Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Brasilian kriisi jatkuu

 • Brasilian lipun värit.
  Brasilian lipun värit.

Brasilian presidentti Dilma Roussef on erotettu. Senaatti päätti asiasta äänin 61-20. Michel Temer toimii tästä lähtien presidenttinä vuoteen 2018.

Miksi näin on käynyt ja miten Rousseffin erottaminen ratkaisee Brasilian ongelmia?

 • Brasilia on taloudellisessa kriisissä. Viime vuonna maan talous supistui ennätyksellisesti ja työpaikkojen määrä katosi. Vuodesta 2013 kaduilla on osoitettu mieltä Dilma Roussefin hallitusta vastaan.

 • Brasilian työväenpuolue (TP) on ollut vallassa vuodesta 2003, kun Luiz Inácio Lula da Silva astui valtaan. Silloin ja koko Lula da Silvan kaudella puolue on nauttinut suuresta kansansuosiosta mm koska maan talous nousi. Tämä suosio on vuosien varrella haihtunut ja TP ei ole enää varteenotettava vaihtoehto.

 • Joidenkin arvioiden mukaan Dilma Rousseffin persoonallakin olisi tekemistä oman kohtalonsa kanssa. Häntä on kuvattu ylimielisenä johtajana, joka ei ole osannut käyttää poliittisia taitoja. Rousseff on menettänyt yhteistyökumppaneiden luottamusta.

 • Brasilian korruptiosta voisi kirjoittaa kirjan. ”Rousseffia syytetään laittomien valtionlainojen ottamisesta ja valtion budjetin vääristelystä. Rousseff on kieltänyt syytökset.” Tämä on vain yksi lukuisista syytöksistä Rousseffia vastaan.

  Muistamme Brasilian öljy-yhtiön Petrobrasin korruptiotapausta, jonka takia moni TP: n edustajia on ollut syytettynä. Myös itse entinen presidentti Lula da Silva on ollut epäilysten alaisena. Kuulemma Dilma Rousseff itse työskenteli Petrobrasin hallinnossa noin 10 vuotta ja on epäilty, että Rousseffin vaalikampanjaan olisi käytetty Petrobrasin rahoja. Asia on toistaiseksi epäselvä.

  Surkuhupaisa on kuitenkin se, että 60 prosenttia senaatin jäsenistä ovat korruptioepäilyksien alaisina! Myös nykyinen presidentti Michel Temer on itse ilmeisesti osallisena korruptioskandaaleissa.

  Pohjalaisen mukaan Brasilian uusi presidentti Michel Temer lupaa tervehdyttää latinalaisen Amerikan suurimman talouden. Temer linjasi päätavoitteitaan vannoessaan virkavalansa myöhään eilisiltana.

  Niin hän lupaa, mutta tehtävä on asiantuntijoiden mielestä mahdoton toteuttaa kahdessa vuodessa. Sen lisäksi Brasilian nykyisellä presidentillä ei ole kansantukea. Se, että hänen hallituksen ministerit ovat kaikki melkein hänen ikäisiä valkoisia miehiä ei ole herättänyt muun muassa kansalaisjärjestöjen luottamusta. Moni ministeri on sekaantunut korruptioon.

 • Brasilian työväenpuolueen kannattajat puhuvat nyt vallankaappauksesta. Ainakin neljä maata (Bolivia, Ecuador, Venezuela ja Kuuba) vetävät omia edustostajia Brasiliasta.

Haaveet korruptiottomasta Brasiliasta tuntuvat kaukaiselta. Brasiliasta kuullaan vielä.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Brasilia on väkimäärältään Venäjää suurempi.
Brasilian talous on kohtuullisen monipuolinen ja Brasialla on runsaat raaka-ainevarat.
Luulisin Brasilialla olevan toivoa kehittyä eteenpäin.
Sääli että TP kaatui omaan rötöstelyynsä. Reformit jäivät puolitiehen!

Käyttäjän amgs kuva

Hyvä kommentti ja jopa valoisa! Näin on, ja ironista kyllä Lula da Silvan pitkä ja hyvä taloudellinen kausi osoittaa, että nousu voi tapahtua.

Euroopan, Yhdysvaltojen ja jopa Brasilian suuri naapurimaa, Argentiinan taloudelliset kriisit heijastuivat Brasilian talouteen. Muun muassa vienti pysähtyi, öljyn hinta laski, ym.

Tämän linkin artikkeli on vuodelta 2014 ja sen lopussa puhutaan yrittäjien ja kuluttajien luottamuksen menettämisestä. Kun kansalaiset eivät osta, taloudelle menee huonosti. Tarvitaan lisää luottamusta jotta myös investointi kasvaisi.

http://economia.elpais.com/economia/2014/09/19/act...

Käyttäjän viljoh9 kuva
Viljo Heinonen

Dilma Rousseffin tapauksessa kysymys on poliittisesta tuomiosta, rikkeestä ta rikoksesta, jota ei mikään oikea tuomioistuin ole koskaan käsitellyt. Tällaiseen tuomioon riittää, että riittävä enemmistö parlamentissa ei enää luota presidenttiin. Luottamusta joko on tai ei ole. Siinä ei välimuotoja ole.

Polittinen oikeuskäytäntö toimii periaatteella, kun rikos tiedetään tai keksitään, kyllä syyllinen löydetään.

Käyttäjän ilkka07kiviniemi kuva
Ilkka Kiviniemi

Onhan se uutta ja sittenkin luuta ( valtaa haluavat ) on lakaissut aika usein tehokkaastikin kaikkea tielleen osunutta. Aina mietityttää että kuinka kummassa jamassa tämän maailman johtotähdet oikein ovat. Uutta ei sittenkään mikään, tällä suositulla vuosisadalla on moni nähnyt uransa tuhoutuvan nopealla tavalla, jos vain edes jonkinlainen tekosyy siihen löytyy vastustajien leireistä. Moni pelaa puheillaan vain valtaa itselleen, ei sen kummempaa. Pelottavaa Brasilia, pelottavampaa USA ja aivan kauheaa Venäjän toimet Euroopassa. Yksi maa yksin ei koskaan ratkaise maailman kohtaloa, mutta jokaisen toimet vahvoina tai heikkoina vaikuttavat tulevaan huomiseen tässä maailmassa. Olen heikoilla etelä- Amerikan valtioiden vahvuudesta puhuttaessa, ja niin on vaikeata uskoa että tämä osa maailmaa ratkaisee paljoakaan maailmanpolitiikan arkipäivässä. Silti ei olisi pahitteeksi jos Brasilia vain voisi nostaa leukaansa ja leuhkimatta saada edes omat asiansa kuntoon. Sen toteutuminen vaatii kuitenkin oman maan kulttuurin tuntemisen ja arvostamisen, naapureita ja heidän toimiaan unohtamatta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset