Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Leijonakoru pukinkonttiin

  • Vihreä leijona.
    Vihreä leijona.
  • Suomi tarvitsee enemmän myönteisiä kuin kielteisiä leijonia.
    Suomi tarvitsee enemmän myönteisiä kuin kielteisiä leijonia.

Pari päivää sitten juttelin henkilön kanssa, jolla oli leijonakoru kaulassa. Vihasiko hän minua ja muita ihmisiä? -Tuskin. <3 Se leijona hohti ja näytti ihan kauniilta ihanan ihmisen kaulassa.

Luin kuitenkin tänään, että Suomen leijona- koru ja rautasormus ovat saaneet viime vuosina kielteisiä merkityksiä äärioikeistolaisina symboleina ja, että siksi niiden käyttäminen ei tunnu monien mielestä kovin soveliaalta. Miksi annat muiden määritellä asioita, jotka merkitsevät sinulle paljon?

Tämän päivän uutinen valitettavasti ei ole aivan uudesta ilmiöstä. Eduskuntavaaleissa 2011 vihreät käyttivät leijonaa vaalikampanjassa. Tarkoitus oli viestittää, että Suomen itsenäisyyden symbolit kuten leijona kuuluvat kaikille suomalaisille eikä vain äärioikeistolaisille. Leijona oli hyvän puolella ja ilman vihaa.

Tämän vuoden tammikuussa Nyt -liitteessä oli juttu, jossa kerrottiin kuvataiteilija Emmi Mustosen suunnittelemasta Kaikkien leijona -paidasta, joka kuvastaa nykyistä monimuotoista suomalaisuutta. Mustosen idea on hyvä, mutta minä haluaisin nähdä kaikissa ihmisissä myös sitä aitoa leijonakorua. Minäkin haluaisin sellaisen.

Ehdotan Punaiselle Ristille ja kaikille muille kansalaisjärjestöille, että he jakelisivat ihmisille leijonakoruja. Puolueet voisivat jakaa seuraavissa vaaleissa eri värisiä leijonia. Itse taidan kirjoittaa joulupukille.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

9Suosittele

9 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (71 kommenttia)

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Kultakauden taide on toinen tiheämpimerkitykselinen symboli jota pseudokansallismielinen oikeisto on yrittänyt omia. Siinä onnistumatta. Kultakausi oli nimittäin tasokas luovuuden suma. Pseudokansallismieliset ovat heikkona raakuuteen, agressiiviseen voimaan, falskiuteen ja kevytmielisyyteen eivätkä siksi koskaan yllä millekään tasolle.

Käyttäjän amgs kuva

Joku voi yrittää omia asioita, mutta ne yhteiset asiat kuuluvat kaikille. On hölmöä luopua niistä vain siksi, että joku haluaa antaa niille asioille uusia merkityksiä. Kehotan Pate Mustajärveä käyttämään taas leijonakorunsa. Hieno laulaja ja ihminen on sen arvoinen. Mustajärvi on sinivalkoinen laulaja.
http://www.iltasanomat.fi/viihde/art-2000000601416...

Muuten, moni muukin on ollut heikkona raakuuteen, agressiiviseen voimaan, falskiuteen ja kevytmielisyyteen.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Pate Mustajärvi tuomittiin törkeästä rattijuopumuksesta viime heinäkuussa.

On leijonakorulle kunniaksi, ettei hän sitä käytä.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #13

Tuskin Pate Mustajärvi on ainut tuomittu, jolla on ollut leijonakoru rinnassa.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #23

Hän nimenomaan oli luopunut sen käytöstä jo ennen törkeää rattijuopumustaan vastalauseena rasismille ja väärälle isänmaallisuudelle.

Sinulla on toki oikeus ihailla häntä.

.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #50

Ei nyt kuitenkaan riipus taida suojata rikolliselta käytökseltä. Tuskin olisi Mustajärveäkään suojannut.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen Vastaus kommenttiin #51

Terävä huomio ja kannanotto.

Ei taida edes nilkkapanta suojata kaikkia ihmisiä rikolliselta käytökseltä.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen Vastaus kommenttiin #23

Vabandus eli anteeksi, lupasin julkisesti, etten käytä sitä sanaa, mutta se oli biisin nimi.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen Vastaus kommenttiin #13
Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Voi että naurattaa... ...Onnea en toivota, varsinkaan niin saastaisen eläimen, kuin leijonan puolesta, varsinkin, kun tässä on sukupuolineutraali leijonauros, siis ilman penistä, f it ! Hyväksykäätte tosiasiat... ...tai ette. Urosleijona harrastaa lisääntymistä 3000 kertaa ja vasta sitten natsaa keskimäärin, edes kerran ja sitä ennen (tai kaksi urosleijona-veljestä) urosleijona tappaa eri urosten pennut, joka on omituista, mutta luontevaa ja sopii suomalaiseen ajatteluun, sekä kuittaa suomalaista raakalaismaisuutta. Esitänkin itsenäistä Ahmaa Suomen kansallis-ELÄIMEKSI, se on sentään ITSENÄINEN, päinvastoin kuin, Suomen EU- ja USAn orjavaltioina... mm Suomi... ...sitä pikkuista lähtee muuten karkuun samalta haaskalta iso karhukin. Ja Venemaal on Karhu sentään hiukkasen soveltuvampi lippuun. Toki AK-47 on usean maan lipuissa... Vihreät ovat täysin, sekä Helsingissä, että eduskunnassa pihalla oikeiston kanssa hiilen poltosta ja mä nyt olen sentään ex-lämpöasiantuntija. ENSIN aurinko, tuuli ja sitten vety. Mutta kun myydään periaatteet, myydään kaikki, kuten joka ikinen puolue Suomessa on aina tehnyt.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Olette Lappalainen väärässä.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Neokansallismieliset liikkeet koettelevat porvariston sieluja kaikkialla Euroopassa. Koetukselle joutuminen on ihan hyvä juttu.

Käyttäjän amgs kuva

Puhutaan äärikansallismielisyydestä, joka verhoutuu uusiin vaatteisiin. :)Koetukselle joutuminen on aina hyvä, mutta se koetus voisi perustua muuhun kuin ennakkoluuloihin, vihaan, oletuksiin ja jopa valheisiin. Eteenpäin vievä koetus on hyvä. Minua ihmetyttää kuinka Suomessa yksi pieni äänekäsryhmä määrittelee kuinka asioihin pitäisi suhtautua. Leijonakoru on hyvä esimerkki siitä. Toinen esimerkki on maahanmuuttovastaiset ja jopa rasistiset mielenosoitukset, jotka nauttivat viranomaisten suojelusta.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Kuulin samaa asiaa Yle Puheelta. Suomen Ilmavoimien alkuperäinen hakaristi-tunnus vie monien ajatukset Saksan natsikauteen, joten varovaisuuden nimissä hakaristi mieluummin siivotaan näkyvistä.

Jos leijonavaakunakin on ensi ajattelemalta kiihkoisänmaallinen tunnus, harmi. Onko tolkun suomalainen luovuttanut kotimaansa vaakunan liian helposti änkyröiden hallintaan?

Vihreiden leijonatunnuksesta muistan iltapäivälehtien innostuksen: vaakunaeläimeltä on retusoitu sukuelin pois! En muista, saatiinko tuohon yksityiskohtaan kajoamiselle jonkinlaisia perusteluja.

http://suomenleijona.fi/images/vaakuna_500.png

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Vihreät tekivät ison virheen kun eivät seisseetkään koko vaalitaistelun ajan hyvän maskottinsa takana vaan pistivät sen syrjään.
No nyttemmin ovat kuitenkin osoittautuneet Suomen parhaiksi leijoniksi.

Käyttäjän amgs kuva

Tuo on kyllä mielenkiintoista. Minkä takia he luopuivat leijonasta? Ehkä halusivat myöhemmin esiintyä muulla tavoin kuin äärioikeistolaisten haastajina. Vuonna 2011 eduskuntavaalitulos oli vihreille surkea. He olivat silloin hallituksessa ja puheenjohtajana oli Anni Sinnemäki.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko Vastaus kommenttiin #8

"Minkä takia he luopuivat leijonasta?"

- Kaikki vaalitemput eivät tunnukaan enää täysin onnistuneilta, kun julkisuus on niitä aikansa grillannut. Niin voi käydä, vaikka asialla ovat mainostoimistojen täysammattilaiset, jotka yrittävät parhaansa mukaan ottaa vaikutukset huomioon.

https://www.youtube.com/watch?v=xshAd3Nitfw

Käyttäjän amgs kuva

Niin hakaristin historia on pitkä ja myös leijonasymboli. En kuitenkaan käyttäisi ulkomailla hakaristijuttuja. Monille se merkitsee liian surullisia asioita. Sanotaan, että vaikkapa kunnioituksena juutalaisia kohtaan, en käyttäisi sitä.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Tuo ei ole ihan yksioikoista. Intiassa ja Nepalissa hakaristi on onnen merkki. Plan-järjestön lapsityövoimanriiston vastaisen taannoinen kampanjan mediakasvo oli muuten nimeltään Swastika. Natsit muuten löysivät Himalajalta tuhatkunta vuotta sitten pudonneesta meteoriitista tehdyn Buddha-patsaan, jonka rintaan on kaiverrettu hakaristi. Myös Kalevala-aikojen suomalaisugrit tunsivat hakaristin. Suomen ilmavoimien merkki oli ensimmäisessä Ruotsista saadussa koneessamme jo 1918, jolloin kukaan ei ollut kuullutkaan NSDAP-puolueen logosta johon Hitler lainasi merkin. Talvisodassa Suomen harvat lentokoneet taistelivat hakaristitunnuksin Hitlerin liittolaisen Stalinin maahantunkeutujavoimia vastaan ja vielä jatkosodassakin fasisti-internatseja vastaan.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #9

Onhan tuo kaikki totta mutta välissä on sellaista historiaa joka tekee merkin välttämisen välttämättömäksi. Natsismi tuhosi myös merkin.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #10

Natsismi tuhosi paljon muutakin, paljon lopullisesti mutta paljon vain henkitoreisiin. Kulttuuri ja monet myönteiset asiat ovat nousseet sittemmin, miksi jäädä ikuisiksi ajoiksi maahan makaamaan jonkin Hitlerin tai Stalinin raiskauksen jäljiltä. Natsi-Saksassakin myös oli paljon sellaista siellä kehiteltyä eikä muualta varastettua kuten hakaristi/swastika, mikä on ollut syytä säilyttää ja kehittää. Ei televisiokaan jäänyt maahan makaamaan vaikka se olikin siellä alkuun pantu eikä susiensuojelu tai kansanauto eli folkkari ole sinällään pahoja vaikka Hitlerin poppoo niihin koskikin. Ja hakaristikin elää ihan viatonta elämäänsä yhä Intiassa ja Nepalissa. Niin myös Suomen ilmavoimien entisissä koneissa ja nykyisissäkin lipuissa ja tasavallan presidentin merkeissä ym. ei-natsistisissa konteksteissa.

Mutta sirpin ja vasaran käyttöä harkitsisin säänneltäväksi samaan tapaan harkiten kuin NSDAP-tyyppisen hakaristinkin - tiedätte syyt...

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #12

Ihan niinkuin sirppi ja vasara narsismi liitetään nimenomaan huonoihin asioihin.
Molemmat suuntaukset myös harrastivat reformipolitiikkaa mutta vain vallan saamiseksi. Uusnatsismi ei edes harrasta mitään reformipolitiikkaa, pelkkää väkivaltakulttia.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen Vastaus kommenttiin #14

Olen kokeillut sirppiä vielä tällä vuosituhannella terassinurmen trimmerinä, mihin se ei oikein soveltunut. Tunnen olevani ihan rehellinen melkein oikea työmies, ja näkisin joka tapauksessa sirpillekin edelleen ainakin arvostavaa museokäyttöä, ja vasaraa pidän oivallisena ja yhä parhaimmistoon kuuluvana työkaluna, vaikka peukalonkynsi on henkkoht ominaisuuksistani johtuen tuon tuosta mustana. Mutta tottatosiaan, siihen tiettyyn hakaristimaiseen kulmaan yhdistettynä ja kiinnilyötyna, noilla kaluilla ei ole mitään hyvää käyttöä. Vain pelotelippuihin ja holokaustimuseon seinälle kelpaavat ym. historiantarkastelukonteksteihin kelpaavat siinä missä se natsien hakaristikin. Suomen kunniakas hakaristi eroaa asettelultaan ja väritykseltäänkin hitlleriläisten swastikasta, ja hakaristiä ovat kantaneet presidenttimmekin käädyissään ja mitaleissaan Tarja Halosesta Mannerheimiin ja Kekkosesta Niinistöön - niin tästedeskin!

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen Vastaus kommenttiin #10
Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä

Tätä asiaa voidaan ajatella kahdelta kannalta. Voidaan kysyä, onko oikein antaa natseille valta pilata ikuisiksi ajoiksi ikivanha symboli ja koristekuvio. Minusta ainakaan kenelläkään ei ole oikeutta vaatia, että ne, joiden perinteisiin kuvio olennaisesti kuuluu (esim. Intiassa, ehkä myös Suomessa), luopuisivat siitä jonkin Hitlerin takia. Toisaalta en minäkään sitä rupeaisi viljelemään, koska väärinkäsitysten vaara on niin ilmeinen. Ehkä 3000-luvulla asia hahmotetaan jo toisin.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #28

Eihän sitä kukaan välttelekään mitenkään elämää häiritsevästi kun se ilmestyy fragmenttina johonkin kiinalaiseen vanhan silkkikankaan kuvioon tai muuhun ihan epäpoliittiseen yhteyteen.

Käyttäjän ollivaisala kuva
Olli Väisälä Vastaus kommenttiin #29

Ruotsalaiset häiriintyivät jo joulutortuista.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #36

Njaa, marginaalista. Klikkausjournalismia.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Hakaristi sai alkunsa muistaakseni muinaisesta Intiasta. Erilaisten vaiheiden jälkeen se päätyi Ilmavoimien tunnukseksi ja erilaisiin kunniamerkkeihin Suomessa ennenkuin Natsi-Saksaa oli olemassakaan. Saksassa hakaristi julkisilla oaikoilla on laiton, mutta Suomessa ei.

Minä kieltäisin burkat ja burkinit ennen hakaristiä. Nykypäivänä ne muistuttavat anemmän ihmisarvojen polkemisesta kuin hakaristi.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Euroopan kansallisvaltiot ovat häviämässä ja niiden tilalle on kehittymässä erilaisia etnisiä ja muita yhteisöjä. Nykyään vaakunaleijona on lähinnä valkoisen suomalaisrodun symboli. Sillä on vähän samanlainen tie kuin mustien rastafarien leijonasymbolilla, joka alunperin koristi Etiopian lippua, mutta marxilaisen vallankumouksen jälkeen 1975 poistettiin valtion lipusta. Ennustaisin, että Euroopan yhtenemisen myötä vaakunaleijonan valtiollinen käyttö loppuu ja se jää lähinnä etniseksi symboliksi. Kannattaa muistaa, että etnisten symbolien väärinkäyttö voi olla hyvin loukkaavaa.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Leijona on valtiollinen symboli. Mikään eläin ei voi olla etninen symboli. Saamelaisilla on hieno symboli. Romaneilla myös. Ne ovat oikeita symboleita.
Jos haluaa hävittää kansallisvaltiot niin silloin omii niiden symbolit joksikin etnisiksi. Sellaista kampeamista eivät saamelaiset eivätkä romanit ole tehneet.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Joillain ns. luonnonkansoilla on kyllä omia etnisiä maskottieläimiä ja onpa sudenkansakin ja joidenkin eläinten ominaisuuksia jäljitteleviä etnoheimoja. Venäjän karhu sitä vastoin on valtiollinen juttu eikä edes sitä vaan valtapuolue Jedinajan propagandajuttu.

Käyttäjän pekkaopollanen kuva
Pekka Olavi Pöllänen

Saamelaiset ovat geneettiseti hyvin lähellä baskeja. Erittäin!

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Useilla Euroopan mailla leijonasymbolin rikos on moninkertainen Suomeen verraten, kun vaakunassa on monta leijonaa, yleisimmin kolme. Viro norja englanti vai skotlantiko se oli ja... kymmenen maata varmaan ja maailmassa enemmänkin. Leijona onkin monikansallinen symboli!

Käyttäjän magi kuva
Marko Grönroos

Tämän katsomisen jälkeen et koskaan enää näe Suomen leijonaa samalla tavalla.

Mullakin on linkkarissa Suomen leijona. Olenkohan natsi? Pidän natsien asustetyylistäkin.

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

"Pidän natsien asustetyylistäkin."

Tom of Finland on todennut, että natsien asusteet ovat niin hyvän näköisiä, että niiden suunnittelija on varmasti ollut homo. Ja kun asiaa tarkemmin miettii, niin natsi-asut ovat usein homo-symboleina.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi

Siitä sitten kysymään jos Hugo Boss oli homoseksuaali.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #44

Homo hän ei todennäköisesti ollut, koska hänellä oli lapsi, mutta vannoutunut nazi hän oli 1920-luvulta asti. Koska hän oli NSDAP-puolueen jäsen ja tukija (taloudellisesti) Hugo Bossin yritys sai suuret tilaukset mm SA:lta, SS:ltä ja Hitler Jugendilta mm. Hänen yrityksensä liikevaihto nousi kymmenessä vuodessa 38.000 reichsmarkista (1932) 3.000.0000 reichsmarkiin (1941). Toisen maailmansodan aikana Hugo Bossin yritys käytti orjatyövoimaa useista valloitetuista maista.

Käyttäjän danielantti kuva
Daniel Leppäjärvi Vastaus kommenttiin #67

Juu, ja taisi olla puma joka valmisti SS:n urheiluvaatteet.

Käyttäjän RalfKarlsson kuva
Ralf Karlsson Vastaus kommenttiin #44

Homo hän ei todennäköisesti ollut, koska hänellä oli lapsi, mutta vannoutunut nazi hän oli 1920-luvulta asti. Koska hän oli NSDAP-puolueen jäsen ja tukija (taloudellisesti) Hugo Bossin yritys sai suuret tilaukset mm SA:lta, SS:ltä ja Hitler Jugendilta mm. Hänen yrityksensä liikevaihto nousi kymmenessä vuodessa 38.000 reichsmarkista (1932) 3.000.0000 reichsmarkiin (1941). Toisen maailmansodan aikana Hugo Bossin yritys käytti orjatyövoimaa useista valloitetuista maista.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Kirjailija Sofi Oksanen korostaa, että Suomen kansalliset symbolit kuuluvat kaikille, jotka pitävät Suomen itsenäisyyttä ja kulttuuria arvossa ja lisää: "Ehkäpä rasismia vastustavien pitäisi käydä vastarintaan ja käyttää maan tunnusmerkkejä..."

Niin kuin Oksasen vertailukohdakseen valitsemassa Norjassakin, myös Suomessa kansallissymbolit sopivat hyvin jokaisen suomineidon ja -nuorukaisen juhla-asuun ja arkeen siinä missä vanhempienkin. Niin lippu kuin vaakuna ja kansallispukukin ovat vapaasti käytössä ja suositeltavia varsinkin nyt Suomi 100 vuotta -juhlavuoden 2017 odotustunnelmissa. Ks. http://rescordis.puheenvuoro.uusisuomi.fi/220655-s...

Norjan vaakunassa muuten on sama eläin kuin Viron ja... https://fi.wikipedia.org/wiki/Norjan_vaakuna

Käyttäjän amgs kuva

Tänään on Keski-Amerikan valtioiden (Guatemalan, El Salvadorin, Hondurasin, Nicaraguan ja Costa Rican)itsenäisyyspäivä. Nicaraguassa lapset ja aikuisetkin pukeutuvat kansallispukuun. Samalla kaduilla lauletaan kaikille Keski-Amerikan valtioiden itsenäisyydelle. Yksi asia ei sulje toista.
Olen samaa mieltä Oksasen kanssa. Toivon vain, ettei nyt kukaan ehdottaa pakottamista siihen. Koko kansallismielisyyden idea nykyisin on niin ääriajateltu, ettei se monissa ihmisissä herätä intoa, päin vastoin sitä kyseenalaistetaan, mutta minusta Suomessa pitää keskustella mitä se kansallismielisyys tarkoittaa jokaiselle.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Olisihan se hyvä että jos netissä ja pitkin Suomea räyhäävät agitaattorit alkaisivatkin ommella leijonaheijastimia joulumarkkinoille. Saataisiin monta kärpästä yhdellä iskulla.

Käyttäjän amgs kuva

Miksi he? Sini, tuo on mainio idea. Toteuttaisit sen nyt heti itse. Laitan tilauksia tulemaan.

Käyttäjän lahtipe1 kuva
Petri Lahtinen

Vihreä Leijona ei vastaa täysin vaakunaleijonaa: se on tehty sukupuolineutraaliksi.

Kauko-Idässä asuessani hakaristejä näki tämän tästä: se oli temppelien merkkinä, rakennuksissa ja vähän muuallakin sitä oli pahoja henkiä pois ajamassa.

Käyttäjän teuvomast kuva
Teuvo Mast

Vaikka Leijona on ollut kaulassani tuolta 1960 luvulta en vihaa ketään en liioin ole ääri oikeistoa vaan olen sitoutumaton .
Tuo Leijona on kahdesta syystä kaulassani ekana siinä on tietysti Suomi, mutta se että olen horoskoopiltani Leijona, sekään ei ole sivu seikkaa .
Mutta vihata ketään Suomessa asuvaa kohtaan on minulle outo asia terv tepivaari

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Pitääpä alkaa itsekin vakavasti harkita leijonakorun tai paidan hankkimista. Päänkin voisi ajaa vaihteeksi kaljuksi, niin ei tarvitsisi kammata tukkaa joka aamu.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen

Äkkiä sitten pää kaljuksi että ehtii sänkeytyä ennen pakkasia. Kalju ei oikein sovi talveen.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus

Totta, tosin jos leikkaan tukan jo tällä viikolla niin se ehtii kasvaa jo lumentuloon mennessä. Tammi-helmikuussa on aloitettava viimeistään tukan kampaaminen, ettei tule takkuja.

Käyttäjän suburbian kuva
Sini Lappalainen Vastaus kommenttiin #34

Juu takut ja letit ja koristenauhat vievät huomion korulta.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #34

Mutta Karo, hiustyyli on aivan eri asia kuin itsenäisen Suomen symbolit. Monille kaljuus vain lankeaa.

Käyttäjän KaroKankus kuva
Karo Kankus Vastaus kommenttiin #42

Se on totta ja on myös nuoria luonnostaan kaljuja miehiä, jotka haluavat käyttää leijonakoruja.

Käyttäjän ResCordis kuva
Veikko Savolainen

Hyvähän se on Karo puhua tukan kampaamattomuuden autuudesta, kun sinulla on valinnan mahdollisuus ;)

Käyttäjän allsynergy kuva
Rami Ovaskainen

Risti tai leijonakoru jne. kantajallaan ei useinkaan merkkaa juuri mitään... on nähty. Mitä siitä... se on vain koru. Jos joku haluaa pitää, niin siittä vaan.

Ymmärrän kyllä että strategisesti puolueiden tai eri ryhmittymien kannattaa käyttää tiettyä symboliikkaa, koska ihmiset (useimmat) lankeavat symboleiden lumoihin helposti mikäli haluttu ideologia esitetään sopivan näppärästi. Jos ideologian puolelle saadaan tarpeeksi kannattajia, niin symbolikin alkaa merkata jotain.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Leijona on suomalaisuuden symboli jota ei mikään puolue, ei edes Kokoomus voi itselleen omia.

Käyttäjän amgs kuva

Ovatko vuonna 2016 vain kokoomuslaiset suomalaisuuden edustajat?! Se on vain ja ainoastaan yksi mielipide suomalaisuudesta.

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Niinpä. Kokoomuslaiset jo ennen skinejä kantaneet leijonatunnusta. Mutta, minäkin saan kantaa vaikka en olekaan kokoomuslainen ja tukkaakin minulla vielä on.
Menenpä tuonne alustukseesi tykkäämään, koska leijona meille kaikille kuuluu.
Vaikka ensimmäinen tykkääjä onkin Lappalainen.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #49

Oi jos kaikki lukijat tykkäisivät esitetyistä ajatuksista ja aloitteista esittäjän nimestä tai muusta seikasta huolimatta! Itse, jos luen jotakin hyvää, suosittelen, olisi kirjoittaja kuka tahansa.

Olli Kankaanpää

Leijonan katseen pitäisi suuntautua oikealle. Suomeen ei kohdistu Ruotsista vakavasti otettavaa sotilaallista uhkaa.

Olli Kankaanpää

Koko Ruotsin armeija on nykyisellä kokoonpanolla yhtä suuri vitsi kuin Irakin puolustusvoimat.

Käyttäjän amgs kuva

En ole mitenkään kovin perillä Ruotsin puolustusasioista. Aihe on kiinnostava, mutta en ehdi istua lukemaan. Ensisilmäyksellä voi sanoa, että Ruotsilla ei ole samanlaista välitöntä "mahdollista uhkaa" kuin Suomella ja toiseksi Ruotsin talous antaa enemmän tilaa vaikkapa armeijan hankintoihin.

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

Erinomainen kirjoitus. Suomen leijona on vanhin tunnettu Suomen valtiollinen tunnus, eikä sen tulisi missään tapauksessa joutua pienten, äänekkäiden vähemmistöjen tunnukseksi.

Historiallisesti eräiden lähteiden mukaan Suomen vaakunaleijonan malli on jo lähtöisin kuningas Kustaa Vaasan (1523-1560) ajalta, johon aikakauteen ensimmäiset tiedot leijonan käytöstä Suomen valtiollisena symbolina ajoittuvat. Suomen suuriruhtinaan arvonimeen Ruotsissa liittyy leijonasymboli, vaikkakin leijona esiintyy myös monissa Ruotsin maakunnan vaakunoissa.

Leijonatunnuksen rasistinen arvottaminen väärentää Suomen vaakunaleijonan historian.

EDIT: Vanhin esiintymä leijonasta Ruotsin / Suomen vaakunassa on sen esiintyminen Kustaa Vaasan hautamuistomerkissä Uppsalan tuomiokirkossa 1580-luvulta.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thu...

Käyttäjän amgs kuva

"Vanhin esiintymä leijonasta Ruotsin / Suomen vaakunassa on sen esiintyminen Kustaa Vaasan hautamuistomerkissä Uppsalan tuomiokirkossa 1580-luvulta."

Näin hautamuistomerkin omin silmin juhannuksena. Aika mahtava muistomerkki Pohjolan leijonalla on!
https://fi.wikipedia.org/wiki/Kustaa_Vaasa#/media/...

"Leijonatunnuksen rasistinen arvottaminen väärentää Suomen vaakunaleijonan historian." Väärentää ja siksi niiden pitäisi olla jokaisen kansalaisen käytössä eikä vain pienen joukon uhon yhteydessä.

Kysyisin ihmisiltä, jotka ovat sitä mieltä, että Suomen leijona ei ole pelastamisen arvoinen, että pitäisikö olla jakamatta niitä mitaleita, joissa leijona esiintyy, kuten tuo kaunis ja arvokas punainen linkistä. Eri kysymys on pitäisikö mitaleita jakaa vai ei.

http://ritarikunnatfi.virtualserver19.nebula.fi/in...

Käyttäjän SakariJSaarilahti kuva
Sakari Saarilahti

#66:

Suomen Leijonan ritarikunnan Pro Finlandia -mitali voidaan antaa kiitoksen ja tunnustuksen osoitukseksi taiteen ja kirjallisuuden alalla toimiville henkilöille ja erityisesti esittäville sävel- ja näyttämötaiteilijoille.

Pro Finlandia -mitali jatkaa omalta osaltaan kauniisti suomalaisen, kansallisen leijonasymbolin arvokasta historiaa.

http://ritarikunnatfi.virtualserver19.nebula.fi/in...

Tässäkin Suomen Leijona asettuu blogitekstin mukaisesti "hyvän puolelle ja ilman vihaa."

Käyttäjän TimoSalmivuori kuva
Timo Salmivuori

Minulla on leijonakoru kaulassani, ja siitä en luovu ja pidän kaulassani, riippumatta siitä, tuomitseeko minut joku rasistiksi, fasistiksi kommunistiksi, putinistiksi, tai miksi tahansa. Olen tämän korun vaimoltani saanut yli 20 vuotta sitten, eikä tämä koru määritä minun mielipiteitäni mihinkään suuntaan.

Käyttäjän amgs kuva

Hienoa! Hölmö on se, joka luopuu arvokasta asiasta muiden takia.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset