Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Fidel Castro on kuollut

Tämä uutinen nyt pitää paikkansa. Hetki sitten kuubalainen toimittaja ja opiskelukaverini kertoi Facebookissa. Fidel Castron pikkuveli, Raúl Castro kertoi kansalle.

Espanjalaisen El Paísin mukaan Fidel Castro kuoli eilen 25.11. klo  22.29. Castron pyynnöstä polttohaudataan tänään.

Castro johtii Kuubaa vuodesta 1959 vuotteen 2008. Castron 90 -vuotisjuhlia vietetiin Havannassa viime elokuussa. Tämä päivä on odotetty ympäri maailmaa monista syistä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

5Suosittele

5 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (96 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Tyypillinen suomettumisen ajan sankari. Täällä on käsitelty häntä ja hänen kamujaan sankareina. Murhaaja, diktaattori, sortaja, henkilökohtaisten etujen haalija jne... Oikeuteen hän olisi joutanut vastaamaan teoistaan.
Hänen edeltäjänsä olivat Kuubassa myös verisiä diktaattoreita. Hän korvasi heidät itsellään.

Käyttäjän kraavi95 kuva
Keijo Räävi

Castro oli diktaattori mutta loi Kuubaan ilmaiset sosiaalipalvelut.

Varsinkin kuubalainen terveydenhoito on huippuluokkaa.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Pyhittääkö tämä rikokset? Lienee useilla muillakin murhaaja/diktaattoreilla "hyviä" saavutuksia.

Käyttäjän amgs kuva

Jp, 35 vuotta sitten kommenttisi lukemalla olisin itkenyt. Nyt mietin aivan toisin kuin silloin. Castro, kuten kaikki sotasankarit on ehdottomasti rakastettu ja vihattu henkilö. Kuuntelen nettiradioita ja kuubalainen Radio Rebelde on keskittänyt ohjelmansa Castron elämälle. Ilman muuta Kuubassa häntä surraan. Miamissa on toisin. Kaduilla juhlitaan ja soitetaan paistinpannuja. Katsoin CNN:n uutisista. Suomesta olen oppinut sen, että kuolleita pitää kunnioittaa. Ehkä se on vain "oikeanlaisille kuolleille".

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #6

Kunnioitat siis Hitleriä ja Staliniakin Castron seurassa.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #11

Ihmisiähän hekin olivat, eli minä ainakin kunnioitan niin Castroa kuin Hitleriäkin, ja myös Stalinia eli herra Terästä. Hehän olivat opettajia jotka näyttivät esimerkeillään mihin maailma menee, jos väkivalta sallitaan.

Varsinkin Stalinin opetukset tunnetaan Suomessa erittäin hyvin ja se estää kolmannen maailmansodan syttymistä enemmän kuin yhdenkään papin tai taviksen elämä konsanaan. Estää koska meillä on esimerkkejä siitä mitä kauheudet ovat ja pystymme jo pelkällä historian tuntemuksellamme pysynmään aisoissa.

Heidän ansiostaan, meidän ei siis tarvitse tuota tehdä enää perässä, vaan joisimme keskittyä johinkin hyvään, mistä meillä ei sellaisia suurmiehiä kuin Hitler ja kumppanit juurikaan ole.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #14

Ja toiset kunnioittavat Mannerheimia ja toiset eivät, mutta kun ihminen poistuu, Suomessa kunnioitetaan. Ehkä olen ymmärtänyt väärin.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #16

Kuolleita ei kylläkään pidä kunnioittaa, vain elämällä on merkitystä. Mutta voi kunnioittaa kuolleiden elämää tai elämäntyötä. Voi vaalia muistoa ja muistaa historian, mutta kuolema itsessään ei kunnioitusta kaipaa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #16

Castro, Hitler ja Stalin eivät olleet suomalaisia.

Tämä ei kuitenkaan ole ainoa syy siihen, ettei heitä välttämättä kuolemansa jälkeen Suomessa kunnioiteta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #16

Mielestäsi Mannerheim kuuluu samalle viivalle Catron, Hitlerin ja Stalinin kanssa.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #57

Sanoinko, että itse olisin sitä mieltä? Sanoin, että jotkut ja nyt lisäisin, että jotkut suomalaisetkin, ovat sitä mieltä. Ehkä se on sinulle tuntematonta asiaa. Itse olen kuullut sellaista.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen Vastaus kommenttiin #16

Iäkkään ja siihen liittyvään luonnolliseen kuolemaan on yksi terve tapa suhtautua. Meidän karjalais-pakolaisten jälkeläisillä pidetään sitä surun ja ilon juhlana ja papit näin toteavat siunaustilaisuudessa. Ensin surraan sekä veisataan, sitten muistellaan ja sen jälkeen syödään karjalanpaistia ja karjalan-piirakoita ja kaikkea muuta hyvää.

Siis minun kokemukseni mukaan tämä on terve tapa. Vaikka ei kuuluisi seurakuntaan ja ei tunnusta mitään uskoa... Kaikki silloin voivat poistua tilaisuudesta hyvin mielen.

Castro oli diktaattori, joka aiheutti paljon kärsimystä ja tuhoa, joten tuo Cable News Network illä nähty ilakointi on ymmärrettävää, koska Castro oli tuhonnut vapaa-ajattelijoiden elämän ja läheiset paenneet maasta henkensä uhalla.

Nyt diktaattori on kuollut, uhreille se on helpotus. Ja kun hirmuhallitsija kuolee ei siinä uhrit mitään kunnioitusta tunne. Eipä sivullisetkaan

Mutta Fidel Castron suku voi olla tyytyväinen.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Ja arvio "luomastaan" omaisuudesta jotakin 600 milj. dollarin luokkaa. Ei tarvinnut toimeentulotukea, ei kait myöskään perikunnan jäsenet.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Kuuba oli Batistan aikana maailman suurin bordelli, jota mm. Ernes Hemingway kirjoissaan kuvailee. Castrohan ei alunperin ollut kommunisti, mutta jenkit typerällä toiminnallaan ajoivat Castron suoraan NL:n syliin mm. kauppasaarrolla joka koski sokeriruokoa ja epäonnistuneen "Sikojenlahden" maihinnousulla, jonka CIA organisoi ja rahoitti ja epäonnistumisen seurauksena Castron valta sen kun vahvistui, suuri virhe pres. Kenedyltä.

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Mies joka loi Kuubaan kaikille tasapuolisesti köyhyyden.

Käyttäjän amgs kuva

Erehdyt vähäsen. Sielläkin vallankumouksen johtajilla on toisenlainen elämä kuin kansalaisilla. Köyhiäkö koska heillä ei ole rahaa ja tavaroita?!

Käyttäjän joukorep kuva
Jouko Repo

Tuo on totta. Kommunisteilla eliitillä ja puoluejohdolla oli / on ihan oma elintaso, johon ei kuulunut köyhyys.
Tasa-arvoisuus jalostui N-liitossakin aikoinaan mm ssa Beryozka myymälöiden avulla...

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Beryozka

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Suurin syy Kuubalaisten köyhyteen on USA:n 60-luvun alussa julistama kauppasaarto.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Neuvostoliitossa oli Bretsnevin aikana myynnissä kubalaista rommia ja sikareita, ryhtyikö Adrobov sitten kauppasaartoon, kun nuotuotteet katosivat hänen valtaannousun myötä?

Käyttäjän amgs kuva

Kauppasaarto on mielenkiintoinen aihe. Monesti ihmettelin miksi Kuubassa oli runsaasi kanadalaisia ja meksikolaisia turisteja. Puhun 80- luulta. Eurooppa noudatti saartoa, mutta Kanada ei. Kanadalla on ollut aina hyvät suhteet Kuubaan ja Meksikokin. Nyt kuuntelin Meksikon presidentin viestin. Hän korostaa siinä ystävällisiä suhteita.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen Vastaus kommenttiin #13

Muistan hyvin, kun suomalaisia äärivasemmistolaisia lähti maatöihin Kuubaan 1970-luvulla, että kyllä sinne matkustaa sai ja tulla takaisinkin. Ja kauppasaarrosta sen verran... ... tosin en tiedä mitä kautta, mutta Kuubalaisia sikareita on tuotu niin kauan kun muistan ja amerikkalaisturistit ostivat niitä Helsingissä Aleksanterinkadulla, sen muistan myös.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #13

Ei Eurooppa ole koskaan Kuuban kauppasaartoa tai matkailuboikottia noudattanut, eikä Yhdysvallat sellaista ole pyytänytkään. Joissakin asioissa amerikkalaisten saarto on tietenkin hankaloittanut eurooppalaisten yhteyksiä Kuubaan.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen Vastaus kommenttiin #66

Ana on siis väärässä ?

"Kauppasaarto on mielenkiintoinen aihe. Monesti ihmettelin miksi Kuubassa oli runsaasi kanadalaisia ja meksikolaisia turisteja. Puhun 80- luulta. Eurooppa noudatti saartoa, mutta Kanada ei"

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #77

Boikotin suhteen kyllä. Yksinkertaisista maantieteellisistä syistä varsin suuri osa turisteista tietysti tuli Kanadasta tai Meksikosta.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #79

Jari-Pekka, varsinkin espanjalaiset uskalsivat käydä siellä ja heillä oli siellä hotelliketjujakin, mutta kauppasuhteet Euroopan kanssa ovat olleet jäissä.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen Vastaus kommenttiin #83

Koska Suomi oli NLn alusmaa ja 'maan tapa' oli mielistellä NLää, clearing-kauppa kukoisti ja ei Suomea tässä suhteessa voinut pitää Eurooppaan kuuluvana, olisi ollut mahdollista käydä kauppaa Kuuban kanssa mielin määrin. Myös kauppasaartoja yleensä kierretään jollain muotoa. USAssa rangaistaan kauppasaaron rikkomisesta, jopa shakkimestari Fischer joutui pakenemaan joskus 90-luvulla pelatessaan shakkia Jugoslaviassa. Pääasia on, että sikareita sai.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela Vastaus kommenttiin #83

Länsieurooppalaiseen tapaanhan ei ole noin vuosituhanteen kuulunut, että kauppaa kävisivät valtiot. Yritykset tai niiden alihankkijat eivät kuitenkaan käytännössä ole voineet käyttää samanaikaisesti yhdysvaltalaista ja kuubalaista alkuperää olevia raaka-aineita tai puolivalmisteita omassa tuotannossaan.

Hannu Rautomäki

Castron positiivisia saavutuksia Kuuban terveydenhuollossa ja koulutusjärjestelmässä ei voi mitätöidä millään argumentilla.
Vastaavalle tasolle ei ole päästy vieläkään monissa latinalaisen Amerikan maissa.

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Kun katsoo Suomessa viime aikoina tehtyjä päätöksiä, niin nimenomaan terveydenhuollon ja koulutuksen arvostus on meillä nykyhallituksen politiikassa laskussa. Kuubassa ja latinalaisen Amerikan maissa sekä laajalti muuallakin maailmassa niitä varmasti osataan vieläkin arvostaa.

Castro oli vaikuttajapersoona joka jää historiaan yhtenä oman aikakautensa nimekkäimmistä hahmoista.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Kuuban terveydenhuollosta on viimeisen viiden vuoden aikana vähennetty 150000 työpaikkaa, koska järjestelmä on ollut järkyttävän kallis ja tehoton.

Kuuban terveydenhuollon objektiivista arviointia on suuresti vaikeuttanut Kuuban ulkopuolisille tahoille osoittama kielto vapaasti tutkia ja perehtyä sen toimintaan.

Yleisenä kansainvälisenä terveydenhuollon mittarina käytetään esimerkiksi imeväiskuolleisuutta. Kuubassa nainen on joutunut alistumaan pakkoaborttiin, mikäli sikiö on todettu vialliseksi. On selvä asia, että tällainen käytäntö muuttaa täysin juuri imeväiskuolleisuuden prosentteja. Tästä ihmisarvoa alentavasta käytännöstä huolimatta esimerkiksi Suomen imeväiskuolleisuus on pienempi kuin Kuuban ( 0,4%/0,6%).

P.S. Koululaitoksen suhteen voidaan todeta, että Kuubassa lukutaidottomuus on 3%, Suomessa nolla.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Korjaus: Kuuban lukutaito on 99,7 %, Suomessa sata, Kuuban naapurimaat: Haiti 52,9, Dominik. tasav 92,5, Jamaika 87, Meksiko 94,5 jne

Tarkkuutta ja suhteellisuudentajua, kiitos. Ja lähteitä, ettei ihan MV-lehden tasolle mennä. Mistä tuollainen 150000 terveydenhoitajan vähennystieto on peräisin?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #73

Tietolähteenäni toimii sekä kansallinen että kansainvälinen media mukaan lukien Kansan Uutiset.

Kuuba on ollut vuosikymmeniä suljettu yhteiskunta ulkopuolisten objektiivisten arvioijien kannalta. Lukutaidon osalta prosenttilukema luonnollisesti paranee joka vuosi, kun lukutaidottomina kommunistisessa Kuubassa elämänsä viettäneet ihmiset kuolevat pois.

Käyttäjän jounisnellman kuva
Jouni Snellman

Tuo on yököttävää kommunistisen diktatuurin puolustelua. Aivan kuin terveydenhuollon tai koulutusjärjestelmän "taso" mitattaisiin sillä, kuinka paljon valtio siellä mukana häärää. Sadat tuhannet pakenivat kommunistisesta Kuubasta henkensä kaupalla vapauteen Yhdysvaltoihin. Kuuba on samanlainen takapajuinen vankila kuin kaikki muutkin kommunistimaat.

Käyttäjän hemmokoskiniemi kuva
Hemmo Koskiniemi

Castro loi toivoa meille köyhille suomalaisille nuorille, jotka ponnistivat maaseudulta kaupunkien neonvaloihin.

Käyttäjän PetraNyqvist kuva
Petra Nyqvist

Ristiriitaisia ajatuksia herättävä hahmo, joka ei jätä taatusti ketään kylmäksi. Millainen mahtaa olla muuten Kuuban tulevaisuus nyt?

Käyttäjän amgs kuva

Petra, muutoksen kannalta tärkeä hetki oli vallanvaihto. Kuuban tulevaisuuden kannalta keskeistä on Trumpin valinta ja miten hän jatkaa Obaman käynnistämät neuvottelut Raul Castron kanssa. Vaikka kuinka Castro herättäisi voimakkaita tunteita ei nyt voida kieltää esimerkiksi hänen merkityksensä koko Latinalaisen Amerikan vasemmistoliikkeeseen. 80 -luvulla Guatemalassa, El Salvadorissa, Nicaraguassa taisteltiin diktaattoreita vastaan ja Kuuba autoa. Castron Kuuba auttoi myös minua. Olisin kiitämätön, jos en kiitäisi siitä.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Aiheellista olisi kiittää Kuuban kansaa, ei Castron Kuubaa. Loogista, ellei ole mieltynyt lat amer diktaattoreiden toimiin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Toivottavasti Presidentti Niinistö ei lähetä surunvalitteluja Kuubaan Castron kuoleman johdosta.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Minkä ihmeen takia ei lähettäisi?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Kunnioitukseni Castrolle. Ei ilman kansan tukea olla vallassa viittäkymmentä vuotta.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Neuvostoliiton öljy, Neuvostoliiton sotia Afrikassa sotinut Kuuban armeija ja Kuuban propagandakoneisto olivat Castrolle tärkeämpi tuki kuin ns. kansan enemmistö.

Käyttäjän amgs kuva

Unohdat vain, että kuubalaiset eivät ole lukutaidottomia. Kuubassa sananvapaus on yksi vakavimmista ongelmista ja siksi kuubalaisilla on eri käsitys demokratiasta ja vapaudesta kuin meillä. Tolvanoita he eivät ole sen enempää kuin me muut.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen Vastaus kommenttiin #25

Minähän mainitsin Kuuban propagandakoneiston, jolla ns. kansan tuki turvataan?

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #25

Kuubalaisille demokratia ja vapaus ovat käytännön tasolla tuntemattomia käsitteitä.

#22 Kansan tukea Castro ei varmastikaan tarvinnut. Armeijan tuki riitti.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #27

Jotenkin tuntuu siltä, että elätte tekin tietynläisessa kuplassa, jossa asiat joko ovat huonoja tai eivät. Olemme me täällä Suomessakin tietynläisen "väärien valtioiden" vastaisen propagandan alaisina.
" Armeijan tuki riitti." Pidä paikansa, koska melkein kaikki kuubalaiset saavta taistelukoulutusta "imperialismia" vastaan. :)

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #29

Kuubassa asevelvollisuus on koskenut käytännössä ainoastaan miehiä. Palvelu on suoritettu joko Kuuban asevoimissa tai Kansallisen vallankumouksen poliisivoimissa.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #30

Silti kouluissakin opiskelijoita, myös naisopiskelijoita, valmennetaan "mahdolliseen" uhkaan. Se oli näin ainakin silloin kun asuin siellä. Sanotaan myös, että koulun liikuntatunnit tähtävät samaan tevoitteeseen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #31

Pohjois-Koreassakin on jo vuosikymmeniä odotettu USA:n ydinasehyökkäystä niin kouluissa kuin kotonakin.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #32

Niinpä. Tarkoitin siis sitä, että kuubalaisten käsitys ihmisoikeuksista, vapaudesta ja demokratiasta on toisenlainen kuin meidän ja siksi he antavat tulkensa ensin Fidel Castrolle ja sitten Raúl Castrolle.
Uuden Suomen toimittaja soitti ja nyt hän kirjoitti kokemuksistani. Olen kiitollinen myös Suomelle koulutuksestani!

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/209122-suomalaisn...

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck Vastaus kommenttiin #33

Antavat tukensa? Jos joku koitetaan murhata 600 kertaa (The Guardianin mukaan), on aika mielenkiintoista esittää hänellä olleen kansan tuki. Yhden yrityksen ymmärtäisi hörhön tekona, tusinankin 50 vuoden aikana, mutta keskimäärin yhden joka kuukausi?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #29

Heillehän olisi nyt käyttöä Syyriassa, kuten aikoinaan Angolassakin.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen Vastaus kommenttiin #29

Propaganda pitää tunnistaa. Reservi... Onneksi ei tarvitse kärsiä Suomen mustavalkoisista maailmankatsomuksista kuin jonkin verran, maailma on hyvin monivivahteinen. Propagandaa Suomesta löytyy ihan valtion taholta asti.

Castro oli säästäväinen mies, hänellä oli Oliver Stonen elokuvassa 'Comandante' 2003 (Documentary on the director's meeting with Castro) ikivanha 'panssari' Mercedes, jossa Castro ja Stone keskustelivat hiukan huvittuneena.

Koska kumpikin ovat olleet sodassa ja Stone oli haavoittunut muistaakseni kolme kertaa, he saivat luontevan yhteyden.

Castron suurin virhe ihmisenä oli se, että tietyssä tilanteessa hän suositteli ydinaseiden käyttöä Hrushcheville.

http://www.imdb.com/title/tt0342213/

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen Vastaus kommenttiin #25

Tämä on minun periaate FB-profiilissa sananvapaudesta:
N.C:
'Censorship is never over for those who have experienced it. It is a brand on the imagination that affects the individual who has suffered it, forever....If we don't believe in freedom of expression for people we despise, we don't believe in it at all. Either you repeat the same conventional doctrines everybody is saying, or else you say something true, and it will sound like it's from Neptune'

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Aikanaan kyllä väitettiin, jotta Kuuba meni Angolaan täysin omin päin, NL vastusti epävarmaa seikkailua.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #55

Onko Roposella näyttöäkin, vai pelkkää solidaarisuutta ?

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Atteet sikseen, kapitalismi ja kommunisni. Köyhä jos olisin, mieluimmin asuisin Kuubassa kuin USAssa.
Neuvostoliitto kaatui tukineen 1991 ja Castron Kuuba edelleen elää. Ihan minua oikeistolaista moinen tilanne hiukan pilluttaa (olen luopunut rumasta sanasta vittu).
Erimieltäkin olevaa voi kunnioittaa.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Onko köyhän parempi asua Suomessa vai Kuubassa? Ainaki Kuubassa on parempi ilmasto.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Niinpä, Perttu. Kuubaan mennään. Syyllisyys hiilijalanjäljestämmekin pienenisi.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Castrosta tulee aina mieleen sattuman osuus maailman menossa. Hän oli niin hyvä baseballissa, että oli jo New York Yankeesin harjoitusleirillä. Oli hiuskarvan varassa, rupeaako mies ammattiurheilijaksi vai palaako lukemaan lakia Kuubaan.

40– ja 50–lukujen tarinat todistavat, että hänen vallankumouksellisuutensa käsitti alun perin mitkä tahansa konstit, joilla Batista kukistetaan. Sikojen lahden jälkeen hänestä tuli yhtäkkiä kaveri, joka oli kannattanut leninismiä opiskeluajoista asti. Yhdysvaltalaisten oma luomus.

Viimeiseen muutamaan vuosikymmeneen ei tietysti enää ollut mitään tekosyytä olla sallimatta vapaata puolueenmuodostusta ja tiedonvälitystä. Tätäkin asiaa Castro silloin tällöin kommentoi sellaisin ironisin sanakääntein, joihin kukaan itäeurooppalainen johtaja ei olisi pystynyt.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Castro alkoi veljeillä Neuvostoliiton kanssa jo ennen Sikojen lahden maihinnousuyritystä.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Aika ilmeiseltä tuntuu, että Castro veljeili kenen hyödyllisen kanssa tahansa vuoteen 1961 asti.

Totuus Castrosta ja baseballista on tietysti paljon monimutkaisempi kuin tuo sankaritarina opiskelijalahjakkuudesta. Vaikka "print the legend" on aina hyvä ohje, linkataan tähän myös perusteellinen tutkimustulos:

http://sabr.org/bioproj/topic/fidel-castro-and-bas...

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Vieläkö on muita 1950-luvulla politiikkaan tulleita elossa? Aika sopiva tietokilpailukysymys.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Elisabet II, vuodesta 1952 kuningatar.

Käyttäjän opehuone kuva
Esa Mäkinen

Yhdysvalloissa elelee yhä, nykyään jo eläkkeellä, kongressin ex-jäsen John Dingell, joka pääsi läpi 1955 ensimmäisen kerran ja hänelle ehti tulla yhteensä yli 59 vuotta yhtäjaksoista kansanedustajuutta - demokraattisesti valittuna.
Pidempi ura kuin El Comandantella.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Paavo Väyrynen syntyi Suomeen poliitikoksi 2.9.1946.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Poliitikoksi tosin vasta 1970 tultuaan valituksi eduskuntaan.

Käyttäjän amgs kuva

Hyvä kysymys. Raúl Castro oli vain armeijan pomona odottamassa veljensä siirtymistä sivuun.

Käyttäjän mukitalo kuva
Veikko Mäkitalo

Tuntui varsin hauraalta mieheltä tiedoituspätkässä Fidelin kuolemasta, Bresnevin tasoa juuri ennen viikatemiestä. Mahdollinen valtakamppailu mahdollinen ja melkeimpä väistämätön huolimatta Trumpista.

Olavi Collan

Jostain syystä Suomessa asuvat kuubalaiset eivät ylistä kotimaansa koulutus- eikä terveydenhoitojärjestelmää. Heillähän on ensi käden tietoa maansa tilanteesta.
Tavallisten kuubalaisten elämä on vaatimatonta ja siitä suuri osa kuluu erilaisten keinojen keksimisessä kuinka tulla toimeen eli mistä ravintoa joka päivä. Vallankumouksen korttelikomiteat pitävät huolen ettei napinaa voimassa olevia oloja vastaan esiinny.
Yli viisikymmentä vuotta diktatuuria on lannistanut poliittisen toiminnan ja yksipuoluejärjestelmä on sulkenut mahdollisuuden opposition toiminnalta. Joka demokratiassa on tuiki tärkeää. Maan kansankokous eli parlamentti kokoontuu muutamiksi päiviksi vuodessa kuulemaan puolueen kantoja.
Fidel Castron kuolema voi avata hänen veljelleen mahdollisuuden avata maan paikoilleen juuttumisesta ja paluun kansanvaltaiseen poliittiseen järjestelmään. Batistan diktatuuri vaihtui Fidelin ja Raulin diktatuuriin.Latinalaisesta Amerikasta löytyy esimerkkejä demokraattisista sosialistimaista.

Käyttäjän amgs kuva

Olavi Collan, ilmaisit joidenkin kuubalaisten tuntoja. Pitää myös miettiä sitä miksi Suomessa asuvat kuubalaiset ovat lähteneet Kuubasta. En aliarvioi mitenkään heidän kokemuksia. Systeemin rankka kohtelu on osunut heihin kovalla kädellä, koska ovat olleet eri mieltä. Nyt puhutaan tuon systeemin luojan kuolemasta. Kuubalaiset, joiden kanssa olen Suomessa puhunut ovat sitä mieltä, että vain he päättävät mihin nyt mennään.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Tuomioistuin tosi päätti osan Kubalaisten Suomeenjäämisestä määräajaksi.

Marko Parkkola

Kiitos tästä blogauksesta, että sain inspiraation lukea taas Kuuban ohjuskriisistä. Mielenkiintoisin kohta oli se, kun Neuvostoliitto ja Yhdysvallat hieroivat sopua, Fidel Castro halusi Neuvostoliiton käyttävän ydinaseita Yhdysvaltoja vastaan, koska pelkäsi jenkkien hyökkäävän minä hetkenä tahansa.

Toinen mielenkiintoinen kohta oli Raul Castron määräys ampua alas kaikki yksittäiset U-2 koneet. Neuvostoliitto oli määrännyt joukkujensa pidättäytyvän ampumasta, koska Yhdysvallat oli siirtynyt Defcon 2 tilaan ja ydinpommikoneet olivat tankattu ja aseistettu. Neuvostoliitto neuvotteli rauhasta, Raul ampui koneita alas.

En ostaisi ihan heti noilta käytettyä autoa. Ampuisivat pian.

Käyttäjän amgs kuva

"En ostaisi ihan heti noilta käytettyä autoa. Ampuisivat pian."
Olisiko maailma kuiten muuttunut sen verran, että moni suomalainen katsoo televisiosta kuinka kuubalaiset korjaavat vanhoja autoja? VArmasti joku suomalainenkin on miettinyt, että hän voisi korjata niitä autoja paremmin kuin kuubalaiset. Sitä ihmettelen, että mistä kuubalaiset saavat tuossa ohjelmassa monelaisia osia. Ilmeisesti ohjelman tekijät antavat ne heille! :)

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Kuuban kriisin pelasti entinen USAn Moskovan suurlähettiläs Thompson, joka tunsi Hrushchevin hyvin.
NL oli aloittamassa kuljettamaan ydinaseita Kuubaan, myöhemmin selvisi määrä, 162. Aikaisemman tiedon mukaan uhaten 90 miljonaa amerikkalaista.
Ensimmäiset tulossa olleet 20 aiheutti USAn varautumaan asettamaan joukkoja 180,000 hyökkäysvalmiuteen Kuubaa vastaan. Ensimmäisen päivän hyökkäykseen USA valmistautui 1080 pommituslennolla. Suuri hyökkäys.
1992, esitin Fidel Castrolle 3 kysymystä.
1) Tiesittekö, että ydinaseet olivat Kuubassa ?
2) Jos tiesitte, olisitteko suositelleet Hrushcheville niiden käyttöönottoa,
jos USA hyökkää Kuubaan ?
3) Jos Hrushchev olisi käyttänyt niitä, mitä olisi tapahtunut Kuuballe ?

Fidel Castro vastaa:
1) Tiesin, että ne olivat siellä.
2) Suosittelin niiden käyttöä Hrushcheville, jos USA hyökkää Kuubaan.
3) Kuuba olisi täysin tuhoutunut.

"...this was given by President Kennedy. On the calendar are engraved the dates: October 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23,24, 25, 26, 27, and finally 28, were the dates when we literally looked down the gun barrel into nuclear war"

Robert S. McNamara

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kun katsoo dokumentteja Kuuban naapurimaista joissa anarkia, korruptio ja murhat lähinnä huumeiden takia ovat arkipäivää on pakko myöntää että Kuuba on onnistunut ainakin kansalaisten turvallisuudessa, vaikkakin ovat maksaneet siitä kovan hinnan demokratiavajeena.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Kun Castro nousi valtaan kiväärien avustamana, hän lupasi kansalle demokratian ja vapaat vaalit.

Vaaleja ei koskaan pidetty. Hän itse takertui julmaan diktatoriseen vallankahvaan yli 50 vuodeksi. Hän valitsi veljensä vaalien sijasta seuraajakseen. Voiko olettaa, että Castrojen suku on geneettisesti niin ylivertaista kaikkiin muihin kuubalaisiin verrattuna, ettei vaaleja tarvittu? Keskiajalla vallitsi monarkia todellisella diktatorisella vallalla. Emme enää ole keskiajalla.

En arvosta Castroa pätkääkään.

Käyttäjän amgs kuva

En minä tiedä miksi joillekulle valta nousee päähän ja ei halua luopua siitä. Esimerkkejä on Suomestakin. Toki sanoillani ei kumoa sanojasi vain tunnustan, että Castrot harrastivat ja harrastavat nepotismia.
Päivällä sanoin US:n toimittajalle, että merkittävin kysymys on nyt kauppasaarto ja se, mitä tuleva Yhdysvaltain presidentti Donald Trump tekee. "Jatkaako hän Barack Obaman linjalla eli kauppasaarron purkamista vai päättääkö hän nämä pyrkimykset?

– Se [purkaminen] olisi surullista, koska Kuubassa on paljon potentiaalia taloudellisesti jopa amerikkalaisille itselleen, Gutierrez Sorainen sanoo."

Nyt luin Trumpin lausunnon Castrosta ja huolestuttavasti näyttää siltä, että toisin kuin Obaman kaudella, USA:n politiikka Kuubaa kohtaan kovenee nyt.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Tässä erillaista tietoa: Donald Trump speaks during a rally in Green Bay, Wis. President-elect Donald Trump on Saturday greeted the news that Fidel Castro had died by denouncing Cuba’s longtime leader as a “brutal dictator” with a legacy of bloodshed. Trump, who vowed to help the island nation’s people achieve freedom and prosperity, did not explicitly repeat campaign-trail promises to roll back President Obama’s historic outreach to the island nation.

https://www.yahoo.com/news/trump-slams-brutal-dict...

Käyttäjän amgs kuva

Nyt luin hyvän vitsin: tämän kirjoituksen ja ilmeisesti kommentoinnin perusteella, olen Nicaraguan oikeistosissi! :)Ei saa yrittää nähdä asioita monilta kantilta, muuten aina on joku valmis heittämään lyömäkirvensä.

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

On kiintoisaa seurata, mitä ja miten Suomessa kirjoitetaan edesmenneestä Kuuban presidentti Fidel Castrosta ja hänen kaudestaan, joka on jo takana - ja toisaalta tulevasta USA:n presidentistä, Donald Trumpista ja hänen kaudestaan, joka ei vielä ole edes alkanut.

Ajattelen lähinnä niitä 20:ä päätoimittajaa, jotka ilmoittautuivat luotettavan median edustajiksi. :-)

Niko Sillanpää

EU:n komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker käsittelee kuollutta komministista diktaattoria silkkihansikkain. En kyllä ymmärrä, että miksi:

"With the death of #FidelCastro, the world has lost a man who was a hero for many."

https://twitter.com/JunckerEU/status/8024907521188...

http://europa.eu/rapid/press-release_STATEMENT-16-...

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

" ... a man who was a hero for many."

Kun tarkkaan lopee, niin eihän tuossa lausunnossa mitään virheellistä olut objektiivisesti otettuna.

Niko Sillanpää Vastaus kommenttiin #64

Aika omituinen tulokulma väkivaltaiseen diktaattoriin.

Pol Pot oli samoin varmasti monien sankari.

Ok, ok, Juncker tarkoittaa toki, että monien vähä-älyisten progessoidien (redundantti ilmaisu) sankari länsimaissa.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Olenko ainoa, joka miettii kuinka kauan Fidel on jo ollut kuolleena. Ehkä nyt oli vain otollinen hetki kertoa asia, kun ei ollut riittävän kovaa haastaja Castro-dynastialle? (Minä niin rakastan salaliittoteorioita)

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Heh joo, no, ainakin tämän vuoden huhtikuussa hän vielä takuuvarmasti puhui julkisesti.

Käyttäjän MaxStenbck kuva
Max Stenbäck

Auts, en muista kuulleeni hänestä vuosiin. Hitsi, taas yksi hyvä salaliitto viemärissä. :(

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #69

13 elokuuta hän vietti syntymäpäivänsä havannalaisessa teatterissa ja kuulemma marraskuussa hän keskusteli japanilaisen ministerin kanssa. Jos Kuuban viranomaiset salailisivat, olisivat voineet kertoa kansalle vasta 1.1. eli vallankumouksen vuosipäivänä. En siis usko salailuun, mutta Castro saapui vuosia sitten Meksikosta Kuubaan laivalla juuri 25.11.

Käyttäjän amgs kuva

Tuskin historia tulee vapauttamaan häntä. Kuten tässä on sanottu aluksi Castrolla oli unelma vapaasta Kuubasta, mutta vuosien varrella käsitys vapaudesta oli hänen ja tahtonsa toteutettiin. Joko olit samaa mieltä tai sinun piti poistua maasta tai päädyit vankilaan. Täällä ei ole vielä sanottu, mutta myös homoseksuaaleja vainotiin. Yliopistostani erotettiin nuoria sitä syystä.

Niko Sillanpää

On se kyllä huvittavaa, miten eräille jatkuvasti joidenkin epädemokraattisuudesta vaahtoaville autoritaarisuus ja totalitarismi kelpaavat kyllä, jos kyseessä on sosialismi tai islam.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Se miksi Castron Kuubasta tuli mikä tuli on monien asioiden ja sattumien summa, yksiselitteistä vastausta siihen ei ole olemassa. Suomestakin nuoria, eikä pelkästään kommunisteja kävi Kuubassa maatöitä tekemässä, minunkin yksi tuttavani ja mm. entinen kansanedustaja ja europarlamenttaarikko Lasse Lehtinen, josta kommunistia ei saa tekemälläkään.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Suomessakin Fidel-perkelettä jäivät kaipaamaan punasilmäisimmät ja tyhmimmät marxistileninistit. Esimerkiksi tällaiset muistosanat löytyvät US-Puheenvuorostakin:

"Tämä taistelu jatkukoon, eläköön Fidel!"

Tuo Kommunistisen "työväenpuolueen" globaalisti väkivaltaan yllyttävä sotahuuto Fidelin, Chen, Maon ja Kim Il-sungin sekä meidän leveysasteillamme erityisesti vaikuttaneiden Leninin, Stalinin, Otto-Wille Kuusinen-Quislingin ym. Molotov-Ribbentrop-liittotovereiden saatanallisten ihmisyydenvastaisten rikosten hengessä on pöyristyttävä! Pöyristyttävää on myös se, että tuo vihapuheagitaatio on nyky-Suomessa laillisesti toimivan itäfasistisen verkoston solun edustajien julkisesti allekirjoittama ja tämän venäjämielisen vallankumouspuolueen puheenjohtaja on lakimies. Huhhuh!
http://raunolintunen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/2269...

Käyttäjän mikakivimaa kuva
Mika Kivimaa

"Jotenkin tuntuu siltä, että elätte tekin tietynläisessa kuplassa, jossa asiat joko ovat huonoja tai eivät. Olemme me täällä Suomessakin tietynläisen "väärien valtioiden" vastaisen propagandan alaisina."

Näin on. Aina kun vain suomalainen media jotenkin osaa, se vääntää kaikki uutiset negatiiviseen sävyyn, silloin kun ne koskevat Kuubaa, Kiinaa, Venäjää tai jotain muuta kommunistista tai diktatuurista maata. Suomalaiset toimittajat eivät perehdy asioihin ja olettavat kaiken olevan samanlailla näissä maissa kuin 60-luvulla, koska "kommunistinen hallinto on paha ja ei voi siksi saada aikaan mitään hyvää".

Enkä todellakaan ole kommunisti itse, vaikka totean näin. Suomessakin tapahtuu ihmisoikeusrikkomuksia.

Käyttäjän amgs kuva

Suomessa silti moni hyväksyy, ettei tarvitse olla samaa mieltä (toki on myös niitä yhden mielipiteen sotureita, joille merkkihenkilöt ovat joko sankarit tai konnat. Latinalaisessa Amerikassa ja varsinki Kuubassa on pakko olla samaa mieltä tai käy huonosti. Fidel Castro itse vaatii absoluuttista lojaaliutta tai poistetaan pelistä. Nyt taidan olla hyvin epäsuosiossa siellä päin, koska nyt minun pitäisi kirjoittaa ylistysrunoja ja korostaa Castron saavutuksi. Koska näin en tee, olen oikeiston nukke. Jos taas kerron edes yksi myönteinen asia Castron Kuubasta, kuten solidaarisuudesta kehitysmaita kohtaa , olen sitten kommunistiroska. Taidan silti pysyä mustan ja valkoisen välissä. Suomessa en joudu sitä syystä vankilaan tai vainon kohteeksi, vaikka maahanmuuttomielipiteiden vuoksi välillä olen saanut myös vihapostia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset