Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Kotouttamisesta vastaava ministeri ei tiedä keitä kotouttaminen koskee!

  • Jokainen tarvitsee joskus opastusta. Kotouttaminen on nyt eri asia kuin vastaanottokeskuksissa tapahtuvaa ohjausta.
    Jokainen tarvitsee joskus opastusta. Kotouttaminen on nyt eri asia kuin vastaanottokeskuksissa tapahtuvaa ohjausta.

Suomen oikeus- ja työministeri Jari Lindström kertoo MTV:n Huomenta Suomen haastattelussa, että hän pitää Kajaanin Otamäen surmaa ääriesimerkkinä kotouttamisen epäonnistumisesta.

”– Tämä (Otamäen tappo) on ääriesimerkki siitä, että jos kotouttamisessa ei olla onnistuttu, se voi johtaa ongelmiin.”

Ministeri on MTV:n mukaan sanonut myös , että kotouttamisen vaikeudet pitää myöntää avoimesti. Tuskin kukaan voisi olla tuosta ministerin kanssa eri mieltä.

”Hän sanoi muun muassa, että maahanmuuttajat ovat pitkään taloudellinen taakka. ” Sekin on tiedossa oleva asia. Tiedetään myös, että ajan myötä Suomi hyötyy taloudellisesti maahanmuuttajista, oleskeluluvan saaneistakin.

Se mitä ihmetyttää ministerin haastattelusta on ministerin antamaa muunneltua faktaa kotouttamisesta. Oikeus- ja työministeri Lindström joko ei tiedä tai hänelle on ihan samaa miten asiat on järjestetty, kunhan viestinsä kuulostaa omien kannattajien korvissa hyvältä. Nimittäin, ministeri olisi voinut käydä lukemassa esimerkiksi Migrin sivuilta mikä on turvapaikanhakijoiden ja kotouttamisen suhde.

”Vastaanottokeskuksissa asuvat turvapaikanhakijat ovat ikään kuin välitilassa, sillä he vasta odottavat tietoa siitä, saavatko luvan jäädä Suomeen. Varsinainen kotouttaminen alkaa vasta, jos turvapaikanhakija saa hakemukseensa myönteisen päätöksen. Vastaanottotoimintaa säätelee eri laki kuin kotouttamista.”

Otamäen taposta epäillyt ovat turvapaikanhakijoita ja asuneet vastaanottokeskuksessa ja Suomessa vuoden. Silti nyt ministeri Lindström asettaa kaikkia maahanmuuttajia ja turvapaikanhakijat samalle viivalle ja saa myös maassa kauan asuneet maahanmuuttajat huonoon valoon kotouttamisen suhteen. Mutta ei vain maahanmuuttajia vaan myös kuntia tärkeässä kotouttamistyössä. Moni vastaanottokeskuksissa asuva joutuu lähtemään Suomesta. Mitä mahtoi olla väärän tiedon julkisuuteen antamisen tarkoitus? Voisiko ministeri erehtyä tässä haastattelussa. Toivottavasti niin. Toisaalta maahanmuutto on ollut ministeri Lindströmin puolueen keskeinen aihe ja siksi on ehkä väärin sanoa, ettei ministeri tiennyt asiasta. Näyttää siltä, että ministeri tiesi, mutta yleistys kuulosti hyvältä.

Työministeri on itse vastuussa maahanmuuttajien kotouttamisesta. Samassa Migrin tiedotteessa sanotaan, että varsinaisesta kotouttamisesta vastaavat kunnat ELY-keskusten ja työ- ja elinkeinoministeriön ohjauksessa. Miten voi olla mahdollista, että vastuussa oleva ministeri ei tiedä omasta vastuutehtävästä?!

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (44 kommenttia)

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

"Miten voi olla mahdollista, että vastuussa oleva ministeri ei tiedä omasta vastuutehtävästä?!"

Olisiko jostain, ties mistä syystä unohtunut sen mainitseminen?

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Ministerit jäävät harvemmin kiinni tietämättömyydestä. Jari Lindström on ympäripyöreiden puhumisessa vielä oppipoika, mikä johti tähänkin lapsukseen.

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Omituisia höpöttäjiähän nää on..

Käyttäjän HannuValjakka kuva
Hannu Valjakka

Kyllähän se voi olla hyvinkin mahdollista,kun kyseessä on tämän puolueen edustaja joka pystyy ainoastaan hutun keittoon,kykenemättä erottamaan puuroa ja velliä toisistaan..hämmenetään ja hämmennetään,vaikkei tiedetä mitä hämmennetään,,surkee juttu.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Kokoomus ja keskusta vaatii lisää haittamaahanmuuttoa ja perussuomalaiset eivät hallitussopimuksen mukaan saa olla eri mieltä, siinä sitä soppaa keitetään.

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund

Hallitusohjelman ulkopuolella ei minkään puolueen pitäisi keittää julkisuudessa omaa soppaansa, mutta Lindströmkin näköjään keittää.

Käyttäjän amgs kuva

Hallituksen linja on ilmeisesti se, että jokainen kolmesta puolueesta saa sooloilla omassa kärkiasiassa. Mulle tämä ja sinulle tuo, kunhan et arvostele sanomisiani ja tekemisiäni.

Mihin se rehellisuus on kadonnut noiden poliitikkojen sanoissa?

Käyttäjän seijalund kuva
Seija Nylund Vastaus kommenttiin #8

En nyt ole ihan tarkkaan seurannut, mutta persut kai siinä sooloilussa ovat ulkoministeri Soini etukenossa "kunnostautuneet".

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Kotouttamisesta vastaava ministeri ei tiedä keitä kotouttaminen koskee!"

- Ongelmahan se on tuokin, ja jonkun mielestä ehkä jopa pahempi juttu kuin itse surmatyö.

Käyttäjän amgs kuva

"jonkun mielestä". Kenen mielestä? Tässä jutussa ei ole kyse surmasta, joka ei ole työ vaan jyrkästi tuomittava teko.
Tässä on kusee kotouttamisesta vastaavan ministerin sanoista. Tuomo, mikä tässä on hankala ymmärtää? Onko vaikea hyväksyä, että lempiministeri nyt antoi ei kaikilta osaltaan onnistunut lausunto? Tässä kyselisin myös lehtien toimittajilta, että miksi hekin kuuntelevat poliitikoiden puheita ja julkaisevat noin vain kyselemättä lisää. Maahanmuutosta kirjoitetaan paljon, mutta myös paljon asiatonta ja vääristeltyä. Jos tiedotusvälineissä jaksetaisiin tutustua pintaa syvemmällä aiheisiin, ehkä asiat avautuisivat toisin.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

"Tuomo, mikä tässä on hankala ymmärtää?"

- Ei mikään.

PS. Surmatyö on suomenkielinen sana ihan siinä missä tihutyö tai vaikkapa myyräntyö.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tiedetään myös, että ajan myötä Suomi hyötyy taloudellisesti maahanmuuttajista, oleskeluluvan saaneistakin."

Kuka tämän "tietää" ja mihin "tieto" perustuu?

Käyttäjän amgs kuva

"Tiedetään myös, että ajan myötä Suomi hyötyy taloudellisesti maahanmuuttajista, oleskeluluvan saaneistakin."
Kuka tämän "tietää" ja mihin "tieto" perustuu?"

Tilastokeskus taitaa tietää. Tässä vanha uutinen. Sen lisäksi pari päivää sitten kuuntelin radiosta, että 2000 luvulla tulleet maahanmuuttajat työllistyvät paljon paremmin kuin 90 -luvulla tulleet. taloudellinen lama osasyynä siihen. Moni maahanmuuttaja perustaa yrityksiä, työllistää itseään, muita maahanmuuttajia, mutta myös suomalaisia.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Tilastokeskus taitaa tietää."

Näytä sitten tilastoja maahanmuuttajien työllistymisestä, varsinkin näiden ns. pakolaisten jotka varsinainen ongelmaryhmä ovat?

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #15

Tiedät itse vastaus. Syitä tuloksiin on monia. Sama Suomessa kielteisiä tuloksia saanut ryhmä menestyy Yhdysvalloissa. Erikoista!

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #18

"kielteisiä tuloksia saanut ryhmä menestyy Yhdysvalloissa. Erikoista!"

Ei tuossa mitään erikoista ole, Yhdysvalloissa ei makseta kotiin makailemisesta. Rajat auki ja kaikille sosiaaliturva ei toimi vaan konkurssi on vääjäämätön lopputulos.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #19

Suomessako maksetaan kotiin makailemisesta? Höh. Sama juttu kun puhutaan työttömien asioista. Sanotaan, ette ne halua työllistyä. Ennakkoluuloon pohjautuva väite.

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen Vastaus kommenttiin #21

"Suomessako maksetaan kotiin makailemisesta?"

Et sitten ole kuullut työttömyyskorvauksista?

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #19

Suomessako maksetaan kotiin makailemisesta? Höh. Sama juttu kun puhutaan työttömien asioista. Sanotaan, ette ne halua työllistyä. Ennakkoluuloon pohjautuva väite.

Käyttäjän Granu kuva
Arto Granlund

Osoitus Sipilän äänestäjien mielistelyä oli vähentää ministerien määrää, on aivan kohtuutonta, että työ- ja oikeusministerin tehtävät yhdistettiin ja sysättiin Lindströmille, jolla tuskin on hajuakaan lain tuntemuksesta.

Risto Laine

Niin, maahanmuuttaja yleensä tulee joko työnperässä, avioliitto jne, kun taas pakolainen tai turvapaikanhakija hakee turvaa siksi aikaa, kun oman maan tilanne stabiloituu jne.

Olenkin ihmetellyt miksi näitä viimeksi mainittuja pitää jotenkin "kotouttaa" suomalaiseen yhteiskuntaan. Ellei sitten haluta vain orjia meille.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Ana Maria teki oikean havainnon, ja olen sama mieltä.

Toisaalta sellaiset asiantuntijat, kuten Ana Maria, minä ja kansanedustaja Juho Eerola, me tiedämme, koska joko sen takia että se koske meitä, taikka kuten Juho Eerola jonka siviiliammatti on siinä kotouttamisprosessissa.

Tavanomaisilla tallaajilla mielivät jonkun olettamuksen perusteella mitä se voisi olla ja ketä se koske.

Ministeriltä jonka siviiliammatti on jotain muuta kuin maahanmuuttopalvelu, lakimies tms. ei voida olettaa että hän osaa ulkoa koko lakikirja ja siihen liittyviä korkeamman oikeuden ennakkopäätökset ulkoa, sitä varten ministerillä on ministeriö ja virkamieskaarti.

Kun jotain fiksu sanottava pitää äkiä keksiä toimittajille ja suurelle yleisöllä tuo oli aika hyvä, se vasta hölmön vaikutksen tekesijos sano, hetki tarkistan migrin sivuilta.

Käyttäjän amgs kuva

Freddy, eikö ministeri voi kysyä toimittajilta etukäteen ne kysymykset ja valmistautua antamaan edes oikeassa olevia vastauksia? Ministereillä on myös avustajia. Mitä varten ne on olemassa?
Kielen, voin erehtyä, että tässä ennakkoasenne ohjasi puhuman kuten puhuttiin olettamuksella, ettei nyt kukaan "huomaa". Näin myö Trump toimii Yhdysvalloissa. Hyvä kysymys on miksi toimittajat hyväksyvät lausuntoja noin vain ja eilen ja tänään kukaan ei tarkistanut oliko se niin tai näin. Kyllä minä välillä olen miettinyt miksi sinä Freddy et ole vastuussa kotoutamisasioista.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Toimittajien taso on mitä on, myös Trump kuten yleensä poliitikot luottavat siihen että kukaan ei tarkista, pääasia että esiintyminen on onnistunut, eri asia on esim. MOT ohjelma silloin henkilöt saavat kysymykset etukäteen ja vastaukset hiotaan.

En tiede miten tarkkaan ja ajatuksella olet perehtynyt kotouttamislakiin ja siihen valmisteluun liittyviin hallituksen esityksiin, sehän uudistettiin 2011 ja koskettaa kaikki muina kun suomen kansalaisena syntyneet suomessa pysyvästi asuvat kansalaiset.

Siis myös minut ja sinut, itse en ole havainnut tässä viiden vuoden aikana mitään muutosta siihen aikaisempaan laki jossa en kuulunut kotouttamisen piiriin.

Itse laissa velvoitettaan hyvin vähän, liian usein siinä toistuu sana voi tai voidaan.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #25

"En tiede miten tarkkaan ja ajatuksella olet perehtynyt kotouttamislakiin ja siihen valmisteluun liittyviin hallituksen esityksiin, sehän uudistettiin 2011 ja koskettaa kaikki muina kun suomen kansalaisena syntyneet suomessa pysyvästi asuvat kansalaiset." Ei näin pitäisi olla. Moni meistä voisi tehdä työtä kotouttajana. :)

Myös Suomessa syntyneet lapset välillä joutuvat erikoisiin tilanteisiin vaikkapa suomen kielen opiskelun suhteen vain koska heillä on papereissa joku muu äidinkieli kuin suomi. Moni lapsi on kuitenkin hyvin taitava kielissä.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem Vastaus kommenttiin #32

"Myös Suomessa syntyneet lapset välillä joutuvat erikoisiin tilanteisiin"

Vanhin tytär sai suomen kansalaisuuden vuoden ikäisenä eli samassa yhteidessä kun minä sain, äiti on syntyperäinen suomalainen, lain uudistuksen myöten hänestä tuli maahanmuuttaja ja hän pääsi opiskelemaan kotouttamistuella vuona 2012, on se tietysti hyvä hänelle eikä hän valittaa.
Itse katson sen vaan luovan eriarvoisuutta, vastaavassa iässä oleva (34v) joutuisi ottamaan opintolaina.
Yksi niistä harvoista lain velvoitteista täytettiin, hänelle laadittiin kotoutumissuunnitelma, tietysti parempi myöhään kun ei koskaan, siis henkilö joka on syntynyt 1978, asunut koko ikänsä suomessa aletaan vihdoinkin jo 2011 kotoutua ja ainoastaan sen takia koska hän täytti kaikki lain kriteerit.
Itselläni tuli mieleen että siloiset lain laatijat ovat laatineet hyvältä kuulosteleva teksti, eivätkä miettineet yhtään miten tuo hieno teksti toimi sitten arjessa.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #25

Freddy,totta on että hallitus on laatinut Valtion kotouttamisohjelman
vuosille 2016-2019, joka on luettavissa tästä alla olevasta linkistä
http://tem.fi/documents/1410877/2132296/Valtion_ko....

Tuo ohjelma sisältää kaiken sen lainsäädännön, joka on säädetty Laki kotoutumisen edistämisestä 30.12.2010/1386 annetussa laissa päivitettynä. https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2010/20101386

Tuossa laissa on määritelty ne toimenpiteet, jotka kotouttamisessa otetaan huomioon. Lakia sovelletaan myös henkilöön, jonka oleskeluoikeus on rekisteröity tai jolle on myönnetty oleskelukortti ulkomaalaislain mukaisesti. Siis jo ennen oleskeluluvan myöntämistä. Tästä johtuen on kaiketi niin, että VOK:ssa opetetaan mm. suomen kieltä sekä yleisiä maan lakeja, jotka läheisesti liittyvät täällä oleskeluun, mm. käyttäytymiseen jne. (laissa esim. määritelty "kotouttamisella kotoutumisen monialaista edistämistä ja tukemista viranomaisten ja muiden tahojen toimenpiteillä ja palveluilla")

Muuten itse käsitän sanoilla kotouttaminen ja kotoutuminen kahta eri asiaa. Kotouttaminen on ensi vaiheessa suoritettavat toimenpiteet, joilla annetaan ensi käden tieto yhteiskunnan toimintatavoista ja palveluista. Kotoutuminen taas on oleskeluluvan jälkeen saatavaa ja annettavaa lisätietoa kunnassa asumiseen liittyen, palveluista jne.

Minusta kyllä ministeri Lindströmin sanomisessa ei ole mitään ristiriitaa, sillä hän on puhunut samoin kuin lakiin kotouttamisesta on säädetty.

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

Parahin Ana. Kirjoitit: "Vastaanottokeskuksissa asuvat turvapaikanhakijat ovat ikään kuin välitilassa, sillä he vasta odottavat tietoa siitä, saavatko luvan jäädä Suomeen. Varsinainen kotouttaminen alkaa vasta, jos turvapaikanhakija saa hakemukseensa myönteisen päätöksen. Vastaanottotoimintaa säätelee eri laki kuin kotouttamista.”

Totesin HuSu:ssa että myönteisen päätöksen saaneet TURVAPAIKANHAKIJAT eli oleskeluluvan saaneet tulevat kotouttamisen piiriin. Mikä siinä meni eri lailla kuin tuo lainauksesi MIGRIN sivuilta?
Kysyn tätä ihan vilpittömästi ja toki korjaan virheeni heti kun se minulle osoitetaan.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Alussa meni vähän harhaan johtuen toimittajan kysymyksen asetellusta, hän kysyi turvapaikan hakijoiden kotouttamisesta, vastauksenne koski turvapaikan saaneita.

Valtaosa ihmisille mene käsitteet sekaisin, kaikki ovat samannäköisiä, otsassa ei tule leima ”turvapaikan saanut” ja hihamerkeistä on nousut ennenkin kohu.

1.28 Kohdalla toitte selkeästi esiin niin kuin asia on oikeasti.

Itse en katsonut aikaisemmin tätä MTV:n pätkä, olin Iltalehden otsikon varassa joka sen ymmärsi samalla tavalla kun Ana Maria.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko

Uskomatonta miten näitä koskapersut-blogeja vaan syntyy ja syntyy.

Hattu päästä Jarpalle, että ehdit kommentoimaan.

Käyttäjän jpvuorela kuva
Jari-Pekka Vuorela

Sanoit:

”– Tämä (Otanmäen tappo) on ääriesimerkki siitä, että jos kotouttamisessa ei olla onnistuttu, se voi johtaa ongelmiin.”

Oliko epäillyillä tappajilla siis oleskelulupa eli oliko heitä jo kotoutettu?

Käyttäjän jarilindstrom kuva
Jari Lindström

#28
Ok. Myönnän, että tuo näkökulma ei tullut edes mieleeni. Pahoittelen jos siitä syntyi väärä kuva. Se ei ollut todellakaan tarkoitukseni.

Käyttäjän mikkokokko kuva
Mikko Kokko Vastaus kommenttiin #29

Olet oikeasti ensimmäinen poliitikko joka pahoittelee ennen kuin on pakko.

Käyttäjän amgs kuva

Arvoisa ministeri Jari Lindström, jos luitte kirjoitukseni kännykällä, mahdollisesti jäi huomiomatta, että tuo lainaus on Migrin nettisivulta eikä siis ole minun.

Itse ihmettelin, kuten Jari-Pekka Vuorela kirjoitti alempana komentissa #28. Kiitos Vuorelalle valpaudesta! Otaniemen epäillyt eivät ole oleskeluluvan saaneita.

”– Tämä (Otanmäen tappo) on ääriesimerkki siitä, että jos kotouttamisessa ei olla onnistuttu, se voi johtaa ongelmiin.”

Oliko epäillyillä tappajilla siis oleskelulupa eli oliko heitä jo kotoutettu?"

Kiitos siitä, että vastatte kansalaisten huoliin! Moni ministeri ei toimi tuolla tavoin julkisesti.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Eikä noiden mainitsemiesi henkilöiden tarvitse olla oleskeluluvan saaneita, sillä laki kotouttamisesta koskee myös turvapaikkahakemuksen jättäneitä, joille ei mainittua oleskelulupaa ole vielä myönnetty. Heillä on oleskelukortti. Kts kommenttini #34.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

kommenttiin #24.

Arvoisa ministeri Lindström, ei tarvitse pahoitella mitään, sillä kuten edellä kommentissani 34 olen esittänyt olette puhuneet laissa säädetyllä tavalla. Pois turha itsekritiikki, kun siihen ei ole aihetta. ;)

Käyttäjän amgs kuva

Käytännössä kotouttaminen vie vuosia. Eri asia on olla Suomessa tilapaisesti "välivaiheessa", kuten Migri sanoo ja asettua maahan asumaan. Sen perusteella, että kaksi "välivaiheessa" olevaa henkilöä on epäiltynä kamalaan rikokseen ei oikeutta ministeriä eikä ketään muuta väittämään, että se on esimerkki kotouttamisen epäonnistumesesta. Se kuulostaa monien korvissa "mukavalta mitä minä sanoin -tiedolta", mutta johtopäätös menee metsään ja on epäoikeudenmukainen niitä tahoja kohtaan, jotka vastaavat kotouttamisesta ja joiden vastuuhenkilö on nyt ministeri Lindström itse!

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #38

Tämä avaus on malliesimerkki miten yksi blogi voi muuttaa asiaa parempaan suuntaan. Ana toi epäkohdan asiallisesti esille, ja vastuuministeri kävi toteamassa olleensa väärässä. Hänen aiempi ajattelutapansa ei hälyyttänyt puhetta pitäessä, että tuli väärä signaali yleisöön päin. Nyt hän on pahoitellut virhettään ja ilmeisesti oppi jotain uutta Anan viestin seurauksena.

Ei huono asia ollenkaan.

Ministeri Lindström siis oppi jotain, mutta blogin kaikki kommentit eivät sitä kerro, joten vielä jää jotain opittavaa seuraavaa Anan blogia odottaville.

Kiitos Analle, että olet olemassa.

Ana on esimerkki onnistuneesta kotoutuksesta.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #39

Ari, kiitoksia sinulle monista syistä! Kiitoksi myös kaikille kommentoijille ja lukijoille, jotka ymmärsivät mitä tarkoitin.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #41

Ana, en nyt oikein ymmärrä mitä yrität tuolla kommentillasi esittää? Etkö trakoitakaan otsikossa mainittua tarkoitusta eli "Kotouttamisesta vastaava ministeri ei tiedä keitä kotouttaminen koskee!"

Luulin tähän saakka ymmärtäväni suomen kieltä, mutta nyt tulin epäileväksi. Kerrotko vielä mitä tarkoitat kirjoituksellasi sanoa, jos otsikko onkin jotain muuta kirjoituksen kanssa?

Vielä kertaus on opintojen äiti sanotaan. Sisäministeriö on vastuu ministeriö Migrin toiminnasta ja VOK:t taas migrin alaisuudessa ja valvonnassa. Hallitus on säätänyt lain ja ohjeistuksen migrille Koutouttamisesta, joka koskee siis myös niitä joille ei ole vielä myönnetty kuin oleskelukortti (tilapäinen).

Kirjoituksessa mainitut turvapaikanhakijat oli ensin majoitettu Oulun VOK:iin ja sieltä siirretty Kajaniin VOK:iin häirökäyttäytymisten vuoksi (en tiedä minkälaisista kyse). Voidaan hyvin kysyä, onko ensi alun kotouttamista ko. menettely eli siirto toiseen? Poistuuko huono käyttäytyminen noin helpolla tavalla? Vastuu siirrosta on sisäministeriön alaisen migrin, joten kun kotouttamisen vastuuministeri lausuu kotouttamisen epäonnistuneen, niin on vähintäinkin epämiellyttävää siirtää ministerin sanomisesta syyttely häneen. Ennemminkin voisi kysyä, miksi siirrettiin? Eikö olisi ollut sisäministerillä muunlaista ohjetta migrille ja vokille ko. tilanteessa?

Aria olen pitänyt syvällisesti asioihin perehtyneenä, mutta tuo kommentti sai ajatteluuni särön.

Käyttäjän arialsio kuva
Ari Alsio Vastaus kommenttiin #42

Höpö höpö Sirpa ja särö, nyt joku puhuu aidasta ja toinen aidan seipäästä, joten tätä janttamista ei kannata jatkaa. Suurin osa suomalaisista ei edes tiedä että on sellainen, kuin migri. He kuitenkin kuuntelevat ministerin puheita, joten ministerin pitää pysyä sellaisessa kuosissa, että normaali kuulija käsittää mistä on kysymys.

Jarille tuli lapsus, jonka Ana on huomioinut. Jari on pahoitellut asiaa ja asia on loppuun käsitelty. Paitsi, että Sirpa ei hellitä vaan sanoo Arin aiheuttaneen särön hänelle.

Virtuaalihalaus Sinulle Sirpa, koeta kestää.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #43

Juuri näin. Kritiikin kohde reagoi asiaan ja se on jo aika paljon tehty maassa, jossa ministerit ja kansanedustajat elävät kuin jossain toisessa kuplassa kuin kansalaiset.

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah Vastaus kommenttiin #38

No voi hyvänen aika sentään. Eikö voi käsittää, että VOK:n antama ensi tieto (vastuullinen "välivaiheessa") käyttäytymisestä Suomessa on epäonnistunut. Kyllä pitäisi käsittää, ettei ministeri voi olla vastuussa noiden henkilöiden teoista vaan heille ei ole mennyt jostain syystä perille se, että Suomessakaan ei voi ryöstää, pahoinpidellä ihmisiä ilman seuraamuksia. Kyse on kyllä epäonnistuneesta ensivaiheen kotouttamisesta, ainakin osittain, osittain toki vaikuttaa ko. henkilöiden oma asenne. Mielipiteitä on varmasti toisenkinlaisia, mutta kohtuus pitäisi olla kuitenkin ministerin syyttelyssä tällaisissa tapauksissa, joita ei voi hyväksyä, eikä niitä voi näköjään estää.

Edit; Palaan vielä kommentissani #34 kirjoittamaani, sekä blogissa kirjoitettuun kohtaan " Varsinainen kotouttaminen alkaa vasta, jos turvapaikanhakija saa hakemukseensa myönteisen päätöksen. Vastaanottotoimintaa säätelee eri laki kuin kotouttamista.”

Juuri tuosta olen kommentissani #34 kertonut. Kotouttaminen koskee myös oleskelukortin saaneita, joille ei siis ole myönnetty oleskelulupaa. Migrin sivulla on hyvin lyhyesti todettu kotouttamisesta. Todettu, että varsinainen kotouttaminen alkaa vastaa kuntaan sijoituksen jälkeen, joka luonnollisesti pitää paikkansa. Mutta kyse onkin mainitsemassasi esimerkkitapauksessa se, että ensi vaiheen kotouttaminen VOK:ssa on katsottava epäonnistuneen yhdessä henkilöiden oman asenteen kanssa.

Käyttäjän SampsaMkel kuva
Sampsa Mäkelä

Minulle jäi tästä päällimmäisenä mieleen seuraavanlainen ajatus:

Kun Suomessa vuoden verran asunut henkilö tappaa ihmisen, ei ensisijainen syy ole kotouttamisen epäonnistuminen. Pienelle osalle ihmisistä toisen henki ei ole arvokas ollenkaan ja tämä tappaja kuuluu siihen joukkoon. Jos oikein ymmärsin, niin tässä tapauksessa ainoa tapon motiivi on ollut ryöstö.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset