Maalla ja mailla Maissa maiden tavoilla

"Suomen omistajan" eriarvostava vitsi

  • Kuvakaappaus Ylen kirjoituksesta.
    Kuvakaappaus Ylen kirjoituksesta.

Moni tuntemani lapsi ja nuori on syntynyt Suomessa vaikka ulkonäön perusteella heitä voisi luulla ulkomaalaisiksi. Siksi tänään luin ilolla Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimiston toimistopäällikkö Rainer Hiltusen kommentit Yleisradion haastattelussa. Haastattelun aiheena oli poliisin ulkomaalaisvalvonta.

Hiltunen: Kyllä eurooppalaisittain ajatellaan, että tällaisen summittaisen valvonnan aika on ohi. Suomi on monimuotoistunut niin, että ajatus siitä, että kuka tahansa ulkomaalaiselta näyttävä tai vaikuttava – oli hän sitten Nokian pääjohtaja, tänne adoptoitu tai Suomessa syntynyt henkilö – on todennäköisesti joutumassa muita useammin poliisin valvonnan kohteeksi, ei sitä voi pitää enää hyväksyttävänä, Hiltunen sanoi Ylen A-studiossa maanantai-iltana.”

Hiltunen miettii myös onko julkisilla paikoilla tapahtuva summittainen valvonta tarkoituksenmukaista ja hän muistuttaa, että etninen profilointi on laitonta.

Ihmettelen minäkin miksi julkisilla paikoilla valvotaan, mutta ei paikoissa, joissa valvonta olisi kenties paikalla. Nykyisin matkustan silloin tällöin Ruotsin ja Suomen välillä. Olemme matkustaneet myös omalla autolla. Kokemusten perusteella voin sanoa, että laivoilla saa tuoda ja viedä ihan mitä tahansa. Siltä se näyttää. Matkustusasiakirjoja pitää näyttää, mutta kukaan ei tarkista mitä autojen takakonteissa on. Satamissa olen nähnyt eri maiden autorekistereitä. Päivittäin satoja kulkuvälineitä tulee Suomeen ja lähtee Suomesta. Toiminta perustuu luottamukseen, mutta matkustajana tänä päivänä se tuntuu välillä erikoiselta.

James Nikanderin julkisuuteen tuomat epäkohdat ovat tuoneet esiin myös jo tuttu ilmiö, joita voitaisiin kutsua ”Suomen omistajan retoriikaksi”. Suomen omistaja on sitä mieltä, että vain hän saa kritisoida Suomessa tapahtuvia epäkohtia. Jos vaikka nyt ulkosuomalainen rohkenee kritisoida jotakin omasta kotimaasta, niin nämä ”Suomen omistajat” käskevät häntä painua ulkomaille. Sama kohtalo kokee sellainen Suomen kansalainen, joka näyttää ulkomaalaiselta. Monia ulkosuomalaisia, kuten nyt Nikanderia ja aiemmin Umayya Abu-Hannaa, Enrique Tessieria ja myös minua on jo useasti kehotettu poistumaan Suomesta. Syy on se, että olemme kritisoineet jotakin mitä Suomessa on tapahtunut. Meidän sananvapaus on ”Suomen omistajan” mielestä rajoitettu koskemaan vain myönteisiä asioita. Välillä sanotaan, että kehotus poistua maasta on vitsi. Eriarvostava vitsi, joka tapauksessa.

Kysyisin pääministeriltä ja tasavallan presidentiltä miksi Suomen kansalaisia saa kansanedustajan toimesta asettaa eriarvoiseen asemaan? Millaisessa yhteiskunnassa lapsemme tulevat elämään, jos hekin joutuvat vaikenemaan, koska muuten heitäkin kehotetaan poistumaan maasta? Kansanedustaja toimii myös esimerkkinä muille kansalaisille. Suomi kuuluu kaikille, jotka tekevät parastaan Suomen eteen eikä vain "Suomen omistajille".

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (37 kommenttia)

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Etnisestä profiloinnista puheen ollen Suomessa on romanivähemmistö, jota on profiloitu mennen tullen viimeiset 500 vuotta. Ei viranomaisten otteet mitenkään uusia ole.

Käyttäjän amgs kuva

Se on silti menneestä maailmasta. Ihmettelen miksi paikoissa, joissa voisivat valvoa ulkomaalaisia, kuten satamissa, näin ei tehdä.

Reijo Jokela

Syy voisi löytyä esimerkiksi siitä, että tulli hoitaa tuon homman satamassa.
Toinen syy voisi olla se, että valvonnan tarkoituksena on löytää laittomasti maassa oleskelevia, eikä laittomasti maahan pyrkiviä.

Käyttäjän amgs kuva
Ana María Gutiérrez Sorainen Vastaus kommenttiin #7

Satamassa tulli pyytää autossa istuvilta matkustusasiakirjoja. Autoja ei tarkisteta. Tavaratilassa voi tuoda ja viedä ihan mitä tahansa. Laittomasti maahan pyrkivistä tulee laittomasti maassa oleskelevat.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #17

Se ettei tarkasteta on vaan näitä Unioniin kuulumisen riemuja, mutta sinähän alat kuulostaa aivan "Rajat Kiinni"-fanilta.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson Vastaus kommenttiin #17

Näinhän se on. Ja tästä syystä on aivan oikein että PRT virannomaiset koittavat löytää ne jotka luvatta ovat maahamme tulleet. Etkö näe kyseisessä valvonnassa mitään hyvää?

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Niin no itse lapsuuteni ja nuoruuteni Helsingin Malmilla viettäneenä olen aina ihmetellyt tätä romanien huonoa kohtelua. Samanlaisia ihmisiä he ovat kuin kantaväestö.

Käyttäjän amgs kuva

Kuulemma nyt romanit saavat vähän "olla rauhassa", koska varsinkin pahassa huomio keskittyy maahanmuuttajiin. Viranomaisten harjoittama syrjintä, erottelu etnisyyden, ulkonäön perusteella on väärin.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson Vastaus kommenttiin #4

Johtuisiko se siitä että romanit eivät aiheuta viranomaisille niin paljon ongelmia kuin ne etniset tahot jotka pyrkivät muuttamaan maamme oman kultturinsa ja sen tapojen mukaiseksi?

Käyttäjän ManuKorkman kuva
Manu Korkman

Siinä vaiheessa kun kansanedustaja kehottaa Turussa syntynyttä Nikanderia muuttamaan kotimaahansa, niin onhan se vitsi, siis se kansanedustaja. Missäköhän nämä kaikki koomikot olivat ennen jytkyjä?

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

Mitenkähän Ranskassa terroristeja profiloidaan, onko mustassa listassa mahdollisesti Suomesta tulleet turistit vai mihin perustavat profiloinnin?

Käyttäjän jojalonen kuva
Jussi Jalonen

Ranskassa on terrori-iskujen jälkeisen hätätilan aikana kohdeltu käytännössä katsoen kaikkia muslimeja, pohjoisafrikkalaisia, lähi-itäläisiä tai ylipäätään sen näköisiä ihmisiä epäilyksenalaisina. Pelkästään viime vuonna poliisi suoritti yli kolmetuhatta ratsiaa ja laittoi neljäsataa ihmistä kotiarestiin.

Lopputuloksena oli viisi esitutkintaa, paljon rikkonaisia ovia muslimien kodeissa ja sitäkin enemmän loukattuja kansalaisoikeuksia. Ei siis järin kustannustehokasta, vaikka jättäisikin huomiotta tähän kaikkeen liittyvän syrjinnän ja rasismin.

Lisäksi tietysti se, että viranomaisten mielivalta on perinteisesti ollut se tekijä, mikä on omiaan synnyttämään sitä poliisiin kohdistuvaa epäluottamusta, mellakoita ja riehumista, mistä erään populistipuolueemme edustajat ovat alati varoitelleet.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

Täälläkin aletaan toimia järkeväksi pari näyttävä terroristi-iskun jälkeen, no täällä ollaan niissä asioissa vielä paljon jäljessä ns. länsimaisesta sivistyksestä.

Merkittävästi muslimien maahanmuutto Suomessa vasta vuodelta 1992, Ranskassa muslimit ruvettiin pitää vähemmistö erioikeuksineen jo 70 luvulla.

Joten Suomessa joskus 2035 ja kunnon terroristi-iskun jälkeen voi hyssyttelevä suhtautuminen muuttua realistiseksi.

Niko Sillanpää

Lopputuloksena näyttää viime vuonna olleen kymmenen ehkäistyä terrori-iskua.

http://www.france24.com/en/20151222-france-terror-...

Käyttäjän PekkaKeskinen kuva
Pekka Keskinen

Meinaatko, että riehuminen ja mellakointi johtuu poliisiin mielivallasta ja viranomaisiin kohdistuvasta epäluottamuksesta, eikä esim. nuorten tai muiden ikäryhmien syrjäytymisestä, sosiaalisista ongelmista tai näköalattomuudesta?

Jyrki Paldán Vastaus kommenttiin #13

Syitähän ei mitenkään voi olla useampaa.

Käyttäjän PaavoVaattovaara kuva
Paavo Vaattovaara

Olisikohan sillä mitään yhteyttä valvontaan kun kielteisen oleskeluluvan saaneita yli 2500 on tiellä tietämättömillä.

Käyttäjän amgs kuva

Ja he ovat perjantai-iltana Helsingin keskustassa! Miten todennäköistä se on?

Käyttäjän KalervoNiementaus kuva
Kalervo Niementaus

A.S:"Miten todennäköistä se on?"

Uskallan väittää, että huomattavasti todennäköisempää kuin vaikka se, että olisivat meidän kylällä. Jos siis poliisi olisin ja minun pitäisi etsiä maassa laittomasti olevia, niin luultavasti Aseman/keskustan tienoilla liikuskelisin.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Suhtautuminen ulkomaalaisiin on Suomessa sikäli ambivalenttia, että muuhun kuin valkoiseen rotuun kuuluvia kehotetaan "painumaan kotiinsa" jos he kritisoivat täällä jotain, mutta valkoisia ulkomaalaisia puolestaan kuunnellaan korvat tarkkoina ja sitten yhdytään Suomea koskevaan kritiikkin kirjoittaen somessa, että kun "ulkomaalaisetkin" ovat tätä mieltä. Saksalainen tai englantilainen tietää suomalaista paremmin miten täällä pitäisi asiat olla.

Tuo eriväristen ulkomaalaisten syrjiminen on Suomessa alkanut aika hiljattain. Sitä ennen arabit, iranilaiset ja jopa oikeat afrikkalaisetkin olivat suomalaisten nuorten naisten ehdottomia suosikkeja eksoottisuudestaan johtuen. Näin oli vielä 80-luvulla, kun Ruotsissa ei kukaan ruotsalainen vaalea nuori nainen olisi kulkenut käsikynkkää kadulla arabin kanssa. Jos sellaista näki, niin tyttö osoittautui todennäköisesti suomalaiseksi.

Amerikassa muuten on hyvin vahva tuo "love it or leave it" -kulttuuri kaikkia ulkomaalaisia kohtaan rodusta riippumatta.

Käyttäjän amgs kuva

Osittain niin, koska myös kun Yhdysvaltojen entinen suurlähettiläs kertoi mitä hän ajatteli Suomesta, häntäkin haukuttiin.

Käyttäjän 1 kuva
Freddy Van Vonterghem

"mutta valkoisia ulkomaalaisia puolestaan kuunnellaan korvat tarkkoina"

Paitsi jos valkoinen on kotoisin entisen itäblokin alueelta.

Minutkin on haluttu ryssänä palauttaa takaisin Venäjään.

Käyttäjän reijokallinen kuva
Reijo Kallinen

Hyvä Freddy
Älä pelkää noiden persujen huutelua! Ole mies.

Käyttäjän JukkaMattsson kuva
Jukka Mattsson

Freddy, -70 luvulla näin ensimmäisen tummaihoisen maassamme ja itään suhtaudun hyvin epäilevästi yhä, sillä minunkin äitini koti on siellä luovutettuna samalla tavalla kuin Ukrainasta otettiin Krimi osaksi venäjää. Hiukan ymmärrystä kiitos.

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

Ana María Gutiérrez Sorainen
"Suomi kuuluu kaikille, jotka tekevät parastaan Suomen eteen eikä vain Suomen omistajille". Se kuuluu enemmän niille, jotka ovat sen rakentaneet ja pitäneet sen itsenäisenä ja hyvänä valtiona. Heillä on etuoikeus tähän maahan ja sen tarjoamiin etuihin.

Profiilissasa väität olevasi "Suomen kansalainen. Nicaragualainen ja kuubalainen sydämestä." Onko niin, että asut Suomessa, koska se tarjoaa sinulle turvallisen elämän ja mukavan elintason, mutta sydämmessäsi olet muualla.

Katettuun pöytään on mukava tulla.

Käyttäjän amgs kuva

Yleensä poistan henkilöön menevia kommentteja. Minusta kommenttisi on kuitenkin osuva esimerkki "Suomen omistajan" näkökulmasta ja tavasta millä he puhuvat ja puhuttelevat muita ihmisiä, varsinkin niitä jotka ovat heidän kanssa eri mieltä.
Kuinka kauan saa asua Suomessa, jotta ihmisestä tulisi Suomen rakentaja? Riittääkö siihen se, että ihminen on syntynyt Suomessa tai viisi vuotta, jos ihminen on viettänyt jatkuvasti viisi vuotta Suomessa työn merkeissä ja maksanut Suomelle veroa? -Tuskin.
Arvelen, että kohdallani kuolen Suomessa ja suomalaisena veronmaksajana, mutta kaltaisissasi tulen olemaan ikuisesta vain systeemin hyväksikäyttäjä, muuten joutuisin avaamaan julkisuuteen koko elämäni ja selostamaan kuinka paljon olen tehnyt ja silti voit sanoa, että valehtelen.

Tunnen kuitenkin monta ihmistä, jotka eivät ole syntyneet Suomessa ja ovat syntyneet Suomessa, mutta näyttävät ulkomaalaisilta ja he kustantavat yhteiskunnan menoja ja jopa työllistävät muita. Sanojani ovat enemmän suunnattuna nyt tässä kommentissani heille: olette Suomen rakentajia ja teitäkin tarvitaan.
""Profiilissasa väität olevasi "Suomen kansalainen. Nicaragualainen ja kuubalainen sydämestä." Onko niin, että asut Suomessa, koska se tarjoaa sinulle turvallisen elämän ja mukavan elintason, mutta sydämmessäsi olet muualla.

Katettuun pöytään on mukava tulla."

Sydämestäni et voi tiedä mitään ja ilmeisesti et tiedä mitään miten elämäni nicaragualaisena olisi Nicaraguassa. Sanon vain, että välillä Suomessa asuminen tuntuu uhraukselta. Nimenomaan laillasi ajattelevien ja käyttäytyvien ihmisten takia. Onneksi minulla on suomalaisia ystävia vahvana kannustimina.

Kiitos Matti Loikkaselle, että toit esiin tuota tapaa kohdella muita.

Käyttäjän ilkkatahtinen kuva
Ilkka Tähtinen

Luulen, että Matti tarkoittaa tässä sukupolvien ketjua eli edelliset sukupolvet ovat taistelleet sodat, jälleenrakentaneet tätä maata ja sitä kautta tunnemme henkistä yhteyttä tähän maahan ja kansaan. Tästä syvästä yhteydestä syntyy tunne kansallisuudesta. Siten siis kansallistunne syntyy minusta. Tämä siis minun tulkintani.

Jos itse muuttaisin toiseen maahan sellainen linkki kyseiseen maahan puuttuisi aina, historian linkki. Vaikka oppisin kielen ja tekisin kovasti töitä. Vasta lapseni ja mahdollisesti lapsenlapseni tuntisi olevansa täysin osa kyseisen maan historiaa.
Pitää tuntea yhteys siihen maahan jossa elää.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Matti Loikkanen, sinä olet itse syntynyt ihan siihen samaan "katettuun pöytään". Etkö tunne siitä mitään häpeää tai huonoa omaatuntoa?

Käyttäjän MattiJuhani kuva
Matti Loikkanen

En tunne häpeää enkä huonoa omaatuntoa. Enkä syntynyt katettuun päytään. Maksoin itse opiskeluni ja armeijassa ollessani (silloin se oli käytävä) perhe sai apua sukulaisilta ja vanhemmilta. Olen myös asunut kymmeniä vuosia siirtolaisena joten tunnen senkin puolen kolikosta.

Muistan hämärasti kun miehet tulivat sodasta, viljelivät kesäisin pientä maatilkkua ja talveksi menivt savottaan - reppu selkään ja pokasaha kainaloon! Ensimmäisena talvena sodan loputtua yksi sisaruksistani kuoli kurkkumätään, kun ei maaseudulla ollut lääkkeitä eikä lääkäreitä, ei ollut edes hammaslääkäreitä. Kaikki tavara oli kortilla- sokeri, kahvi, vaatteet, -kaikki. Koko teollisuuden tuotanto meni sotakorvauksiin.

Silloin ei kukaan ollut kiinnostunut Suomen hyvin- tai pahoinvoinnista. Missä olivat nämä maailmanparantajat, silloin kun olisi apua tarvittu?

Nyt tänne tulee ihmisia ympäri maailmaa alueilta, joissa paistaa aurinko joka päiva, maa on hedelmällistä ja täynnä öljyä ja mineraaleja. Näille alueille voisi helposti rakentaa hyvinvointiyhteiskuntia, joiden rinnalla Suomi kalpenee.

Olen edelleen sitä mieltä, että niillä ihmisillä, jotka tekivät Suomesta Suomen, on etuoikeus tässä maassa asumiseen ja sen tarjoamiin palveluihin. Mikä velvollisuus meillä on elättää nuoria terveitä miehiä, jotkä karkaavat kotimaastaan ja jättävät lapset, naiset ja vanhukset sodan alle?

Käyttäjän ilkkatahtinen kuva
Ilkka Tähtinen

Suomalaisuus on itse asiassa verrattain uusi keksintö. Ruotsin vallan aikana täällä taisi asua lähinnä erilaisia heimoja; hämäläiset, karjalaiset, savolaiset jne. Kukaan ei tainnut mieltää itseään kovin Suomalaiseksi, oma elinympäristö rajoittui omaan kylään tai heimoon.

Kovin nuori kansa tuntee itsensä helposti uhatuksi ja uhattujahan me olemme, globalisaatio vie työpaikat, Suomalainen kulttuuri muuttuu ja vanhaa on jo tuhoutunut. Syntyy toki uuttakin.

Yksi asia mitä muuten moni ei ehkä ajattele, mikä on hyvin tehokkaasti muokannut kulttuuria on "amerikkalaistaminen". Ilmiöllä on varmaan joku nimikin.

Sellaista vanhaa Suomalaista kulttuuria ei oikein enää ole. Vai näenkö asian liian pessimistisesti?

Käyttäjän amgs kuva

Et ole pesimisti vaan realisti. Internetin kautta varsinkin nuoret elävät eri kulttuureissa. Uomalaisten kielten opiskelu ja hallinta on avannut portteja toisenlaisiin maailmoihin. Harva on se nuori, joka sulkeutuu ja rakentaa muureja ympärille. Sellaisia toki on.

Jukka Mäkinen

Suomalaisuus on täsmälleen yhtä vanhaa kuin suomen kieli, eli vanhimpia koko Euroopassa. Se millä nimellä itseään ovat kutsuneet on toissijaista. (Häkkisen Jaska taitaisi tietää tarkemmin, jos on vielä seurassamme.)
Hämäläiset, savolaiset ja karjalaiset todennäköisesti mielsivät itsensä saman kansan eri heimoiksi ihan kuten nykyisinkin, vaikka kaupungistumisen seurauksena puhutaan enemmän tamperelaisista ja turkulaisista etc. Muut kansat olivat ja ovat edelleen sitten niitä jotka puhuivat jotain muuta kieltä, kuten esimerkiksi venäläiset ja ruotsalaiset.

Käyttäjän halaolla kuva
Hannu Ala-Olla

Samaan kansaan kuuluttiin, mutta jos lastu kellui ylävirrasta, niin kirveen kanssa lähdettiin naapuria katsastamaan. 'samaa kansaa' täällä ollaan oltu suunnilleen niin kauan kuin naapurista on ollut jotain hyötyä. Ja vain silloin kun hänestä on hyötyä.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #37

Näinhän se oli, ellei tiedetty kuka oli lastun takana. Eikä tuo ole juuri mihinkään muuttunut. Koitapa mennä jonnekin Airiston toiselle puolelle ja kaivaa uistin tai vaikka mato-onki esiin, niin alle kolmen minutin on paikalla joku Alfons perämoottorillaan: "Pärkkele, tämä mun vesi, mite sä här ilma luppa? Menee pois! Hus hus!"

Käyttäjän tuomasheikkila kuva
Tuomas Heikkilä

Suomalaiset eivät ole niinkään rasisteja vaan xenofobeja. Vaikka olisit etnisesti kantasuomalainen mutta muutappa esimerkiksi vaikka helsingistä juuankoskelle niin ulkopaikkakuntalainen on ulkopaikkakuntalainen aina kolmanteen sukupolveen asti.

Käyttäjän ilkkatahtinen kuva
Ilkka Tähtinen

Haluan entistä, en etnistä kertoi Mielensäpahoittajakin. Väitän että nuorempi sukupolvi on vähemmän muukalaiskammoisia kun vanhemmat sukupolvet.

Muutos on aina vähän pelottavaa.

Jukka Mäkinen

Näinhän se on, mutta jos haukut jotain ksenofobiksi sillä ei ole mitään vaikutusta.

Joka uskonnolla on omat paholaisensa, ja aivan samoin kuin ennenvanhaan tuomittiin "Sinä syntinen, olet Saatanan ja Perkeleen vallassa", niin tämä Suomen nykyuskonto, kutsuttakoon sitänyt vaikka suvakismiksi, tuomitsee omat kerettiläisensä "Senkin Rassissti".

Tuomitseva saa samat hyvänolon kiksit tuntiessaan olevansa oikeassa, parempi ja vahvempi painamalla kerettiläisen päätä turpeeseen, ansaiten ahkeruuspisteitä ja ennen kaikkea tuntee kuuluvansa turvallisesti oikeauskoisten joukkoon.

Sitten on tietenkin tämä etnisen profiloinnin kiellon vuoksi tarkemin määrittelemätön porukka joka on huomannut että taikasanan esittäminen saa aikaan paralyysin lähes kaikissa jotka yrittävät ohjeistaa heitä maan tavoille ja lain noudattamiseen.

Vekkulia tämä sanojen voima. N-sanasta puhumattakaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset