Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

YK ja Syyria

  • YK ja Syyria

Tänään on kansainvälinen YK: n päivä ja sen kunniaksi Suomen lippu nousi salkoon. Tehtävä oli tänään hyvin erikoinen, koska se herätti kysymyksiä ja tunteita. Välillä mietin, että lipun paikan pitäisi olla puoli väliä salkoa Syyrian tilanteen takia, mutta myös koska tuntuu siltä, ettei YK tee tarpeeksi Syyrian rauhan eteen.

Syyrian sisällissota on kestänyt yli 5 vuotta ja sen aikana yli 400 000 syyrialaista on kuollut. Se on aika puistattava hinta mille tahansa konfliktille. Lippusalon luona mietin mitä varten YK on yhä olemassa, jos se ei tee sitä mitä varten se luotiin: rauhaa edistämään, mutta myös sen saavuttamaan. Tiedän että tilanne YK: n piireissä ei ole kovin hyvä osittain siksi, koska Kiina ja Venäjä ovat asettuneet Syyrian hallituksen puolelle. Kaikki muut sodan osapuolet ovat niin hajanaisia, ettei yhtenäisestä hallituksen vastaisesta rintamasta voida puhua.

Nyt näyttää kuitenkin siltä, että Syyrian sota on kehittynyt kansainväliseksi konfliktiksi sitä muka kun USA ja Venäjä sotivat Syyrian maaperällä. Ollaan siis menossa hankalampaan suuntaan.

Ratkaisu Syyrian konfliktiin ei voi löytyä ilman muiden arabimaiden tahtoa ja tuntuu siltä, että myös arabimaat eivät tee tarpeeksi Syyrian rauhan eteen. YK: n rooli korostuu nyt entistä enemmän, mutta pystyykö YK tuomaan rauhaa Syyriaan? Mitä me voimme tehdä? -Voimme haastaa päättäjiä etsimään ja edistämään ratkaisuja rauhan saamiseksi.

Tänään Helsingin rautatieasemalla kokoontuu ihmisiä marssimaan Syyrian rauhan puolesta. Rauhanmarssin kutsussa lukee, että marssi lähtee kello 17 Rautatientorilta ja etenee Senaatintorille. Siellä muodostamme torin kokoisen elävän rauhanmerkin, jota varten toivomme osallistujia ottamaan mukaansa kynttilöitä. Marssilla on myös mukana lähes sata toimijaa; järjestöjä, ammattiyhdistyksiä, uskonnollisia yhteisöjä, teattereita ja yrityksiä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (13 kommenttia)

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Rauhanmarssi Syyrian rauhan puolesta? FYI, kukaan ei välitä suomalaisten mitättömästä mielenilmaisuudesta. Samaa huttua "meillä on unelma" touhun kanssa.

Käyttäjän amgs kuva

Ja kirkonkelloja ei saa soittaa, koska se ei johda mihinkään! Joo, mutta ensin oli vain Kallion seurakunnan päätös ja haaste, johon vastasi aluksi vain 30 seurakuntaa. Nyt radiossa sanottiin, että yli 800 seurakuntaa on vastannut haasteeseen ja yli kymmenessä maassa. Hienoa! Pahinta mitä voi ihminen tehdä on luopua uskosta, että pysty vaikkapa pienellä äänellä tai elellä vaikuttamaan. Sotiville osapuolille, jotka eivät muuta miettii kuin voittonsa, meidän muiden hiljaisuus on parasta.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

Mieltä toki saa osoittaa,
mutta sillä ei ole siunausta
koska Suomessa siunaus on olla persu
jos allasi on vielä vekseli mersu
niin aina vain paranee.

Mielen osoitus on suomalaiselle tuskaa,
kun se luulee että kaikki meitä fuskaa,
siksi on parasta olla suus vain supussa
ja kukkien kaikken vain pienessä nupussa,
se on suomalainen onni.

Kell´onni on sen kätkeköön,
muuten tule katkera naapuri ja tappaa ilon
esittämällä vielä suurempaa onnea
potkimalla onnellista naapuriaan sääreen
ja toivottaa samalla hyvää matkaa maan ääreen.

Käyttäjän amgs kuva

Kiitos Ari tuosta kommentista ja varsinkin tästä:

"Mieltä toki saa osoittaa,
mutta sillä ei ole siunausta
koska Suomessa siunaus on olla persu
jos allasi on vielä vekseli mersu
niin aina vain paranee."

Lohtu on pienestä kiinni. Toisaalta Suomen ulkoministerin aktivisuus Syyrian kysymyksessä on niin ja näin. Ehkä tänään ulkoministeri ilmestyy mielenosoitukseen!

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Alepossa pahat Venäläiset ja Mosulissa hyvät Amerikkalaiset.
Onhan se lohduttava, kauheasa Alepossa on saanut surmansa viime kuukaudessa epädemokraattisesti n 500 ihmistä, Mosulissa demokraattisesti n 500 päivässä.
Mosulissa on varmasti lohduttava, kuolet sentään demokraattisesti.

Käyttäjän amgs kuva

Voidaanko kommenttiasi tulkita niin, että koska USA tekee sitä ja tätä, Venäjän pommitukset eivät olisi niin pahoja? Jos näin on, olen jyrkästi eri mieltä, koska pommituksia ei saisi nyt hyväksyä Alepossa ja muualla. Rauhaa ei ole vain toisille syyrialaisille ja toisille ei.
Muuten, luin mielenosoituksen Facebookin sivulta kommunistisen puolueen selitykset sille, miksi eivät osallistu mielenosoitukseen ja kuulostivat samalaisilta kuin tässä kommentissa sinä!

Käyttäjän valpperi kuva
petteri ritala

Aika kädetön on YK ikävä kyllä tällaisten katastrofien sattuessa, nuo veto-oikeudet johtavat nykyään siihen, että mitään ei pystytä tekemään.

Suurvaltojen pelikenttänä on pienten lasten ja naisten kärsimys. Ihminen on julma, kun taistelut eivät ole omalla takapihalla.

Välinpitämättömyys ja ylenkatsonta näitä sotia kohtaan on nykyajan ilmiö. Kaikki kirkonkellot ja rauhanmarssit ovat hyvän asian puolella. Ei niillä varmaan suoranaista vaikutusta ole, mutta ei niistä ole mitään haittaakaan. Hyvä on kuitenkin pitää asioita pinnalla ja mielessä.

''En mää täsä syylissi kaipa yhtikäs. Konekivääri ja Lahtist mää kaipasi''.

Käyttäjän amgs kuva

Ja vaikka ei niillä teoilla (kirkonkellojen soitto, mielenosoitukset, blogikirjoitus, ym.) vaikutettaisi vaikkapa Venäjän päätöksiin olla sotimassa, se tuo tunne, että edes sen verran itse pystyy tekemään. Se tuo monille lohtu se, että tekee jotakin.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Muistutetaan YK:n päivänä kaksipääkotkaa, että sillä on kynnet ja nokat veressä. Ne jotka ei pääse marssille, voivat lähettää verkkoterveisinä hävittäjille ja sotalaivoille uuden virtuaalikompassin siviiliuhrien ja rajaloukkausten https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1818154865...

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio

YK:n perustamispäivä 24. lokakuuta on kansainvälinen YK:n päivä, ja se aloittaa YK:n aseidenriisuntaviikon.

Ehkä nyt kerätään aseet kaikilta osapuolilta.

Käyttäjän amgs kuva

Ari, sanotaanko nyt seis Suomen aseviennille?!!! Helsingin Sanomien uutisten perusteella meidän tulisi vastustaa Sipilän hallituksen siunaamaa asekauppaa joidenkin valtioiden kanssa, koska ei pystytä valvomaan kuinka esim. Yemenissa aseita käytetään.

Joku tulee kohta sanomaan, että aseet eivät vahingoita vaan ihminen, joka ampuu. On myös olemassa kansainvälisiä sopimuksia, jotka rajoittavat asekauppoja.

Käyttäjän EsaPaloniemi kuva
Esa Paloniemi

Syyriassa on sota, se on selvä. Mutta jostain syystä Jemenin vastaavasta ei ole samanlaista mediakohua tai moraalista närkästystä syntynyt, vaikka sielläkin on mukana a-Qaida, Islamilainen valtio, Kiina, Usa ja kymmenkunta muuta valtiota.

"Sota on raakaa myös Jemenissä; kolmasosa sodan kuolleista on ollut siviilejä, pääasiassa hallitusta tukevan arabikoalition ilmapommituksissa kuolleita. Reilussa puolessatoissa vuodessa sodassa on kuollut yli 11.000 ihmistä, joista 200-300 on USAn kauko-ohjatuilla lennokeilla surmaamia jihadisteja tai näitten tukijoita.

Eikä pelkästään kuolleet ole sodan uhreja; yli 10 miljoonaa ihmistä kärsii elintarpeitten puutteesta Jemenissa ja Yhdistyneitten Kansakuntien arvion mukaan lähes 2,5 miljoonaa jemeniläistä on joutunut pakenemaan kodeistaan. Osa on paennut kotimaansa ulkopuolelle, jemeniläisiä on hakenut turvaa muun muassa Somaliasta."

http://asfalttikukka.blogspot.fi/

Käyttäjän amgs kuva

Ja Saudi-Arabia iskee siviilikohteisiin Jemenissä. Näin väitetään Helsingin Sanomissa. Suomen Patria myy Saudi-Arabialle kranaatinheittimiä eikä pystytä mitenkään valvomaan kuinka Saudi-Arabia käyttää sille toimitettuja aseita! Asiallisesti yksi asiantuntija ihmettelee Helsingin Sanomissa kuinka yksittäinen kahvipapu voidaan jäljittää maailmassa, mutta aseita ei muka voitaisi seurata.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset