Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

Me amerikkalaiset

  • Tämä on toinen joki kuin Yhdysvaltojen ja Meksiko rajajoki eli Río Grande del Norte tai Río Bravo.
    Tämä on toinen joki kuin Yhdysvaltojen ja Meksiko rajajoki eli Río Grande del Norte tai Río Bravo.

Viime sunnuntaina meksikolainen laulaja Juan Gabriel kuoli. Koko Amerikan mantereella surraan Juan Gabrielin poismenoa. Jopa presidentti Barak Obama lähetti osanottonsa, jossa hän korostaa Juan Gabrielin merkitystä.

Obaman viesti ymmärtää, kun ottaa huomion espanjankielisen väestön nykyinen asema Yhdysvalloissa.

”Valkoisia on Yhdysvaltain väestötilastokeskuksen mukaan 62 prosenttia amerikkalaisista. Latinoja on 17 prosenttia, mustia 13 prosenttia, aasialaisamerikkalaisia 5 prosenttia ja intiaaneja ja alkuperäisasukkaita runsas prosentti. ”

Nykyisin kun puhutaan Yhdysvaltojen presidenttivaaleista monissa tiedotusvälineissä, Suomessakin, huomio kiinnittyy entistä enemmän myös eri vähemmistöryhmien vaikutuksiin presidenttiehdokkaiden suosioon. Esimerkiksi Helsingin Sanomat julkaisi tämän vuoden helmikuussa laajan jutun USA:n vähemmistöryhmien äänestyskäyttäytymisestä. Nostan hatun Helsingin Sanomille, koska antoi ääntä eri ihmisille taustasta riippumatta.

Niin sanotuista latinoista sen verran, että etninen ryhmä "latitinot" ei ole olemassa vaan voidaan puhua yhdestä väestöryhmästä, joka koostuu eri maita ja etnisiä ryhmiä edustavista ihmisitä. Yksi seikka, joka saattaa latinoita yhdistää on yhteinen kieli (espanja, portugalia ja jos olisimme lojaaleja alkuperäiselle latino –termille, niin ranskankielisiäkin kuuluisivat siihen ryhmään. Myös ranskan kieli on kehittynyt latinasta).

Toinen yhdistävä seikka voi olla se, että latinot ovat tulleet Yhdysvaltoihin Latinalaisesta Amerikasta. Tämä ei kuitenkaan päde kaikkiin Yhdysvalloissa asuviin latinoihin. Nykyisin Yhdysvalloissa elää lukuisia Yhdysvalloissa syntyneitä ”latinosukupolvia”. Moni Yhdysvalloissa syntynyt, joka puhuu espanjaa tai portugalia äidinkielenä ei määrittele itseään latinoiksi vaan yhdysvaltalaiseksi tai/ja hispaniksi.

Hispani on espanjankieltä puhuva, jolla on juuria Espanjassa. Termit latinot ja hispanit sekoitetaan keskenään. Yhdysvalloissa on seutuja, joissa puhutaan latinoista ja seutuja, jossa puhutaan hispaneista.

Poliittisesti latinot eivät ole mitenkään hegemonista ryhmää. He ovat kannattaneet eri aatesuuntia oikealta vasemmalle. Kunnes nyt Donald Trumpin maahanmuuttajavastaisen kampanjan takia ja erityisesti meksikolaisvastaisilla puheilla, on saanut espanjankielistä väestöä yhdistämään voimansa Trumpia vastaan.

Latinoista suuri ryhmä muodostuu sellaisista ihmisistä, jotka ovat paenneet Kuuban vallankumousta ja esimerkiksi Keski-Amerikan 80-luvun sotia. He ovat taakse jääneiden maiden eliitti ja etupäässä oikeistoa kannattavia. Ei siis ihme, että tuoreiden mielipidemittausten mukaan 26% latinoista antaa tukensa Trumpille. Osittain Trumpin mahdollinen presidenttiehdokkuus uhkaa siirtää suuri äänestäjäryhmä muualle, myös demokraateille.

Suomessa espanjankielisten määrä on noussut vähän, mutta tasaisesti. Espanjaa äidinkielenään puhuvia oli vuonna 1990 koko maassa 890, kun vuonna 2014 oli noin 5 500.

Mitä Suomessa tiedetään Latinalaisesta Amerikasta, ihmisistä, kulttuurista? -Ei kovin paljon. Valitettavasti keskustelu pyörii stereotypioiden ja pääsääntöisesti kielteisten uutisten ympärillä.

Yhdysvaltojen presidenttivaalien ja erityisestin Donald Trupin puheiden johdosta, myös moni suomalainen kuvittelee, että esimerkiksi meksikolaiset haluaisivat lähteä Yhdysvaltoihin. Matkailuvirta on kuitenkin ollut viime aikoina Meksikoa päin.

Meksikolainen laulaja Juan Gabrielin viimeinen konsertti oli Yhdysvalloissa, jossa hän kuoli. Maanantaina Meksikossa on laulajan suuri muistotilaisuus.

Espanja on yli 400 miljoonan ihmisten äidinkieli. Espanja on jo toiseksi puhutuin kieli mandariinikiinan jälkeen. Englanti jäi jo taakse. Espanjan lisäksi, seuraavissa Amerikan maissa espanja on virallinen kieli: Argentiinassa, Boliviassa, Chilessä, Colombiassa, Costa Ricassa, Kuubassa, Ecuadorissa, Salvadorissa, Guatemalassa, Hondurasissa, Méxicossa, Nicaraguassa, Panamassa, Paraguayissa, Perussa, Puerto Ricossa, Dominikaanisessa Tasavallassa, Uruguayissa, Venezuelassa.

Maasta toiseen on suuria eroja, yhtä paljon kuin Espanjan ja Suomen välillä, paitsi ihmisiä yhdistävä kieli. Eroista huolimatta on yksi asia, josta Latinalaisessa Amerikassa ollaan samaa mieltä ja se on se, että kaikki Amerikan mantereella asuvat ovat amerikkalaisia.

Lähteitä ja suosituksia:

http://cultura.elpais.com/cultura/2016/08/30/actualidad/1472578598_236272.html

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1456545517671

http://www.valomerkki.fi/kirkko-ja-kaupunki/kirkko-ja-kaupunki-arkisto/hengellista-yhteytta-koetaan-espanjaksi

http://tieku.fi/kulttuuri/kielet/maailman-13-puhutuinta-kielta

http://juhavuoriooulu.puheenvuoro.uusisuomi.fi/142749-latinot-ja-usan-vaestorakenne

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset