ja Chen.

Ylipäänsä kaikki keski- ja eteläamerikan valtiot ovat täysin sekaisin. Mikään ei toimi, valtavat sosiaaliset ongelmat ja ollaan käsi ojossa kerjäämässä rahaa vaikka itse ei osata ottaa vastuuta asioista.

Jengisotia, huumeita, kiristisyksiä, murhia. Ei ollenkaan hyviä uutisia. Suomen pitäisi lopettaa kaikki rahallinen tukeminen latinomaille.

Venezuela on erittäin hyvä esimerkki surkeasta johtamisesta. Luonnonvaroiltaan mittaamaton, mutta täydellinen floppi valtioiden joukossa.

Maassa jolla on enemmän öljyä kuin saudi-arabialla kärsitään vilusta ja nälästä.

Käyttäjän amgs kuva

Oletko lukenut maanosan historia? -Ehkä sinun kannattaisi lukea sen avoin mielin eikä perustaa ajatuksensa uutisvirtaan, koska uutiset kertovay pääsääntöisesti vain kielteisistä asioista. Näin tapahtuu silloin kun nämä maat ovat kaukana. Olet siis oikeassa kun sanot, "Jengisotia, huumeita, kiristisyksiä, murhia. Ei ollenkaan hyviä uutisia. "

Suomen kehitysyhteistyö Latinalaisessa Amerikassa on vähäistä ja siksi selityksesi siitä, että nämä maat (niputat yli 20 maata!)ovat käsi ojossa kerjäämässä rahaa on kuin mauton vitsi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Musiikkipiireissä Fidelin ja Juanitan sysimusta suhde on ollut tuttu ironian aihe vuosikymmeniä, koska Dizzy Gillespie oli kohtalaisissa väleissä molempien kanssa ja riittävän fiksu kertoakseen aiheesta yrittämättä vaikuttaa asiaan.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

If we don't believe in freedom of expression for people we despise, we don't believe in it at all.

Käyttäjän amgs kuva

Myös sananvapaudella on rajansa. Sen perusteella ei sovi erimerkiksi rikkoa muita oikeuksia.Sananvapaus sisältää vastuu.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Tuo kommenttini on osa Noam Chomsky - lausuntoa, jossa hän kertoo sensuroinnin aiheuttavan pysyviä ongelmia ihmisille, jotka ovat joutuneet sen uhreiksi. Hyväksyn sananvapauden jokaiselle, myös terroristeille, senkin jälkeen kun heidät pistetään vankilaan elinajakseen. Tai ennen, kun heidät teloitetaan. Murhaajille ja pikkurikollisille, jotka ovat vankilassa. Tämä oikeus on Suomessa, sekä myös USAssa. Myös vakoilusta tuomituille. Siihen heillä on lain mukaan oikeus, mikä USAssa joskus estetään.

Ei Castron Kuubassa ollut sananvapautta, siellä on minder eita.

Venäjällä nämä oikeudet hieman poikkeavat. Siellä ratkaisu on psykotropiinit (mikä myös USAssa, puhumattakaan GITMOsta), pitkä kuulustelu ja kidutus ja elämän lopetus halventavasti 9 mm palveluaseella takaa päähän pienessä kaakelihuoneessa, tuntematon hauta ja kauan aiemmin Stalinin aikana patruunan kustannus perheelle tai muulle lähiomaiselle.

Vastuutonta ja rangaistavaa on levittää salassa pidettävää tietoa, kuten syyttäjä ja poliisi epäilee I.Janitskinin MV-lehden tekevän.

Vastuutonta ja rangaistavaa on tuoda julki yksityisiä ja henkilökohtaisia asioita kenestäkään, myös julkisuuden henkilöistä, jos ovat asiansa niin päättäneet.

Vastuutonta ja rangaistavaa on kiihottaminen kansanryhmää vastaan. Mutta jos tämä ei koske kaikkia kansanryhmiä... ...laki vaikuttaa tällöin epäoikeudenmukaiselta.
----------------------------------------------------------------------------------
YLEltä poistettu Ervasti joutui tekemään salassa pidettävän sopimuksen ymmärtääkseni. Joten esiin nousee paljon kysymyksiä. Miksi ? Ainakin Pressiklubin ohjelmasta selvisi, että painostusta on tullut Sipilältä jo ennen hänen pääministerin pestiään... ...kaikki muistaa Kataisen, Kokoomuksen ollessa vielä oppositiossa, soiton Supon Nevalalle, syy oli Paavo Selinin Natovastainen tutkimus... Jo pelkästä laista YLEn pakkoverolla rahoitetusta 'julkisen palvelun' mediasta tulee heti mieleen valtion sensuuri... ...monopoli. Miksei TV-lupa, kaikilla ei ole televisiota, ymmärrettävistä syistä. Valtamedia toistaa sitä samaa, josta... Noam Chomsky: "Either you repeat the same conventional doctrines everybody is saying, or else you say something TRUE, and it will sound like it's from Neptune" Ensi heinäkuun alusta täällä etelässä joudun maksamaan pakkoveron lisäksi 48 senttiä YLE TV1stä ja 48 senttiä TV2sta. En siirrä verotustani... kasvain ja syöpä seulottu, mutta tutkimuksia jatketaan edelleen Helsingissä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Sananvapaudesta kun puhe tuli, tässä kiintoisa tieto Castron ja Gabo Marquezin suhteesta:

https://www.theguardian.com/books/2016/dec/06/fide...?

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset