"Suomen omistajan" eriarvostava vitsi

Moni tuntemani lapsi ja nuori on syntynyt Suomessa vaikka ulkonäön perusteella heitä voisi luulla ulkomaalaisiksi. Siksi tänään luin ilolla Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston toimistopäällikkö Rainer Hiltusen kommentit Yleisradion haastattelussa. Haastattelun aiheena oli poliisin ulkomaalaisvalvonta.

Hiltunen: Kyllä eurooppalaisittain ajatellaan, että tällaisen summittaisen valvonnan aika on ohi. Suomi on monimuotoistunut niin, että ajatus siitä, että kuka tahansa ulkomaalaiselta näyttävä tai vaikuttava – oli hän sitten Nokian pääjohtaja, tänne adoptoitu tai Suomessa syntynyt henkilö – on todennäköisesti joutumassa muita useammin poliisin valvonnan kohteeksi, ei sitä voi pitää enää hyväksyttävänä, Hiltunen sanoi Ylen A-studiossa maanantai-iltana.”

Hiltunen miettii myös onko julkisilla paikoilla tapahtuva summittainen valvonta tarkoituksenmukaista ja hän muistuttaa, että etninen profilointi on laitonta.

Ihmettelen minäkin miksi julkisilla paikoilla valvotaan, mutta ei paikoissa, joissa valvonta olisi kenties paikalla. Nykyisin matkustan silloin tällöin Ruotsin ja Suomen välillä. Olemme matkustaneet myös omalla autolla. Kokemusten perusteella voin sanoa, että laivoilla saa tuoda ja viedä ihan mitä tahansa. Siltä se näyttää. Matkustusasiakirjoja pitää näyttää, mutta kukaan ei tarkista mitä autojen takakonteissa on. Satamissa olen nähnyt eri maiden autorekistereitä. Päivittäin satoja kulkuvälineitä tulee Suomeen ja lähtee Suomesta. Toiminta perustuu luottamukseen, mutta matkustajana tänä päivänä se tuntuu välillä erikoiselta.

James Nikanderin julkisuuteen tuomat epäkohdat ovat tuoneet esiin myös jo tuttu ilmiö, joita voitaisiin kutsua ”Suomen omistajan retoriikaksi”. Suomen omistaja on sitä mieltä, että vain hän saa kritisoida Suomessa tapahtuvia epäkohtia. Jos vaikka nyt ulkosuomalainen rohkenee kritisoida jotakin omasta kotimaasta, niin nämä ”Suomen omistajat” käskevät häntä painua ulkomaille. Sama kohtalo kokee sellainen Suomen kansalainen, joka näyttää ulkomaalaiselta. Monia ulkosuomalaisia, kuten nyt Nikanderia ja aiemmin Umayya Abu-Hannaa, Enrique Tessieria ja myös minua on jo useasti kehotettu poistumaan Suomesta. Syy on se, että olemme kritisoineet jotakin mitä Suomessa on tapahtunut. Meidän sananvapaus on ”Suomen omistajan” mielestä rajoitettu koskemaan vain myönteisiä asioita. Välillä sanotaan, että kehotus poistua maasta on vitsi. Eriarvostava vitsi, joka tapauksessa.

Kysyisin pääministeriltä ja tasavallan presidentiltä miksi Suomen kansalaisia saa kansanedustajan toimesta asettaa eriarvoiseen asemaan? Millaisessa yhteiskunnassa lapsemme tulevat elämään, jos hekin joutuvat vaikenemaan, koska muuten heitäkin kehotetaan poistumaan maasta? Kansanedustaja toimii myös esimerkkinä muille kansalaisille. Suomi kuuluu kaikille, jotka tekevät parastaan Suomen eteen eikä vain "Suomen omistajille".

amgs
Sitoutumaton Lohja

Puoluepoliittisesti sitoutumaton valtuutettu (2021-2025). Jokainen meistä on arvokas! Tässä esitän ainoastaan omia näkemyksiä. Koulutukseltani olen yhteiskuntatieteen maisteri (YTM). Valmistuin Tampereen yliopistosta. Opiskelin journalismia, aikuiskasvatusta ja filosofiaa. Suoritin opintojani suomen kielellä. Äidinkieleni on espanja.
Forbes Centroámerica on listannut elo-syyskuun numerossaan sata Keski-Amerikan vaikutusvaltaisinta naista vuonna 2020. Olen yksi niistä sadasta.
Kuntavaaleissa 2020 sain 141 ääntä. Kiitos!
Ikkalan kyläyhdistyksen sihteeri
Suomi-Nicaragua -seuran hallituksen jäsen
Toimittajat ilman rajoja -järjestön jäsen
Kotisivu: http://anasorainen.blogspot.fi/
tai
https://anamariagutierrezsorainen.wordpress.com/au...

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu