¡No pasarán!

Jokainen, joka oli eilen Peli poikki – Rikotaan hiljaisuus -mielenosoituksessa tietää mistä otsikon sanat ovat peräisin. "¡No pasarán! – Tästä ette kulje! Melkein noilla sanoilla alkoi toimittaja Mikael Brunilan puhe. Brunila on yksi  Äärioikeisto Suomessa -kirjan (2012) kirjoittajista.

Brunilan puheen alku: "Kesäkuussa 1936, kun kenraali Francon johtaman vallankaappauksen armeijat olivat Madridin porteilla, fasistien vastaiset joukot omaksuivat iskulauseen “No pasarán – Tästä ette kulje”. Iskulausetta toistettiin kaikilla sisällissodan barrikadeilla, jopa tappioiden kasautuessa. Iskulauseeseen tiivistyi se henki, joka elävöitti taistelua epätoivoisinakin hetkinä; viesti fasisteille ei ollut vain “tästä ette kulje”, vaan “tästä ette kulje, koska me olemme täällä”.

Jimi Karttunen oli läsnä siellä rautatieaseman vieressä, paikassa jossa myös natsit olivat.

Eilen marssimme yhdessä ja yhteishengessä. Lauloimme, keskusteltelimme ja kuuntelimme erilaisia puheita. Me olimme siellä ja eilinen mielenosituksen osallistujien määrä on mainio esimerkki siitä, että Suomessa läsnäolijoita on paljon.

Eilen tapasin useita kavereita, joiden kanssa olen keskustellut vain internetin kautta. He ovat olleet jo monia vuosia läsnä sanomassa ei rasismille ja syrjinnälle. Meidän läsnäolijoiden ryhmällä oli myös jatkot erässä ravintolassa. Illan päätteeksi kysyin kavereilta, että mitä nyt tämän jälkeen tapahtuu. Vastaus oli se, että olemme läsnä jatkossakin sanomalla ei rasismille, natsismille ja fasismille. Jatkossa vaadimme, että myös poliittiset päättäjät ovat läsnä sanomalla ei natsismille ja rasismille. Kahden vokaalin lausuminen ja ajatteleminen päätöksenteossa ei voi olla vaikea kuin vain natsismin ystäville ja rasismilla ratsastelijoille.

Viime päivien kirjoitukset ja eilinen mielenosoitus antavat toivoa valoisemmasta Suomesta, joka on avoin yhteistyölle eri ihmisten kanssa ja torjuu väkivaltaa, rasismia ja natsismia.

Mikael Brunilan puhe: Puhe Peli poikki -mielenosoituksessa 24.9.2016

Lopuksi kiitos kaikille, joiden kanssa vietin iloisia hetkiä! Yhdessä on voimaa.

 

amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2020 sain 141 ääntä. Kiitos!
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu