Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Presidenttivaalit, tällä kertaa Nicaraguassa

  • Tuliperäisellä maalla on tulinen historia. Kuvassa Momotombo -tulivuori viime joulukuussa.
    Tuliperäisellä maalla on tulinen historia. Kuvassa Momotombo -tulivuori viime joulukuussa.

Ymmärrettävistä syistä nyt puhutaan eniten Yhdysvaltojen presidenttivaaleista, mutta huomenna sunnuntaina 6.11.2016 Nicaraguassa on presidenttivaalit. Vaaliasetelma on selvä ja sama henkilö jatkaa presidenttinä. Daniel Ortegalla ei ole varteenotettavia haastajia.

Yksi syistä Ortegan varmalle valinnalle on se, että oppositio on ajettu nurkkaan samalla kun se on hajanainen. Toiseksi Ortega ei kunnioita maan perustuslakia, joka kieltää saman henkilön ehdokkaaksi asettumista kolmannelle kaudelle. Nyt alkava Ortegan hallituskausi on kolmas peräkkäin ja neljäs miehen poliittisesta historiasta. Ortegan ensimmäinen presidenttikausi oli 1984–1990 ja hänet valittiin uudelleen presidentiksi vuonna 2006. Ironista ja minusta jopa surullista on, että Nicaragua on maa, joka taisteli verisestikin vuosikausia Somoza -suvun diktatuuria vastaan.

Nicaraguan Ortega on menossa kohti totalitarismi ja hallinto harrastaa avoimesti nepostismia. Ortegan vaimo, Rosario Murillo, toimii hallituksen tiedotusministerinä ja kuulemma esimerkiksi muut ministerit eivät voi lausua mielipiteitä ilman Murillon lupaa. Murillo itse esiintyy aika ajoin Ortegan perheen hallinnoimissa tiedotusvälineissä tiedottaen hallituksen päätöksistä, ohjelmista, haasteista, jne. Daniel Ortegan vaarapresidentti ehdokas on vaimonsa Rosario Murillo. Ortega ja Murillon lapset ovat jo mukana maan tärkeimmissä tehtävissä. Esimerkiksi yksi tyttäristä on Ortegan neuvonantaja.

Tämän päivän Latinalaisessa Amerikassa ei puhuta diktatuureista vaan "diktapehmeistä" (dictablandas, espanjaksi). Tämän päivän autoritaariset hallitsijat, kuten Raúl Castro Kuubassa, Nicolás Maduro Venezuelaza ja nyt Ortega Nicaraguassa käyttävät hienovaraisia keinoja rajoittaa esimerkiksi sananvapautta. Tiedotusvälineitä ei suljeta vaan niiden toimintamahdollisuuksia heikennetään. Hallinnon asioista eivät vapaat mediat saavat kirjoittaa periaatteessa mitään. Hallinnolle kriittisiä tiedotusvälineitä ei kutsuta eikä päästetä hallinnon tiedotustilaisuuksiin.

Kuten aiemmin sanoin, opposition toiminta on kavennettu. Pari kuukautta ennen presidenttivaaleja, yli 20 opposition kansanedustajaa erotettiin parlamentista. Ei ole ihme siis, että Nicaraguan oppositio kampanjoin kutsumansa vaalifarssia vastaan.

Yhdysvalloissakin on presidenttivaalit vain kolme päivää myöhemmin kuin Nicaraguassa. Yhdysvalloissakin asetelma on vähäsen selvä. En tiedä pitäisikö nauraa vai itkeä kun luen uutisia molemmista ehdokkaista. Joka tapauksessa Yhdysvalloissa asuvien maahanmuuttajien kannalta Hillary Clinton hallitus lupaa toisenlaista ilmapiiriä kuin Trumpin kielteisyyttä.

Nicaragua oli yli 30 vuotta Suomen tärkein kehitysyhteistyökumppani Latinalaisessa Amerikassa.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän jaga kuva
Lars-Erik Wilskman

Ei hyvältä näytä. Tuskinpa näillä Ortega-näkymin kehitysyhteistyökumppanuus Nicaraguaan palaa, vaikka SDP hallitukseen pääsisikin. Muistaakseni Nicaragua oli sen aikaiselle SDP:lle jonkunlainen Kuuban korvike, kun sosialismia haluttiin tukea.

Käyttäjän amgs kuva

"Muistaakseni Nicaragua oli sen aikaiselle SDP:lle jonkunlainen Kuuban korvike, kun sosialismia haluttiin tukea."
Ehkä se oli niin, että SDP:n ydin halusi tukea sosialismia Nicaraguassakin, mutta sen verran olen lukenut ja keskustellut demareiden kanssa ja moni koki, että solidaarisuudesta pitä auttaa maata, joka taisteli diktatuuria vastaan ja halusi päästä köyhyydestä.
En sanoisi, että Nicaraguassa Suomen kehistystyhteistyö olisi mennyt vain päin mäntyä vaan tapahtui onnistuneita projekteja. Kansalaisjärjestöt vielä tänä päivänä ovat Nicaraguassa mukana auttamassa ja minusta he eivät nyt saisi lähteä sieltä pois. Nicararaguan vapaan median toimittajille toivon tukea, etenkin henkistä tukea. Itse mietin kovasti kirjoitanko, kuten kirjoitin. Onhan minulla sukulaisia ja kavereita siellä. Haasteet ovat nyt eri kuin silloin 30 vuotta sitten tai 10 vuotta sitten.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Demokratiavajetta, mutta onko siitä huolimatta Ortegan diktatuuri ollut hyväksi Nicaragualle ? Meillä Suomessa presidentti Kekkonen piti omaa "dictablandasia" ja näin jälkeenpäin ajatellen se on saattanut olla parasta aikaa Suomelle.

Käyttäjän amgs kuva

Juhani Perttu, tuo on ehdottamasti hyvä kysymys. Toisin kuin Venezuelassa, jossa Maduro polttaa siltoja, Ortega on keskittynyt myös rakentamaan niitä eri tahojen kanssa. Suosionsa perustuu myös toisenlaisen taloudelliseen tilanteeseen, liberaaliseen talouspolitiikaan, ystävällisiin suhteisiin katolisen kirkon kanssa. Sanotaan myös, että Somozan aikana Nicaraguan talous kukoisti. Mutta Somoza myös kidutti, tappoi ja sorti. Tänään tuskin minun kaverit uskaltavat sanoa kaikkea mitä itse olen sanonut. He eivät joutuisi vankilaan sanojensa takia, mutta heidän elämänsä hankaloituisi vaikkapa työmahdollisuuksien ja palvelujen saannin kautta. Nykyinen Nicaraguan suunta huolestuttaa ja huolestumiseen on aiheita. Minusta ihmisoikeuksista ei saisi missään tapauksessa tinkiä vain siksi, että taloudelle menee hyvin.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Somozan klaani on korvattu Ortegan klaanilla Nicaraguan johtavana tahona.

Muut vallassa väillä olleet tahot lienevät vain olleet väliaikaisia.

Aika näyttää, millainen loppu tulee olemaan sitten tulevaisuudessa Ortegan klaanilla.

Käyttäjän amgs kuva

Pertti, jonakin päivänä se loppuu hyvällä tai pahalla. Toivon, että muutos tapahtuisi rauhallisesti eikä väkivalloin.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset