Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Meidän Suomen lippu

 • Nuori ja lippu.
  Nuori ja lippu.
 • Ihmisoikeuksien puolesta saa liputtaa, olisi asu mitä tahansa.
  Ihmisoikeuksien puolesta saa liputtaa, olisi asu mitä tahansa.
 • Kun Batman haluaa luopua väkivaltaisuudesta, niin hän saa liputtaa. Batmanin naamio on kuin burkha (musta ja kasvo ei näy)...
  Kun Batman haluaa luopua väkivaltaisuudesta, niin hän saa liputtaa. Batmanin naamio on kuin burkha (musta ja kasvo ei näy)...
 • Jukka Virlander vastaa toimittajalle.
  Jukka Virlander vastaa toimittajalle.
 • Lippu liehuu tänään Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen kunniaksi.
  Lippu liehuu tänään Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen kunniaksi.
 • Upea! Myös Suomen leijona kuuluu kaikille suomalaisille. <3 Vasemmistoliiton Suldaan Said Ahmed.
  Upea! Myös Suomen leijona kuuluu kaikille suomalaisille. <3 Vasemmistoliiton Suldaan Said Ahmed.

Kuten yli 15 000 muuta suomalaista, olin minäkin Helsingissä osoittamassa mieltä fasismia, natsismia ja väkivaltaa vastaan.

Kuten Puheenvuoron blogissa lupasin, minulla oli kädessä Suomen lippu ja pienempi Nicaraguan lippu. Suomen lippu löytyi myös hatustani.

Mielenosoituksessa seisoin kavereiden kanssa. Meitä opasti Jukka Virlander, jolla oli keskikokoinen Suomen lippu koko ajan kädessä.

Lippuni kiersi välillä eri ihmisten käsissä. Eräs heistä oli pelle, joka pellekavereineen "teki natsitarkastuksia". Aluksi pelle katsoi minua vähän empien kun ojensin lipun hänelle, mutta kun sanoin tiukasti, että Suomen lippu on meidän kaiken, hän sitten hymyili ja nosti lipun korkeuteen.

Jokaisen suomalaisen pitäisi nyt nostaa Suomen lippu korkeuteen ja kantaa sen rakkaudella. Valitettavasti moni ei tee niin ja yleisin syy mitä olen kuullut, kun olen kysynyt ihmisiltä on se, että Suomen lippu edustaa natsia ja ääri-isänmaallista ajattelua. Olen sanonut niille ihmisille, että he luovuttavat tärkeää asia kyseenalaiseen tarkoitukseen.

Laki sanoo selkeästä Suomen lipun käytöstä, että se, joka julkisesti turmelee Suomen lipun tai käyttää sitä epäkunnioittavasti taikka luvattomasti ottaa paikaltaan yleisesti nähtäville asetetun Suomen lipun, on tuomittava Suomen lipun häpäisemisestä sakkoon. (21.4.1995)

Lipun turmeleminen on ilmeisesti tulkintakysymys ja siksi voidaan kysyä, että voitaisiinko tulkita niin, että Suomen lipun käyttäminen natsiismin, fasismin ja poliittisen väkivallan ajaamisessa julkisesti tai ei (esim. painotuissa tuotteissa) voitaisiin tulkita lipun turmelemisena!

Haluan ajatella, kuten Jukka Virlander sanoi yhdelle toimittajalle Rikotaan hiljaisuutta -mielenosoituksessa, että "Haluan, että saamme lipumme takaisin".

Tänään myös pihallamme lippu nousi salkoon Suomen ensimmäisen naisministerin Miina Sillanpään ja kansalaisvaikuttamisen kunniaksi. Hienoa!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

12Suosittele

12 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (72 kommenttia)

Marko Parkkola

"Lipun turmeleminen on ilmeisesti tulkintakysymys ja siksi voidaan kysyä, että voitaisiinko tulkita niin, että Suomen lipun käyttäminen natsiismin, fasismin ja poliittisen väkivallan ajaamisessa julkisesti tai ei (esim. painotuissa tuotteissa) voitaisiin tulkita lipun turmelemisena!"

Valitettavasti ei voida. Lipun turmeleminen tarkoittaa sen häpäisyä fyysisesti. Lisäksi lipun tulee olla virallinen lippu. Mikä tahansa viiri ei ole virallinen lippu.

Mutta asia on mielenkiintoinen. Voisin melkein hyväksyä näkemyksesi lipun turmelemisesta, mutta se ei voi jäädä pelkkiin marginaalisiin ilmiöihin kuten natsismiin ja fasismiin. Mielestäni Suomen lippua ei saisi käyttää yhdessä EU lipun kanssa. Se se vasta irvokasta onkin.

Käyttäjän amgs kuva

Toiseksi viimeinen lause kommentistasi on mielenkiintoinen. Tulkitsenko oikein kun mietin, että sinusta itsenäisen Suomen tunnus ei ole sovitettavissa EU lipun kanssa? Entäs kun Suomen lippu esiintyy muiden maiden lippujen seurassa. Monille EU:n lippu on veljeyden eikä riippuvuuden symboli.

Marko Parkkola

Muut maat ovat OK. Ne eivät ole lakkauttamassa Suomi nimistä valtiota ja muuttamassa sitä Euroopan Unionin osavaltioksi. Minusta Suomen tulee pysyä Suomena, aivan kuten Nicaragua pysyy Nicaraguana toivon mukaan.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tulkitsenko oikein kun mietin, että sinusta itsenäisen Suomen tunnus ei ole sovitettavissa EU lipun kanssa?"

Suomi ei ole nykyisessä EU:ssa itsenäinen.

Olli Kankaanpää

EU:lla ja kansalaisoikeuksilla ei ole yhtään yhteistä nimittäjää.

Reijo Jokela

Ihmettelen tuota ensimmäistä kuvituskuvaa. Muslimi tuossa mielenosoituksessa. Totalitaristista ja väkivaltaista epädemokraattista ja epätasa-arvoista uskontoideologiaa kannattava vastustamassa tavallaan omia arvojaan. Täytynee muistaa, että islam tappaa tällä hetkellä monikymmenkertaisesti enemmän kuin nuo atteet joita vastaan tuolla osoitettiin mieltä, joten melkoista huumoria tämä kuva.

Käyttäjän amgs kuva

Nainen, nuori tai vanha, saa pukeutua ihan miten vain hän haluaa. Mielenosoituksessa oli monenlaisia ihmisiä, myös juutalaisia, katolilaisia, muslimeita. Uskonto on uskonto eikä mitään totalitaarista natsismia tai fasismia. Minusta sinä nyt puhut epäkunnioittavasti nuoresta naisesta, ja kaikista mulimeista. Lietsot vihaa kaikkia islamilaisia kohtaan, myös viattomia kohtaan. Suomi näyttää totalitaristiselta juuri tuollaisten kommenttien takia. Minä pyydän anteeksi nuorelta suomalaiselta naiselta, että hänen pitää nyt lukea tuollaista. En poista kommenttiasi, jotta muut lukijat voisivat lukea miten Suomessakin jotkut ajattelevat.

Reijo Jokela

Hyvä, ettei kommentointia poisteta, jotta saadaan keskustelua siitä miten väkivaltaan ja ääriajatteluun tulee suhtautua. Vastustaa, vai vastustaa valikoiden. Se, että jokin aate on verhottu sadun muottoon ei poista sitä, että se on todellisuudessa valtiojärjestelmä, joka määrää kaikesta, kuten natsismi. En usko että alkaisit yhtä äkkiä natsismin hyväksyjäksi, jos osoittautuisi, että Hiteler ei ollutkaan todelinen vaan satuolento ja näin kaikki hänen opit ovatkin uskontoa. Vkivaltaan tulee suhtautua vallitsevan todellisuuden mukaan, eikä poliittisen korrektiuden tule antaa hämätä itseään.

Marko Parkkola

Islamista puhuminen tällä palstalla (tarkoitan koko Uutta Suomea) on arkaluontoista, mutta mainittakoon ettei se ole pelkästään uskonto. Se on totalitaristinen järjestelmä, johon kuuluu fundamentalistinen hallintomuoto. Sinälläänhän se on vain yksi hallintomuoto muiden joukossa.

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #8

Juuripa näin ja siinä onkin tuo vitsi. Tuollaisen kannattaja osoittaa mieltää muita vastaavia vastaan. Ainoa ero on tuossa satuun perustumisessa.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #9

Tässä nyt keskustellaan Suomen lipusta eikä jostakin uskonnosta, joka on pienen ryhmän pakkomieli tai fobia. Kiitos!

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #12

No silloin on sanottava, etten haluaisi nähdä Suomen lippua islamin lipun vieressäkään.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2013033116845965_u...

Reijo Jokela Vastaus kommenttiin #12

Selvä. Voin lopettaa keskustelun, kun näyttää että kaikkien väkivaltaisten ideologioiden tuomitseminen tuntuu vaikelta, vaikka oikein mielenosoituksia on asian puolesta kyhätty. Yhden kysymyksen voinen kuitenkin esittää. Tulisiko kaksinaismoralismille nimetä oikein virallinen liputuspäivä?

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #14

Luulisi, ettei tänä päivänä tarvitsisisi toistaa ihmisille, että Suomessa on uskonnon- ja mielipidevapaus. Niiden perusteella niin naamioitunut Batman kuin burkhaankin pukeutunut nainen saavat osallistua mielenosoituksiin.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #12

Suomen lippu on yksi Suomen kansallissymboleista. Kansallissymboleihimme kuuluu myös kansallispyhättömme Turun tuomiokirkko.

Nyt täytyy kyllä todeta, että blogisti ei ole kyennyt hahmottamaan Suomen kansallissymboliikkaa kokonaisuutena , jossa kristinuskolla on oma merkittävä osuutensa.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #22

Entäs muinaisuskonnot, ennen kristinusko? Perustuuko Kalevala kristinuskoon?

Nyt puhutaan yhdestä kansallisymboleista. Aihe on rajattu.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #23

Ana Maria ,

Aiheen pystyt kyllä täällä blogissasi rajaamaan vaan et Suomea koskevia tosiasioita.

Käyttäjän anttiolavisalonen kuva
Anttiolavi Salonen Vastaus kommenttiin #8

Finnish Defence League on totalitaristinen, samoin on Rajat Kiinni - ryhmä, Suomi Ensin - ryhmä, SVL, SOO, Lapuan Liike jne.

Marko, on kuitenkin hienoa ja varsin rohkeaa että tuot esiin tarvettasi keskustella uskonnoista ja totalitaristisista järjestelmistä. Monet uskontoihin keskustelunsa nojaavat saavat uskovaishihhulileiman ihan vain osoittamalla, että vaivaavat päätään sillä, mikä on oikea uskonto ja miten ihmisten pitäisi uskontonsa varjolla elää. Toivottavasti löydät vastauksen uskonasioissa puhuessasi uskonasioista.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen Vastaus kommenttiin #49

Afa, Takku, Rasmus...miten se tuntuu teiltä vassareilta aina unohtuvan tämä toinen ääripää? Ja kuten muutama kirjoittaja jo edellä totesi, islam on sellaisenaan nostettava joukkoon niin kauan kun sen jäsenet (nimenomaan jäsenet) yksissä tuumin tulevat julkisuuteen ja tuomitsevat kaiken väkivallan, jota sen nimissä harjoitetaan.

Tämä koskee paitsi fyysistä väkivaltaa, myös henkistä erityisesti naisten alistamista ja alaikäisten, pienten tyttöjen systemaattista raiskaamista, järjestelmällistä pedofiliaa.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #53

Rasmus on rasismin vastainen verkosto, joka koordinoi rasismin vastaista työtä. Eikä se ole järjestä, joka pyrkii muuttamaan poliittista järjestelmää oman vallan lisäämiseksi, kuten natsismi, ym.
Ja kuka täällä on vassari? Isänmaallisia on myös vasemmistolaisissa ja natsismin vastustajia on myös oikeistolaisissa.
Yleistät islamista. Valitettavasti muissakin uskonnoissa esiintyy naisten alistamista, ym. Miksi on niin vaikea keskustella Suomen lopusta? Ilmeisesti on niin mukava solvata niitä muita.

Käyttäjän TapaniTuominen1 kuva
Tapani Tuominen Vastaus kommenttiin #71

Rasmuksessa toimii paljon samoja henkilöitä, jotka ovat mukana tai vähintään tukemassa AFAn toimintaa. Mainittakoon esimerkkinä Li Andersson.

Väität, että yleistän islamin osalta. Miten niin? Islam on poliittinen järjestelmä, jossa on sisäänrakennettuna vähemmistöjen, naisten ja vääräuskoisten alistaminen ja syrjintä. Ja onko se islamin puolustus, jos muissakin uskonnoissa esiintyy naisten alistamista? Jos minulta kysytään kaikista uskonnoista voidaan jo viimein luopua.

Arvostelet minua myös siitä, että en hyväksy tapaasi, jossa nostat ääriliikkeistä esiin vain natsismin ja fasismin. Sinä et ole elänyt aikaa Suomessa, kun naapurissamme oli Neuvostoliitto. Se antoi meille vähän perspektiiviä olla ihannoimatta myöskään muita ääriliikkeitä. Henkilökohtaisesti olen sananvapauden ja vapaan demokratian kannattaja. Suotavaa olisi, että kaikki olisivat, eikä keskustelua yritettäisi vaientaa tällä "rasismi-natsi" -yleistyksellä.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #72

Tapani, mitä tiedämme toisistamme? Paitsi se, miten sinä ja minä kommentoimme. Sen perusteella ei voi tehdä pitkälle meneviä päätöksiä toistamme ja siksi varovasti kommentoin väittämiäsi islamismista. Aiheesta josta en ole kovin paljon kiinnostunut, koska minusta se on yksi uskonto muiden seassa. Ja kuten kaikissa uskonnoissa ja ismeissä, myös islamismissa esiintyy ääriajattelua. Onko Suomen valitseva uskonto joku islam? -EI, vaan joku muut. Ymmärrän huolia, mutta ei pelottelua. Asiat voivat riidellä, eivät ihmiset.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Tarkoitat varmaan, "kun ajatuksilla, sanoilla ja töillä" on Jumalan tahto rikottu.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Muslimit tappavat tällä hetkellä monin verroin enemmän kuin natsit. Milloin Helsingissä marssitaan islam-terroristeja vastaan? - ilmoittele niin tulen mukaan.

Isisin tekemät pommitukset Euroopassa ja USAssa on dokumentoitu hyvin, mutta kukaan ei taida tietää tarkalleen mitä ISIS tekee Syyriassa ja Irakissa. Tiedetään myös Isisin värväävän sotilaita riveihinsä Euroopan ja USAn moskeijoissa.

Se että joku höyrypää huutelee olevansa natsi, ei tee kenestäkään natsia. Koko Suomen "natsiongelma" lässähtäisi, jos nämä muutamat höyrypäät lähetettäisi psykiatrin puheille.

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo

"Ihmettelen tuota ensimmäistä kuvituskuvaa. Muslimi tuossa mielenosoituksessa."

Mistä päättelet, että hän on muslimi?

Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu

Ja vaikka olisikin muslimi, eikö hän silloin saa vastustaa fasismia, rasismia, totalitarismia jne? Ehkäpä hän on tullut Suomeen juuri siksi, että omassa maassaan hän olisi joutunut vastustamaan näitä asioita henkensä uhalla.

Marko Parkkola Vastaus kommenttiin #19
Käyttäjän JuhoJoensuu kuva
Juho Joensuu Vastaus kommenttiin #31

Minähän pysyin hyvinkin aiheessa. Puolustin myös tummahkon naisen oikeutta heiluttaa Suomen lippua, riippumatta siitä onko hän muslimi vai ei. Ja vähän myös ihmettelin Jokelan kantaa, että kuva olisi jotenkin epäkoherentti tekstin kanssa. Pikemminkin voisi väittää, että se oli suorastaan vaihelukittu siihen...

Käyttäjän jannekejo kuva
Janne Kejo Vastaus kommenttiin #31

Mielestäni olin aiheen ytimessä.

Mistä tunnistat sä muslimin? Onko se hän, joka noudattaa Islamin sääntöjä, vai onko se hän, joka on "erilaisen" näköinen?

Käyttäjän ilmari kuva
Ilmari Schepel

Liputan varsin usein, vaikkapa jokaisena päivänä, mutta yleisesti silloin kun tuulee mukavasti:

http://ilmari.vapaavuoro.uusisuomi.fi/vapaa-aika/2...

("Myös muina kuin virallisina, vakiintuneina tai sisäasiainministeriön suosittelemina liputuspäivinä saa kansallislipullamme liputtaa. Lippu ja lippusalko ovat liputtamista varten! Esimerkiksi perhejuhlien yhteyteen liputtaminen sopii mainiosti. Ja jos kesämökille saapuu vieraisille hyviä ystäviä, mikä onkaan komeampi tervetuliaistoivotus kuin salossa hulmuava siniristilippu?")

Risto Laine

Entä kuuluuko Suomen lippu niille joidenka käsissä oli kuvitettulakana, jossa nyrkki lyö poliisia ja suomenvaltiota?. Mikäli kuuluu, niin se kuuluu myös kansallissosialisteille.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Totalitarismin peruskivi on muurattu ja sen lopullisen linnakkeen rakentamiseksi on näemmä ryhdytty kilvoittelemaan sillä, kuka minkäkin teon tai käytännön katsoo tai haluaa kiellettäväksi. Poliittinen poliisikin on Suomeen saatu, ensimmäinen sitten punaisen Valpon. Mistä ihmeestä poliisi ottaa voimavarat/määrärahat tähän "tekemisen meininkiin", kuten poliisi on itse twiitannut? Keskeisestä rikostutkinnasta vai järjestyspuolelta? Olen aikaisemmin kommentoinut, että koko tapahtuma, josta tämä ylenpalttinen kohina ja meteli on syntynyt, ylittää mitoiltaan ja merkitykseltään koko tapahtuman substanssin. Aikaisemmin lampaita lypsettiin julkistamalla uusi iPhone, nyt näyttää muitakin keinoja löytyvän. Asento, määkikää tahdissa, mars!

Käyttäjän amgs kuva

Jos oikein luit mitä kirjoitin, huomasit, että en ole mainunut sanallakaan miten yksi natsijärjestön aktiivijäsen on tehnyt vaan valokuvilla ja kertomuksillani halusin herättää keskustelua Suomen lipun käytöstä eikä muusta.

Juttuni olisi jäänyt tietokoneen varastoon ellei olisi käynyt niin, että pari päivää sitten kun kävin erässä lounasravintolassa, joka oli täännä ja istuin kahden ihmisen kanssa enjuttelin heidän kanssa isänmaallisuudesta ja myös Suomen lipusta. Yksi kahdesta ravintolan asiakaista sanoi, että hän ei käy koskaan sellaisissa ravintoloissa joiden ovella on Suomen lippu, koska se on hänen mielestä kantaa sellaisen isänmaallisuuden puolesta, joka on hänelle vierästä. Toinen asiakas oli sitä mieltä, että ravintoloiden julkiseen kuvaan Suomen lippu ei kuuluu.
Itse sanoin heille, että minusta tärkeintä on onko ruoka hyvä vai ei ja myönsin, että olen käynyt sellaisissa ravintoloissa. Suomen lipun merkitys tänä päivänä on aika lailla menettänyt asiallista merkitystä. Sitä nähdään umpimiellisen suomalaisuuden ja vain suomalaisten etujen ajajien symbolina. Näin ei kuitenkaan ole. Ei Venäjän lippu ole vain putinistien lippu tai Nicaraguan lippu vain ortegistien lippu. Tämä oli se pointtini.

Käyttäjän maxjussila kuva
Max Jussila

Minä taas kommentoin tätä kohtaa:

"Lipun turmeleminen on ilmeisesti tulkintakysymys ja siksi voidaan kysyä, että voitaisiinko tulkita niin, että Suomen lipun käyttäminen natsiismin, fasismin ja poliittisen väkivallan ajaamisessa julkisesti tai ei (esim. painotuissa tuotteissa) voitaisiin tulkita lipun turmelemisena!"

Kyllä tämä on melkoista kilpajuoksua siitä, mikä nyt sitten katsotaan jonkun mielestä näiden kiellettävien ja ja rikoksiksi tulkittavien tekojen ja asioiden luetteloon.

Pari lainausta George Orwellilta, ehkä harvoin luettuja:

"If liberty means anything at all, it means the right to tell people what they do not want to hear."

"Early in life I had noticed that no event is ever correctly reported in a newspaper."

"To an ordinary human being, love means nothing if it does not mean loving some people more than others."

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen

Olen ajatellut kirjoittaa blogin aiheesta: Rasistipellet ovat saaneet minut inhoamaan Suomen Leijonaa ja Suomen lippua... Tavallaan varastaneet omiin umpipäisiin tarkoituksiinsa. Nyt ei tarvitsekaan kirjoittaa blogia... Kiitos!

Käyttäjän amgs kuva

Valitettavasti et ole yksin. Esimerkiksi ihana laulaja Pate Mustajärvi otti pois leijonakorunsa kaulastaan, mutta se on harmi. Viime viikonloppuna näin vasemmistoliiton puoluevaltuuston ensimmainen varapuheejohtaja Suldaan Said Ahmedin kaulassahienon leijonakorun. Laitan kohta kuvan.

Reijo Jokela

Se on väärin, että tuollainen omiminen on päässyt tapahtumaan, mutta tilannetta ei paranna se, että EHDOLLISESTI väkivaltaa ja ääriajattelua vastustavat myöskään sen omivat. Lipun käyttöhän voisi ajatella niinkin, että sitä käytetään tilaisuuksissa, jossa kansallisuudella on merkitystä´, tai että tapahtuma liittyy jotenkin kansallisuuteen.

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Ei suomen lipusta tule äärioikeiston symbolia. Hyvinhän se istuu kuvan tytön käteen.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

Niin ne symbolit vaihtuu. Vain maahanmuuttajataustaiset ihmiset voivat huoletta liputtaa Suomen lippua ja käyttää leijonakorua. Aluksi se on hauska yksityiskohta, kohta se on maahanmuuttajuuden symboli.

Nykyään suurta maailmaa ja toisinaan näköjään Suomeakin puhuttaa kulttuurinen sensitiivisyys. Se tarkoittaa sitä, ettei yhden kulttuurin juttuja saa lainata toisen käytöön jos sattuu omaamaan valkoisen ihonvärin, tai on jonkinlainen rasisti, fasisti tai natsi - tai nyt ainakin varas.

Kuulin sivusta jokin aika sitten keskustelun siitä, saako kesämökin pihassa olla sellainen pieni, paperinen Suomen lippu vai ei. Ilmeisesti nykyään ei saa. Pelko oli kova, että joku provosoituu siitä, ja alkaa tuhota mökkiä.

Minullakin on leijonakoruja. Ne ovat vessan kaapissa, sillä en näe mitään syytä käyttää niitä. En koe ylpeyttä ko. vaakunasta, ja tiedän, ettei minun näköisen ihmisen muutenkaan kannata sellaista käyttää tai tiedossa on vähintään sosiaalisia ongelmia. En myöskään juuri koskaan tiedä mikä liputuspäivä on menossa tai jos omistaisin lipputangon, en usko sitä käyttäväni ja jos minua siihen perheen toimesta painostetaan, kaadan ennemmin koko paskan pois pihalta.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Batmanin tosin ei annettu luopua väkivallasta, koska pukujen takana piilotteli lauma perussuomalaisnuoria. Pillejäkin jakelivat. Se oli monelle liikaa. Mielestäni kaikin puolin kaunis ja tärkeä tapahtuma. Ja hyvä teksti myös sinulta. Symboliikka muuttuu ajan mukana. Surullista nähdä, kuinka kaunis ja puhdas lippumme yhdistetään nykyaikana välittömästi fasismiin, äärinationalismiin, rasismiin ja rajojen sulkemiseen.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen

On asioita, jotka eivät voi olla smaan aikaan olemassa. Kansallisromantiikka yms. mille Suomen valtio on rakennettu ja mikä sitä on ollut myös väistämättä luomassa joutuu väistymään globalisaation ja sen länsimaisen ilmentymän tieltä. Siten myös sen symbolit. Vanhojen symbolien uusiokäyttö on vanha keino assimiloida ihmisiä.

Se on nähtävissä mm. siinä, miten kristinusko tuotiin Suomeen. Oli tiukka vaatimus vanhoista palvontapaikoista luopumisesta, sanastoa muutettiin niin, että raamatusta tuli juntillekin helpommin käsitettävä. Keppiä ja porkkanaa. Kiesusta ja perkelettä. Vanha maailmankatsomus oli perkeleestä ja uusi ainoa tie pelastukseen.

Tämä tie on käyty todennäköisesti ainakin tuhansia kertoja.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen

Tuokin on totta. Esimerkiksi hakaristi on yksi maailman vanhimpia yhä käytössä olevia symboleita. Hakaristiaiheisia saviastioita on löydetty Pohjois-Mesopotamiassa kukoistaneista Hassunan ja Samarran kulttuurista noin ajalta 5000 eaa. ja nauhakeraamiselta ajalta Bylanysta nykyisen Tšekin alueelta noin 6000–5000 eaa. sekä Egyptistä ajalta 4000–2000 eaa. Ristilippumme (ja naapurimaiden mokomat) taas ovat nimenomaan kristillistä perua. Se toimi Tanskan kuninkaiden tunnuksena valloitusretkillä jo 1200-luvulla. Aluksi lippu oli neliön muotoinen baneerilippu, johon sittemmin lisättiin kaksi kielekettä. Kun tämä malli myöhemmin varattiin kuningashuoneen yksinoikeudeksi, muuhun käyttöön syntyi suorakaiteen muotoinen lippu, jossa risti venyi nykyisen skandinaavisen ristin mittoihin. Sydänkeskiajalla risti oli yleinen kuvio ristiretkiarmeijoiden baneereissa. Sen lisäksi niitä koristivat pyhimysten kuvat ja hallitsijoiden ja ritarikuntien vaakunat. Myöhäiskeskiajalla ja pitkään uudellakin ajalla liput pysyivät enimmäkseen hallitsijasukujen, uskonnollisten järjestöjen, kaupunkien, kauppahuoneiden ja ammattikuntien tunnuksina.

Käyttäjän eirikr kuva
Antti Ukkonen Vastaus kommenttiin #35

Viimeksi, kun asiaa tutkin, olin ymmärtävinäni, että leijonavaakuna on alun perin jonkinlainen Ruotsin siirtomaa-ajalta peräisin oleva symboli. Kunnon "muaorja" hyväilee juuriaan.

Käyttäjän masik kuva
Martti Asikainen Vastaus kommenttiin #36

Tutkit tietääkseni aivan oikein. Toisaalta leijona symbolinahan on ajautunut tänne lähinnä kuulopuheiden ja piirrosten kautta. Pohjolassa todellisuudessa kenelläkään ollut hajuakaan siitä, että miltä se sellainen oikea leijona näyttää. Leijona oli kuin tarujen lohikäärme. Tämä on todella hauska kuva; http://weknowmemes.com/wp-content/uploads/2013/11/...

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #36

Itseasiassa Suomen vaakuna on alkujaan ruotsalaisen Folkunga-kuningassuvun vaakuna ja nykyisessä muodossaan se esiintyi ensikerran Kustaa Vaasan hautamuistomerkissä. Sama vaakuna on käytössä myös Länsi-Göötanmaalla ja Smoolannissa, mutta niistä poiketen Suomenvaakunan leijona pitää kädessään Karjalan miekkaa ja polkee jalkoihinsa Venäjän sapelia. Päässään Suomen leijonalla on herttuakunnan kruunu. Folkunga-suvun leijonavaakuna taas juontaa 1100-luvulta Espanjalaisen Leónin kuningaskunnan vaakunasta, pohjoiseen se kaiketi siirtyi Espanjan seuduilta katolisten munkkien mukana.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #35

Tiesitkös sitä että nykyisen käytössä olevan suomenlipun historia juontaa Venäjän valkan aikaiseen purjehdusseuraan jonka lakkauttamisen jälkeen purjehdusseuran siniristilipusta tuli Venäjän vastaisen rintaman symboli samoin kuin maalauksesta jossa kaksipäinen kotka on käynyt suomineidon kimpuun.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Suomen lippu on nationalismin symnoli ja koko Suomen valtion että suomalaisuuden sanotaan tiivistyvän tuohon pyhänä ja häpäisemättömänä pidettyyn valtionlippuu. Suomen lipun väärinkäyttö ja häpäiseminen ääriliikkeiden tunnuksena on hunontavan mukaista eikä lainkaan sopivaa, mutta ihmettelen kuitenkin niitä "suvaitsevaisia" jotka sanovat vastustavansa nationalismiä. Kuinka he sen tekevät? Polkevatko nationalismin vastustajat suomenlipun maahan ja sytyttävät sitten tuleen, vai ovatko he ymmärtäneet nationalismin täysin väärin? Nationalismissahan kysymys on vain kansallisuusaatteesta jossa keskeisintä vaatia tai säilyttää jonkin kansanryhmän suvereeniteetti ja itsenäisyys.

Käyttäjän ArmasAallontie kuva
Jari Partala

Pinnallista on. Tehdään turhasta asiaa. Lippua kukaan keneltäkään vienyt ole. Marginaaliryhmistä keuhkotaan. Ei liene tärkeämpää tekemistä.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Mustalla miehellä leijonakoru ! Vähän aikaa sitten sanoin, että leijonakoru mustalla on hyvin erikoista, mutta lupasin tarkistaa mielipidettäni, jos näen myös toisen mustan käyttävän sellaista. Nyt kai sitten pitäisi vaihtaa mielipidettä.

Juha Kuittinen

"Siniristilippumme,
sulle käsin vannomme sydämin:
sinun puolestas elää ja kuolla
on halumme korkehin.
Kuin taivas ja hanki Suomen
ovat värisi puhtahat.
Sinä hulmullas mielemme nostat
ja kotimme korotat.

Isät, veljet verellään
vihki sinut viiriksi vapaan maan.
Ilomiellä sun jäljessäs käymme
teit isäin astumaan.
Sun on kunnias kunniamme,
sinun voimasi voimamme on.
Sinun kanssasi onnemme jaamme
ja iskut kohtalon.

Siniristilippumme,
sullevalan vannomme kallihin:
sinun puolestas elää ja kuolla
on halumme korkehin."

http://www.porinpartiolaiset.fi/partiolaulut-ja-hu...

Käyttäjän amgs kuva

Meidän lapset ovat olleet Porin partiossa! <3 Olen saanut ihmettelevia kysymyksiä, että miksi vein heitä sinne. Minusta partio on hyvä harrastus. lapset saavat olla yhdessä ja sopusuhteessa ympäristön kanssa. Nyt tilanne on toinen ja harrastukset ovat muuttuneet. Tietääkseni Helsingin Peli poikki -mieleosoituksessa oli myös partiolaisia mukana.

Juha Kuittinen

Tuomitset varmaan myös anarkismin?

Käyttäjän amgs kuva

En olisi tahtonut heidän tunnuksia mielenosoitukseen. Minusta se piti olla epäpoliittinen tapahtuma ja puolueet kunnioittivat sitä, paitsi perussuomalaiset nuoret, joiden pillissä komeili perusnuorten logo.
En ole anarkistien puolella niin kauan kun demokratia toimii Suomessa, kuten nyt.

Reijo Jokela

"Minusta se piti olla epäpoliittinen tapahtuma ja puolueet kunnioittivat sitä"
Epäpoliittinen tapahtuma, jos jo etukäteen ilmoitettiin vastustettavan natsismia ja fasismia ja totalitarismia ja tietoisesti jätetään kommunismi ja islam (sekä muita väkivaltaisia ideologioita/uskonsuuntauksia)pois luettelosta. Tuo on selkeä kannanotto sille, että kaikki väkivalta ei ole tuomittavaa. Tästä tullaan siihen onko Suomen lipun käyttö tällaisessa umpipoliittisessa tapahtumassa yhtään sen kummempaa omimista, kuin natsien heiluminen sen kanssa?

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #60

Epäpuoluepoliittisesti nuoren uhrin vanhempien toivosta. Poliittinen tapahtuma se oli ja vastustettiin väkivaltaa, etenkin natsivälivaltaa. Rautatieaseman ikävä tapahtuma oli taustalla. Näet kovasti vaivan sotkeaksesi tähän keskusteluun muita ismejä. Tarkoituksena ehkä viedä keskustelun eri suuntaan.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #61

"Etenkin natsiväkivaltaa"! Onko muiden suorittama väkivalta aitten hyväksyttävissä.

Vositko kertoa missä on natsipuolue ollut vallassa, muualla , kuin Neuvostopropakandassa ?

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #66

Holokausti oli satu vai kuinka? Espanjan Francon uhrit teloittivat itseään vai mitä? Aimo, jos tämä blogikirjoitus on sinusta epämieluisa, voit mennä tarinoimaan natseista ja fasisteista muualle. Kiitos!

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen Vastaus kommenttiin #67

Älä unohda sitä että Italian fasisti diktaattori Benito Mussolin jyräsi useita historiallisia kortteleita leveiden paraatikatujen tieltä ja karkoitti useita vähäosaisia asumaan taivasalle purkaakseen Rooman slummeja. Mallia maan johtamiseen ja politiikkaan Mussolin otti Natsi-Saksasta.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #67

Sinähän täällä natseista puhut, mutta et vastaa kysymykseeni, kiitos kommentistasi, näinhän käy kun ei kykene vastaamaan.

Juha Kuittinen

Kyllä leijonakorua saa kantaa- Ei se mikään rasismin lippulaiva ole.

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

olen tavannut epäisänmaallisia kantasuomalaisia ja isänmaallisesti suomea kohtaan tuntevia maahanmuuttajia. sanoisinkin että isänmaallisuus on tunnetila, ei syntymäoikeus.

Ilkka Huotari

"Olen sanonut niille ihmisille, että he luovuttavat tärkeää asia kyseenalaiseen tarkoitukseen"

Ei tarvita lisää ajatuspoliiseja.

"Suomen lippu edustaa natsia ja ääri-isänmaallista ajattelua."

ääri-isänmaallinenkin ajattelu on isänmaallista ajattelua. Eli ei siinä kohdella lippua epäkunnioittavasti.

Käyttäjän amgs kuva

"Ei tarvita lisää ajatuspoliiseja." Tarvitaan keskustelua ihmisten välissä. Se mitä ja miten kasvotusten keskustellaan on onneksi jokainen oma asia. Toivottavasti kukaan älypää nyt keksisi määritellä mitä saa sanoa tai ei!

"ääri-isänmaallinenkin ajattelu on isänmaallista ajattelua. Eli ei siinä kohdella lippua epäkunnioittavasti."

Suomessa tällä hetkellä vallitsevissa rauhallisissa ja demokraattisissa olosuhteissä on absurdia ajaa aatteensa epädemokraattisin keinoi kuten väkivalloin. Olisi ääriryhmä isänmaallinen oikealta tai vasemmalta niin minusta ääriajattelussa ja sellaisessa toiminnassa ei ole mitään kunnioittavaa. Suomessa saa ajaa asiansa monilla tavoin. Nyt voi ääri-isänmaallinen ihminen katsoa peiliin ja miettiä olisiko syytä pehmentää linjansa niin, että rauhalliselle ja asialliselle isänmmaallisyydelle olisi hänen sielussaan ja sydämessänä sijaa.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Ai että mä iloitsen tästä Suomen lipusta täällä Puheenvuorossa, jossa yksimielisyyden puolesta pitää poistaa toisten julkaisua. - Hyvä Suomi! Hyvä me!

Käyttäjän amgs kuva

Miten kommenttisi liittyy aiheeseen? Poistetusta materiaalista sen verran, että blogi on sen pitäjän hallinnassa ja poistan sellaisia kommentteja, jossa tarkoitus ei ole esitä mitään uutta tekstien tai muiden kommenttien liittyen. Kommenttisikin on sen kaltainen.

Käyttäjän johannasirenkaplas kuva
Johanna Sirén-Kaplas

Kun ajattelen suomenlippua, ajattelen siniristilippua. Siis, sini r i s t i lippua. Lipussa on risti, joka tunnustaa Golgatan keskimmäisen ristin, Jeesuksen ristiinnaulitsemisristin, voiman - kristinuskon perustan. Tämä sama perusta on nähtävissä kaikkien Pohjoismaiden lipuissa: risti löytyy myös Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin lipuista.

Suomenlipun sininen risti muistuttaa myös sankarihautojen risteistä. Suomen itsenäisyys on lunastettu kalliilla uhreilla. "Isät, veljet verelään / vihki sinut viiriksi vapaan maan." Lähes jokainen suomalainen perhe koki menetyksiä. Moni poika kasvoi ilman isää, tai perheessä, jossa oli sodan traumatisoima isä.

Köyhän maan köyhyys oli sotien jälkeen vielä karvaampaa. Jälleenrakennus edellytti itsekieltäymystä ja ponnistelua - oman ja tulevien sukupolvien hyväksi. "Sun on kunnias kunniamme / sinun voimasi voimamme on". Ristin voima auttoi Suomen kansaa eteenpäin. Ajatus säilytetystä itsenäisyydestä kantoi köyhyyden läpi kohti parempia aikoja, ja auttoi vaalimaan haurasta kansalaissopua.

Kun pommisuojia ei enää tarvittu pommien vuoksi eikä sen vuoksi, että kodittomat miehet sodan jälkeen saattoivat yöpyä niissä, jotta eivät olisi paleltuneet pakkasessa kuoliaaksi, oli matka kohti parempaa huomista alkanut.

Tänään on se parempi huominen. Lipussa on yhä risti jäljellä, vaikka rukous tässä maassa on käynyt vähiin.

Tavataan sankarihaudoilla 6.12.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Jotkut (puoli)valtiolliset tahot pyrkivät kyseenlaistamaan Suomineidon itsenäisyyden ja symbolit: "Virallinen Venäjä on toistaiseksi ollut myötämielisellä linjalla ensi vuonna pidettäviä Suomen itsenäisyyden 100- vuotisjuhlia kohtaan ja sanonut kunnioittavansa Suomen itsenäisyyttä. Samaan aikaan Venäjän valtionjohdon tiukassa käsiohjauksessa toimiva venäläismedia tekee omia operaatioitaan ja kyseenalaistaa Suomen itsenäisyyden laillisuutta ja symboleja." http://www.iltalehti.fi/uutiset/2016100122399064_u...

- Olisikohan syytä tässä asiassa viestiä maailmalle sellaista mm. Antti Rinteen 1.10.2016 http://areena.yle.fi/1-3062573?autoplay=true peräänkuuluttamaa itsetuntoa, että kukaan ei voi kyseenalaistaa Suomen itsenäisyyttä? Keinot on monet, ks. esim. ROHKEITA KUVIA Suomineidosta luomuasussaan ilman rihmankiertämää ja upeita PINSSEJÄ&RIIPUKSIA juhlavuodeksi 2017> http://rescordis.vapaavuoro.uusisuomi.fi/kulttuuri...

Käyttäjän amgs kuva

Vain hullu halua, että Suomi olisi jonkun toisen valtion alaisena.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Olihan Euroopan Unioni Suomelle kivaa "piirileikkiä" siihen asti kunnes ensin tuli talouskriisi ja heti perään pakolaiskriisi. Sen jälkeen ei ollutkaan enään niin kivaa olla Brysselin ja Saksan alaisuudessa. Syytä olisi kyllä myös Suomella katsoa iyseään peiliin, sillä vastuusta luistettiin siirtämällä päätäntävaltaa yhä enemmän Unionille, ja tyylii jos EU vaikka määräsi leikkaamaan maatalouden metaani päästöjä 10% niin Suomessa ihan varmuudenvuoksi niitä määrättiin leikattavan 20% perustellen sillä että "EU käski." Välillä on oikeasti näyttänyt siltä että jos EU:lta tulisi käsky hypätä kaivoon niin hyväuskoisena Suomi tottelisi auliisti ja hyppäisi samaanaikaan kun muut EU kerholaiset miettisivät onko määräyksessä mitään järkeä ja kuinka sitä voitaisiin soveltaa.

Reijo Jokela

"Vain hullu halua, että Suomi olisi jonkun toisen valtion alaisena".
Koskeeko tuo myös liittovaltiota?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Vaikea ymmärtää tätä kohkausta jostakin lipusta,kun samalla syömme sen merkityssisältöä kovaa tahtia.

Tähän voisitte arvokkaasti kommentoida mikä sen lipun merkityssisältö on?

Joku jo kirjoitti,että sillä sinisellä ristillä on merkitys.. mutta kun se merkitys on niin ajattelemalla ajateltu eikä suinkaan välitön tunnetila.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset